Új hozzászólás Aktív témák

  • dchard

    veterán

    válasz #08205312 #4137 üzenetére

    "különböző irott és online médiákban a telekommunikációban dolgozó szakemberek úgy nyilatkoznak, hogy 5MHz duplex sávon 100.000 ügyfelet lehet kiszolgálni."

    Én kíváncsi lennék arra aki ezt kijelentette, lehetőleg névvel címmel. Már csak azért is, mert baromság.

    Vettem a fáradtságot, és kikerestem a Huawei vonatkozó dokumentumából (az Ericsson is tud ennyit abban biztos vagyok), hogy 5MHz FDD módban mennyi maximális aktív (!!) ügyfelet tud kiszolgálni egyetlen bázisállomás:

    Tessék csak megnézni, cellánként 600 aktív ügyfél az elméleti felső korlát, 6 szektoros állomással számolva 3600. És ez egy állomás. Nyilván ez az elvi kiallokálható maximum, mire ezt elérnénk, egy előfizetőre már alig jutna pár kilobit sebesség, de ettől még kapacitás tervezés szempontból jól láthatóan nettó baromság, hogy max 100.000 ügyfelet lehet kiszolgálni. Az más kérdés, hogy gazdasági szempontból sűrűbben kell raknia az állomásokat, hogy jobb frekvencia újrafelhasználási arányt tudjon elérni, ez pedig pénzbe kerül, hogy megéri-e gazdaságilag az egy másik kérdés.

    De hogy ki lehet szolgálni sokkal több ügyfelet is mint 100.000 az egészen biztos.

    Egyébként feltehetné a kezét az, aki itt mobilhálózatok tervezéséből él, mert jól láthatóan olyanok is terjesztik itt az igét teljese meggyőződéssel, akiknek kevés köze van ehhez a területhez.

    Dchard

    [ Szerkesztve ]

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Új hozzászólás Aktív témák