Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
válasz 5150head #81349 üzenetére
Van tápod, csak elromlott, vagy sosem volt?
Azért kérdezem, mert lehetséges, hogy speciális a táp, és a fűtőelem ellenállása alapján szabályoz (tehát maga a fűtőelem egyben a hőmérő is).
Ha nem speciális, akkor könnyű lesz utángyártanod.
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
Ribi
nagyúr
Ha akksiról megy, akkor esetleg egy sima DC-DC konverterrel meg tudod oldani, azon tudod tekerni a feszültséget és azzal állítani a melegedést. Probléma esetleg ott lehet, hogy az akksi fesz csökken akkor nem tudod 12Von tartani. Pl valami ilyen, de vannak olcsóbbak, de akkor barkácsolni kell valszeg kis dobozt neki.
-
5150head
senior tag
válasz razorbenke92 #81351 üzenetére
Nincs és nem is volt hozzá.
Magában a fűtésben sztem semmi elektronika nincs, csak az ellenállások meg a kábel a végén egy RCA apával.
A hőmérő is egy fokonként színét változtató matricával van megoldva.#81352Ribi Azért lenne jó ha potis lenne, mert a külső hőmérséklethez kell beállítanom a fűtést. Nem is kell maxon (12v) pörögnie.
-
Inhouse
őstag
Ritka korrekt adatlap, stimmel a matek.
PWM szabályzóval simán megoldható. Kell egy 12V-nál nagyobb feszültségű táp (230V adapter) és egy Step down tápegység modul.
A kérdés az, hogy mennyire tudsz barkácsolni, van-e forrasztó pákád (elektronikához való, minimum egy Lidokov cseh pillanatpáka), vagy olyat akarsz, amit összekötsz és mehet. Ez utóbbi drágább lesz.
Ha tényleg nem kell 12V, pl. elég lenne max 10..10,5V, akkor lehetne így:
230VAC->12VDC1A
Step down (állítható feszültség csökkentő)
Ha akarod látni a feszültséget
Ha van otthon valamiből kimaradva 14-18V-os 1A-t tudo DC-t tudó adaptered, akkor az első tétel kiesik. Ha akarod, mehet szivargyújtóról is, akkor az adapter nem is kell.
Egyébként határeset, de ha 10V körül elég, akkor jó lehet egy sima szivargyújtós adapter. Szinte mindben 34063 van, ami 650mA-t tud folyamatosan, 1,5A-t csúcsban. Ezek általában telefontöltők, így 5V körülire vannak beállítva, de simán átszerelhető szabályzósra, csak 2 ellenállást kell potméterre cserélni. Járó motornál 12V-od is lehetne. A bemenő és a kimenő feszültség között kell maradnia 1..1,5V-nak.Üdv Inhouse
-
rednifegnar
senior tag
válasz razorbenke92 #81348 üzenetére
profi még a tetoivet is lekovette
A camera does not make art, the artist makes art.
-
Z_A_P
addikt
válasz RandomName #81341 üzenetére
Koszi!
Akkor ugy latom nem fogok gegecsovet hasznalni. A haz falan jon ki a vezetek kb 60 cm magasan, onnan indul: ott megy le foldbe, majd fold alatt jo 30 meter (de lehet 40)-rol van szo. Akkor valami KPE cso kell ide, aminek sima a fala, es vagy 30 mm (hogy legyen benne hely)."Amúgy földben szoktunk rakni kb 500-as kge csövet aknának, törésekhez, vagy átlag befűzőszalag-1m szakaszra."
Ezt nem ertem
KGE cso? Aknahoz? Befuzoszalag-1m?[ Szerkesztve ]
OK
-
do3om
addikt
Már lassan kész, még az asztal méret kicsit nagy, vágoni kell belőle mert rezonál. Sajnos van egy kis rezonancia de nem számit jól működik.
Szerintem vagy 20x biztosan szétszedtem meg összeraktam mire meglett mindennek a helye. Minden furat, új elem, vágás után kellet nézni mi hova jön. Nagyon sok munka volt vele, rengeteg rögzítőelemet raktam rá, nem csak a sarokelemek hanem mindenhol van, nem tudom mi a neve olyan behúzó csavaros cucc is, kalapácsfejű cuccot húz be, na mindegy
Forgásirány váltós mert a függőleges, és a vízszintes állás más-más forgásirányt használ. Erős gép, 3 fázis, 1,8kw, 2880rmp, a kerekek 200mm átmérőjűek szóval van szalag sebesség,
Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A
-
5150head
senior tag
válasz Inhouse #81354 üzenetére
Köszi szépen.
A Táplálást ki kell találnom még, nem ártana ha hordozható lenne a cucc. (Esetleg USB-s powerbank?) Ahogy néztem sokan UPS akkuval oldják meg, de ott működtetnek még mást is róla.
Ajánlottak nekem ledszalaghoz való dimmert. Az is jó lehet a célra? Azt mondta a csóka fokozatmentes [ilyesmit]. Vagy én gondoltam még valami [hasonlóra], vagy ezek teljesen máshogy működnek? Amit linkeltél kicsit overkillnek tűnik és dobozolni is kellene. Ezekhez a lengőkhöz meg csak a kábelt kellene összeraknom, meg egy tápot kerítenem. Vagy teljesen rossz az elképzelés?#81351razorbenke92 #81352Ribi Köszi nektek is.
-
Inhouse
őstag
válasz 5150head #81360 üzenetére
Ezek is úgy működnek, bár nem tudom, hogy a LED-hez valók nem áramgenerátorosak-e. De még akkor is jó lehet, bár az első linkelt nekem kicsit csalónak tűnik, 72W 12V-on az 6A...ekkora műa. dobozban? Mondjuk neked úgysem kell ennyi.
Ha power bankról akarod, akkor viszont step up kéne, hiszen ott 5VDC-ből kell 10..12VDC-t csinálni.
Az UPS-be való akkuk 12V-osak, ott már csak a step down kell, és még mindig HA elég a 10V.
Az UPS akkuhoz jó lehet a LED-es is mégmindigHA elég a 10V.Üdv Inhouse
-
Inhouse
őstag
Azt nehéz megmondani, hogy mind ilyen-e, én nem láttam mindet, de a többség biztosan az. Nem is ez volt a kérdés, hanem, hogy jó lesz-e hozzá...nagy valószínűséggel igen, még ha a LED meghajtók egy része akár áramgenerátoros is lehet és nem egy adott feszültségre szabályoz.
Üdv Inhouse
-
8
senior tag
válasz RandomName #81344 üzenetére
Köszi!
Ez jó lehet, nem is gondoltam rá, tökéletes és olcsó házigánynak tűnik, és az is tetszik benne, hogy a kormozást követheti világítópróba, és akár újra lehet kormozni könnyen ha nem tetszik a korommennyiség vagy a minta, és csak a véglegest lakkozni[ Szerkesztve ]
52.000Ft jóváírás Gránit bank kétperces okostelefonos számlanyitáshoz, feltétel nélküli 0Ft/hó számlával. Mastercard Platinum bankkártya 2+ évig ingyen. Raiffeisen kisvállalati ajánlás elérhető. 500Ft PARKL kupon parkoláshoz. REVOLUT regisztrációhoz 8.000Ft! Privát üzenetben küldöm
-
5150head
senior tag
válasz Inhouse #81361 üzenetére
Közben megtaláltam amit a kolléga készített, de ez komolyabb mint amit én szeretnék. Nekem egy kimenet 1db potival elég lenne.
"Középen a 12V bemenet aljzata az akkumulátorról, a két fekete RCA sima 12V kimenet, a két piros pedig (az alattuk lévő potival szabályozva) 0-12V kimenet. Utóbbi fűtéshez természetesen. Nem látszik, mert azt már nem fotóztam, de vannak benne még piros meg fekete drótok, és beépítésre került egy 6A biztosíték, valamint egy diódás polaritás-védelem is. Anyagköltsége kb. 4000 Ft volt, az (eredetileg LED vezérléshez való) PWM modul darabja egy ezres, a doboz 1200, a csatlakozók meg a drót 30-40 forintos kategória. Az elkészítés talán két órába tellett (de csak mert nagyon körülményes vagyok)."
-
Dani_kp
addikt
Adott egy cewal csőtermosztát: [link]
Most a talált bekötési rajztól tekintsünk el.1. Közös vezeték
2. Hőmérséklet növekedés hatására bontja az elektromos kontaktust.
3. Hőmérséklet növekedés hatására zárja az elektromos kontaktust.Egy vegyestüzelésű kazán keringető szivattyúját fogja majd kapcsolni.
A fentieket úgy kell értelmezni, hogy ha nő a kazánban lévő víz hőmérséklete akkor a 2.-ban lekapcsolja, a 3.-ban pedig ellenkőleg, akkor indítja el a szivattyút?
Amúgy egy cseréről lenne szó és "csak" a fázis vezető 2 szál vezetéke volt bekötve a régibe és ahogy elnézem, az újba is csak ezt a két szálat kell bekötni, ahol az első pont az fix pont.
Javításáról ki ha tévedek .https://ingatlan.com/33821564
-
Inhouse
őstag
válasz 5150head #81365 üzenetére
Adtam ötleteket a barkácsoláshoz, de még mindig nem tudni, hogy pl. forrasztani tudsz-e, fúrni-faragni van-e lehetőséged. De nagy valószínűséggel jó lenne a LED-es szabályzó is, akár az egyszerűbb, potis is. Adapter dugót/aljzatot lehet kapni olyat, amit nem kell forrasztani se, sorkapocs van a fenekében.
Én még mindig azt mondom, hogy 12V-ból nem lesz szabályozható 0-12V...csak némileg kevesebb.Üdv Inhouse
-
Inhouse
őstag
válasz Dani_kp #81366 üzenetére
2 üzemmód van, az egyik fordítottja a másiknak. Mint amikor a szobatermosztát kazán, vagy klímát kapcsol (mondjuk én még ilyen megoldást nem láttam).
Tehát megy a fázis a közös pontra, és vagy az egyik, vagy a másik kivezetésen lesz a kapcsolt fázis. A szivattyú megkapja fixen a nullát és ezt a kapcsolt fázist. Amikor a rendszer visszahűl, a kapcsoló átkapcsol a másik pontra, de mivel az nincs bekötve sehova, a szivattyú leáll és kész.Üdv Inhouse
-
Thunderace
csendes tag
-
Thunderace
csendes tag
válasz Thunderace #81369 üzenetére
Ja, a karnis csipeszért külön elnézést kérek.
-
5150head
senior tag
válasz Inhouse #81367 üzenetére
Kábelt/dugót forrasztottam már, van is lehetőségem megcsinálni, de egy nyáknak már nem biztos hogy nekiesnék
Azért gondoltam az USB kábelre a táptól, mert usb-s adapterem meg szivargyújtóm van, csak powerbankot kellene szerezni és a táplálás univerzálisan meg lenne oldva.
Mivel taglaltátok a dimmeres megoldást ezért túrtam elő azt a bejegyzést ami ihletet adott, hogy valami ilyesmire lenne szükségem nekem is.
Szóval így lenne a menet:
Táp (szivargyújtó/hálózati/powerbank) -> USB + vmilyen végű kábel -> stepdown/dimmer -> vmilyen végű + RCA -> Párasapka RCA -
Inhouse
őstag
válasz 5150head #81373 üzenetére
Én még leragadtam ott, hogy a powerbankon USB csatlakozók vannak és 5VDC. Ami 12V-os, azt tudom hogy van, pl. indítás rásegítő "bika", néha van a LIDL-ben is. De az magában olyan drága, hogy nem hinném, hogy megoldás lenne neked a spórolásban. Akkor inkább egy zárt 12V akku (UPS), mondjuk egy 7-12Ah-s. Vagy egy akkus gép akkupack-ja, mondjuk abból már nemigen van 12V-os (leáldozott a NiXx akkuknak), inkább 18-20V LiIon. Ahhoz kell még egy szabályzó és kész, ja meg a töltő.
[ Szerkesztve ]
Üdv Inhouse
-
őstag
válasz Thunderace #81369 üzenetére
Nagyon penge.
Hasonló célra egy komplett PC házat táraztam be, de sorstársaival együtt még mindig valahol egy dobozban pihen.
Milyen célra építetted? Gondolkodtam én is, hogy egy-egy szobát elárasztanék vele időzítve mikor elutazunk. Azonban olvastam olyat, hogy bizonyos kábelek, lakástextilek lehetnek érzékenyek az ózonra, és az UV roncsoláshoz hasonló korai elöregedést okozhat. Nem tudom mennyire bullsh*t ez, nem olvastam utána sose részletesebben.
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
-
Thunderace
csendes tag
válasz razorbenke92 #81375 üzenetére
Az az évi 2-3 alkalom szerintem nem okoz gondot. Van egy másik ózon generátorom is (hasonlóan gány megoldás, de nagyon szuper), szemmel látható ózon "füstöt" hoz létre a szobákban. Egyébként a fő cél egy palántanevelő növényház és a neveléshez tartozó kellékek fertőtlenítése. Milliós értékű növények vannak benne, szóval szükséges. A formalinos fertőtlenítés meg elég nehezen kivitelezhető mostanában. Így a két generátor már elég lesz szerintem oda is.
Igazi remekművek.
-
Inhouse
őstag
válasz razorbenke92 #81375 üzenetére
Én az üvegcsöves verziót vettem, azt építettem egy PVC csőbe. Az idén még nem ment, de lassan időszerű lesz. Egy bontott mikró időzítővel lehet indítani.
Rendszeresen és töményen valóban roncsoló hatású. Egy gyári készüléknek ez lett a veszte, a fém érintkezőket, csatlakozókat, sőt a programkapcsolóját is megette. Elporladtak...érdekes, hogy a fémek és nem a műanyag. De ott durván telibe pont rá nyomta ezekre a ventilátor. Bár nem ment túl sok órát állítólag.
Elgondolkodtató volt, hogy pl. a mentőket is így fertőtlenítik rendszeresen...Üdv Inhouse
-
do3om
addikt
Az asztalból kicsit leszedtem, ezzel a rezonancia is csökkent, nem tud annyira beremegni. A szabadon lévő aluprofilok végre raktam záródugókat.
Jó dolog ez a legózható aluprofil, ajánlani tudom annak aki bármit építene. Meglepően erősek a kötések, könnyű vele a derékszögeket tartani. Mondjuk én sok helyen nem az eredeti anyákat raktam a nútba hanem csináltam jóval nagyobb felfekvő felületűt, az etedeti igy 5mm szélrsen fog, én meg 15-20mm en felfekvőket raktam. Találkoztam munkában olyannal hogy a gyári kiszakította a profil nútját a kis felület miatt.
Mint mindig biztosan lest még valami piszkálva rajta csak még nem találtam meg mik a hibák, de mindíg van valami apróság.
Már csak egy baj van, mostmár minden satupad foglalt, mindenhol csiszológép van, egyenlőre 5db van , de az a baj hogy anyag még mindig van több darabra is. Van 3 nagyon jó csapágyazott görgőm, négy kevésbé jól sikerült, vagy 8 szivagyos nagyobb, vagy 5 150es gumis... Fasz kivan megint ezt kellesz csinálni
Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A
-
TaaT
nagyúr
Sziasztok!
Édesapám szeretne egy mobil garázst venni, ezt a céget találta. Mi a véleményetek róla? Valaki üzletelt már velük? superstal.huGive them hell Ukraine!
-
Samus
addikt
A legolcsóbb szerintem mindig a gyártó. Konstal-garazs.hu. Szépen össze tudod állítani, mit szeretnél, látod is, milyen lesz.
Más: mikró tányérforgató motorjára AC36V van írva. Ha ez 220 voltot kap, mi történik vele?
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
őstag
válasz Thunderace #81377 üzenetére
+Inhouse
Köszönöm a válaszotokat!Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
-
Dani_kp
addikt
Én egy ilyen mobil fészernek az összerakásánál segítettem, darabokban valóban bili anyag, de ahogy kezdett összeállni, illetve bekerültek a merevítések a végére egész stabil szerkezet lett. Mondjuk szeles időben nagyon nehéz összerakni, illetve a lemez borítással is vigyázni kell, mert olyan vékony, hogy mi az elején véletlenül kettőt fogtunk össze és csavaroztuk fel . Észre sem vettük, csak abból hogy elfogyott az oldalához az borítás .
Szóval összerakva tartós érzetet ad, illetve az is, mert ennek már 2 éve, hogy csináltuk és azóta és szépen áll és sérülés mentes. De az elején olyan érzetet kelt, hogy sz ember inkább visszavinné ahol vette.
https://ingatlan.com/33821564
-
rednifegnar
senior tag
haverom üzeni hogy jó lesz az a palántáknak
A camera does not make art, the artist makes art.
-
biker
nagyúr
"Egyébként a fő cél egy palántanevelő növényház és a neveléshez tartozó kellékek fertőtlenítése."
Ha esetleg lámpában tudok segíteni, szólj https://agrar-vilagitas.hu/parfactworks-termekkatalogus/
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Z_A_P
addikt
Sziasztok!
Dréncsövezünk ház körül. Kérdésem, mennyire érdemes lemenni vele? Egészen az alap aljáig? (kicsit félek körbeásni a házat ilyen mélyen, statikailag ez nem probléma? Nomeg esik bele eső majd, ázik a talaj, mert tuti lesz 2 hét mire betemetni fogjuk).
Illetve milyen szélesen ajánlott? Eddig 1 asónyom (kb 30cm) van, gondolom ez kevés, inkább duplája kéne?OK
-
Z_A_P
addikt
válasz macilaci78 #81394 üzenetére
Elvezetni. Lesz messzebb egy gyűjtő (régi ciszterna) neki (esővízzel együtt, az is ide jön majd).
"A csapadékvízzel, vagy a talajvízzel van gondod?"
Hát, talán van mindkettő. De egyik sem akut: az az igazság, hogy hőszigetelés miatt ki kellett ásni körbe, és akkor már tegyünk be drént is (meg esőviz elvezető is itt fog menni föld alatt).OK
-
Thunderace
csendes tag
válasz rednifegnar #81387 üzenetére
Nem az, amire te gondolsz.
-
F.E.K..
senior tag
Barkácsoljunk vészhelyzeti mentőszervert, amiből csak lehet...
(A ződsárga sajnos kimaradt, de szerintem azért elfér itt )
Alaplapi hőmérő tesztelése (potméter )
Mobil rackot is találtam ám! Csak nem jó a tápcsatlakozó... sebaj:
Persze nem fér el... neeeem? Dehogyisneeeem
Közben persze a gyári terelő nélkül melegedett még ez a kis cpu is, így hát extra hűtés is lett rá rakva (mivel csak egy ventilátor csatlakozó van a lapon, így bele lett forrasztva a csatlakozóba a plusz vezeték)
Még egy kis rack hűtés teszt...
..ééés meg is van:
A szoftveres részt meg megírtam, röviden: titkosított file rendszer a mentett adatoknak, amihez a kulcs csak a távoli mentendő szerveren van csak meg, ha ellopják nem rakom a helyére az eléréséhez szükséges kulcsot, így az adatok biztonságban vannak.
Legyen olyan szép és vidám napod amilyet csak szeretnél!
-
Kence Fice
lelkes újonc
A Deák téren külföldiek körében nagy sikere volt a vízporlasztó kapusornak. Ilyet csak a beépített fúvókákkal lehet létrehozni, vagy elegendő apró lukakat fúrni egy fém vízvezetékcsőre, csak a magas víznyomást kell valahogy megoldani?
Új hozzászólás Aktív témák
- pfSense - Avagy az okosított házirouter
- Home server / házi szerver építése
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- BestBuy ruhás topik
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Óra topik
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- További aktív témák...