Új hozzászólás Aktív témák

  • Dare2Live

    nagyúr

    válasz aelod #180743 üzenetére

    Na végre.

    "Az inzulinszintnek és az inzulin érzékenységnek semmi köze nincs a fogyáshoz."

    őőőő
    Inzulin a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjének szabályozásában vesz részt. A szervezet sejtjei csak inzulin jelenlétében képesek felvenni a vérből a glükózt.
    Gondolom ezek után érthető, hogy mi a gond avval, hogy leírtad azt a tévképzetet, hogy "Az inzulinszintnek és az inzulin érzékenységnek semmi köze nincs a fogyáshoz."
    Nagyon leegyszerűsített banális plda hátha. Ha valakinek nagyon alacsony az inzulinja/termelése nagyon kevés glükózt tud a szervezete hasznosítani, felhasználni. Mégegyszerübben: Kevesebb kalóriát tud elégetni. Kevésbé tud fogyni. Akkor talán mégis van köze az inzulinnak a fogyáshoz/hízáshoz?

    "A kalória egyenleg a lényeg ugyanis a fogyás egyetlen bizonyított módja a kalóriadeficit."

    Nem is vitattam soha. Csak ld egyel feljebb.

    "még cukorbeteg résztvevők között sem egyértelmű a vércukor ingadozások káros hatása ugyanis egy 2009-ben publikált tanulmány szerint az egyes típusú cukorbetegek mikrovaszkuláris szövődményeinek legfontosabb előrejelző tényezői a vércukorszint HbA1c (hosszú távú vércukorszint) voltak, nem pedig a vércukor ingadozása."

    őőőő Cukorbeteg fő gondja, hogy nem csak hogy kilő a cukra az égbe mint kb a nem cukorbetegeknél is ha pl megiszik fél kiló mézet de ott is marad. És ez a fő fond. Ezért (is) gond, hogy kevés az inzulinja. Ezért van az, hogy python megihat fél kg mézet és nem lesz érdemi baja a cukros meg fél kg méz után ha nem adja az inzulint hát lesz gond nem kicsi.

    "Ez a randomizált klinikai vizsgálat arra volt kíváncsi, hogy vajon az alacsonyabb ch (10%) bevitel II-es típusú cukorbetegek esetén alacsonyabb vércukorszintet eredményez e mint egy magasabb ch (30%) bevitel."

    Ezt így ~50+éve tudjuk. De talán már 100. és? Felhívnám a figyelmed arra, hogy szénhidrát != cukor.

    "Így láthatod, hogy a ketogén étrend nem megoldás csak divat."

    Amit leírtál abból nehezen.

    Én kifejezetten ellene vagyok a 20grammalatti ch bevitelnek olyat írtam pl hogy "Az energia "nem 80 hanem 20% van szénhidrátból a nagyja zsírokból jön". Az meg nagyon nem 20gramm.

    "Hovatovább a telített zsírokat is tartalmazó étrend inzulinrezisztenciához vezet."

    Nem csak ketonál.

    "Az a rettegett szénhidrát: a szénhidrátbevitel még a II-es típusu cukorbetegség kialakulása között sincs összefüggés (2022-ben publikált 600e alany részvételével készült 18 prospektív tanulmány alapján)."

    Ebben sincs semmit új. Ellenben az elhízás és a II-es típusu cukorbetegség kialakulása között már erős koreláció van.

    "Azonos kalóriabevitel esetén a ketogén étrend nem vezet magasabb súlyvesztéshez egy magasabb cht-t tartalmazó étrendhez képest."

    Ez is egyértelmű. De vhogy nem ment át, hogy a fő gond a cukor, gyors szénhidrát. Ami miatt beüt az éhségérzet és a 99% már megy is egy újabb kört enni. Inzulincsúcsról jár inzulincsúcsra. Elhízásra sokkal nagyobb az esély. II-es típusu cukorbetegségre is. Akinél ez nincs mert a napi kalóriájának csak "20% van szénhidrátból" cukrot alig visz be annak meg kimarad az extra kör zabálás. Alacsonyabb lesz a kalóriabevitele.

    Végezetül had idézzek magamtól:
    "ez szigorú szvsz és én se értek egyet az elborult ketosokkal akik ebéd után még deszertezni se akarnak. :) Még akkor se ha lehet napi 100gramm szénhidrát mellett is élni."

    btw másik topikban futottam össze féléve valakivel aki szerint mindegy milyen glikémiás indexű szénhidrátot viszunk be tök 8, hogy az rizsből vagy cukorból van. Deja vum van.

    don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

Új hozzászólás Aktív témák