Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
crok
Topikgazda
válasz Norbi46 #14341 üzenetére
WR300n beállításaiban a Setup alatt a Network setup részben legörgetsz, ott van statikus DNS.
[Csatoltam egy file-t], nyisd meg PT-ben, nézz szét a szerveren meg a laptopon meg minden eszközön egyesével.
Ha a laptopon beírod parancssorba, hogy nslookup index.hu akkor 1.1.1.1-et ad vissza a szerver, ha böngészőbe beírod hogy index.hu akkor betölt egy egyszerú lapot a szerveren. Nézd meg mi mivel, hogy és miért van összekötve, mi hogy van beállítva. Ez egy példa, az élettel való egyezés teljesen kizárt. Csak elvi demonstráció, abból is csak elnagyolt.De szerintem írd le inkább mi a feladatod. Mert olyan pl. hogy "internet szimulálás" hogy úgy nézzen ki mintha a WR300n-nek lenne "internethozzáférése" olyan nincs.
[ Szerkesztve ]
-
crok
Topikgazda
válasz vadger #14344 üzenetére
Én ugyan pár éve voltam és a CCP még benne volt, de pont olyan butítottan, mint a CCNA Wireless-ben is: csak az a menüpont élt amit piszkálni is kellett. A CCP-t GNS3-al simán lehet amúgy gyakorolni ha akarod, én is úgy néztem át (loopback-re volt téve egy felhő, azon át bridge-elve értem el a CCP-vel a routert..). ACS sose volt még benne CCNA szinten laborral (legalábbis elég sokan vizsgáztak már körülöttm és még senki nem kapott ACS labot). Off-ba tettem mert volt már vagy 3+ éve.
-
crok
Topikgazda
válasz Cyber_Bird #14383 üzenetére
Bizony, security-t CheckPoint / Juniper / Fortinet / Palo Alto vonalon vinnék én is.
Vettem most pár régebbi ScreenOS-es Junipert tanulgatni ( : -
crok
Topikgazda
válasz FecoGee #14415 üzenetére
WS-C2960X..-eket tolnak most még ki borzacskó sok helyre, de azt nem ajánlom, tele van a kódja hibával, meg olyan hardware restriction-ökkel, hogy meg van tán határozva, hogy a flexstack kábelt csak (asszem?) 100x lehet ki-bedugni.. aztán csere mert elkopik.. úgyhogy az én személyes tapasztalatom hogy olyan stabil mint a magyar forint.. egy pillangó szárnyának csapása is megborítja.. volt olyan is amiben az IC halt meg..
-
crok
Topikgazda
válasz BlackJapan #14431 üzenetére
Pont ezt akartam írni, hogy ne ilyen régieket rakjuk össze mert baromira elavult eszközök + bármikor megállhatnak. Jó, tudom, nem prod, de marhára nem vicces esetleg heteket várni egy lehalás után az újabbra. 871W még okay (még ugye egy AP801 is van benne), de 17xx meg 26xx? Még az 26xxXM-esek csak-csak, ugye eXtended Memory, és ez kemény 32MB RAM-ot jelent ( : De arra még IOS-t is vadászni kell, 12.4 is 8+ éves az utolsó. Megállhat bármikor. C2950 is olyan régi hogy ha bekapcsol már örülni kell (: okay, a spannen-baum elmegy rajta de egyáltalán nem tud port-channel-t, nincs private VLAN. A 3550 ugyan L3 de sokkal jobb egy 3560 mert azért IOS-t is találsz még hozzá és ha EMI-set sikerül kifogni akkor már tud hardverből route-olni (az SMI is L3 képes mert megeszi az IOS routing-al kapcsolatos parancsait de mindent CPU-ból csinál plusz nem igazi L3 switchek, pl. se teljesértékű EIGRP se OSPF nem tud rajta futni csak stub, BGP-t szerintem nem is ismer, statikus utakból is limitált, bár SDM profile-al az is reszelgethető). De egy 3750 már tényleg tud teljes értékű L3 eszköz lenni, minden routing protokoll tud rajta futni (de pl. GRE tunnel-t csak CPU-ból tud az is csinálni).
Én azt mondom hogy 800-as széria ethernet WAN-al (831, 861, 861W, 881 pl., alapvetően az ISR G1-ek, de persze ha van pénz lóvéra mehetnek a G2-k is) és 18xx ami megszerezhető bevállalható áron (1811, 1812 vagy 1841 vagy esetleg 1861 ha erősebb kell, külön AIM-al szerelve hogy a VPN is mehessen hardverből) vagy persze 2811, 3825, 3845.. de az ritka is meg még drága is egy laborhoz..
Switch-ek: 2960-ok, 3560-ok de ha jó áron van 3750 az mégjobb de itt ugye az access ASIC-ra és az uplink-re érdemes odafigyelni: POE legyen-e (utána akarsz-e pl. IP telefóniával foglalkozni?), hány "access" port van (8-asat nem vennék, min. 24 vagy 48) + hány uplink port van (pl. abszolúlt workgroup switch-eken nincs külön uplink ASIC így uplink port), SFP-t/GBIC-et (ha régebbi) + patch kábelt adnak-e vele.. (selejtezésnél simán adják), MLS QOS-t tud-e (a 3560 és a 3750 pl. tudja és az architektúrájuk kb. csak a stack ring + fabric meglétében tér el) vagy nincs csak SRR.. Anno összeszedtem hogy ezeknek a WS-.* switcheknek mit jelentenek a betűjelölései, ha kell szivesen megkeresem.
[Szerk.]: És egy oldalvágó, egy krimpelő, néhányszor 2m UTP kábel, RJ45 dugók.. és ebay-ről egy olcsó, full kínai, ledes kábelteszter.. tudom, full felesleges lesz.. DE: csináljon meg minden CCNA-ra készülő legalább vagy 20 egyenes, 5 kereszt és egy rollover kábelt (OFF)(én még egy RJ45-re kiadott E1 tip-ring kábelt is megcsináltatnék)(/OFF): a saját labod a saját kábeleddel legyen összerakva és próbáld ki az AUX->CON összekötését két eszköznek mert ha nem tudsz kimenni de van kint olyan ember akit lehet instruálni akkor életmentő lehet - pl egy 10+ perce létrejött switchloopot megtalálni úgy, hogy a switchek már elérhetetlenek mert minden link ki van tömve.. de te a routert még eléred távolról.
IMHO CCNA szintig gyakorlatilag ma már elég a GNS3 is, 7200-asra van 15.2 IOS is asszem, switchnek ott a 3825/3845 + 16 portos switchport STP-t, SVI routing-ot, HSRP-t gyakorolni simán jó - de nyugi, én is a vasat szeretem, van is itthon egy jó kis lab, nem csak Cisco ; )
[ Szerkesztve ]
-
crok
Topikgazda
válasz BlackJapan #14438 üzenetére
Majdnem biztosan MALLOCFAIL lesz a vege mindig ahogy elkezdesz egyre tobb dolgot hasznalni, nem veletlen van a letolto oldalon min. req. megadva. De ha annyi a kerdes, hogy elindul-e a vas akkor igen, altalaban ha ravalo IOS-t pattintasz fel akkor elindulni altalaban elindul.
-
crok
Topikgazda
válasz BlackJapan #14444 üzenetére
ARP bejegyzes van a ket eszkozon?
-
crok
Topikgazda
válasz BlackJapan #14446 üzenetére
Interface led okay azt mondod, akkor no shut volt az interface-en. A switchen csinalj SPAN portot, Wiresharkkal nezd meg mit kap meg a switchport plusz routeren debug ip packet hogy lasd mi tortenik.
-
crok
Topikgazda
válasz BlackJapan #14449 üzenetére
Kene a debug arp is ping kozben (encap fail, valszeg tenyleg nincs ARP bejegyzes), hogy jon ill. megy-e ki ARP keres es valasz. Statikus ARP-al megy? Nincs elirva a subnet mask? Pl. a router /24 de a laptop /27? A router cserejevel ugyanezen konfiggal masik router megy, jol olvastam?
[ Szerkesztve ]
-
crok
Topikgazda
válasz BlackJapan #14454 üzenetére
ARP kérést küld de nem kap választ.
Én egyre jobban hajlok egy lehetséges hardverhiba felé
bár konkrét konfigot még nem osztottál meg.
Mutat bármiféle "input packet"-et a show interface kimenet?
Ha megpingeled a laptopról/switch-edről a router-t akkor látszik bármi bejövő keret/csomag a debugokban?
Azért kérdeztem az elírt subnet mask-ot, mert pl. ha a router 10.1.1.1/24 a laptop meg 10.1.1.50/27 akkor a router-nek a .50 azonos alhálóba esne és emiatt küld ARP-ot de a másik eszköznek meg nem esne így pont ignorálná az ARP-ot. -
crok
Topikgazda
válasz BlackJapan #14456 üzenetére
38 input - 38 broadcast.. még ARP is lehetett volna de ha nem mutat semmit a debug akkor más lehetett. Kábellel trükközöl közben? 25 carrier lost.. egyre közelebb érzem a hardverhibát - bár még konfigot nem osztottál meg.
-
crok
Topikgazda
válasz BlackJapan #14458 üzenetére
Asszem meg is vagyunk akkor ) :
-
crok
Topikgazda
válasz BlackJapan #14462 üzenetére
Igazán nincs mit - és pont ahogy írtam sajnos bármikor megállhatnak az ilyenek..
-
crok
Topikgazda
-
crok
Topikgazda
-
crok
Topikgazda
válasz vadger #14471 üzenetére
Majd megerősít aki sokat foglalkozik vele de úgy emlékszem hogy ez 7.0+ jött be mint "feature" mert így tudod szabályozni/vezérelni még egyező sec.level interface-ek közt is a forgalmat ha akarod (mint IOS ZBFW esetén) és mivel ACL mindkettőn van így mindkettő a sec-level-re fog mutogatni mikor dobja.
-
crok
Topikgazda
válasz pisti525 #14478 üzenetére
Egy kis dobozkaszerűség nincs rajta számokkal?
Azért ebben lennie kellene egy RS232 átalakító IC-nek
ami azért nehezen fér el egy ekkora csatlakozóban.
A kábel is színek szerint egy sima egyenes ethernet
szóval hacsak nincs rendesen bekötve az USB2RS232 felől
akkor ez nem fog menni.[ Szerkesztve ]
-
crok
Topikgazda
válasz BlackJapan #14515 üzenetére
Régi bug lesz, 12.2 (55) SE12 a legutolsó letölthető IOS, de bármi ami 12.2 (55) SE[bármi] már jó lesz. Ügyes Google kereséssel megtalálható amúgy. Ha van kedved hozzá lehet debugolni a port-security-t debug port-security parancssal.
[ Szerkesztve ]
-
crok
Topikgazda
válasz kenwood #14580 üzenetére
Igen,ez userkent necces,de a Cisco valszeg jogi lepeseket tenne,ha valaki 1 az 1 ben lekoppintana a milliardokbol kifejlesztett OS kezelofeluletet.
OneAccess routerek, Huawei routerek?
A show és konfig parancsok valamint a kimenetek is 90+%-ban bitre-bytera megegyeznek ; ) -
crok
Topikgazda
válasz Methionyl #14582 üzenetére
CCNA -> HCNA
CCNP -> HCNP
CCIE -> HCIE
Most komolyan -
crok
Topikgazda
Elsö körben összefoglaló átolvasását javaslom : D
Második körben egy 2 hónapos, saját kérdésedre adott válaszokat : D
[amiket {ezen} hozzászólások alá kaptál is szép számmal.] -
crok
Topikgazda
Mikrotik-es ISP-k szerintem hasonlót csinálnak csak UDP-vel (szerk: mint egyfajta IP SLA + track kombó) - track-elik hogy mi érhető el és mi nem, ami nem érhető el azt egy szinttel fentebb tiltják a forgalmat az elérhetetlen IP-k felé. Kiválóan megszivat mikor VPN-t csinálsz és ha nincs default route csak a hub felé static route - így nem tudsz válaszolni.. és szépen elveszted az eszközöd..
[ Szerkesztve ]
-
crok
Topikgazda
válasz promagus00 #14673 üzenetére
Nezd meg a dist. switch-en hogy honnan/melyik porton tanulja a MAC-et:
sh mac add add akerdesesMACcim
Pingelni tudod, ARP kell, hogy legyen igy a MAC-et is ismerned kell.
-
crok
Topikgazda
válasz suomalainen #14724 üzenetére
A Boson-t még bent hagyom mert "practice exam"
de kérlek titeket hogy mellőzzök majd a Warez-t mert tiltott - köszi! -
crok
Topikgazda
Ebben azért volt már róla szó ; )
Kicsit szürke a helyzet. Az EMI mindent tud, amit az SMI csak pluszban routing.. de nem teljes értékű az a routing, de a labozáshoz úgymond elég. Az SMI megeszi az EMI IOS-t de nem legális rátenni (de megeszi). Az SMI (Standard Multilayer Image) alapból tud 15 (vagy 16?) statikus utat, vagy RIP1/2, vagy OSPF vagy EIGRP (de csak stub). Az EMI (Enhanced Multilayer Image) az olyan itt kb., mint routerekbél az advipserv feature-set (RIP1/2, OSPF, IGRP, EIGRP, BGPv4) meg multicast. A product overview egyébként [itt] érhető el, részletesen leírja az elején hogy mit "tud" az SMI és az EMI:
"Included with the Catalyst 3550-24, 3550-24 PWR, 3550-24-DC, 3550-24-FX and 3550-48 are the Standard Multilayer Software Image (SMI) or the Enhanced Multilayer Software Image (EMI). The SMI feature set includes advanced QoS, rate-limiting, access control lists (ACLs), and basic static and routed information protocol (RIP) routing functionality. The EMI provides a richer set of enterprise-class features including advanced hardware-based IP unicast and multicast routing and the Web Cache Communication Protocol (WCCP). After initial deployment, the EMI Upgrade Kit gives users the flexibility to upgrade to the EMI. The Catalyst 3550-12T and 3550-12G are only available with the EMI."De utáltam, mikor switchcserére megy ki a csomag, aztán a helyi erő berackel mindent majd kiderül, hogy SMI a switch de EMI volt a halott switch.. oszt' akkor mehet a magyarázkodás, hogy ugyan most ezt így meg úgy meg otthagyjuk, de lesz akkor mégegy intervention.. add be az ügyfailnek hogy megint lesz egy leállás, mikor számára "minden ugyanolyan, minden működik".. imádom.
-
crok
Topikgazda
válasz kmisi99 #14758 üzenetére
L2, OK, de trunk vagy access? Trunk-ön ugye (hacsak nem a natvív VLAN-on megy a forgalomad akkor) tag-elt kellene legyen a keret, a VPC tag-elni nem tud. Ha access akkor ugyanaz a VLAN? Ha nem akkor az ugye gond. Ha ugyanaz akkor remélem a host-ok ugyanabba a subnetbe vannak konfigolva IP szerint.
-
crok
Topikgazda
válasz kmisi99 #14760 üzenetére
Ha ennyire az elején vagy még a GNS3-nak akkor ne IOU-val csináld hanem egy C3745-el amibe teszel egy 16 portos switch modult. (Este ha lesz időm megnézem mit tehetek érted IUO ügyben, hogy nálam reprodukálható-e, addig írd meg milyen verziókat szedtél le és honnan (ha publikus)).
-
crok
Topikgazda
válasz kmisi99 #14776 üzenetére
Szerintem hagyd az IOU-t és ezekre az egyszerű dolgokra használd a 16 portos switch modullal a C3725 / C3745-öt. De tovább megyek - erre még switchport se kell, mert routed porton switcheken keresztül összekötve két routert is pont olyan lesz gyakorolni az összes FHRP protokollt.
-
crok
Topikgazda
válasz donatel #14792 üzenetére
Megnéztem, de se linuxon se Windowson nekem a 2.1.14-ben nem ad rendes konzolt mert nem is tud. Emlékszem újraírták nulláról, a video meg majd két éves. Szerinintem ennyi, ott maradt a GUI - ezt írja is a leírása egyébként [itt] szerintem sok értelme amúgy sincs.
Unmanaged switching: GNS3 built in switch
Use this if all you need is a basic switch to connect devices in a GNS3 topology. You cannot configure this switch through a CLI, but you can set the number of ports supported on the switch and other basic settings.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Elite: Dangerous
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen légkondit a lakásba?
- EAFC 25
- Robotporszívók
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- SkyShowtime
- További aktív témák...
- Annak, aki NAGYban gondolkodik: Jonsbo N3 ház (8+1 lemez), NAS alaplap Intel 8505 processzorral
- GAMER PC: Új i5-10400F/11400F -RTX 3080 GDDR6X -512GB-4TB NVMe SSD -Új 16/32GB DDR4 - GAR/SZÁMLA!!!
- Eladó ASUS ROG Strix G15 (G513RW-HQ035) - Erős hardver, hibátlan állapot, MacBook váltás miatt!
- Új Sony Alpha 7 IV BONTATLAN GARANCIÁS
- Új Sony Alpha 7 IV + FE 28-70 mm F3.5-5.6 OSS objektív BONTATLAN GARANCIÁS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest