Új hozzászólás Aktív témák

  • szazbolha

    addikt

    válasz kzoltaan #32082 üzenetére

    Dobozméretezés az általad választott hangszórókkal.
    (továbbra is úgy gondolom 2 utas is elegendő lenne)

    Monacor SPH-8M [fs=35; Vas=44; Qts=0,41] -> BR doboz térfogata = 48L, javasolt 45L
    Monacor SPH-5M [fs=45; Vas=13,5; Qts=0,41] -> Zárt doboz térfogata = 5,3L, javasolt 4,5L
    Monacor DT-300 [fs=750]

    A térfogatszámítrást UNIBOX excel táblával végeztem.
    Az ideális 48L-hez képest először 55 majd 50 literrel is kiszámoltattam az F3 alsó határfrekvenciát, de a 45L-el is majdnem olyan ó eredményt adott, maradtam ennél az értéknél. (minimális csillapító anyagot feltételezve)
    F3 = 31Hz.
    A térfogatok "nettó" térfogatként értendőek, vagyis ezek már a hangszórók és más hangfal elemek térfogatával csökkentett értékek. Ez főleg a középhangszóró kis kamrájának kialakításakor fontos, ami 5,3L lett Unibox szerint, de a hangsugárzó Qtc jóságot lerontottam 0,707-ről 0,761-re, így jöt ki a 4,5L.

    Shalaffi66 által javasolt térfogatok
    Monacor SPH-8M 35-45L
    Monacor SPH-5M 5L

    ******
    A doboztervben nagyon nehéz volt 4,5-5,5L térfogatba zárni a SPH-5M-et. Nem tudtam megoldani, hogy a magas hangszórónál egy légtérbe kerüljön, mert a közös kamra túllépte volna az 5 litert. Lehetséges megoldás lett volna ha a közé hangszóró kerül felülre, akkor sokkal könyebb lett volna leválasztani egy légteret a számára. Maradt a hagyományos felállás: T-M-W
    Ezért egy korábban használt megoldásomat választottam és közép hangszóró kamrájának (zárt térrész) falai nem téglalap alakúak. Így viszont keletkezett egy felesleges térrész a magas hangszórónál, amit jobbnak láttam lezárni. Veszteség, meg üreg is, de talán jobb mintha nyitva lenne és misztikus rezonanciákat keltene.
    Másodlagos hatás:
    A hangfal leghosszabb oldala hajlamos álló hullámok kialakítására a mély tartományban, ezen egy kicsit segítenek a nem párhuzamos falak, ahogy a középnél is.

    A szélességet meghatározta a mély hangszóró, más külső méretet egész cm-re állítottam:
    25,4x32x110cm

    Megjegyzés: Az ideális port átmérő kb.10 cm lenne, de az általad választott csak 6,6cm, ezért lehet egy kis szélzaja. A portot előre az előlapra nyitottam, mert az írtad falra lesz szerelve.
    A hangszórók pozíciója ízlés szerint módosíthatóak. A magas és közép a kamra megkötések miatt csak kicsit, de a mély akár 10 cm-vel lejebb is helyezhető vagy feltolható a középre.
    A hangfalban 2 merevítő van (zöld)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák