Új hozzászólás Aktív témák

  • kezo0

    addikt

    válasz kezo0 #129701 üzenetére

    Sziasztok,

    akkor megpróbálom összefoglalni, hogy mire jutottam az újonnan vásárolt Onkyo TX-RZ900-as AVR vs. UPC Cisco HD DVR box ügyében - elnézést, ha hosszú lesz.

    Az erősítőn hátul összesen 7 db HDMI-bemenet van, az első 5 db HDCP 2.2-kompatibilis, az utolsó kettő nem.

    1.) Ha a boxot az első 5 bemenet egyikére dugom, függetlenül attól, hogy a box menüjében a HDMI-felbontás hogy van beállítva (opciók: Auto, 720p, 1080i): egy pillanatra megjelenik a box normális képe, az erősítő kiírja az aktuális felbontást, majd a kép elmegy, az erősítő gondolkodik, mintha nem tudná eldönteni, milyen jelet kap, aztán kiírja, hogy "Resolution Error". Utána pár mp után megint megjelenik a rendes kép, megint kiírja az erősítő a helyes felbontást, aztán megint elmegy a kép... stb. stb. stb., és ez ismétlődik végtelenítve, akármilyen csatornára is van állítva éppen a box tunere.

    2. a.) Ha a boxot az utolsó 2 bemenet egyikére dugom, és a box menüjében a HDMI-felbontás "Auto"-ra van állítva (elvileg ez a legjobb beállítás, mert így mindig az épp nézett csatorna felbontásának, képfrissítésének és képarányának megfelelő jelet küld ki a box): egy pillanatra megjelenik a box normális képe, majd a kép elmegy, az erősítő gondolkodik kicsit, ezután pár mp múlva megint megjelenik a kép, aztán megint elmegy... stb. stb. stb. DE! Ha ekkor a boxot az M4-es csatornára kapcsolom, akkor megjelenik a kép, és marad is! Innen kezdve bármelyik 1080i felbontású csatornát választom a boxon, annak rendesen megjelenik a képe. DE! Amint átkapcsolok egy kisebb felbontású csatornára, onnan kezdve megint kezdődik elölről az elmegy-a-kép/megjön-a-kép játék, egészen addig, amíg nem kapcsolok megint az M4-re, mert onnantól megint nézhetők az 1080i-s csatornák... De csakis azok.

    2. b.) Ha a boxot az utolsó 2 bemenet egyikére dugom, és a box menüjében a HDMI-felbontás fixen "1080i"-re van állítva (ilyenkor minden tévécsatorna jelét 1080i/50Hz-re konvertálva küldi ki a box, ami azért nem szerencsés, mert a még 4:3-ban sugárzó csatornák képét is fixen széthúzza 16:9-re): ilyenkor az erősítő némi gondolkodás után kiadja a rendes képet, és ez így is marad, akármilyen csatornára kapcsolom a boxot. Viszont ha ekkor a tévét átváltom az erősítőből jövő jelről (tehát az AV-bemenetről) a saját tunerére, majd visszaváltom megint az Onkyotól érkező jelre, akkor megint az történik, hogy felváltva megjelenik a kép, majd elmegy a kép, és közben mindig gondolkodik pár mp-et az erősítő, csak most nem írja ki, hogy "Resolution Error". Ez alól egyetlen kivétel van: ha a box épp az M4-es csatornára van kapcsolva! Ekkor ugyanis megérkezik a normál kép, és innen kezdve már bármelyik másik csatornára átválthatom a boxot, marad is...

    Parajelenség, ugye? És baromira nem tudom, hogy ez most valami egyedi hibája-e az Onkyo 900-asomnak, vagy a UPC-s box bármelyik Onkyo 900-assal ugyanígy viselkedne, tehát ezek alapból nem szeretik egymást valamiért?
    Ami tény: 2 db egyforma UPC-s boxom is van, mindkettővel kipróbáltam, és mindkettővel ugyanígy viselkedik az erősítő. Tehát maga a box nem hibás. Szabványos jelet ad ki a HDMI-kimenetén, amivel ez az erősítő valamiért nem tud rendesen megbirkózni. Az eddig használt régebbi Onkyo-m (TX-NR828) simán tudta ezt a jelet bármelyik bemenetén kezelni, pedig annak is vannak 4K 60Hz-et tudó bemenetei, bár tény, hogy még nem HDCP 2.2 jelölésűek. Az összes forrás, a megjelenítő és a kábelek is maradtak ugyanazok - egyvalami változott csupán: a jel útjába iktatott erősítő. Tehát az én logikám szerint azzal nem stimmel valami.

    Mit tennétek a helyemben? A boxról nem szeretnék lemondani, ilyet ne tanácsoljatok. Ez egy elég gyakran használt műsorforrásom, megszoktam és szeretem a szolgáltatásait, és a régebbi erősítővel (amit most el szeretnék adni) barátságban volt. Lehet vele műsort rögzíteni, miközben egy másikat nézek, nagy kincs ez mostanság a UPC-nél (a UPC-sek tudják, mire gondolok). :) Szóval a kérdés az, hogy tudnám megállapítani, hogy valami egyedi hibája van-e az új erősítőmnek, vagy ha kicseréltetném, az is ilyen lenne. A csere nem lenne egyszerű, mert Németországba kéne visszaküldenem ezt a 18 kilós jószágot, feltéve, hogy az eladó egyáltalán ki akarná és tudná is cserélni egy másikra... Amit bizonyára hosszas, angol nyelvű levelezésnek kéne megelőznie, amitől szívesen megkímélném magam. :(

    Utóirat: most kényszerűségből, ideiglenesen úgy használom a boxot, hogy közvetlenül a tévére van kötve, egy másik, ARC-t tudó HDMI-bemenetre, mint amelyikre az erősítő van kötve. Igy azonnal megjelenik a képe, akárhogy van beállítva a menüjében a felbontás, a hangot pedig az ARC-n keresztül szolgáltatja az erősítő. Ezt a kompromisszumot (mármint, hogy a box miatt mindig egy külön bemenetre kell a tévén kapcsolni) még duzzogva el is fogadnám, csakhogy a boxból a tévébe 5.1-es hanggal érkező adások hangja az ARC-n már csak 2.0-ban jön vissza, szóval ennek a felállásnak meg ez a hátulütője...

    Bocs, mondtam, hogy hosszú lesz. :P

    [ Szerkesztve ]

    Beam me up, Scotty! There’s no sign of intelligent life down here…

Új hozzászólás Aktív témák