Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
hamyka
senior tag
Sziasztok!!
Ez aztán a fórum
Jó barkácsolást mindenkinek
Én tök hülye vagyok az egészhez, lehet rajtam nyugodtan nevetni
De ha jobban értenék hozzá lehet érdekelne a dolog és pénzt csinálni belőle
Engem mindég az érdekelt hogyha pl: halott egy alaplap hogy meglehet-e menteni ill ha lehetséges akkor hogyan....
Ill hogy házilag lehet-e alaplapot ill stb alkatrészt előállítani házilag... (számítogépre gondolok elsö sorban)
Vagy ha talál az ember kidobott tv-t megmenthető-e....
Ill az is érdekelne hogyha szoftveresen ki van nyírva egy alkatrész visszahozható-e a halálból ha igen hogyan és mi a módja??
Írjatok és üdv: hamyka
[ Szerkesztve ]
Comodó új távlatok...........
-
hamyka
senior tag
Nah,de nem vagyok teljesen reménytelen eset
Tudom mi az a videó magnó
Nekem is van videomagnóm, müködöképes de nehezen válnék meg töle igaz hogy már nem igazán használom....
Valaki írta itt hogy 1 tv csatorna adását bezavarta, az hogy sikerült?
[ Szerkesztve ]
Comodó új távlatok...........
-
Lompos48
nagyúr
válasz atesss #21397 üzenetére
Neeem! Én CSAK magára a ventilátorra utaltam. Igaz nem emeltem ezt ki.
Akkora túlfeszültséget kell adni neki, amitől fel is pörög ilyen rövid idő alatt.
Elméletileg elképzelhető, de mekkora egy venti fordulatszáma Mondjuk 6000. Az másodpercenkény 100, tizedmásodpercenként 10. Nem hiszem, hogy hatalmasat tudna gyorsulni pár fordulat alatt. Ez csak megérzés. Sokkal inkább el tudnám képzelni valami blende (nyit/csuk) rendszerrel. De csak spekulálok.
-
atesss
addikt
válasz nyogo83 #21404 üzenetére
Egy ilyen meg túl kicsi átmérőjű.
Ráadásul - ahogy olvastam itt a topicban pár hete - kell neki egy bizonyos nyomás is, hogy kinyisson. Mi pedig komolyabb nyomást nem igazán tudunk generálni ventilátorral.
Ilyenekhez már kompresszor kellene.
Az összenyomott "füst" pedig eleve nem tudom mennyire stabil. Ugye nincs sok (illetve a környezetinél sokkal több) folyadék benne, de szerintem akkor is "összeesik" ha összesűríted.
De ez majd kicsiben pl. egy farkasfecskendővel ki is próbálom.Léteznek ilyenek DC-sben is (pl. 12V) egyébként.
De a kiegészítő 12V-os vezérlés a legegyszerűbb.
Úgyis az egész füstgép kapcsolásához is egy ilyen kell majd.Nem a vezérlés a nehéz, hanem a mechanikai megvalósítás...
Főleg, hogy nem gépészmérnöknek tanulunk.Lompos48
Sajnos lehet hogy igazad van.
De egy venti beáldozásával megpróbálom kipróbálni.Sokkal inkább el tudnám képzelni valami blende (nyit/csuk) rendszerrel.
Igen, az ötlet jó, csak ezt mivel mozgatjuk, milyen tengelyen, és hogy rakjuk össze mechanikailag ?[ Szerkesztve ]
-
Speeedfire
félisten
válasz DonThomasino #21390 üzenetére
Beugrik a helyére, mágneses a hegy és maga ahova belerakom az is.
totya694: Lehetséges, nem tudom milyen hangerővel kell kattognia.
tsu: Lehetséges.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
DonThomasino
veterán
válasz Speeedfire #21408 üzenetére
Akkor sima, nagyon finoman kattan egy kis relé gondolhatod...
Akkor most azt kell csinálnod, hogy beülsz a legkisebb szobába
bezársz miden ajtót és ablakot.
Bekapcsolod a pákát közel tartod a füledhez és
számolod a kattanások számát amíg el nem jutsz 1000 ig.
Ha ez meg van akkor jó a páka.[ Szerkesztve ]
" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
Speeedfire
félisten
válasz DonThomasino #21409 üzenetére
950-ig számoltam, akkor most kezdjem újra?
A kattogást meg itt hallgattam max hangerőn, az volt a referencia.
Na, majd legközelebb jobban fülelek.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
sörösló
aktív tag
válasz moha21 #21396 üzenetére
Soros gerjesztésű DC motor, igen. Univerzális, mert váltóáramot is eszik. Ha forgásirányt akarsz cserélni, a forgórészre menő 2 vezetéket kell megcserélni.
A fordulatszámot többnyire triac szabályozza. Természetesen a csökkentett üzemi feszültség csökkenő nyomatékkal jár. Profi gépekben használnak a fordulatszám szabályozásához visszavezetett "tachojelet", amivel az elektronika stabilizálja a beállított fordulatszámot. Ha a terheléstől jelentősen csökken a fordulat, kicsit odatesz a motornak. Persze félfordulaton itt sem jön ki a max. nyomaték. Az alacsony fordulatszám akkor jelenthet gondot, ha huzamos ideig járatod. Ilyenkor ugyanis a saját ventilátor nem képes megfelelően hűteni.
Szerintem a motor jellege miatt semmivel. A tirisztoros és triacos hajtások mindig fázist hasítanak!
A PWM vezérlés is végeredményben a motoron átlagolódó feszültséget csökkenti. Az eredmény ugyanaz mint a fázishasításnál, legfeljebb a magasabb frekvencia kevesebb zavart okoz a hálózaton.
-
DonThomasino
veterán
Egy 220V os egy fázisú villanymotor fordulatszámát,
csak frekvencia váltóval érdemes? kell szabályozni?
Egyszerűen lehet? szabad? feszültség csökkentéssel is?[ Szerkesztve ]
-
szeva000
addikt
válasz DonThomasino #21412 üzenetére
NEM...vagyis,ha füstgenerátort akarsz belőle,akkor lehet fázishasítással is
Az 1fázisú motort még frekiváltóval sem lehet.
Azok a motorok nagy része a teljesítményveszteség miatt 230/400V(delta/csillag) és deltában vannak meghajtva 3X230V-ról vagy néha kevesebbről....ebbe most nem megyek bele.(gyakorlatilag 1X230V-ról alakítják a frekiváltóval elő)[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #21412 üzenetére
Gondolj egy porszívóra. A modernek fordulatszámát egy potenciöméterrel lehet szabályozni. Vannak ilyen termékek is: [link]
Most ne kérj hozzá rajzot is... mer' nem lesz.
Ellenben van egy dolgozat róla.
[ Szerkesztve ]
-
moha21
veterán
válasz sörösló #21411 üzenetére
Köszönöm a választ, sajnos magam is utánaolvasva a témának hasonló eredményre jutottam!
Most azon gondolkodom, hogy érdemesebb -e megvenni egy sarokcsiszolót fordulatszabályozás nélkül és építeni egyet hozzá...
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
szeva000
addikt
válasz Lompos48 #21415 üzenetére
azért egy fázisú aszinkron motornál ezek a szabályzók a sz*rral egyenlők.Kíváncsi lennék,hogy egy nagyobb terhelésű motort hogyan vezérel le....főleg egy üzemi/indítókondenzátoros motort.....még nem is beszéltem a fellépő terhelés miatti áramingadozásról,ami 1fázisú motornál bőven túl tudja haladni a motor névleges áramfelvételét....ééés még ott az indítás(indítóáram),ami 2-3-4X áramfelvétel terheléstől függően.
[ Szerkesztve ]
-
szeva000
addikt
válasz DonThomasino #21414 üzenetére
nem igazán...először....gerjesztésed nem lesz,elkezded melegíteni a tekercseket.
-
DonThomasino
veterán
válasz Lompos48 #21415 üzenetére
Hát az első LINK elég drága, a második meg elég tömény így estére.
Viszont ahogy beleolvastam azt írja egyfázisú motorhoz minden további nélkül
(lehet ?? )frekvencia váltót használni.
Ez a szabályzó pontosan mit csinál?" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
Lompos48
nagyúr
válasz szeva000 #21417 üzenetére
Csak konstatáltam és nem minősítettem.
@DonThomasino: Frekvenciaváltó
[ Szerkesztve ]
-
sörösló
aktív tag
válasz DonThomasino #21419 üzenetére
"Hát az első LINK elég drága": Ez tényleg az, de pl. a Conrad árul ilyen kockát meg hozzávaló potmétert párezer Ft-ért. Csak persze neked kell dobozolni.
"Viszont ahogy beleolvastam azt írja egyfázisú motorhoz minden további nélkül (lehet ?? )frekvencia váltót használni."
Én nem azt olvastam belőle hogy minden további nélkül lehet. Legalábbis standard kivitelűt nem feltétlenül. A gondot egyrészt a fázisszög, másrészt a segédfázis tekercs méretezése jelenti. A segédfázisnál beleszámolják a soros kondenzátoron eső feszültséget is. Mindenesetre egyfázisú frekiváltóval ki lehet próbálni. Biztosan korlátozott a használható fordulatszámtartomány, és érdemes a kipróbálás idején szorgalmasan tapizni a motortestet, mennyire melegszik.
A cikk egyébként nagyon komoly, de nem sok értelmét látom ezzel a témával ennyit görcsölni. Az egyfázisú motorokat tulajdonképpen kényszerből, háztartási célokra fejlesztették ki, faék bonyolultságú olcsó megoldásként, ugyanúgy mint az univerzális motorokat. Ipari célra, ahol nagy tömegben lehetne gyártani és eladni, ilyeneket nem nagyon használnak. Legfeljebb ott, ahol meg nincs igény a fordulatszám szabályozására (lásd motorok különálló hűtése). Ha mégis kell a fordulatszám szabályozása, pl. mosógép dobmeghajtás, a legtöbb gyártó univerzális motort használ. Egy kapcsolóelem, egy PWM jel és kész. Vagy betesz ha nagyon igényes egy BrushLess DC motort.
Hobbiszinten érdekes, ha valakinek van kedve meg ideje ezzel játszani.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #21422 üzenetére
Mondjuk, hogy igen, bár kételkedem abban a 0-100%-os szabályozási tartományban és még annál is kíváncsibb lennék a kis fordulatszámnál még megmaradó nyomatékra. Mindenképp tartsd szem előtt azt, amit sörösló írt a (#21421)-ben.
Mindent meg lehet otthon is építeni (atomerőmű, űrrakéta kivételével ). Keresgélj a neten rajz után. Mint tegnap írtam: nekem kéznél nincs. Végülis egy triac-os fázisszabályzó áramkör.
És csak hogy bosszantsalak: majdnem olyan veszélyes, mint az autótrafó. -
DonThomasino
veterán
válasz Lompos48 #21423 üzenetére
Na ne...
Ha jól beépítem akkor is veszélyes?
Miért veszélyes?Egyszer találkoztam egy csajjal mondta, hogy az apja építette egy helikoptert,
néztünk rá bambán gondoltuk nem normális szegényke ...
Később kiderült a hír igaz a TV ben is benne volt az öreg.[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #21424 üzenetére
Ez sincs leválasztva a hálózatról, a triac azt "hasogatja". Ott a FÁZIS ebben az esetben is. De ugyanúgy alaposan végiggondolva lehet ezzel is dolgozni, mint amazzal. Persze beépítve ez sem veszélyesebb mint egy villanykörte vagy hűtőszekrény.
-
szeva000
addikt
kérdés,hogy milyen motorra akarod...Ha univerzálisra,akkor megy a dolog,de azinkront megölöd vele.Oda nem való a fázishasogatós megoldás.
Ilyet pár száz ft-ból tudsz csinálni[ Szerkesztve ]
-
szeva000
addikt
Egy kis OFF
A múltkor megkeresett 2rendőr barátom,hogy kellene nekik villanypásztor az apjáéknak....oké,mondom megcsinálom a jövő héten.Kész lett....(én tisztában voltam a képességeivel)
MIkor elvitték,megkérdezték,hogy bizta üt???ááá,mondtam nekik,hogy ne próbálják ki
Erre föl eltelik 1óra....
2rendőr ész mit is csinált azonnal???
Telefonban ordítanak...áááá ez rohadt nagyot üt...(megállapítottam,hogy igaz a mondás....mindenki rendőrnek születik..... ) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz szeva000 #21427 üzenetére
Jájjj!
Olyat láttam TV-ben, hogy a Mythbustersesek v. Jackassesek kipróbálták, rápisilve is üt-e a cucc. Ütött.
Lompos48: A triacos telj. szabályzásra nincs valami korlátozás az EU által? Valami olyat tanítottak még régebben, hogy 60W felett tilos ilyet használni. Kicsit ködös már a dolog, a részletek homályosak.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
sörösló
aktív tag
Biztosan lehet, de minek? Nem hozod ki olcsóbban, ehhez meg még adatlapot is kapsz miszerint ha az előírásoknak megfelelően építed be, akkor megfelel a mittomén milyen EU irányelveknek meg IEC ajánlásoknak. Ezerszer kipróbált, megbízható cucc. Jómagam 30-40 db-ot használtam már fel. Persze ha mindenáron újra fel akarod találni a spanyolviaszt, akkor szabad a pálya.
-
sörösló
aktív tag
válasz DonThomasino #21424 üzenetére
Én mezőgazdasági laboratóriumokban használt terménydarálókba építettem be fordulatszámcsökkentéshez, mert mindig másféle porszívómotort lehetett beszerezni. Minden motor és elektromos készülék veszélyes ha nem szakszerűen építed és használod! A régóta görcsölt autotrafó sem isten ellen való, csak tudomásul kell venni hogy nem hálózatfüggetlen eszköz. Ez a lényeg! Megkeresed a közös nullapontját, aztán innen olyan mint egy közönséges háztartási konnektor aminek mellékesen változtatható a kimenő feszültsége. Egy sima konnektor is veszélyes, vagy nem?
-
sörösló
aktív tag
válasz CPT.Pirk #21429 üzenetére
Jaj, kedves Barátom! Olyan sokminden tilos oszt mégis csináljuk. Anno volt egy főnököm aki hallani sem akart arról hogy a frekiváltós motorokhoz árnyékolt kábelt vegyünk, mert az drága! Mindenféle gagyi vezetéket sem lehet lakásvillamosításhoz használni, aztán láttam már UTP kóccal bekötött éjjelilámpát. Lopni se szabad, oszt nézzél már körül magadon. Sorolhatnám még ezerig...
-
sörösló
aktív tag
válasz DonThomasino #21428 üzenetére
Az univerzális motor szénkefés kommutátoros DC, az aszinkron meg tekercselt állórész, és egy darab vas forgórész amiben vannak mindenféle alumínium beöntések.
-
DonThomasino
veterán
válasz sörösló #21433 üzenetére
Nekem szénkefés kommutátoros AC motorom van,
gondolom akkor aszinkron...? [link kép]
Korábban egy kolléga nem javasolta ezt a hasgatásos módszert az aszinkron motorhoz.Lompos mester: most ahogy nézem a képet itt is
elég keményen ott van a fázis." I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
dudika10
veterán
válasz sörösló #21434 üzenetére
Ezeket a (nem minden esetben hasznos/szakmai) hozzászólásokat nem tudnád egy hozzászólásba gyűjteni?
Errefelé (, mármint a Prohardver lapcsaládon) nem nagyon kedvelik az ilyesféle hozzászólás-vadászatot, többek között eléggé rontja az áttekinthetőséget.[ Szerkesztve ]
Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.
-
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #21429 üzenetére
Nem vagyok tisztában a dologgal. Talán még nem kötelező. Annyit tudok, hogy nálunk évek óta fenyegetnek az energetikai rendőrség létrehozásával. Ők lesznek hivatottak elkapni és büntetni azokat, akik összeszemetelik a hálózatot. De a mai napig nem sikerült. Ami tény: felvigyázzák és keményen kifizettetik a passzív fogyasztást, de ezt is csak a nagyfogyasztók esetében.
@sörösló Inkább a megvalósíthatóságra próbáltam utalni és nem pénzre, telekre. Azaz kissé nehezebb azokat a területeket hobbi szinten megközelíteni. Mer' atombombát már úgy is lehet.
[ Szerkesztve ]
-
szeva000
addikt
válasz DonThomasino #21435 üzenetére
no,ez nem aszinkron,ez valamilyen DC motor ránézésre....demegy az mással is tuti
Az aszinkron motornál csak az állórész van tekercselve és a különböző veszteségek miatt(réz,vas,súrlódás) nem képes a szinkron fordulatra .Ennek a jelenségnek a neve:slip.
Gyakorlatban ez minimális,de mégis valós.Ezért írnak a motorokra pl:2900 1/min vagy 1440 1/min fordulatot és nem a szinkronfordulatot.
A fordulat szintén a tekercselésen múlik.(attól függ hány púlust alakítunk ki) -
sörösló
aktív tag
válasz dudika10 #21436 üzenetére
Sztem inkább így áttekinthető. De bocsi, többet nem ugatok itt. Ha moderátornak tetszik lenni, akkor illene jelezni, egyébként meg: " de gustibus non et disputandum". Csók, Anyu!
Ami a vadászatot illeti: kurvára leszarom hogy a nevem után ph.addikt vagy reményteljes újonc megnevezés áll! Na ezt meg lehet moderálni.
[ Szerkesztve ]
-
DonThomasino
veterán
Kinéztem egy trafót, holnap mennék érte,
mondom az eladónak azért mérjen már rá erre ez a válasz.bemenő primer feszültség 248v (közel van a trafó hozzánk azért ennyi!)
ilyen van?
Szekunder feszültség: 55V --64,3 110V --128V
Terhelés nélkül.Mondom neki terhelje meg erre azt mondja nem tudja mivel,
csak max egy 230V 60W izzóval
erre azt mondja nem tudja akkor mennyire mérne pontos értékeket.
Miért ne lenne pontos az érték az izzóval terhelve?
Szerintetek megvehető,nekem 55V kéne +- 1 2?[ Szerkesztve ]
-
szeva000
addikt
válasz DonThomasino #21441 üzenetére
símán kint szoktak 240-260V-ok szaladgálni néhol,ha közel a trafó.
Valószínű,jó lesz az neked -
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #21443 üzenetére
Úgy néz, ki, hogy rendben van, bár nem néztem át aprólékosan alkatrészenként. Annyit azért megjegyeznék, hogy egy kapcsolási rajzban nem húzunk vezetékeket (szálakat) keresztül ellenállásokon (R26,29,32,59,62,72), hanem az esztétika miatt arrébb (feljebb vagy lejjebb) húzzuk az ellenállást.
-
dudika10
veterán
válasz sörösló #21440 üzenetére
Ez aztán egy intelligens válasz volt.
Regisztráltál, elfogadtad az alapelveket, beilleszkedsz egy társaságba. Ilyenkor el szokás fogadni a szokásokat.
Nem azt mondtam, hogy ne írj, nem vagyok moderátor, figyelmeztettelek, hogy itt az a módi, hogy sok rövid (néha semmitmondó) hozzászólást egybegyűjtjük.
De ahogy látom mindenképp moderátorral szeretnéd megbeszélni az itteni szokásokat. Szóljak valakinek?Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.
-
ozzy711
őstag
válasz Speeedfire #21443 üzenetére
Ez az Hang & Technika kapcsolási rajz egy az egyben!
Mondjuk nem értem, miért közösíti a 7824-et? Miért nem lehet külön egy-egy csatornánként?
Ezzel ( a közös megoldással ) a sztereó áthallás is romolhat.
Ráadásul az 1,8 k-után kötöd a másik oldalon lévő 7824 kimenetét? Ez így biztos nem lesz jó!
Ha mindenáron egy stabilizátort akarsz, akkor az 1,8 k-s ellenállást ( azon az oldalon, ahol nincs stab. ic ) szerintem hagyd el.Szívem szerint külön trafóról hajtanám meg az előfok részt..
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz sörösló #21440 üzenetére
A magas hálózati feszültség igenis előfordul(hat). A szekunder érték 55V-os pontosságára pedig ne számíts olyan nagyon. Elsősorban hálózati feszültség függvénye, másodsorban terhelés függvénye is. Ne felejtsd el, hogy a trafó tekercse egy rézdrót, aminek ohmikus ellenállása is van. Az pedig áramtól függően kevesebbet vagy többet "ellop" a szekunderfeszültségből. Erre majd a trafót/egyenirányítást követő szűrőkondiknál meg stabilizátornál kell fokozatosan odafigyelni.
-
Speeedfire
félisten
válasz Lompos48 #21446 üzenetére
Az esztétika legyen a legkevesebb.
Majd a nyákkal javítom a helyzetet.
ozzy711:
Én kötöttem össze a feszstab kockát, ugyan az a fesz megy rá, gondoltam akkor felesleges még 1 stab kocka oda.Külön tápot az előfoknak? Eddig az utánépítettek amiket néztem, mind így volt megoldva. Igaz volt pl mono blockokat használó is, de nem gyakori.
A legérdekesebb számomra pl, hogy "sztereó nyák", de 2 trafós.
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Samsung Galaxy Tab S6 Lite 10.4 - az, ami
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali informatikai kérdések órája
- OLED TV topic
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Cyberpunk 2077
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Gamer PC! I7 6700K / GTX 1070 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- HP ProDesk 400 G5 Mini PC, I5-9500T, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, WIN 10, WIFI, SZÁMLA, GARANCIA
- Apple Iphone 13 PRO MAX/Sierra Blue/256GB/KÁRTYAFÜGGETLEN/AKKU 88%/Patika állapot
- Csere-Beszámítás! Gamer PC! I3 10105F / GTX 1070Ti 8GB / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- SAMSUNG FLIP3 8GB/128GB FEKETE, ÜZLETBŐL, GARANCIÁVAL
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest