Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz Paul64 #68309 üzenetére

    Szia,
    Köszönöm a megerősítést, mint írtam én is feltételeztem hogy a meglévőt szakaszt nem akaródzik kicserélnie, de nem számoltam utána hogy ténylegesen mennyi a feszültség esés 10[A] megszakítónál, de igyekeztem kihangsúlyozni hogy még ha ki is jön most a dolog, simán alakulhat úgy a helyzet hogy később csak kellene az extra kakaó. Pl ha már valamilyen okból 16 [A] a terhelő áram, már bőven 3% feletti lesz a fesz esés(ami persze még mindig nem jelent biztos armageddont), pedig csak egy keményebb (2kW) hősugárzót kellett rákötni a kompresszor mellé a hideg garázsban.
    De hát ilyen a matek, a papír sok mindent elbír, én meg csak annak a statisztikának hiszek amit én magam hamisítottam. :)

    #68306
    Nem véletlenül alakultak ki azok az íratlan szabályok, sok évtizednyi szerelési tapasztalatok alatt.
    Nálunk cégnél, a villanyszerelő kollegáknak ki kellett menniük egy 10 emeletes irodaházhoz, emeletenként 3 szárny, szárnyanként 20 iroda és azokban 2-2 munkaállomás (PC).
    Persze minden szárnyban 3 fázisú a betáplálás, mivel 10 éve vagy mikor az egész irodaház elektromos hálózatát felújították(téli elektromos túlterheléses gerinc vezeték leolvadást követően).
    Azonban volt egy szolgáltatói pár órás áramkimaradás, amikor visszajött az áram, bekapcsoltak a gépek és egy másodpercel később az egyik emelet egyik szárnyában "elment egy fázis a 3-ból", 20 irodából 6 áram nélkül maradt.
    Legalábbis a helyi ezermester kinyitotta az elosztót és azt látta hogy a 20 megszakítóból minden harmadik lement, visszanyomta az egyiket mire az egyből lement tehát megszakértette, hogy biztos a betáppal van gond. Hogy ebből miért nem áramköri hibára gyanakodott azt nem értem.
    A valóságban, amikor visszajött az áram, egyszerre minden gép megrángatta a hálózatot. A 6db "lement" áramkörből, az egyiken lévő 3 db számítógép meg 1 monitor, nem bírták a feszültség ingadozást és a tápegységeik megadták magukat.
    Ez a 3 gép meg 1 monitor tápegységei olyan szinten lettek zárlatosak, hogyha az ő megszakítójukat visszanyomták, másik 5-el együtt levágott, amelyekkel azonos fázison volt párhuzamosan.
    Egy szó mint száz, villannyal csak óvatosan. :)

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák