Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz ngabor2 #53852 üzenetére

    Van ott többféle PWM dimmer is, ami LED-szalaghoz való, amelyik szimpatikusabb.

    De ezt az áram dolgot sokan tévesen fogják fel, a fogalmazásból továbbra is ezt érzem ki. Adott például egy 12V / 36W izzó, ez 3 A áramot vesz fel 12V-ról.

    Lényegtelen, hogy ezt az izzót egy erős PC-tápra kötöm, vagy bármire, csak bírja el a 3A terhelést. (Most tekintsünk el a hidegellenállás és egyéb részletektől.)

    A leszabályzásnak nem az a módja, hogy fogok inkább egy 12V / 2A terhelhetőségű tápot és rákötöm arra. A gyengébb tápot ezáltal túlterhelem, szakszerűtlenül. Védelem működésbe lép valahol (az sem biztos, hogy pont 2A-nál), az egy dolog. De a védelem nem arra való, hogy a táp átmenjen áramgenerátoros üzemmódba, ha nem arra lett tervezve. Visszahajló karakterisztikánál ezt nem is teszi meg.

    Nem beszélve egy trafós tápról, amiben elektronikus védelem nincs is, de arra is rá van írva a 2A terhelhetőség. Azért emelem ki, mert a fogalom önmagáért beszél.

    Túl erős tápegységnek legfeljebb annyi hátránya lehet, hogy ha valahol zárlat keletkezik, felizzítja a vezetéket, szétéget dolgokat, de az kivédhető egy jól méretezett biztosítékkal is, amit a táp kimeneténél kell elhelyezni.

    Ha meg azt mondom, hogy a tápegységek túlterhelés-védelme tulajdonképpen egy biztosíték (csak ezt nem kell cserélgetni), rögtön kiderül, hogy a biztosíték nem fényerőszabályzásra való. Nem dimmer.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák