Hirdetés
- Life is Strange: Double Exposure teszt
- Xbox Series X|S
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- PlayStation 5 Pro teszt
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake
- Assetto Corsa Competizione
- PlayStation 5
- Call of Duty: Black Ops 6
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
-
GAMEPOD.hu
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Bile Demon #70698 üzenetére
Köszönöm Neked is és az Előtted íróknak is a témában.
Jópofa ez az adapter, nincs gari bukás barkács miatt. Gar. után nem érdekelne, simán megforrasztom korrektül, de ez mégiscsak tisztább munka.Milyen néven fut a képen látható alkatrész ? PSU splitter, vagy valami ilyesmi ?
Egyébként 3 táphoz kellene nekem, ergo még +1 további kettéosztó erre a kéteres csatira és akkor mennyország. (Elosztót már moddolok, annak nincs akkora értéke szerintem, hogy garin kattogjak).
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Dißnäëß
nagyúr
Na, ez pláne hasznos volt így nekem, Arduino-zok és még nem jártam utána a csati pinout-nak, de fontolgatom egy tökmás projektemhez egy PC-s ATX táp használatát, szóval ezt egy relével megtartva gyakorlatilag megkapom a megfelelő kimeneteken az egyes feszültség szinteket. Kiváló.
Arról van infód esetleg, hogy feltétlen kell némi terheléssel ellátni a tápot, vagy töknyolc neki ? (Tehát indul úgy is zöld+GND rövidzárat tartva, hogy semmi nincs rajta?) Én a töknyolcra tippelnék, de inkább megkérdezem.
[ Szerkesztve ]
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
DonDennis
senior tag
Lehet buta kérdés, de ytong téglából lehet kinti grillt építeni? Sok videót láttam róla, és elvileg ha jól tudom az ytong nem gyúlékony ezért gondolkodtam, hogy tavasszal majd csinálnék egy ilyen grillt kintre, meg elég könnyen formálható az ytong szóval jól lehet vele dolgozni. Vagy azért a tűztér részét érdemes samott téglával fedni? Vagy az egész ötlet butaság. Köszönöm
"Why would I sit down? I'm always on my feet." - Dominick Cruz / "I can't read, can't write, can't do math... but I can compete" - Julian Edelman
-
Inhouse
őstag
válasz Dißnäëß #70700 üzenetére
A testeket közösíteni kell, viszont a feszültség szálakat szerintem nem szabad. Mégis mire kell egy gépbe 2-3 táp? Az 1db nagyot akarod kiváltani?
Az, hogy kell-e minimum terhelés tápfüggő, általában a +5V-ra kell. Ez az ág és a 3,3V stabil, a többi nem. Tehát a +12V lehet több is, kevesebb is...-12V itt már nincs, de az sem lenne stabil.[ Szerkesztve ]
Üdv Inhouse
-
Inhouse
őstag
válasz Dißnäëß #70706 üzenetére
Ebben már nem vagyok annyira járatos, de biztosan van ennek fóruma. Ez a 2 Y egymás után dolog nem annyira jó, minden csatlakozás és további vezeték veszteség és hibalehetőség. És itt azért folynak áramok. Bár lehet, hogy simán működik így is, csak nekem nem tetszik.
Üdv Inhouse
-
talpas
aktív tag
válasz trialboj #70659 üzenetére
Minek a hosszú, ha nem egyszerre mosod a belső lamellát. (Vagy még is) Nem elég pár műa. lavór féleség meg kiszuperált rongy alá, meg egy-két toldott szárú üvegmosó kefe, a szeánszhoz, ami utóbb szinte évente kell a lamellák portalanításához.
"Veled, Uram, de nélküled..."
-
lemmy71
őstag
válasz darvinya #70693 üzenetére
Nem lesz egyszerű, a vízhőmérségletre nagyon ügyelj és az egyenletes merítési sebességre, gondolom aktivátort is vettél hozzá. Pár éve én is megpróbáltam a motorom egy két alkarészét vtn fóliával bevonni, utána elküldtem az összes cuccot pécsre és ott pöpecen megcsinálták
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Inhouse #70708 üzenetére
Ezen a kettőn, mármint a bekapcsoló áramkörön szerintem nem folyik nagy, ez csak tart egy feszültségszintet - szerintem - .. a többinél ott igen, ahogy mondod, biztosan, azokon lógnak teljesítmények is.
-
Samus
addikt
válasz Dißnäëß #70711 üzenetére
A bekapcsoló szálon szinte áram sem folyik, az nem tényező.
Ha labortápnak, vagy simán külső tápnak kívánod alkalmazni, akkor annyi, hogy színenként érdemes közösíteni a szálakat (vagy megbontva a tápot, már a NYÁK-on megtenni). A lényegesek a piros (+5V), sárga (+12V), és fekete (GND), a logikai áramkörök kedvence, a 3.3V a narancs, ez Arduino-nál jó dolog, a többi túl sok mindenre nem jó (a -12V ág általában max. 300mA terhelhetőségű, az 5VSB sem sokkal több, de kis fogyasztású USB-s eszközt el tud látni, aktív akkor is, ha a táp nem üzemel, de feszültság alatt van).
szokás még az 5 voltos ágra pakolni egy kis terhelőellenállást (1Ohm kerámiatokos ellenállás, elég 2 szál piros és 2 szél fekete külön), mert ha nincs terhelve az 5/12V egyszerre, akkor a stabilizáció hajlamos elcsúszni.
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
betyarr
veterán
adott egy folyosó aminek a végében nyílik a fürdőszoba.az utóbbi pár hónapban a folyosón és a fürdőben lévő mennyezeti lámpák totál random időközönként vibrálnak egyet-kettőt (nem gyakran,kb naponta 5-6 alkalommal).mi lehet ez?zárlat?
gondolom egy áramkör lehet (<-bocsi,ha nem jól fejezem ki magam). -
Samus
addikt
válasz betyarr #70715 üzenetére
LED-es fényforrásokról van szó? Akár komplett lámpa, vagy csak LED "izzó"? Nekem mostanában a márkás OSRAM E14 foglaltos, filamentes csodáim adják meg magukat. Az egyik az ötágú csillárban elkezdett durván vibrálni (csere másik foglalatra vitte magával a hibát), utána egy szimplán kiégett, utána a konyhában random időközönként a 3as csillár egyik tagja "lekapcsol", majd vissza, teljesen random, és random ideig nem működik (1sec-több perc időtartamon belül). A nevenincs E27 verziók (nem filamentes) jól bírják, pedig a WC és fűrdőben is előfordult, hogy éjjel vagy reggel munka előtt égve maradt, és csak 9 óra elteltével vettem észre...
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
betyarr
veterán
-
Dißnäëß
nagyúr
Bányászgépen agyalok, egy marék combosabb GPU-t hajtanának. Nem akarom 1 táppal, pedig elvileg volna ekkora batár. És arra az alaplapra sem lövök, aminek van 3 táp bemenete (3x 24tűs csati). Teljesen DIY móka lenne. Amikor a gép indul, a jel megy minden tápnak, hogy bekapcs, egyiken rajta lenne az alaplap is, és pár VGA is, a többin csak VGA-k (1-2-vel több az első táphoz képest). Szépen bekalkulálnám a max áramfelvételeket és hogy 1 ág mit bír papíron, aztán hajrá. Szóval elég csak a bekapcsoló szálat többszörözni, a másik két táp bekapcsolószálát ha jól értem, lehozni az elsőéhez, ami az alaplapot is hajtja. GND-vel együtt. Ha jól értem az egész receptet.
Másik felhasználás: Arduino-val vezérelt relével tartanám meg a bekapcsolószál állapotát, és egy sokkal kisebb PC táp 12V kimeneteiről fűtenék csöveket (csöves erősítő). Mivel kimenőtrafó nélküli csövesről van szó, a fűtésnek sem kéne így irdatlan trafó + DC + stabilizált lenne, aki próbálta már ezt DIY-ban, kiváló eredményei vannak vele, ahogy utánaolvasgattam. A 280V stabilizált DC (kevés árammal) már más probléma, az még fejvakarós, az egyelőre marad lineáris tápmegoldás, de a kis áram miatt a trafó itt nem nagy, kibírom.
[ Szerkesztve ]
-
Inhouse
őstag
válasz Dißnäëß #70723 üzenetére
Ja, a VGA-k táp része nem az alapról menne, hanem ezeknek van külön tápcsatlakozója? Akkor már értem, hogy lenne ez.
A relé tartáshoz miért kell egy Arduino?
12V kell a csövek fűtéséhez? Nem baj, ha nem lesz csak 10-11V? Ha lényeges a 12V, akkor kicsit bele kell nyúlni a tápba. Ellenállásosztókkal állítják be a kimeneti feszültségből a 2,5V-ot és a táp IC (zömében TL494, SG3526...) komparátorának másik lábán levő fix 2,5V-jához hasonlítja. Az egyensúlyra törekszik. Ezt a részt kicsit átalakítva némileg a feszültségen is lehet alakítani, illetve az 5V-ra súlyozott figyelést át lehet rakni a 12V-os ágra és az lesz stabil.Üdv Inhouse
-
atee_13
őstag
Üdv!
Nemrégiben vettem egy garázst, amiben van egy szerelőakna. Ramaty az állapota, de most megfordult a fejemben felújítanám. A sínrendszer adott amire ötleteket szeretnék gyűjteni az maga az akna belseje.
Jelen állapotában sima tégla se vakolás se semmi. Se világítás. Milyen ötletekben lenne érdemes gondolkodni ami kicsit javít az esztétikán és akár hasznos is lehet szerszám tárolás céljából? És az sem baj ha low budget
Sorry ha rossz topik -
macilaci78
nagyúr
válasz atee_13 #70725 üzenetére
Ha nincs kívül vízszigetelése, akkor kb mindegy, vizesedhet. Használhatsz például fürdőszobában megszokott folyékony fóliát, legfeljebb egészben nyomja be a talajvíz.
Ha jól értem, nem szerelőaknának, hanem tárolónak akarod használni. Adja magát a ledszalag, mint világítás. Vagy használsz nagyobb fényerejű és fogyasztású szalagot kisebb darabokból, vagy kis fogyasztású és fényerejűt hosszabban. Nem tudom, milyen sűrűn és milyen hosszan akarsz az aknában tevékenykedni, de én néznék egy fejlámpát 10€ körül, mellé 18650 akkut és liiokata töltőt, vagy AAA akkus lámpát és Ikea Ladda akkut.
Ha szerelni akarsz, akkor ledszalag, de felfelé, teljes hosszában, mindkét oldalt, megvilágítja a kocsi teljes alját. Persze szar lesz lefelé nézni, mert vakít, illetve ha valami csöpög a kocsiról, azt a szalagról is takarítanod kell. Itt megint alternatíva a fejlámpa, esetleg szerelőlámpa.Nem tudom, mennyi helyed van, de Lidl, Aldi 10-12 k körül ad salgó jellegű polcot, amit lehet egy egység alapterülettel kb 180-200 cm magasig rakni, vagy 2 egység alapterülettel 90-100 cm magasig rakni, összesen 5 polc van a szettben és fém lábak fém vázzal. Én 3 szettet vettem és 2 egység alapterülettel kb 260 centi magasra polcoztam, a falnál lévő lábakat több ponton a falhoz csavaroztam, illetve még üresen a lábak alá tettem szintezőpogácsákat.
Viccen kívül a fejlámpa egy nagyon jó beruházás volt, rendszeresen használom a garázsban. Hiába van rendes világítás már, autó takarításkor, vagy a motortérben, robogó szerelésekor nagyon hasznos és kényelmes.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
atee_13
őstag
válasz macilaci78 #70726 üzenetére
Sorgarázs, még az aknában nem láttam vizet, bár igaz sűrűn nem is figyelgettem mert a kocsi ott állt.
Majd lövök róla képet.
A tárolás annyira nem fontos inkább hobbi szinten bütykölgetnék kocsit és azokhoz a szerszámok elég ha elférnek.
Ez a fejlámpa dolog eléggé költséghatékonynak tűnik tudsz ajánlani esetleg neked beváltat? -
hegegabi80
addikt
válasz atee_13 #70727 üzenetére
Én a Dechatlonba vettem kb 1000 Ft-ért fejlámpát, valami túrázáshoz van, de én is szereléshez használom. Nagyon jó erős fénye van.
Meg is van, most 1500-ért van, de van komolyabb is. Meg is tudod őket nézni boltba.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Inhouse #70724 üzenetére
Aha, saját tápcsatijaik vannak.
Relé: végülis igaz. Minek. Az alaplapi elektronika elég mindháromnak..
Csövek fûtés: 6.3V AC vagy DC névleges, de én most ennél DC-znék. Egyébként 5.7V - 7.0V a tûréshatár, úgy gondoltam, 12V-ról ellátnék két fûtést sorosan, úgyis 6.0V körül akartam fûteni ôket, élettartamnak jót tesz, ez még nem túl-alacsony. Volna olyan csô is viszont, ahol 1 csônek 2 fûtése van és rajtam múlik, hogy párhuzamosan v sorosan kötöm be ôket egymással, szóval ide is egy 6V kiváló.
-
hzsolee
őstag
válasz hegegabi80 #70728 üzenetére
Elég sovány az a 30 lumen szerintem. A Boruit márkáról olvastam már több pozitívat. Jó, persze nem is ezeröccá....
Még keresem melyikről olvastam azt, hogy nem is kell hozzányúlni, csak integetni előtte a bekapcsoláshoz. Szerelés közben, olajos kéznél ez elég jól jöhet...A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."
-
Dani_kp
addikt
Sziasztok.
Nyílászáró csere után vagyunk és úgy néz ki, hogy ha normális munkát akarok akkor nekem kell a javítást befejezni.
A kérdésem az lenne, hogy az ablak "előtt" az oldalsó falra mennyire jó, illetve kivitelezhető, hogy sakret flexibilis csemperagasztóval rakjam fel a nikecelt? Ugyanis nem nagy felület és ezért nem akarok polisztirol ragasztót venni, mert az csak 25 kg kiszerelésben van.https://ingatlan.com/33821564
-
Dani_kp
addikt
Bentre lesz, az egyik helyiség az a fürdőszoba, a másik meg a nyári konyha belülről. Igen ajánlották ezt is, de így is elég sokba van ez. Illetve hétvégén megakartam csinálni és mivel csemperagasztó az van is itthon, ezért arra gondoltam.
Amúgy ez a sakret flexibilis csemperagasztó: [link] fagyálló.https://ingatlan.com/33821564
-
lemmy71
őstag
válasz darvinya #70738 üzenetére
Az a bedolgozási hőmérsékletet mutatja
De itt a műszaki adatlap kül és beltérben egyaránt használható. -
macilaci78
nagyúr
válasz atee_13 #70742 üzenetére
Jó ez, főleg a mélyedés jobb oldalt. Jófogáson, Vaterán nézz valami fém szekrényt, ami nagyjából elfér ott. Középen meg tudsz mászkálni előre-hátra.
Költséghatékonyan ezt nem lehet megcsinálni, a fém párkány is hiányos, nem csak a vízszigetelés hiányzik.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
darvinya
titán
válasz macilaci78 #70749 üzenetére
Az a kisebbik gond.
Alap vasalat rozsdás, s már átűt a betonon.
A téglákat malterozása sem jó, néhol.már kihullott.
Látszik, hogy utólag lett létrehozva, ezzel szétvágva alapzat vasalata.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- BestBuy ruhás topik
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- Ukrajnai háború
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Öregszem
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest