Hirdetés
- Assetto Corsa Competizione
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- PlayStation 5
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- PlayStation 5 Pro teszt
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake
- Call of Duty: Black Ops 6
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- Konzolokról KULTURÁLT módon
-
GAMEPOD.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
aujjobba
addikt
Nade várj amit linkelsz kétágú, az enyém négy.
‘A fali lámpa energiatakarékos fényforrással is használható.‘
‘Fényforrás típusa: normál’
Hol kellene a szellőző nyílásnak lenne rajta egyébként?
Lámpaboltban adták el ezeket nekünk, hozzá a LEDeket is, ha ott se értenek hozzá az már nagy baj -
gregory91
senior tag
válasz Dr. Szilikát #87541 üzenetére
Tudom a különbségeket sőt egy másik mondatban már másként utaltam rá.Csak arra voltam kíváncsi hogy általánosan mennyi feszültség kell rá tölteni.
Ha tényleg változó akkor jöjjön egy pár adat:
Feszültség:4.2 V
Kapacitás(tényleges?): 8800mAh (most látom Li-ion oooh shiiii)Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.
-
mezis
félisten
válasz aujjobba #87552 üzenetére
Gondolom a tiednek 4x40W van az adatlapján.
Szellőző nyílás: [link] . Pedig teljesen "levegőben a LED, a foglalat környékének hűtésére is gondoltak.
"Lámpaboltban adták el ezeket nekünk, hozzá a LEDeket is, ha ott se értenek hozzá az már nagy baj"
Semmi baj. Legalább fogynak a LED-es fényforrások (égők) is. Mert egyébként az élettartamuk a hagyományos izzók élettartamának 10 - 20-szorosa...[ Szerkesztve ]
mezis
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz gregory91 #87553 üzenetére
(most látom Li-ion oooh shiiii)
Igen, kicsit keverednek a dolgok, "elemtöltésről" beszéltél, ami az én fogalmaim szerint a laikusok AA / AAA eltévelyedései. Mármint az, hogy "elemnek" nevezik. Angolban persze van a primary és secondary battery, ők utóbbi alatt értik az akkut.
Mi a magyarban akkunak nevezzük, ugyanakkor én még magyar irodalmon nőttem fel, ezért is viszolygok / viszolygom talán ilyen "oooh shiiii" típusú nyálasságoktól. Nincs ennek különösebb értelme, ez is csak egy magyar fórum.
A Li-ion akkuk CC / CV jellegű töltése meg kicsit más műfaj, mint említettem is korábban:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_86441-86441.html
A Ni-Cd / Ni-MH celláknál egyik lehetőség a kisáramú töltés, amit említettem. Közepes áramon időzítős lekapcsolást alkalmaznak (16 órás töltők), nagyobb áramon a -dU lekapcsolás elterjedt. Utóbbi azt használja ki, hogy jól megküldjük az akkut, amitől egy ponton telítődik és túlmelegszik az elektrolit, emiatt csökken a belső ellenállás, emiatt kicsit letörik a feszültség, áramgenerátoros meghajtást feltételezve. Ezt a lehajlási szintet érzékeli a töltő és befejez, illetve fenntartó csepptöltésre vált.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egyszerű bimetálos hőkapcsolós radiátornál ha nem kapcsol akkor azzal lehet valamit kezdeni? Ránézésre és mozgatásra nem sikerült kapcsolásra ösztökélnem.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
mezis
félisten
"- Élettartam: 20.000 óra" [link]
A wolfram szálas izzókra nem volt szokás élettartamot megadni, 500 - 1000 óra élettartamról lehetett hallani. Sűrűn kellett cserélni, biztosítékot visszakapcsolni.Amikor megjelentek a LED-es fényforrások, kezdetben hamar pusztultak. Két oka lehetett: egyrészt egyszerű volt az áramszabályozás, másrészt a hagyományos búra alatt nem volt megfelelő hűtés.
[ Szerkesztve ]
mezis
-
törölt tag
Bocsánat, ha butaságot kérdezek.
Van egy 80-as évekből származó erősítőm, ami valami STK végfok IC-vel van szerelve. A paraméterei szerint 8ohm/25W teljesítményű.
Van 2db Videoton hangsugárzóm, ami már hangszóró cserés volt ugyan, de eredetileg és utólag is 4ohm (mély-közép-magas) hangszórókat tartalmaz.
Ezeket használva az erősítőhöz tönkretehetem a készüléket?
Sajnos nem túl érzékenyek a hangsugárzók, így könnyen lehet, hogy alkalmanként csúcsteljesítmény közelében lenne használva.
Esetleg van megoldás valami amivel összepasszolhatna az erősítő és a hangsugárzó? -
Dr. Szilikát
őstag
A LED élhetne sokáig, de túl magas hőmérsékletre állítják be és / vagy a LED is gyengébb minőségű, mint márkásabb társai, emiatt sem bírja sokáig. Még megfelelő szellőzés mellett sem.
Nem tudom, akik azt állítják, hogy gyakoribb a driver hibája, mint a LED-hiba, milyen mennyiségi tapasztalatból indulnak ki, én fordítva tapasztaltam.
Nem beszélve a TV hátterekről, ahol a LED-cserék napirenden vannak a szervizemben is, driverhibára meg már nem is emlékszem, mikor volt utoljára.
#87562 ProtMonster
Pedig ilyen esetben pont kíméletesen lehet, illetve kell használni, hogy ne melegedjen túl a végfok és tápegység. Ezzel elmondtam azt is, hogy a melegedést* figyelve lehetne éppen feszegetni a határokat, de amit tervezel, nem jó előjel.
*De nem úgy értem, hogy rátesszük a kezünk az erősítőre, konkrétan a végfok IC hőmérséklete kritikus ilyenkor.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Dr. Szilikát #87563 üzenetére
Tehát, ha jól értem, abban az esetben, ha kizárólag "normál" hangerőn hallgatnám és ilyen impedancia esetén sem mennék 25W fölé, akkor nem lenne probléma?
Van egy Watt-meter is rajta, bár nem tudom mennyire pontos. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz #70211840 #87564 üzenetére
Az nem wattot mér, csak kimenőfeszültséget. Ugyanannyi feszültség viszont alacsonyabb impedancián nagyobb áramot, illetve teljesítményt képez.
Mondhatjuk úgy is, a kijelzés 8 ohm terhelésen értendő teljesítmény.
De ha pontosan tudnád mérni a teljesítményt, akkor is elvileg 25 W alá kellene menni. Ha csak azt nézzük, hogy az IC kimenőárama nem léphető túl, tehát itt nem járható út, hogy kisebb feszültség és nagyobb áram mellett generálunk azonos teljesítményt.
Normál szobai hangerő általában nem jár nagy terheléssel, illetve melegedéssel, ilyen használatnál belefér a 8 helyett 4 ohm. Már, ha megfelelően értelmezzük a szobai hangerőt.
[ Szerkesztve ]
-
bucihost
senior tag
Sziasztok! Adott egy 43"-os LG smart TV aminek bekékült a képe. Szétkaptam, és a ledcsíkok okádták el magukat. 3DB LC43490059A van benne, viszont sehol nem találok ilyet. Tudna valaki segíteni, hogy esetleg mivel lehetne cserélni őket?
-
tordaitibi
veterán
válasz #70211840 #87562 üzenetére
Beszerzel 2 darab 2,2ohm/10W ellenállást, sorbakötöd 1-1 hangdobozzal.
Nekem 100W végfokról (Orion SE260) évekig ment így két kicsike terhelhetőségű hangdoboz.
STK elvileg atombiztoztosnak kéne legyen, egy mezei TDA2003-mat anno 20 évvel ezelőtt semmilyen módon nem lehetett tönkretenni a beépített védelmek miatt. -
nagyúr
válasz Dr. Szilikát #87563 üzenetére
Nem tudom, akik azt állítják, hogy gyakoribb a driver hibája, mint a LED-hiba, milyen mennyiségi tapasztalatból indulnak ki, én fordítva tapasztaltam.
Igazság szerint egy ideig szétszedegettem pár "kiégett" E14-es LED izzót, volt, amit átalakítottam 12V tápra (átkötöttem a LED-eket párhuzamosan), és az összes LED gyönyörűen működött rajta. Volt olyan is, amin láthatóan meg volt égve pár LED, meg olyan is, aminek repedezett volt a felülete, de amúgy működött (maga az izzó nem, csak egyesével mérve a LED-eket).
Egyértelműen hőhalált halt mindegyik, egyszerűen nem értem, hogy egy amúgy jó hatásfokú eszközt hogy lehet ennyire elkúrni.
-
nagyúr
Tudod mi az érdekes? Pont fordítva tapasztalom, inkább a régebbi izzók bírják jobban, illetve ez leginkább a kompakt fénycsövekre igaz. Van olyan 15 éves kompakt fénycsövem, ami még mindig működik, de az utóbbi 5 évben vásárolt már egyik sem él. Mindegyiknél a driver halt meg, nem a fénycső.
-
ekkold
Topikgazda
.....egyszerűen nem értem, hogy egy amúgy jó hatásfokú eszközt hogy lehet ennyire elkúrni....
Pl. szándékosan...? Profit maximalizálás, és tervezett élettartam.http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/ https://www.hobbielektronika.hu/apro/index.php?u=1574
-
törölt tag
válasz Dr. Szilikát #87565 üzenetére
Azt hiszem nem lesz gond. A doksiban ugyan 8ohm/25W szerepelt, de úgy tűnik az csak az adott impedanciára vetített teljesítményt jelentette.
A hátlapon viszont találtam az 4db hangfal csatlakozó alatt egy 4-16ohm feliratot. -
topi66
aktív tag
-
lanszelot
addikt
válasz Dr. Szilikát #87531 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítséget.
Az oldalat tanulmányozgatom, de még 2-t nem értek a basic -nál, így odáig még nem jutottam el -
nagyúr
válasz gregory91 #87578 üzenetére
Ez tipikus hazudós kínai cella lesz, jó esetben 1000-1500mAh, rosszabb esetben 5-800mAh. Jelen pillanatban a legjobb minőségű asszem LG li-ion cellák 3500mAh-t tudnak, de azoknak az árát is megkérik. A 18650-es cellának a fizikai méreteibe nem fér bele több lítium alapú varázslat.
Hacsak nem 1S li-polimer akku, akkor vissza az egész. Ott nem korlátoz a méret.[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
Sziasztok
20+ év után már nem emlékszem a tekercs menetszám számításra.
Kellene a csöves erősítőhőz 600Ω-8Ω leválasztó trafót készítenem.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz topi66 #87579 üzenetére
Nem tudom, a vájtfülűek ehhez mit szólnának, a hangsugárzó meghajtásához lényeges a feszültséggenerátoros meghajtás, minél kisebb forrásimpedanciával. Ez segít csillapítani a hangszóró saját rezgéseit, illetve a hangváltó tervezett fázis- és frekvenciamenetét betartani. Meg még ki tudja, milyen misztikus dolgokat.
Bár az is lehet, ha nem mondjuk meg egy vérbeli hifisnek, hogy mit műveltünk, az életben nem jön rá, vagy bemeséli magának, hogy milyen jó a drága csodakábel. Elég sok ebben a pszichológia is. Mindamellett a fentiek legalább fizikailag mérhető, alátámasztható jelenségek.
#87577 mezis
Múltkor kaptam egy jobbfajta kompakt fénycsövet, ami hibás lett. Már csak hobbiból is megvizsgálom, szakadt az egyik fűtőszál. Rövidre zártam, azóta is működik. Indul még hidegben is, mintha mi sem történt volna. Ezek szerint az elektronika képes annyi feszültséget ráküldeni, ami elegendő a gáz átütéséhez, izzítás nélkül is.
-
mezis
félisten
válasz Dr. Szilikát #87583 üzenetére
Ilyen rövidzárral működtettem én is kompakt fénycsöveket, de aztán a másik oldali izzószál is elég hamar elfogyott és akkor már nem gyújtott be.
Még régebben fénycsövekhez is készítettem diódás + kondenzátoros feszültség sokszorozót- Ilyennek szintén be lehetett indítani a szakadt fűtőszálas fénycsöveket, de mintha egy idő után azok is elkezdtek vibrálni, feketedni. Valami hasonló volt: [link]
mezis
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz aujjobba #87543 üzenetére
Múltkor csak telefonról néztem rá és gyorsan írtam, így nem tűnt fel, hogy L1 a pozíciószám, azaz fojtótekercs. Zavarszűrő is, illetve zárlat esetén le is dobja a sapkát. Az nem követelmény a biztosíték (ellenállás) esetében sem, hogy megvédjen minden belső alkatrészt, ez sokszor lehetetlen is. Lényeg, hogy további külső károkat megelőz.
A kis trafó, a panel túloldalán lévő alkatrészekkel együtt valószínűleg a szokásos kapcsolóüzemű áramgenerátor.
Nade várj amit linkelsz kétágú, az enyém négy.
Ugyanaz a Rábalux család, ugyanaz érvényes rá. 40 W-os izzóhoz tervezett alapból, vagyis a foglalat stb. ennek megfelelő hőmérsékletre és áramra készült.
Mivel a LED kisebb teljesítményű, értelemszerűen mehet bele az is. Ugyanakkor az is jogos elvárás, hogy ilyen nyitott lámpában a LED az eredeti izzó helyettesítésre alkalmas legyen.
Egy tisztességes LED-lámpának ennyit ki kellene bírni. Igazság szerint a zártabb helyeket is, de ott talán még lehetünk elnézőbbek.
-
demars
addikt
Helló!
Egy nyák lemezen (gyári kész alaplap, PCB) ha valami tönkrement azt hogy méritek ki? Úgy értem hogy álltok neki a hiba keresésnek?
Nincs hozzá shematikus rajz, sajnos van több smd alkatrész is.
Egy kétszárnyú kapunyitó elektronika az áldozat (kutya elrágta a motor kábelét, tulaj nyitáskor vette észre (nem nyílt) zárlat is lett, kismegszakító leoldott és a lapon az 5A üvegbizti is kiment). Motor vezetéket cseréltem, biztosíték csere után rendszer működik, de nem teljesen.
Pár hónapja egy másik ügyfélnél hasonló helyzet volt, ott is kellett a panelt javítani.
Neki merjek állni méregetni? Vagy vigyem a műszerész ismerősömhöz?Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
aujjobba
addikt
válasz Dr. Szilikát #87587 üzenetére
‘szokásos kapcsolóüzemű áramgenerátor’ - na olyat pl. a Kobi LED-ben nem láttam, csak a kondik ellenállások és a híd volt bennük, ez a trafós megoldás most jött először szembe.
‘LED az eredeti izzó helyettesítésre alkalmas legyen’
Ezzel vagyok bajba, hogy mit jelent az eredeti izzó.
A lámpaboltban ilyet adtak hozzá, hogy ez való bele.
A képen a földszinti szintén Rabalux bura, benne a LED.
Nem lóg ki, nem is tölti ki teljesen, én azt mondanám oda való, de lehet tévedek persze.[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz aujjobba #87589 üzenetére
Ezzel vagyok bajba, hogy mit jelent az eredeti izzó.
Az csak annyi, hogy 40 W termel valamennyi hőt, a gyártmánynak azt el kell viselnie. Meg persze az áramot is, ami nem sok.
Egy LED-lámpától pedig általában elvárjuk, hogy a régi izzó helyett működjön, nem rövid ideig. Hacsak nincs előírva speciális követelmény a szellőzésre és környezeti hőmérsékletre, de erről szó sincs.
Afrikai melegben is működnie kellene.
-
demars
addikt
Szia. Igen, újra tanítottam, egy zárást kibír, utána összeakad a két szárny. Az egyik szárny lassan indul meg, a másik meg nem lassul.
Kivettem a panelt, előttem van, szemmel látható hiba nincs (égés, füst nyom, elszállt alkatrész).
Jó, hogy írtad az ellenállás mérést, neki sem állok.Múltkor triakot cserélt a másik panelnél, ott fél sebességgel működött az egyik motor. Itt is van két triak, utána olvasok, hogy lehet kimérni (kiforrasztás nélkül).
Van nagyítós szemüvegem elég gagyi, jó közel kell hajolni, de szépen olvasható az smd alkatrész száma.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
mezis
félisten
válasz demars #87592 üzenetére
A motorok kábeleit válaszd le az elektronikáról és mérd ki a motorhoz menő kábelt.
(Korrodált csatlakozó,...,.)Esetleg külső áramforrásról (24V DC?) motorok tesztelése: Azonos sebességgel nyitnak - zárnak? Áramfelvételük azonos ?
Csak le ne égjenek a motorok![ Szerkesztve ]
mezis
-
aujjobba
addikt
válasz Dr. Szilikát #87590 üzenetére
Akkor jól értem, hogy visszakerültem a start mezőre?
Mármint amit mondasz abból azt veszem le, hogy a bura nem problémás, mert a LED bőven kevesebb mint 40W, és a hője is kisebb.
Szellőzésre azt mondod nincs spéci követelmény elvileg.
De akkor mi a frásztól pukkannak el a LED-ek? -
demars
addikt
Nos, csatlakozókat nem mértem (áramot sem). Az egyik motor induláskor lassú, majd gyorsít. A másik teljes sebességgel indul (ez végállásoknál sem lassít, ami korábban viszont működött).
Motorok kábelei jók, azokat cseréltem (kutya lerágta), tekercsek jók (már 3 hete volt ugyan).
230V -os motorok egyébként. Twister230 vezérlés (Proteco Leader szett)Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz aujjobba #87594 üzenetére
Nyilván arra utaltam, hogy a LED-lámpa minőségi problémája, amennyiben a hálózati feszültség rendben van, de igazság szerint a kapcsolóüzemű driver azt is jobban kompenzálja, stabil áramot biztosítva.
Vagy jobb lámpát kellene találni, vagy én szoktam csökkenteni a LED-áramot, így kevésbé melegszik és tovább tart. Viszont csökken a fényerő és a színhőmérséklet is.
-
mezis
félisten
válasz demars #87595 üzenetére
A végállások előtti lassítást az elektronikának kellene vezérelni. Biztos jó volt a reset utáni beállítás?
Megszorulás elleni védelem működik?
Az egyik oldali motor azért indul lassabban, mert a kétszárnyú kapu "külső" szárnyának várni kell a "belső" szárny nyílására?mezis
-
Pötyi
őstag
Pont ezt kérdeztem volna én is. Egy kétszárnyú automata kapunál teljesen természetes az, hogy az egyik szárny késleltetve, vagy lassabban nyílik/záródik, pont azért, hogy a zár átfedés miatt a másik szárny rá tudjon csukódni.
Kiegészítés:
demars 87595: Abból a szempontból nézted, a dolgot hogy a rázáródó kapuszárny-e a lassabb? (Esetleg véletlenül fordítva lettek visszakötve a szárnyak?)
[ Szerkesztve ]
QNX is cool!
-
2thletme2day
őstag
Hali.
Van egy gyárilag egyfázisú 3kW-os villanymotorom. Körfűrész motorja. Ezen szeretnék üzemi kondenzátort cserélni mert ami rajta van kilyukadt valahogy és szivárog belőle az elektrolit. A most rajta lévő kondenzátor egy 30uF-os. Kicsit utána olvasgatva a neten a témának sikerült totál elbizonytalanítani magam, hogy ez a 30u a megfelelő méret. Olvastam valamiféle ökölszabályról, hogy 100W-onként 5uF. Ez azt jelenti, hogy akkor 150uF-os kellene. Aztán valaki szerint 3kW-os motorhoz 70uF-os kellene. Mondjuk nem tudom, hogy ezt mire alapozza az illető. A kérdés az lenne, hogy hogyan kéne méretezni az üzemi kondenzátort?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- XFX Radeon Speedster SWFT 319 RX 6800 - BONTATLAN - ALZA GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G3: i7-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" QHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s - i5-10G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs