Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz bkercso #63439 üzenetére

    Már megint nem érted, amiről írok.

    1. "DAC-ot nem terhelünk változó impedanciával." Hogy jön ez ide?! Sehogyse. Semmi köze ezen mondatodnak az enyéimhez, tehát ezen mondatod nem vonatkozik az enyéimre. Indifferens.
    2. "A zene nem terhelés, hanem meghajtás." Hogy jön ez ide? Sehogyse. Semmi köze ezen mondatodnak az enyéimhez...
    (Adott, többek között elektronikai fogalmakat hordozó szavak nem csak elektronikai fogalmakat jelentenek, például a rőzsét cipelő öregasszony számára a rőzse cipelése igénybevételt, terhelést jelent - nem ohmos terhelést, hanem másfajtát. Aztán terhelést kap a sportoló is az edzésen, versenyen - nem ohmos terhelést, hanem másfajtát. A terheléses vizsgálaton is igénybevételnek, terhelésnek vetik alá a sportolót - vagy nemsportolót. És a többi. A zenei jellel való műveletek végzése igénybevételt, terhelést jelent a szórakoztatóelektronikai készülék számára. Igénybevétel, teher neki csinálnia a munkáját. terhes foglalatosság ez a készüléknek, amely (bonyolult!) igénybevételnek jól-rosszul tud megfelelni. Adott szavak többjelentésűek, a kontextusból látszik, hogy mikor melyik jelentéséről van szó.)
    3. "A négydimenziós kockadiagram fogalmát most vezetted be a technika történelmébe." Nem vezettem be, nem írtam négydimenzióst. Írtam ellenben "négydimenzióst", az idézőjellel szándékosan, feltűnően és megfelelően megemelve, absztrahálva az arra való utalást, hogy az egyébként persze "háromdimenziós" kockadiagram közvetve megmutat valamit abból, hogy a készüléknek a valós működése során időben folyamatosan és rendkívül gyorsan változgató igénybevételnek kell megfelelnie, vagyis más a működése, amikor nem mérészeti "mű"-terhelés van rajta, hanem zenét kell interpretálnia. A "mű"-terhelés "egyenletességéhez" képest mindenben megváltoztatja a készülék viselkedését, hogy valós működés esetében folyamatosan és gyorsan változik az igénybevétel mértéke és jellege, és a kockadiagram megmutat valamit az "idődimenzióból", azaz abból, hogy mennyire képes megfelelni a készülék az igénybevétel mértéke és jellege szerinti állandó és pillanatszerű változásoknak, például amikor már a "nyakán van az alkatrésznek a következő feladat, pedig még éppencsak elkezdte teljesíteni az előzőt, és még ott van az azt megelőző feladat "maradéka"". A kockadiagram megmutat valamit abból, hogy mennyire gyorsan-lassan dolgoznak az alkatrészek, hogy mennyire elegendő-kevés és mennyire gyors-lassú a tápegység... - azaz, közvetett jelekből látszani fog a kockadiagramon az "Idődimenzió", amit megintcsak nem mutat ki a "kétdimenziós" frekvenciagörbe, amely szép "nyugis", "egyenletes", azaz, a valós igénybevételhez képest készülékkényeztető "mű"-terheléssel (meghajtással, hehe) szokott készülni. Tehát példaként felhoztam a "négydimenziós" kockadiagramot arra, hogy a kolléga által felelősségre vont "kétdimenziós" frekvenciagörbe mennyire hiányos mérési eszköz a készülék valós működés közbeni frekvenciamenetének mérésére.
    Nem véletlenül hívtam fel a figyelmet rögtön az elején a probléma megközelítéséhez és a szöveg olvasásához különösen szükséges holisztikus szemléletmódra. Sokadszor mondom, lebegtess, amikor olvasol. (Sokadszor mondom, hogy sokadszor mondom.) :)
    Lebegtess!

Új hozzászólás Aktív témák