Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Mathiask

    senior tag

    válasz Ear001 #90672 üzenetére

    Háát. Amir például a linkelt posztban 116dB-t mondott, mert ez az emberi hallás dinamikaátfogása. Ha egy jelszinthez képest -116dBvel halkabban szól valami, legyen az zaj, vagy torzítás, azt nagyon kis valószínűséggel lehet hallani. Ha ennél magasabb a zaj, torzítás, akkor meg kell nézni az eloszlását, meg a körülményektől is függ, hogy hallható lesz-e vagy sem, mondja.
    Ebben a postban pedig valaki berajzolgatta a hallhatósági határt. Két vonalat húzott be, az egyik -120dB (a 116dB kerekítése), a másik a CD 96dB-je, mert általános hallgatási feltételek mellett ez elég, állítólag. (Nem véletlenül választották ezt a cd-nek, ugye).
    Ha engem kérdezel, ez a 96dB szimpatikus érték nekem, abból a szempontból, hogy nem hallgatok hi-rest. Valamint nem árt ha a rendszer legalább elméletileg tudja azt amit a cd. De lemezjátszózom is, ami ugye 70dBnél nem tud többet, mégis elvagyok vele. Persze itt jön be az, hogy milyen zajról és torzításról beszélünk és, hogy mik a hallgatói szokások, körülmények.
    A lényeg, hogy nincs kőbe vésett határ, ki mit fondol, mit tapasztal.

Új hozzászólás Aktív témák