Új hozzászólás Aktív témák

  • Lompos48

    nagyúr

    válasz Tamy #22036 üzenetére

    Feltétlenül áramgenerátor kell elé, vagy megteszi az ellenállás is? Elvégre az áramot azzal is belőhetem, utána meg gondolom nem nagyon változik, mitől is változna?
    De akkor miért javasolják mégis az áramgenerátort?

    Mint már számtalanszor volt itt szó róla: a LED egy dióda. Nyitóirányú görbéje exponenciális. Nagyon kis feszültségingadozás nagy áramingadozást okozhat, ami kinyírhatja a LEDet. Konstans feszültség esetén az ellenállás is áramgenerátor szerepet tölt be, de csak akkor. Az áramgenerátor pedig a feszültségtől függetlenül adja AZT az áramot, amire kiszámolták, ha a feszültségtartalék elég hozzá.

    Egyébként hatásfok szempontjából hogy alakul? Ha a lednek mondjuk 1,5V kell a névleges pl. 300mA-hez, és áramgenerátoron keresztül hajtom 5V-ról, akkor ő mennyi áramot vesz fel? Mármint nagyságrendileg. Felveszi a 300mA-t, és fűt, mint az ellenállás, vagy megáll kb. 100mA-nél?

    Ha az áramgenerátor 300mA-re volt tervezve, akkor annyit fog áttolni a LEDen, ha 100mA-re, akkor annyit.
    A hatásfokot végülis az Ohm törvénye diktálja. A felvett összteljesítmény tápfesz x áram. Abból a LEDé a VF (mondjuk az általad említett 1.5V) x áram, az áramgenerátor (vagy ellenállás) pedig kénytelen elfűteni a különbséget a termodinamika első törvénye alapján.

    ...egyre nagyobb divat, mert kis méret mellett brutál fényre képesek, de elég rendesen fűtenek is. Emiatt én egy kicsit úgy vagyok vele, hogy várom a fejlődést, bár jelenleg is használok ilyen lámpát.

    Mint bármilyen alkatrész, ha hőt generál, azt át kell adja a környezetének. Ha erre képes csak maga a tok, akkor OK. Ha nem, akkor hűteni kell ventillátorral, hűtőbordával vagy a NYÁKból kialakított fóliafelülettel, ami képes átvenni a hőt majd továbbadni a környezetnek.
    A fejlődést várhatod! Arra ne számíts, hogy nem fognak melegedni, mert a fizika törvényei érvényesek maradnak. Reméld azt, hogy adott teljesítmény mellett még több fényt tudjanak kibocsájtani (ami már így is hihetetlen mértékben megugrott).

    Persze, ha hagyományos ledből zsúfolnék össze annyit, hogy azonos legyen a fényereje, talán az is termelne annyi hőt, de azt nem lehet olyan kis helyre összezsúfolni, ezért érdekelne, hogy a hagyományoshoz képest milyen a hatásfokuk?

    Vedd elő az adatlapokat amikben szerepel a kibocsájtott fényintenzitás egy adott munkapontban (innen számolható a felvett teljesítmény) és vesd össze típusokként egyszerű hármasszabállyal. Csak zárójelben: a klasszikus LED jelzésre, a power LED világításra lett kifejlesztve.

Új hozzászólás Aktív témák