Hirdetés
- Úgy tűnik, hogy elkészült a S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl
- EAFC 25
- Call of Duty: Black Ops 6
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- PlayStation 5
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Nintendo Switch
- EA Sports WRC '23
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
-
GAMEPOD.hu
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
BBéci
legenda
válasz B.Junior #184099 üzenetére
Egyrészt az nem Atmos, másrészt kipróbáltam, nekem semmi pluszt nem adott. Haladó rendszer frontsugárzói olyan tér illetve színpadábrázolásra képesek, hogy az a plafonig ér. Pont két napja teszteltem.
A hanganyagokban nincs front height csatorna, csakis trükközéssel, mókolással kerülhet oda jel.
Nyilván egyeseknek tetszik, egészségükre!Az oldalfalra szerelést jobb ötletnek tartom.
[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
skippper
senior tag
válasz BBéci #184110 üzenetére
A hanganyagokban nincs front height csatorna, csakis trükközéssel, mókolással kerülhet oda jel.
Ezt kifejtenéd, vagy van róla valami olvasnivalód? Én eddig meg voltam győződve, hogy egy tisztességes Blu-Ray lemezről lejátszott film TrueHD Dolby Atmosa minden csatornát kihasznál korrektül.
-
krx21
nagyúr
válasz BBéci #184112 üzenetére
Nem persze. A front height, a hangdoboz elhelyezésére utal.
Az Atmos pedig egy hangdekódolási szabvány, ami magaslati csatornát is tartalmazhat. Mivel objektum alapú a rendszer, akár helyesen is kezelheti, hisz a lehetőségek között ott van…
Tehát ide nem feltétlenül ugyanazt a csatornát, (hangot) keveri a rendszer, mint a fejünk feletti elhelyezés esetén…
De ha valaki mélyebben benne van az Atmos lelkivilágába, az leírhatja mennyire van így, vagy nem…
Természetesen a fejünk feletti hangszóróval jóval másabb (jobb) az élmény…[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
válasz krx21 #184113 üzenetére
Másképp fogalmazok.
Az Atmos magassági csatornákra olyan effekteket kevernek, amiknek a kép és a történet alapján a fejed fölött kell megszólalniuk. Amennyiben ezeket a frontsugárzók fölött lévő hangdobozokkal szólaltatod meg, a hatás nem ugyanaz, az nem Atmos. Legalábbis az én meglátásom szerint. De ahogy már írtam, mindenki azt hallgat, ami neki tetszik.
Ismerős az a mondás, hogy "Impala vagy semmi"? Üvegtigris.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
VoidXs
nagyúr
válasz lenox #184109 üzenetére
OpenCL van alatta, hacsak nem az ükmamám GPU-ját használod, akkor működik. Az MX150 egyébként más néven GT 940M néven fut, amiből nekem volt, és hajtottam már vele Barco Balder CS-t gond nélkül, H265-be csomagolt 4K DCP-vel, ami bőven BD szint felett van. Ha ez megy neki, más is fog.
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
VoidXs
nagyúr
válasz krx21 #184113 üzenetére
A 7.1.2 front más, mint a 7.1.2 side. A hardveres Atmos renderer (amit a Trinnovon kívül mindenki használ) valójában úgy működik, hogy minden esetben elkészül a 9.1.6 render, és a végén ezt mátrixolják lefelé. Side-nál a teljes magassági keverés arra a kettőre megy, viszont frontnál az első magassági keverés oda, a top side-oknak a fele, a top rear-ekből pedig semmi, azok a rendes rear-ekre mennek. Ugyanezt csinálja a Cavernize, okkal van mindkét opció külön benne, csak az nem ágyúval verébre alapon, hanem kicsit hatékonyabban, 7.1.4-ből keverve.
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
lenox
veterán
válasz VoidXs #184117 üzenetére
A 940m az gm108, az mx150 pedig gp108, tehat az egyik maxwell, a masik pascal. De egyebkent egyik sem tudja a hevc-et decodolni:
https://developer.nvidia.com/video-encode-and-decode-gpu-support-matrix-new
A 940m h264-et amugy tud, az mx150 azt sem. Es persze, ettol meg jatszhattal le vele h265-ot, hiszen azt full gpu hevc decoding nelkul is le lehet jatszani, csak akkor vagy hibrid modon, vagy csak cpun fut a decoding. Annyi, hogy a fenti konfig i3-8130u-val ugy altalaban 4k h265-re nem eleg. Te milyen procit hasznaltal? Gondolom nem 10 wattra korlatozott 2 magost?
De, mint irtam az i3-8130u quicksyncje viszont tud elvileg h265-ot decodolni, annyi, hogy ahhoz az intel igp-t kell hasznalni, az nvt meg vagy ki kell kapcsolni, vagy csak gpgpukent kell hasznalni, attol fuggoen, hogy ez milyen gep, es hogy lehet beallitani.
-
VoidXs
nagyúr
válasz jézusom #184119 üzenetére
Az otthoni Atmos általában csatornákra van lekeverve (amitől egyébként semmivel nem lesz rosszabb), de ha objektum is van (amúgy az is érdemben csak kb. két éve), arról infó a dekóder után már nem jön ki. A Dolby úgy tudta garantálni, hogy mindenki ugyanúgy keverjen, hogy csatornaalapú mixet ad ki a pluginjük. Ezzel sokkal könnyebb dolgozni a gyártó részéről.
lenox: Lehet, hogy ott a trükk, 7200U volt mellette.W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
mp54
senior tag
válasz BBéci #184090 üzenetére
Köszönöm mindenkinek, aki hozzászólt.
Nem értem, de örülök: nem csináltam semmit és már működik:
jól mennek azok a filmek, amelyek eddig nem!
A külső HDD-t is visszadugtam a USB A 3.?/kékből a 2.0-ba és így is jó!
BBéci: sajnos az volt. hogy a laptop nem játszotta le (VLC 3.0 van). Be sem kapcsoltam a házimozit és nem ment.
Próbaként kölcsönöztem: Avatar.The.Way.of.Water.2022.2160p.UHD.BluRay.REMUX.TrueHD.Atmos.7 1.HDR.HEVC.mkv (70 GB, több HD hangsávval) és megy, a házimozin is.
Az Arcam 400 tudja a HD hangsávokat (5.1 a hangrendszerem).
BBéci: milyen képet enged át az ARCAM 400 ebből a filmből? A Pana 50 G30 tv a következő infót írja ki: 1080p, 50Hz bemenet, szélesvásznú.
Előbb-utóbb le fogom cserélni ezt a tv-t egy OLED 4k 65'-re. Ha marad az Arcam 400, mit fog átengedni a sokat tudó képből? Mennyire marad kihasználatlanul a tv tudása? Milyen jó ár/érték arányú erősítőt javasolnál az Arcam helyett? Zenét is ezen hallgatok, főleg TIDAL hifi és master minőség. Hangfalak: Focal Cobalt 816.
A laptopnak nincs két HDMI-je, így nem tudom a képet közvetlenül a tv-be vinni.
A 4k tv-ből esetleg vissza lehet majd kapni az erősítőbe a HD hangot veszteség nélkül?
Köszönöm. -
Sanci38
csendes tag
A 4k tv-ből esetleg vissza lehet majd kapni az erősítőbe a HD hangot veszteség nélkül?
E-ARC szükséges Mint tv, mint erősítő oldalról. Nameg ezt támogató min 18 GBS átvitelű HDMI kábel.
Milyen jó ár/érték arányú erősítőt javasolnál az Arcam helyett? Zenét is ezen hallgatok, főleg TIDAL hifi és master minőség.
Denon 6700H Marantz Cinema 40, de ha van akkor CA és ujabb Arcam pl AVR 21 is jó[ Szerkesztve ]
Eladó ha valakit érdekel: Onkyo sztereó: A9210
-
Gino20
őstag
"..supports all resolutions up to and including 1080p/60"
Szóval max HD anyagot enged át plusz semmi HDR-t.
Ha tetszik az Arcam és a zene is fontos, akkor Én biztos maradnék ezen a vonalon. Arcam AVR390, megy rajta az 4K/60Hz, HDR10/Dolby Vision és ehhez már van dirac kalibráció. Aprón most van egy jó áron. -
VoidXs
nagyúr
válasz jézusom #184128 üzenetére
Miért olyan fontos az objektum? Mit ad, amit egy minden lehetséges hangszórót lefedő 3D mix nem? Nem mixer vagy, nem a bogyók röptét nézed vagy az effektkönyvtárad bővíted, hanem a csatornáid hallgatod. Teljesen jó módja a sávszél és processzor megtakarításának, és valós időben, például játékoknál csak ez működik. Egy Trinnov Visualizerre kötött Xboxon például mozgást soha nem fogsz látni, mégis minden hangszóród tökéletesen szólni fog. Egy AVR-t 9.1.6-ig lehet konfigolni, és egy 9.1.6 mixből minden kikeverhető, ami alatta van. Pont ezért sok enkóder nem is szórakozik azzal, hogy bármi objektumot megtartson, hanem egyszerűen renderel és elment. Érdemes megnézni, hogy sok, nagyon jónak tartott mix mennyire semmit nem csinál.
[ Szerkesztve ]
-
jézusom
addikt
válasz VoidXs #184130 üzenetére
Nem arról van szó, hogy rossz lenne, a csatorna kódolás, de akkor mire ez a nagy hype, ennyivel maradhattunk volna sima DTS-MA mellett, aztán még olcsóbb erősÍtőt is tudtunk volna venni. Nem kell atmos meg DTS-X
"Egy Trinnov Visualizerre kötött Xboxon például mozgást soha nem fogsz látni" ezt kifejtenéd?
-
krx21
nagyúr
Én azon csodálkozom, hogy a mai napig nem jutottunk el odáig, hogy egy AVR konkrétan megkérdezné a hangszóró elhelyezését…
És itt nem a késleltetésre gondolok persze, hanem a bezárt szögekre, magasságokra. Miért nem? Viszont egy PlayStation 5 megkérdezi…
Nagyon nem mindegy például, hogy egy front a hallgatói pozícióval 25 vagy 45 fokot zár be… stb.[ Szerkesztve ]
-
I'am Dony
őstag
válasz krx21 #184132 üzenetére
Mert az EQ végeredménye szempontjából tökmindegy. És hiába adnál meg értéket, akkor is a frekimenet számit, akármilyen szögben van egy doboz. A szobák, a hangsugárzók, az akusztika annyira egyediek, hogy nincs használható információ tartalma egy konkrét értéknek. A Yamaha YPAO próbál ilyesmi információt kinyerni a mérés során, de ott sem kerül megjelenítésre geometriailag az érték, csak a késleltetés.
[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
nagyúr
válasz jézusom #184131 üzenetére
Miért ne kellene Atmos? Magasságot csak az tud adni. Hogy a magasságot csatornák vagy objektumok adják, teljesen mindegy. Ugyanazt fogod hallani.
"ezt kifejtenéd?"
A Trinnov az egyetlen gyártó, ahol lehet lejátszás közben nézni, hogy merre repkednek az objektumok, és játék közben csak azt fogod látni, hogy minden hangszóród mellett van egy, ami nem mozog sehova, ergo, csatornaalapú.W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
lenox
veterán
Nyilvan azt adja az ojjectum, hogy ha nem pont ugy vannak a hangszoroid, mint a csatornakra lerenderelt, pl. nem is annyi van es nem is ott, akkor at lehet renderelni. Amugy ez nem tudom miert ilyen statikus pelda, en trailerekben szoktam ilyet latni, de amugy rendes dcp-ben imf-ben mennek az ojjectumok ossze-vissza.
-
VoidXs
nagyúr
válasz lenox #184137 üzenetére
Te a moziról beszélsz, én arról, amit ki is tudsz próbálni otthon. Van egyébként, hogy a DCP is statikus, például Free Guy. Ha csak előre megadott layoutokból válogathatsz, amik részhalmazai a 9.1.6-nak, akkor milyen köztes csatornákról beszélünk? Otthon egyedül a Trinnov és a Cavern tud teljesen egyedi elrendezést, és mivel az egyik vevőköre minimális, a másik pedig ingyenes, így semmi piaci értelme nincs érdemi objektumaggregálásba fektetni energiát, szóval nagyon sokáig csatorna downmixek kerültek az otthoni verziókba.
-
ada19
senior tag
Segítsetek kérlek, hogy tudom kiszámolni, hogy az AVR-em (Denon X4200W) teljesítménye elég-e a következőkhöz?
Kimenő Teljesítmény (8 ohm, 20 Hz - 20 kHz, 0.05% 2 csat. meghajtva) 125 W
Power Output (6 ohm, 1 kHz, 1% 1ch Drive) 200 W
Sound and Vision Test Bench szerint 2ch 4 Ohm folyamatos 0.1% THD mellett 215.9 W-ot képes.-5 darab 4 Ohmos hangsugárzó (Arendal 1961), LCR 87dB / 2.83v / 1m, surroundok pedig 84dB érzékenységgel. Természetesen 80 Hz körül vágva
-3 méteren belül van mind (frontok pl 2.7m, center 2.5m)
-Referencia alatti 10 dB SPL-hezKeresőn keresztül megtaláltam 2 kalkulátort de nem világos a 4 Ohm mit változtat valamint a 2 csatornán mért 215.9W teljesítményt úgy kell értenem hogy 5 csatornán is ennyit képes max kiadni tehát csatornánként ~43.18W?
Arendal szerinti javasolt erősítő: Up to 250W RMS @ 4ohm
[ Szerkesztve ]
Mégsenem
-
VoidXs
nagyúr
válasz krx21 #184139 üzenetére
Sajnos olyan beállítást adni, hogy 25 vagy 45 fokban vannak a frontjaid, elvi hiba. Ha egy tv mellett vannak 25 fokban, az ugyanaz, mint egy faltól falig terjedő vászon esetében a 45. A képi pozícióit kell utánozni a hangzásnak. Úgy szólna értelmesen, hogy a kép szélén, vagy attól távolabb vannak-e a frontok, az már számít a panningnél. Ezt a Dolby CP850-nél meg lehet adni (a kép méretét és helyét), és egyébként az otthoni formátumok esetében is lehet a fájlban erről információ. Mivel egy hangmérnök se használta ezt az opciót néhány Dolby DCP-n kívül, annyira nem érdekelte a fejlesztőket, hogy otthonra már a renderer implementációt nem hozták el, a Trinnov se, és Cavern-ben is csak félig van kész.
ada19: Konstrukciótól függ, hogy hány Ohmon mennyi a kimenő teljesítmény, ezt nem lehet egyszerű, pár számos kalkulátorral megmondani. Azt annál inkább, hogy mennyire elég a kimenő hangerő: érzékenység + 10 * log10(teljesítmény / (2 * távolság)). Ha ez eléri a 105-öt, akkor referencia hangerőn mindenre elég. Az 5 channels driven vagy 7 channels driven értékekkel számolj, az a valóság. Egy 125-ös erősítőhöz a 216 W honnan jött? Általában kevesebb szokott lenni, nem sokkal több, inkább a Power output-ot mérték. Az azt jelenti, hogy 5 csatornán kb. 40 valós wattal tudsz számolni, így a frontjaid pl. 104 dB-re lesznek képesek, épp a referencia alatt, míg a surroundok esetében ez kb 101, DCI szintkalibrálással már belefér.
[ Szerkesztve ]
-
ada19
senior tag
válasz ada19 #184141 üzenetére
"a 2 csatornán mért 215.9W teljesítményt úgy kell értenem hogy 5 csatornán is ennyit képes max kiadni tehát csatornánként ~43.18W?"
Itt valószínűleg félreértettem és a 215.9 W csatornánként értendő, 2 csatorna 4 Ohmos terhelésével.
Tehát akkor 5 csatorna esetén ~86 W?
https://www.soundandvision.com/content/denon-avr-x4200w-av-receiver-review-test-benchMégsenem
-
ada19
senior tag
válasz VoidXs #184142 üzenetére
Köszi! Ebben a mérésben találtam a 215 Wattot: https://www.soundandvision.com/content/denon-avr-x4200w-av-receiver-review-test-bench
Mégsenem
-
VoidXs
nagyúr
válasz krx21 #184147 üzenetére
És hogy ábrázolod ennyi infóból azt, ha egy hang félúton kell legyen a kép közepe és jobb széle közt? Igen, ha ezt tévén nézed, és a hangszóróid a szoba szélén vannak, akkor szűken kell szóljon a front oldal. Ha ezt nem szeretnéd, akkor meg ugyanott vagyunk, hogy minek létezik ez a beállítás? A kommersz Atmos renderereken fix 45-re van állítva...
lenox: Nagyon mondták az elején, hogy fognak tudni teljesen szabad kiosztást, de rájöttek, hogy ennyi beállítás az átlagos felhasználónak túl bonyolult.
[ Szerkesztve ]
-
I'am Dony
őstag
válasz ada19 #184141 üzenetére
Jó lenne egy végfok oda, mert eléggé határeset a nem túl érzékeny dobozok miatt. Mivel 4 Ohm és 2.83V-on van megadva az érzékenység az 1W/1m helyett ìgy mindkét doboz értékéből le kell vonnod 3 dB-t. Azért, mert fenti értéken megadott érzékenység 2W/1m jelent. Igy az LCR 84 míg a hátterek 81 dB érzékenységűek 8 Ohm 1W/1m vetítve. Ebből tudod már számolni a hangnyomást. 1W 84 dB, 2 W 87 dB, 4W 90, 8W 93, 16W 96, 32 W 99 stb. a frontoknál és ugyanígy kiszámolhatod az SR is.
(dupla teljesítmény +3 dB) És ezek az értékek 1 m értendők. A távolság duplázása -6 dB jelent. Szóval nem biztos, hogy lesz elegendő hangerőd és 4 Ohmon jobban terheli a vasat mint a tesztben megadott 5x94.6W 8 Ohm. Másrészt nem tudni, hogy a teszten meddig terhelték. Folyamatosan én kizártnak tartom, hogy ezt tudja az összes 6xx W-ját figyelembe véve. Pl. Az Arcam 550 nek 1.5 KW ! trafója van és az tud valósan 7x90W ot.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest