Új hozzászólás Aktív témák

  • xxlongikaxx

    aktív tag

    válasz attiss66 #27398 üzenetére

    Mikor veszed mar eszre hogy shalafi csak osszezavar, kaptal mar 16 fele tanacsot tole, ennek a fele ellentmondas. Mindenki mas rajta kivul azt javasolja hogy csinald meg ezen a famunkat es epits egy ket utast nullarol.

  • bkercso

    nagyúr

    válasz attiss66 #27399 üzenetére

    Az lehet az. A HS700 a hangdoboz típusa, nem a mélyhangszórójáé.

    Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

  • shalafi66

    veterán

    válasz bkercso #27403 üzenetére

    A hangszóró a bolgár LB1231. Amit később beszerezhetetlensége miatt, helyettesíteni kellett. Egy darab, már nem Videoton, hanem H2000 gyártású HA31-es, elég volt a két bolgár Orion hangszóró helyett. :)
    Persze a cikk idealista, a "mérések" mórickásak, de az egy régi kor volt, ennek is örülni kellett. :)

    (#27402) xxlongikaxx
    Más a hozzáértés, és más az üzlet. :) Most megint írjam, hogy messziről látszik, hogy nem tudod, hogyan működnek a hangszórók?

    (#27401) xxlongikaxx
    Nem. Mindenki más, nagyjából nulla információból kiindulva, nem tud semmit, de javasol dolgokat. Ez a pontos helyzet. Van erre egy szó. Sarlatánság. :)

    Én ismerem a hangszórókat, a megoldási lehetőségeket. A 16 féle tanácsom viszont csak elképzelted. A zavar, egyedül nálad jelentkezik, és ez nem lehet véletlen. :D

    Az én tanácsaim mindig egy jól meghatározott irányba mutatnak, megismerni a valós helyzetet, majd a megszerzett információk birtokában döntést hozni. A józan ész szerint ezt így szokták csinálni. Én meg próbálok aszerint működni.

    (#27400) Ribi
    Ez nem igaz. Közszükségletben ilyeneket kezdtek el árulni, mert ez fért el kényelmesen, otthon, a televízió alatt-fölött. :) Aztán megszokták a vásárlók. :) De ettől még nem működik jól.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz xxlongikaxx #27402 üzenetére

    :DDD És ez a nap bizonyítéka, egy netes, félig, vagy teljes egészében 3D modell kép, amin valami random szerencsétlen B&W center látható. Elképesztő, mennyi információt közöl. :D Vagy most a márkától kellene hasra esni? Én már mértem ilyen hangszórókat, és nem volt ok rá, hogy fel kelljen locsolni az ájulásból. :) Persze szép szövegeket írnak, de azt mindenki tud. :)

    Egyébként, az a nagy helyzet, hogy a kép öngól volt. Pontosan az én, korábban leírt, centerrel kapcsolatos gondolataim erősíti meg. :D

    Vicces pillanatok ezek. :)

    (#27395) Mikisys
    Még lehet, hogy lesz ok az örömre. :) Ha valaki konkrétan beletalál egy ilyenbe, akkor mindig leírom egyébként neki, személyesen. Egyelőre legyen elég ennyi. :)

    Kedves tőled az érdeklődés, de :) tudom, hogy tudod, hogy nagyjából miket csinálok. :) Viszont, ez a vágyad is teljesülőben van. Hamarabb is realizálódik, mint a Klingeres.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz attiss66 #27398 üzenetére

    MTM => Google.

    Szerintem készítsünk költségvetést. Írjuk fel azt is, hogy minek milyen haszna van/lehet.

    5*5100=25 500,- ... magashangszóró, BC25TG.
    Erről azt gondolom, hogy megéri, és nem kérdés, hogy van értelme. Szebb középtartományt lehet vele csinálni, jobb váltást a 20 centis mélyközepek mellett, a teljes működési tartományában pozitív hatása van.

    6*8500=51 000,- ... front és háttér mélyközepek minimum összege
    Segítene a frontoknál, jobb mélyfrekvenciás viselkedést, szebb-pontosabb mélytartományt összehozni. Ez valószínűleg neked nem sokat jelentene, ha sztereóként nem használod, és csak a szub mellett üzemel, 100Hz-es váltással. Amit még tud, alacsonyabb THD, és szebb dinamikus viselkedés középtartományban, a kétutas váltási frekvencia alatt. Csak emiatt, nem mondanék rá igent. Így hirtelen, más pozitívumot nem tudok. Esetleg a nagyobb terhelhetőség, ami még megoldható. De úgy vettem ki az eddigiekből, hogy a jelenlegi rendszer is elég hangos, tehát hiába növelnénk max. hangnyomásokat. A középtartomány finomságairól sem gondolom, hogy egy mozis alkalmazásnál annyira fontosak lennének. Közben megvan a második pozitívum, az egységesebbé váló hangszórókészlet. De emiatt szintén nem adnék ki 50000,-et.

    Centeres ügy.
    Ebben annyira ócska hangszórók vannak, hogy megint azt gondolom, mint a magasnál, megéri lecserélni, főleg egy megújuló dobozhoz.
    2*5900=11800,- ... 2db SB12PFC
    A felépítésből adódó hibákat nem fogod tudni megszüntetni, hiszen a doboz marad változatlan, de a hangsugárzó, teljes sávban, minden létező szempontból jobb lesz a hangszórócserékkel.

    A hangváltó projekt. Akkor lehet/érdemes megcsinálni, ha kész a doboz, és a végleges hangszórók is megvannak, beépítve. Az alkatrészek költsége nem lesz egetverő, valószínűleg a legkisebb szám az egész listában. :) Egyúttal, bár ez nem hangváltóhoz kapcsolódik, valószínűleg a mélytartományt is segítek korrigálni, annyira, hogy ne legyen akkora zavaró kiemelés 100Hz körül, mint most. A dobozok maradhatnak b-reflexek, nem kell bezárnod.

    Egyébként én azt ajánlom, hogy ne hidd el, hogy minden leredukálható egyszerű A és B verziókra, vagy hogy nincsenek átmenetek, hogy nincs ezerféle opció, vagy hogy gondolkodás nélkül lehet döntést hozni, anélkül, hogy megvizsgálnád a lehetőségeket, felmérnéd az aktuális helyzetet. Amit tervezel, az átalakítás, jó esetben egy követhető, átlátható folyamat lenne, ami a jelenlegi állapot felmérésével indul, a hallással érzékelt hibák megkeresésével, mérhetővé tételével. Ez azért is fontos, mert így lehet összehasonlítani majd a végén, és így igazolható, hogy sikerült előrelépned (vagy nem).
    Ezután többször, több szinten ellenőrzés, és hibakeresés, mert menet közben is érhetnek meglepetések, ez mégis egy bonyolult műveletsor.
    És a befejezésnél szintén, a kiindulásnál fontosnak gondolt méréseket kell megismételni, ha lehetséges, az eredeti körülmények között.
    Nálam valahogy így zajlana.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • xxlongikaxx

    aktív tag

    válasz shalafi66 #27405 üzenetére

    Ez pedig a nap bizonyiteka hogy neked kb semmi sem jo csak a sajat hulyeseged. B&W Diamondot lefikazni azert az nem semmi, persze tudom te mar mindent megmertel, gondolom a B&W meg konyorgott is hogy dolgozz nekik.

    Gondolom ok is megmertek a sajatjaikat, csak lehet nekik van rendes laborjuk.

    A centerrel kapcsolatosan leirt gondolataidat meg egyaltalan nem bizonyitja mert annyit irtal hogy a fektetett center nem jo, de hogy miert az persze most sem irtad le.

    Valoban vicces pillanatok ezek.

  • shalafi66

    veterán

    válasz xxlongikaxx #27407 üzenetére

    Nos nincs igazad. Több ponton is hibás, amit írsz, logikai és értelmezési hibák is vannak benne.

    Nem ezt írtam. Olvasd vissza, ha rá szeretnél jönni.

    :) Lehet, hogy az történt, amit te gondolsz, de nagyon kicsi az esélye. :) Hiszen valamiért mégis marketingszövegekkel adják el a hangsugárzóikat, nem egzakt mérésekkel. Én az utóbbit szoktam csinálni. Most akkor mégis melyik a korrekt? :) Ne válaszolj, mert egyértelmű.

    :) Sajnos továbbra sem érted a centeres ügyet.

    Ami egyébként nem baj. És azt gondolom, amit korábban már írtam, ha elég okosnak hiszed magad ahhoz, hogy engem kritizálj (főleg a tőled megszokott formákban), akkor biztosan rá tudsz jönni egyedül is. Micsoda logika ez, ne akarj már attól tanulni, akit egyébként fél mondatal azelőtt hülyéztél le. :D Segítek én, de akkor normálisan kell kommunikálni. :) Ha ez nincs, nem tudok mit tenni.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Ribi

    nagyúr

    válasz shalafi66 #27404 üzenetére

    Mindenre csak ennyi írsz, te lemérted, de jobban tudod, te ez, te az...
    Ez 0 információ, hiába bizonygatod napestig. Te is itt nyomod folyamatosan a marketing hülyeséged, kicsit más formában, sokkal idegesítőbben.
    Megköszönnénk ha abbahagynád már....

  • bkercso

    nagyúr

    válasz shalafi66 #27408 üzenetére

    Sajnos én sem lettem okosabb center-ügyben. :N

    Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

  • shalafi66

    veterán

    válasz Ribi #27409 üzenetére

    :) Tényleg kellene már egy kis összeállítást csináni fórumozókról, az évek tapasztalata alapján. Van egy olyan kategória, hogy a "Márkaneves". Ő mindig azt hiszi, hogy az eladások, és a nagy bevételű vállalatok valamilyen földöntúli hozzáértést, és magas szintű szakmai kompetenciát képviselnek, amit a földi halandók, és főképp a magyar anyanyelvűek úgysem érthetnek meg. :) Általában ez az összes felhozott érve különböző szituációkban.

    Vissza kell utasítnom, amít írsz, mert sem a sülyeség nem helytálló, sem a marketing. Ilyen, itt, nem történt most.

    Szóval azt mondod adjak információt. Egyébként folyamatosan azt csinálom. De oké, biztos többet szeretnél tudni. Egész érdekes gondolat. Légyszíves segíts nekem, mutasd meg kérlek, hogy hol volt az, amikor megkértél erre korábban. :) Sajnos nem jut eszembe hirtelen. :)

    (#27410) bkercso
    És ez nem meglepő. Amúgy, amit írtam, abból simán rá lehet jönni, hogy mire gondolok. Neked még vannak is esélyeid, mert másból is áll a fórumozásod, nem csak abból, hogy klf. megjegyzéseket fűzz a személyemhez. :)

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Ribi

    nagyúr

    válasz shalafi66 #27411 üzenetére

    Na írd már le konkrétan ezt mit jelent: "De ettől még nem működik jól" Mitől nem működik egy center kialakítás?
    Egyáltalán mit értesz az alatt, hogy nem működik jól?

  • attiss66

    senior tag

    válasz shalafi66 #27406 üzenetére

    Nem is gondoltam, hogy a Vifa BC25TG/ez a ferritmágneses dóm?/ magasak a középtartományba is belenyúlnak, ez jó hír. Azt hittem, csak a magasakat adják és a mélyközéphez tartozik a középtartomány.

    "Erről azt gondolom, hogy megéri, és nem kérdés, hogy van értelme. Szebb középtartományt lehet vele csinálni, jobb váltást a 20 centis mélyközepek mellett, a teljes működési tartományában pozitív hatása van."

    ezt arra érted, ha maradnak a mélyközepek, csak a magasak és a hangváltók cserélődnek a valdus 400-ban és a valdus 200-ban?

    A frontra és a hátterekre találtál már mélyközepeket konkrétan/ha tudnád linkelni, vagy a tipusszámát beírni, hogy a net-en rákeressek/, ha az a verzió lenne, hogy cserélve lesznek a frontokban és a hátterekben a mélyközepek?

    Center:

    "Ebben annyira ócska hangszórók vannak"
    Eleve rossz minőségűek benne ezek a hangszórók, vagy az alkatrészek, anyagszerkezetük évült el az idők során?

    Az "SB12PFC" hangszórók paraméterei jobbak annál is, mint az eredetileg benn lévő Wharfedale 1040H?

    A fektetett center, aminek a két oldalán vannak a középhangszórók és a közepén a magasak ez miért nem szól jól? pl a hangszóró elhelyezések miatt? Arra gondolok, hogy ha a center az oldalára lenne állítva, akkor olyan lenne, mint egy 15x15x43 cm-es front amiben nem jó a hangszóró és a subcsőelhelyezés?

    Vagy nem elég az űrtartalom itt sem, mint a valdus 400-ban?
    Ha nem jó a formai és a hangszóróelrendezés a centernél, van e optimális elrendezés és dobozméretarány/oldalhosszarányok/ amivel szebben szól a center? /beburkolnám a centert a tölggyel, de készíthetnék egy másik centert is az optimális oldalarányokkal és hangszórókkal. Így össze lehetne hasonlítani a hangzásbeli különbséget(mindkét centerbe lehetne új hangváltó is, így csak a hangszórókat cserélném majd ki és lehetne tesztelni a két center közti hangkülönbséget, mert ha pl nem annyira zavaró a különbség, akkor a fektetett optimálisabb az elhelyezése miatt, de csak amiatt :)/

    Ha marad a center eredeti doboza, akkor az új hangszórókkal milyen irányú hangváltozás várható a mostanihoz képest ?

    A hangváltókban valóban akkor lehet gondolkodni, ha már kész a tölgyfaburkolat és be vannak szerezve a hangszórók.

    Egy hangváltót milyen árban készítenél/frontokhoz, hátterekhez, centerhez munkadíjjal alkatrészárak beleszámolva/ ?

  • attiss66

    senior tag

    válasz shalafi66 #27406 üzenetére

    "Amit tervezel, az átalakítás, jó esetben egy követhető, átlátható folyamat lenne, ami a jelenlegi állapot felmérésével indul, a hallással érzékelt hibák megkeresésével, mérhetővé tételével. Ez azért is fontos, mert így lehet összehasonlítani majd a végén, és így igazolható, hogy sikerült előrelépned (vagy nem)."

    Közben még a a szobaakusztikát is bele kell kalkulálni vagy még a házimozierősítőt is, vagy hogy mivel van lejátszva a film, plusz még az, hogy milyen minőségű a DVD-re vitt hang/pl az egyik DVD lemezzel jobban szól, nincs olyan bedöngés,meg úgy általában szebb a hangzás, mint egy másik DVD-n és mind a kettő gyári lemez, nem másolt/

    A szobaakusztika is egy" külön tudomány", hogy hogyan csillapítsuk optimálisra a szoba hangzását. Majd amikor kész lennének a hangfalak, gondolom nem ártana valakivel kiméretni a szobaakusztikát, te értesz ilyesmihez?

    [ Szerkesztve ]

  • shalafi66

    veterán

    válasz attiss66 #27413 üzenetére

    Természetesen a magashangszóró hatásai 2kHz-től minden átlagos kétutas rendszernél érezhetőek. Az meg bőven a középtartomány.

    Ahogy én az előbb "hangosan" végiggondoltam, aszerint a mélyközepek cseréjére nincs elég erős indok.

    A 170-180mm-es ajánlásaim egyelőre semmit sem változtak: [link]

    A centeres hangszóró eleve nagyon gyenge. Az az SB ide megfelel szerintem. Előrelépés minden szempontból, T-S, lin. tartomány, lin. és nemlin. torzítások, stb.

    Kérdezni is akartam, nem bomlik-e már a habszéle a mélyközép hangszóróidnak? Mert előbb-utóbb be fog következni, valamikor tíz-tizenöt évvel a gyártás után, általában már elég rossz állapotba kerülnek.

    A center dobozánál nem a térfogattal van baj, elsősorban. :) Igazság szerint, ha újat készítesz (de még egy másféle előlap is elég), megoldható hogy fekvő maradjon, a lényeg, hogy nincs szükség két mélyközépre, csak egyre, a magashangszórót meg a mélyközép fölé, akár egy kis lapra is tudod rögzíteni. :)

    A hangváltók gyors beállításáért nem kérek semmit. Szívesség. Pro bono.

    (#27412) Ribi
    Wau. :) Hja nem, nem vagyok eb. :) Akire tartozik, annak privátban leírtam. :)

    (#27414) attiss66
    A helyiség egy másik kérdés, igen. :) Mértem-modelleztem már pl. moziszobát is, teremakusztikai szempontokból. :) Szoktam ilyet csinálni, de ez kicsit hosszabb ügy, mint a hangváltó. :)

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • xxlongikaxx

    aktív tag

    válasz shalafi66 #27408 üzenetére

    Mindig mindenkinek azt irod hogy:

    "Nos nincs igazad. Több ponton is hibás, amit írsz, logikai és értelmezési hibák is vannak benne."
    "Ovasd vissza, ha rá szeretnél jönni."

    Jellemzoen ezzel zarsz le minden vitat ami megkerdojelezi a velemenyed.

    "Sajnos továbbra sem érted a centeres ügyet." meg mindig nem magyaraztad el.

    A problema az hogy en egyaltalan nem hiszem okosnak magam, tisztaban vagyok azzal hogy mit tudok es mit nem tudok. De peldaul az en szakmamban amit meg eleg regota uzok, nem gondolom azt hogy en vagyok a legokosabb, elfogadok mas velemnyeket, mas oteleteket, es nincs nagy arcom. Ellenben veled, aki azt allitja hogy o a legjobb, kozben meg folyamatosan tolja a bullshitet.

    Egyebkent tevedsz, en toled nem akarok tanulni, mert ilyen stilussal ami neked van meg ha tenyleg ertenel is hozza, akkor is megkerdojeleznem hogy azt hogy valoban tudod, vagy csak nem ismered el hogy nem tudod es inkabb mondasz valami baromsagot. Talan erre kellene rajonni.

    Ertem en hogy az a celod hogy kisajatisd ezt a forumot es mindenki azt higyje hogy te vagy itt a guru, es forduljon hozzad mindenki. Ezert hurrogsz le minden mas velemenyt, es valaszolsz minden kis apro kerdesre. De azert vagyunk itt egy paran akik atlatunk am ezen hidd el.

  • Ribi

    nagyúr

    válasz shalafi66 #27415 üzenetére

    Valamiért nagyobb összeget tettem volna rá, hogy nem adsz normális választ...
    Fütyülsz az a gond... :(

  • shalafi66

    veterán

    válasz xxlongikaxx #27416 üzenetére

    Eszerint nem tévedtem, hiszen pont azt írtam,hogy nem akarsz tőlem tanulni. :) Miért várod el akkor, hogy megmondjam a megfejtését egy adott problémának, amire ráadásul én hívtam fel figyelmet. :) Már ez is túl nagy segítség volt, ahhoz képest, ahogy viselkedsz velem. :)

    Ne haragudj meg, de te nem vagy abban a helyzetben, hogy engem, vagy a műszaki véleményeimet minősítsd. :)

    :) Ugyan. Még egy egyszerű elektroakusztikai problémát sem látsz át. Amit írsz, főleg fantázia.

    (#27417) Ribi
    Szerintem ez egyértelmű volt. Leírtam világosan, többször is, én döntöm el, hogy kivel foglakozom érdemben, kire szánom a meglehetősen drága időmet. Ha valaki normálatlanul viselkeik, és abban merül ki a fórumos tevékenysége, hogy összetéveszt engem valami útszéli céltáblával, már miért magyaráznék el bármit is neki? Nem tudom, mégis mit vártál.

    Ezt a centeres dolgot egyébként évek óta mondom. Nem ma találtam ki, és teljesen nyilvánvaló is. Sajnálom, hogy ide süllyedt a színvonal, hogy már senki nincs, aki felfogná. Ez azért rossz érzés. De ez, végülis, nem az én gondom, a tiétek.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • attiss66

    senior tag

    válasz shalafi66 #27406 üzenetére

    pl amit írtam a DVD-k összehasonlításával, ugyanazzal a DVD lemezekkel próbálom ki, ha valamit változtatok a rendszeren/ a Mátrix 1-el és a John Wick 1-el/, változtatás alatt a hangfal alá tüskék, vagy a vattásanyag belső csillapítást, vagy a hangdobozok szögének, faltól való távolságának módosítását gondoltam, esetleg a házimozierősítőn változtatok a beállításokon.

    Falakon, sarkokban is nem ártanának csillapító anyagok.

  • xxlongikaxx

    aktív tag

    válasz shalafi66 #27418 üzenetére

    Hidd el vagyok abban a helyzedben hogy teged minositselek, nem vagy te nekem senkim, radasul te kezdtel el kostolgatni masokkal egyetemben.

    En nem kertem a te segitsegedet egyszer sem, arrol nem tehetek hogy neked van allando kozles kenyszered, radasul nem en voltam aki elkezdte a masikat itt kritizalni, en idejottem adtam tanacsokat, hozzad egyszer sem szoltam, te kezdted el az en hozzaszolasaimat kommentelgetni. En mar regen nem szolok hozzad csak ha muszaly.

    Azt allitod azert nem mondod el a centeres ok fejtesedet mert nem vagyunk ra meltok, az a baj hogy masoknak sem mondod el, es ez mindig igy van.

    Sokszor mar nagyon sokan felhivtak itt a figyelmet arra hogy a te hozzaallasod ezen a forumon mennyire karos, mert egy ertelmes DIY otletet nem lehet kitargyalni, mert te uralni akarod a forumot es mindent lehurrogsz es nem adsz ra megoldast es magyarazatot.

    Most is a szerencsetlen Valdushoz te ajanlgatod csak a hangszoro cseret, mindenki mas azt mondja hogy nem eri meg. Egyik pillanatban azt irod cserelje, aztan szerinted nem eri meg a csere, arrol nem beszelve hogy a valtot meg sem tudna csinalni a gazdaja.

  • shalafi66

    veterán

    válasz attiss66 #27419 üzenetére

    Szubjektív összehasonlításnak jó, de én például biztosan nem emlékeznék annyira jól a két állapot hangja közötti különbségre, hogy tudjak valami értelmes véleményt alkotni belőle. :)

    "pl az egyik DVD lemezzel jobban szól, nincs olyan bedöngés,meg úgy általában szebb a hangzás,"
    Ha a döngés a lemezről jön, az lehet, hogy szándékos. :) Nem feltétlenül a minőségre utal. Vagy csak éppen eltalál egy nálad problémás frekvenciát. Így, támpontok nélkül ezt lehetetlen megmondani.

    :) Ott sosem árt. Nagyon nehéz egy helyiséget túlcsillapítani. :) Többnyire a bútorok sem tesznek rosszat. :) Ha elég nehezek.

    (#27420) xxlongikaxx
    Hát igen, pontosan itt kezdődtek a problémák. :) És itt is értek véget. Amit írsz, az ebben az univerzumban nem történt meg. :)

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Ribi

    nagyúr

    válasz shalafi66 #27418 üzenetére

    Persze persze. Nem vagyunk rá méltóak, meg drága az időd. Mégis tudsz arról regényt írni, hogy miért nem írod le az okokat. Süllyed a színvonal, mert regényt írsz arról, hogy te mi mindenkinél vagy jobb és okosabb, de ezt persze nem osztod meg senkivel. Majd csak azzal aki neked fizet mert rávetted, hogy veled csináltasson valamit. Gusztustalan amit művelsz.

  • attiss66

    senior tag

    válasz shalafi66 #27415 üzenetére

    Ránézésre olyan, mint új korában a gumiperem is/a center kivételével én a többit gumiperemesnek nézem/, a centerben lévő 1040 H szerintem habszélü, de a valdus 400 2075 H és a valdus200 1747 H szerintem gumiperemű. Ránézésre kifogástalan állapotú mind.

    "A hangváltók gyors beállításáért nem kérek semmit. Szívesség." Köszi.

    A hangváltóbeállítás mit takar, tehát alkatrészt nem kell rajta cserélni, hanem valamiket változtatni kell? A cserealkatrészeket természetesen fizetem, ha kell cserélni.

    "A centeres hangszóró eleve nagyon gyenge. Az az SB ide megfelel szerintem. Előrelépés minden szempontból, T-S, lin. tartomány, lin. és nemlin. torzítások, stb."

    Értem, akkor a center teljes csere. Esetleg a doboz maradhat eredetiben, a két mélyközéppel, úgy is sok hangjavulás lesz?

  • shalafi66

    veterán

    válasz Ribi #27422 üzenetére

    :DDDD

    "-Te, téged nem zavar, hogy ezek akkor is azon gondolkodnak, hogy én mire gondolok, amikor nem is gondolok semmire?"

    Gusztustalan dolgokat feltételezni a semmiből, valóban elég gusztustalan. :)

    Egyébként nem erről van szó, nem fizet itt nekem senki semmiért. Arról van szó, hogy dühös vagy, mert éppen valamit nem tudsz. Hidd el, nem éri meg emiatt felkapni a vizet. Apróság.
    És többször is írtam, azért nem árulom el, mert egyrészt triviális, másrészt kifogásolható módon viselkedsz velem. :) Talán próbáld ki az ellenkezőjét, és akkor meggyőződhetsz róla, hogy tényleg ez volt-e az oka. De esetleg megpróbálhatsz lefizetni is. :DDD Nem vagyok benne biztos, hogy sikerülne. :DDD

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz attiss66 #27423 üzenetére

    A 2075-ből javítottam habszélű változatokat. :) Örülj neki, ha a tiéd nem ilyen.

    Nincsen mit, szívesen. Gyakorlatialg új szűrőket építek, ha lehet, a meglévő alkatrészek felhasználásával.

    Maradhat, a hangszórók akkor is sokkal jobbak lesznek, és kap rendesebb hangváltót is, ez mindenképp segít.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • attiss66

    senior tag

    Hi-fipiac fórumon olvastam, hangzásjavítás ötletek, filléres tuningok címen, van benne valami használható ? :)

    Újabb házilagos akusztikai elemet találtam ki, pontosabban csak ötleteltem. A kérdés az volt számomra, hogy a miniatûr hangzásjavító rezonátorok tudnak-e hatni, illetve hogyan tudnám én azok mûködését modellezni.

    Eddig nem nagyon hittem a hallgató térben elhelyezendõ rezonátorokban, de mióta egy kicsit megtapasztaltam az Acoustic System harangocskáit http://www.6moons.com/audioreviews/acousticsystem/resonators.html motoszkált a fejemben, hogyan tudnám valahogy kipróbálni. Egyébként piszok drágák, 200$-1700$ darabja.

    Az eredmény a képen látható, bekerülési költség elenyészõ, ha van otthon néhány likõrös és desszert pohár, akkor csak egy kevés balsafa kell alá, de lehet valami más anyag is, ami nem csillapítja a poharat. Érdemes elõtte a poharakat pálcika ütögetéssel válogatni, a csörömpölõs-hangúakat kihagyni, legjobb a kristálypohár, de a túl nagy méretû nem jó. A magassugárzó közelében szépen javítja lágy kicsengésket, javítja a fókuszt, térpozícionálást, de vigyázni kell, nem szabad sokat rakni, mert akkor túlhangsúlyossá válik. Azonos méretû poharak könnyen összelebegnek, fõleg ha közel vannak egymáshoz. A rezonorátoroknak a levegõ rezgéseit kell elsõsorban gerjesztésként fogadni és nem a hangdoboz falának rezgését. Próbák során a felrakás után az eltávolítás hatását úgy kell figyelni, hogy a rezonátorok (poharak) ne szóljanak, pld úgy hogy fiók mélyére, vagy a másik szobába kell tenni.

    A képen a hangdoboz tetején egy kb. 20kg nehezék van, körbevéve filccel, amit már nem képes a hangdoboz felsõ lapja rezgetni. A rezonátorokat célszerû a hallgató térben szimmetrikusan elhelyezni és nem szükséges a hangdobozra tenni.

    Akinek ez a pár forintos akusztikai tuning nem hoz eredményt, az a poharakat tegye vissza az italszekrénybe és használja eredeti funkciója szerint. Aki ennél feljebb akar lépni, az forduljon kereskedõkhöz, kérjen próbára ennél profibb eszközöket.

    A képen a vékony drót a hangszóró kosarakat köti össze a hangdoboz hátsó csatlakozójával.
    Úgy tûnik a hangszóró kosár lekötés nem váltott ki túl nagy érdeklõdést, tartok attól, ez is hasonló fogadtatású lesz. Ebbõl arra következtetek, hogy ami ilyen olcsó és nagyon barkács kinézetû, az a márka hívõk körében lenézésben részesül. De talán néhány bátor kísérletezõ, hozzám hasonlóan, nem röstelli az olcsó, de mégis jó tuningokat.

    Hasonló eredményt ért el Szécsényi Szabolcs (USAAUDIO), aki kis orvosságosüvegecskébe töltött kb félig különféle kisköveket, kavicsokat, s az igy megtöltött üvegcsékkel az enyhén visszafogott hangú VR4J dobozoknak csilingelõ magasokat varázsolt.

    Hangszórókábel a falon vezetve .
    Ezt a módszert ajánlom mindenkinek aki meg tudja oldani.Igen jól hallani , amikor teszteltûk még azt is meghallottuk mikor melyik oldalon van a földön (mészkõpadlón) vagy a kis fa tartókon.
    A lényeg, hogy a levegõben legyen.

    Az filléres tuningokat egy újabbal egészíteném ki.
    Van egy nagyon kellemes akusztikai csillapító anyag a BLUETACK. Papír boltban lehet kapni, egy kis tábla 400Ft. Ollóval vágtam 10-15mm széles csíkokat, ezeket körbe felragasztottam a dómsugárzó diffuzora köré. Nélküle a sugárzó fémrészeit finoman kocogtatva egy meglehetõsen éles és nagyon magas (pedig már alig hallom a 14kHz-et) fémes rezonencia hallható. Ezt a fémes furcsa hangot a bluetack jelentõsen csökkenti, a 14kHz körüli hang már nem is hallható. Zenével hallgatva kevésbé zavaróan, kisebb torzítással szólnak az erõs cinnek, szebbek a lecsengések.

    Ha valaki kipróbálja ezt az egyszerû csillapítót, akkor vigyázni kell, nehogy a dóm membránjához érjen, mert arról nehéz a dóm sérülése nélkül leszedni. Az egyéb helyekrõl ha nem jól funkciónál nyomtalanul lehúzható.

  • shalafi66

    veterán

    válasz attiss66 #27426 üzenetére

    Jaj-jaj. :) A holisztikus keleti tuning-tanok. :)

    Ha a magashangszóró fém zárófedelén, dobozba építve, bármit is tud csillapítani a poliizobutilén, akkor ott valami nagy baj van. :)

    (#27427) Ribi
    Tehát ez volt a tanulság. :) Kár.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • tamasgal

    senior tag

    válasz attiss66 #27426 üzenetére

    Én csak a hangfal tetejére tett nehezékről tudok beszámolni: nekem nem tetszett a hang vele, csökkent a térérzet. Persze lehet másnál más rendszeren más eredmény jöne ki.

  • xxlongikaxx

    aktív tag

    válasz Ribi #27427 üzenetére

    Jovo honapban kezdek epiteni 2 hatter sugarzot es 1 centert, majd teszek fel kepeket, Addigra gyere vissza:)

  • attiss66

    senior tag

    válasz shalafi66 #27425 üzenetére

    "Örülj neki, ha a tiéd nem ilyen." Örülök is :) /merthogy a gumiperem időtállóbb, mint a habperem ezek szerint/ . :)

    Akkor ezek szerint készültek gumiperemmel is és habperemmel is ezek a tipusok/1747 H, 2075 H/? Ha igen, akkor mi lehet vajon az oka. Kísérleteztek vele, vagy egyéb oka van?

  • shalafi66

    veterán

    válasz attiss66 #27431 üzenetére

    Hát én ezt nem tudom. Valamikor válthattak. Annyira emlékszem, hogy valdus 400-ból biztosan hoztak ilyen hangszórót, membránszél cserére, annak a méréseit kerestem meg valamelyik nap.

    Úgy alapvetően nem lehet azt mondani, hogy egyik anyag rosszabb, mint a másik, a gumi tartósabb, de a hab, ha jól csinálják, jobban szólhat, viszont véges az élettartama. Mondjuk a gumi sem végtelen, az is öregszik, de átlagban, 2-3* tovább megmarad.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Mikisys

    őstag

    válasz attiss66 #27426 üzenetére

    Nos ezek a "filléres tuningok" a laikus-sarlatánság és a magasröptű dilettantizmus kategóriájába esnek.
    Az égvilágon mindennel lehet befolyásolni egy hangsugárzó hangzását, amit a közelébe, vagy bele helyeztünk, ehhez nem kell különösebb tudás.
    Ha viszont valaki tudni szeretné, hogy miért szól úgy, ahogy a hangsugárzója és hogyan lehetne azon javítani szakmailag, nem pedig varázslatokkal, annak kell némi alapismeret, szakmai ismeretekről már nem is szólva.
    Már többen is szóvá tették, ne foglalkozz ilyen dolgokkal, ha építeni szeretnél, akkor kezd az alapismereteid megszerzésénél, majd apránként némi szakmai dolgot is hozzávehetsz, ha már az alapokat érted.
    Ajánlom figyelmedbe a HFM(alias HIFI-Magazin) számait, de különösen a 15.-és a 16.-számukban pont a "Hogyan építsünk rossz hangsugárzót" címmel tanulságos olvasmány.

    Üdv!

  • acoustic cop

    csendes újonc

    A center témához hozzászólva próbálok rájönni, hogy mi lehet a gond a B&W megoldásával. Ami elsőre feltűnik, hogy a három út itt nem feltétlenül indokolt, ahogy a két mélyközép használata sem. Utóbbi a vízszintes tengelyen nyalábolt iránykarakterisztikát, és fázisproblémákat okoz.

  • shalafi66

    veterán

    válasz acoustic cop #27434 üzenetére

    Az első jó irányú megfejtés. :) De nem teljesen jó.

    Az átlagos MTM elrendezés, fektetve, függőlegesen terít, vízszintesen nyalábol, pont az ellenkezőjét csinálja, mint ami az érdekünk lenne, és az iránykarakter csipkézettsége miatt, a szemben ülők teljesen mást hallanak különböző pozíciókban. A B&W megoldása éppen erre próbál választ adni, de nem teljesen jól. A két mélyközép, vagy inkább mélyhangszóró, párszáz Hz-ig működik, innen átveszi a hagyományos, függőleges elrendezésű, dóm, és középhangszóró. De a keresztezési frekvenciák miatt nem tökéletes a megoldás. :) Viszont végre legalább szakít a hagyományos vízszintes MTM elrendezéssel. Szóval az ötlet jó, az irány is, de újra kellene gondolni.

    Egyébként a B&W-nél nekem a hangszórók gyengeségeivel van problémám, a megrögzötten évtizedek óta erőltetett, szél nélküli középhangszóró, nagyon szűk sávban működőképes, és ugyanez igaz a magasakra is, az alacsonyabb frekvenciák felé csak korlátozottan, vagy egyáltalán nem használhatók. :)

    És mivel minden összefügg mindennel, pont ez a kötöttség az oka, a képen látható centerük problémáinak.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • hugi0

    őstag

    Ha az ember epit egy 3 utas rendszert, mi a jobb megoldas ?
    Altalanositva kerdem.

    Minnel kozelebb egymashoz a 3 hangszoro vagy inkabb elszeparalva ?

    "Az arnyekom gyorsabb a noverem fenyenel."

  • bkercso

    nagyúr

    válasz xxlongikaxx #27420 üzenetére

    A duplamélyközepes center azért baromság, mert interferálnak a mélyközepek, így elromlik az iránykarakterisztika (csipkés lesz, beszakadásokkal). Ezt könnyű átlátni, ha már láttunk rózsadiagrammot: a nagyobb méretű hangszóróknak csipkésebb az iránykarakterisztikája egy adott frekin.

    Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

  • shalafi66

    veterán

    válasz bkercso #27437 üzenetére

    Gondolom, Polárdiagramra gondolsz inkább. :)

    Egyébkélnt nem ezért "baromság", ahogy te fogalmaztál.

    (#27436) hugi0
    Nagyon szívesen megmondanám, ha tudnám, milyen az átlalános 3 utas hangsugárzó. :) Biztos, hogy létezik ilyen?

    (#27434) acoustic cop
    Nameg a szokásos hanyagságok.

    Ha ilyet látok, nem az jut eszembe, hogy aki csinálta, tudott hangváltót tervezni. :)

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • bkercso

    nagyúr

    válasz hugi0 #27436 üzenetére

    Közel. Van olyan hangszóró is (Trinity), amelyiknél koncentrikusan van a 3 út elrendezve. Nem véletlen!

    Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

  • shalafi66

    veterán

    válasz bkercso #27439 üzenetére

    Na az is egy borzalmas hangszóró. :D És semmit nem segít rajta, hogy azonos a három hangszóró középpontja. Nem csoda (nem véletlen :) ), a HiVi követte el. Bár az ötlet jó is lehete, de sokkal többre lehet jutni egy duálkoncentrikus megoldással.

    Egyébként nem kötelező ennyire közel elhelyezni a hangszórókat, csak a hangváltó készítésénél figyelni kell. :)

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • hugi0

    őstag

    válasz shalafi66 #27438 üzenetére

    Talan rosszul fogalmaztam ?!

    Nem "átlalános 3 utas hangsugárzó" hanem altalanositva melyik a jobb megoldas.
    Ha kozel vannak a hangszorok vagy ha tavol ? - (esetunkben 3 utasrol van szo).

    [ Szerkesztve ]

    "Az arnyekom gyorsabb a noverem fenyenel."

  • bkercso

    nagyúr

    válasz shalafi66 #27440 üzenetére

    Egyébként nem kötelező ennyire közel elhelyezni a hangszórókat, csak a hangváltó készítésénél figyelni kell.
    Pontosabban meredekebben kell vágni. Muszáj úgy fogalmazni, hogy a kérdező ne értsen belőle? :P

    Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

  • shalafi66

    veterán

    válasz bkercso #27442 üzenetére

    "Pontosabban"
    Szerintem muszáj pontosan fogalmazni. Nem kell, hogy köze legyen a levágási meredekséghez. :) És nem is csak arra kell odafigyelni. Szóval ez a megfogalmazás minden, csak nem pontosabb. :)

    (#27441) hugi0
    Talán rosszul fogalmaztál, igen. :) De inkább a kérdés alapgondolata rossz. Azt szerettem volna jelezni, hogy nincsenek általános háromutas hangsugárzók, ezért nem lehet általánosítva megfogalmazni a választ. Meg kell nézni konkrétan, az adott esetben. :) Elég sok lehetséges opció van.

    Általánosságban annyit lehet mondani, hogy a speciális eseteket és dobozokat kivéve, ha közel vannak egymáshoz a hangszóróid, nem árthatsz vele. Persze ez is csak addig igaz, amíg kizárjuk a visszaverődések+diffrakció hatásait.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • attiss66

    senior tag

    válasz Mikisys #27433 üzenetére

    "Már többen is szóvá tették, ne foglalkozz ilyen dolgokkal, ha építeni szeretnél, akkor kezd az alapismereteid megszerzésénél, majd apránként némi szakmai dolgot is hozzávehetsz, ha már az alapokat érted.
    Ajánlom figyelmedbe a HFM(alias HIFI-Magazin) számait, de különösen a 15.-és a 16.-számukban pont a "Hogyan építsünk rossz hangsugárzót" címmel tanulságos olvasmány."

    Még nem akarok építeni, hanem a valdusokat átalakítani és ahhoz keresgélem, hogy miként legyen az. Van ami már megvan, voltaképpen kezd összeállni a kép.

    A jó hangfalépítés tudomány. Értem én, hogy az építéshez alapismerettel kell kezdeni, ez teljesen logikus. A Klinger-t olvasgattam, de az már túlhaladott és más magyar nyelvű tankönyv jellegű könyv nincs forgalomban. A HFM Hi-fi magazint elolvasom, ha megtalálom a net-en. :)

    Mint már írtam, a jó hangfalépítés egy tudomány, mint a hegedűkészítés pl.és így tisztában vagyok vele, hogy mennyire az elején járok a hangfalépítés tudománynak.
    kb olyan képet festek itt a kérdéseimmel, mint amikor odajön hozzám valaki és mutat egy kínai vagy egy szegedi hegedűt és azt kérdezi, hogy tudnék e jó hangot csinálni bele. :DDD
    Na egy kínai hegedű se nem jó fából készül, a tető és hátanyagok nincsenek egymáshoz hangolva, a gerenda nem jó anyagból van és nem jól van méretezve, nem jó szögben van beragasztva, és gondolom nem is megfelelő erővel van befeszítve, de eleve felesleges is lenne, mert semmi más nem stimmel. saroktőkék durván vannak befaragva, vagy még rosszabb, ha nincs is benne saroktőke. A forma még jó is lehet, mert általában nagy mesterhegedűket másolnak, pl Stradivari, Guarneri, Guadagnini stb. Aztán ott van a lakk, ami jobb lenne ha nem is lenne rajta, mert vastag és kemény. Nagy vonalakban, hogy miért nem szólnak jól. Szóval úgy ahogy van az egész hegedű egy nagy tákolmány.
    De nem értenek hozzá, és reménykednek, hogy hátha az ő kínai hegedűjük más, mint a többi kínai hegedű. :)

    Na így ugrálok én itt alaptudás nélkül, na de ezért is kérdezek sokat. :D

    És persze, ha van valami magyar nyelvű hangfalépítéssel kapcsolatos könyv vagy folyóiratajánlás azt szívesen fogadom. :)

    Viszont a valdus átalakítása külső segítséggel történik, shalafi segítségével. pl van olyan, hogy egy hegedűkészítőhöz odamegy egy laikus, hogy hegedűt szeretne készíteni a mester segítségével. Ha van kézügyessége, akár az első hegedűjének is lehet jó hangja, mert a mester felügyeli a munkáját és a fontosabb részeknél, a "finomításoknál" besegít.
    Így próbálok én a valdusokból jó hangú hangfalakat összehozni. :)

    üdv

    [ Szerkesztve ]

  • shalafi66

    veterán

    válasz hugi0 #27445 üzenetére

    Lehetne ezt részletesebben, de ahhoz valami konkrétum kell. :) Még ha képes is lennék az összes lehetséges verszió és kivétel felsorolására, azzal sem mennénk sokra, mert akkor meg a kikötésektől túl bonyolult lenne. Egyesével, példákkal megmutatva viszont akár még érthető is. :)

    (#27444) attiss66
    Nyugodj meg, a cikk szerzője Darvas László maga is hozzáértés nélkül lett, kvázi megmondóember, magyar-német szakos tanárként, nyomdaipari ismeretekkel. :) Voltak is vad megállapításai sűrűn, a hangszórók-hangsugárzók (kábeles területen ugyanígy) működését figyelembe nem vevő ajánlásai-kijelentései. De amit csinált, az hiánypótló volt, most is az lenne, mert azóta sincs hasonló. A kor színvonalán jól megmért, ellenőrzött készülékeket hallgattak meg néhányan, és értékeltek rövid véleményekkel, és pontozással. Így megvont az egzakt, kézzelfogható része is, és az emberi (sokszor ellentmondásos) benyomások is mellé kerültek. Mondjuk, hogy egész izgalmas volt. :)

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • attiss66

    senior tag

    válasz shalafi66 #27446 üzenetére

    2016-os hsz-ed, "Ha normális alternativát akarsz látni, nézz meg egy ScanSpeak 18W/8424-et, itt kezdődik ma a hangszóró, ebben a méretben, legolcsóbban."
    2018-as hsz-ed"Kísérteties, de még mindig ugyanazt tudom javasolni. 18W8424"

    link a hangszóróról [link]

    a 2018-as ajánlásaid közül ez tetszik a legjobban. Árban is jó/a Seas zúzós árú/ és gondolom minőség is egy Scan Speak. 52 eu-ról 39 eu-ra leárazva.

    Összehasonlítva a valdus 2075 H mélyközepe és a Scan Speak 18W/8424 egy valdus 400-as dobozban milyen hallható különbséggel szólnak, persze felújított hangváltóval? A 18W/8424-nek nem látom nagyobbnak a mágnesét, a Seas-nak amit ajánlottál annak sokkal nagyobb a mágnese.

    A 18W/8424 18 cm átmérőjű, ha cserélném a valdus 200-ba a méylközepeket oda lenne abba való mélyközépajánlásod?

    Ha összegzem, hogy mi van eddig elektronikai változtatás :

    a centerben:

    a mélyközepek és a magas cseréje,/SB acoustics, SB12pfc25-4, [link], plusz hangváltóátalakítás.

    valdus 400 frontokban:

    A verzió: mélyközepek meghagyása, magasak cseréje és hangváltó átalakítás.
    B verzió: mélyközepek cseréje Scan Speak 8424-re, magasak cseréje és hangváltóátalakítás.

    valdus 200-akban:

    A verzió: mélyközepek meghagyása, magasak cseréje és hangváltóátalakítás
    B verzió: mélyközepek cseréje, a dobozhoz kompatibilis/amire úgy emlékszem még nincs ajánlásod/ , magasak cseréje és hangváltóátalakítás.

    [ Szerkesztve ]

  • attiss66

    senior tag

    válasz shalafi66 #27446 üzenetére

    A valdus 200-nak 15 cm-es a hangszóróátmérője. 8.3 literes a belső tere.

    [ Szerkesztve ]

  • shalafi66

    veterán

    válasz attiss66 #27447 üzenetére

    Nincs ez leárazva, most, ennyibe kerül, 15600,- HUF/db.

    A 17N és R típusok jobbak, de kell hozzájuk egy keret, ennek meg önmagában szebb a kosara.

    A mágnesek mérete lényegtelen. A 17-18 centis hangszórók mindegyik dobozban működnek, szeritnem a Valdus 200-ban is 17 centis mélyközép van. Azt meg már leírtam, hogy nem látom indokoltnak a cserét. Azt is, hogy miért nem.

    Azt is leírtam már, hogy milyen változások lennének várhatók.
    [link]
    A 8424-re a nagyobb terhelhetőség nem vonatkozik.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • bkercso

    nagyúr

    válasz shalafi66 #27443 üzenetére

    Akkor mire?
    1kHz-nek 34cm a hullámhossza. Ha a két hangszóró távolsága ezzel összemérhető és mindkettő szól 1kHz-en, akkor már megjelennek kioltások az iránykarakterisztikában. Akár rózsadiagrammnak hívjuk, akár polárdiagrammnak.
    Ha egymás fölött vannak a hangszórók, akkor horizontálisan ugye ez nem jelentkezik, de vertikálisan igen és hát nem mindig tengelyirányban hallgatjuk (leülünk/felállunk)...

    [ Szerkesztve ]

    Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

Új hozzászólás Aktív témák