Új hozzászólás Aktív témák

  • sisi22

    tag

    válasz Sándor -P20- #78015 üzenetére

    Koszonom a sok valaszt, most csak neked tudok valaszolni, a tobbieknek majd kesobb:

    Milyen a golyók anyaga, súlya?
    Mekkora erőt kell kifejteni hogy ne guruljanak tovább a golyók?

    Kb. 6-7cm atmeroju, muanyag golyok negy szinben, talan 5-10 grammosak, tehat konnyuek.

    Mennyi idő áll rendelkezésre az akadály felállítása, és oldása között?
    Ezt kell kitapasztalni, mindig valtozo, fugg a golyok szamatol es a cso meredeksegetol, es a tapadastol. Nyilvan fuggoleges helyzetben szinte azonnal szabadesesbe akarnak kezdeni, mig vizszinteshez kozeli allapotban hosszasan gondolkoznak majd az elindulason. ;)
    Feltetelezem, a golyok szamatol is lesz kulonbseg, hogy mekkora erovel nogatjak az elso golyot az indulason, ezt is ki kell majd tapasztalni, feltetelezem akar masodperces kulonbsegek is lehetnek, es talan negyed masodperc lehet a leggyorsabb reagalasi ido, tehat annyit mindenkeppen varni kell az elso golyo elindulasahoz.

    Mennyire kell ennek az egésznek tartósnak lennie? (ipari környezet, és nonstop fog működni, vagy csak valami kísérletről van szó?
    Utobbi, ovodasoknak lesz egy jatek, hogy milyen gyorsan ismerik fel a kulonbozo golyok szineit es tudjak elkapni oket. (A betolto latja, hogy milyen sorrendben tolti be a golyokat, a gyerekek viszont csak a csobol kijovoket fogjak latni.)

    Ha nem akarsz vacakolni az elektronikával, akkor két akadály kell. Az egyik elengedi az aktuális golyót, a másik feltartóztatja a sort. Ezt meg lehet oldani egy billegő mechanikával.
    Ezen tepelodtem azonnal, hogy vagy egy tuske van, amit indulaskor kihuz valami, elso idozites, amig az elso golyo elhalad, akkor a tuske visszaall, masodik idozites, amig a kovetkezo golyot engedi, vagy ket tuske, ami az elso es masodik golyot fogja es egyszerre mozognak. Utobbi hatranya, hogy csak adott meretu es tomegu golyokat lehet kezelni veluk az elhelyezes miatt.

    A golyók folyamatosan jönnek, és azokat kell adagolni?
    Ha egy adagóval akarod megoldani, akkor vagy egy érzékelő kell ami figyeli mikor kell / lehet nyitni/zárni, vagy időzítés kell, de akkor a körülményeknek közel állandónak kell lennie.

    Az adagolas kezi, annyi golyo meg bele, amilyen hosszu a cso. Az erzekelo megint kerdeses - ezert irtam, hogy orulnek valami hasonlo, boltban kaphato kutyunek. Mivel muanyag cso, es talan fem tuskek, vagy lemez kell bele, kerdes a deformalodas problemaja (foleg kulso hatas eseten, illetve a kopas hatasa, ahogy feem csiszolja a muanyagot)
    Fem tuske eseten a hossza a lenyeg, hogy meg megfogja a golyot, de biztosan ne sertse meg, lemez eseten - pl. egy kb. 30 fokos V alaku megoldasnal - az elso golyonak adhat egy inditasi sebesseget is, de rogton akadalyozza a masodik golyot, igy lassitja a folyamatot.

    Minek kell vezérelnie ezt az egészet? Egy sima időzítő, vagy valami egyéb feltételnek kell teljesülnie az indításhoz?
    Golyok betoltese utan kezi vezerles, megy folyamatosan, amig van golyo, utana le kell kapcsolni.

    Ha nincs túl nagy mechanikai igénybevétel, én első sorban maradnák az elektro mágnesnél egy billegővel. (két akadály) Rá egy sima időzítő és jóccakát.

    Nekem is ez volt az elso otletem, kerdes a mechanika megoldasa

    Ha tudsz szerezni valahol régi beégett mágnes kapcsolót minek a tekercse még jó, már szinte kész is van..

    Jo lenne minel hallkabbnak lennie, hogy ne legyen elozetes informacio a kattanasok alapjan a golyok erkezeserol.

    Ma kell megtenni a tegnap eltervezetteket.

Új hozzászólás Aktív témák