Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsolti.22
senior tag
Hogy is van ez a spanning-tree? Rég olvastam, megint kezd zavaros lenni. Jól emlékszem-e, hogy:
- edge portok RSTP-ben vannak, ide PC csatlakozik pl., és hogyha valami oknál fogva ez az edge port portfasttal van konfigurálva, akkor amint BPDU érkezik be a portra, akkor az már nem edge port lesz, hanem normál STP port (nade a portfastnal alapból van bpduguard is, akkor ez meg így nem igaz )
- edge porton ha van bpduguard és a port kap egy BPDU-t, akkor úgy levágja a portot a spanning-tree (akármilyen STP van konfigolva), mint annak a rendje
- ha a porton van bpdufilter, akkor ott se ki se be nem megy BPDU, nem történik semmi az edge porttal, ha azon bpdu érkezik be a bpdufilteres portra (mert elvileg a STP nem is fut a porton - de nekem még így is fut...wtf).
- ha a show spa incosistentport parancsban Port Type incosistent sorokat látunk, akkor az a portfast+bpduguard miatti és sh no sh-val lehet rendbe hozni (a show spa TYPE incosistent-et ír majd a porthoz és discarding lesz a port)
- ha a show spa inc parancsban Loop Incosistent sorokat látunk, akkor az loopguard miatt van (egyik blocking port valamiért nem kap BPDU-t - olyan portra kell állítani, ami nem designated port, tehát vagy root port, vagy blocking port)
- ha a show spa inc parancsban root incosistent-et látunk, akkor az a rootguard miatt van. Ez akkor történik, amikor superior bpdu-t kap egy port, ami rootguardos (olyan portra kell rakni ami designated port). Ez illetve a loopguard automatikusan visszaállítja a portot, ha megszűnik az aktiválását kiváltó indok (root esetén a superior BPDU, loop esetén a port ismét kap bpdu-kat)
- PVST-ben nincs olyan, hogy edge port kimondottan
- több most nem jut eszembe -
tusi_
addikt
válasz zsolti.22 #7601 üzenetére
"- edge portok RSTP-ben vannak, ide PC csatlakozik pl., és hogyha valami oknál fogva ez az edge port portfasttal van konfigurálva, akkor amint BPDU érkezik be a portra, akkor az már nem edge port lesz, hanem normál STP port (nade a portfastnal alapból van bpduguard is, akkor ez meg így nem igaz )"
Az eleje igy van, DE
- ha global portfast enable, akkor stp port lesz.
- ha porton van kiadva, akkor diasbled lesz
- a bpdu guard nincs alapbol a portfast mellett.spann portfast BPDUGUARD default = ekkor van bekapcsolva a BPDUör is
"- edge porton ha van bpduguard és a port kap egy BPDU-t, akkor úgy levágja a portot a spanning-tree (akármilyen STP van konfigolva), mint annak a rendje"
ja
"- ha a porton van bpdufilter, akkor ott se ki se be nem megy BPDU, nem történik semmi az edge porttal, ha azon bpdu érkezik be a bpdufilteres portra (mert elvileg a STP nem is fut a porton - de nekem még így is fut...wtf)."
Ja. Hogy erted, hogy megis fut? Bpdu filter port nem vesz reszt a bpdu fogadas/kuldesben.
"- ha a show spa incosistentport parancsban Port Type incosistent sorokat látunk, akkor az a portfast+bpduguard miatti és sh no sh-val lehet rendbe hozni (a show spa TYPE incosistent-et ír majd a porthoz és discarding lesz a port)"
Ez jo kerdes. Lehet loop/root inconsistent. Nem kell sh/no sh.
Root inconsistent = amint mexunik a porton a superior bpdu roham, visszamegy sima fwd-be.
Loop inconsistent = loop guardnal, amint megint kap BPDU-t a port visszamegy sima allasba. Ezt a featuret altalaban alternate/root portokra adjak ki, ha BPDU hiany miatt atmenne FWD-be, akkor a loop guard ficsur lecsapja loop inconsistentbe. (regen vizsgaztam switchbol, a tevedes jogat fenntarto )
Szvsz ez inkabb trunk acces port összekötesenel jon elo, de ennek utana kene neznem"- ha a show spa inc parancsban Loop Incosistent sorokat látunk, akkor az loopguard miatt van (egyik blocking port valamiért nem kap BPDU-t - olyan portra kell állítani, ami nem designated port, tehát vagy root port, vagy blocking port)"
Ja
"- ha a show spa inc parancsban root incosistent-et látunk, akkor az a rootguard miatt van. Ez akkor történik, amikor superior bpdu-t kap egy port, ami rootguardos (olyan portra kell rakni ami designated port). Ez illetve a loopguard automatikusan visszaállítja a portot, ha megszűnik az aktiválását kiváltó indok (root esetén a superior BPDU, loop esetén a port ismét kap bpdu-kat)"
Ja
"- PVST-ben nincs olyan, hogy edge port kimondottan"
Nincs kifejezetten jelezve.
"- több most nem jut eszembe"
Gott sei Dank
Ja = ha jol tevedek
eat, sleep, play, replay
-
Helló, ezt a könyvet ismeri valaki?
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
FecoGee
Topikgazda
"- edge portok RSTP-ben vannak, ide PC csatlakozik pl., és hogyha valami oknál fogva ez az edge port portfasttal van konfigurálva, akkor amint BPDU érkezik be a portra, akkor az már nem edge port lesz, hanem normál STP port (nade a portfastnal alapból van bpduguard is, akkor ez meg így nem igaz )"
Igen, kivéve a bpduguard részt. Portfastnál:
- ha interface level, akkor normál STP lesz
- ha global, akkor is (ez csak annyit csinál hogy nem kell interface range-re rakni a konfigot, hanem minden access portra ráteszi)"- ha a porton van bpdufilter, akkor ott se ki se be nem megy BPDU, nem történik semmi az edge porttal, ha azon bpdu érkezik be a bpdufilteres portra (mert elvileg a STP nem is fut a porton - de nekem még így is fut...wtf)."
Akkor nem megy ki és jön be BPDU, ha interface-re konfiugurálod a bpdufiltert. Ekkor bármi történik, megy rajta a forgalom. Szép hurok ki tud alakulni. Ha globalban konfigolod, akkor kiküld 11 BPDU-t (azért 11, mert a hello time 2 sec, maxage 20, és 11x2 = 22, szóval tuti meghallja a másik oldal). Ha kap rá választ, normál STP port lesz.
"- ha a show spa incosistentport parancsban Port Type incosistent sorokat látunk, akkor az a portfast+bpduguard miatti és sh no sh-val lehet rendbe hozni (a show spa TYPE incosistent-et ír majd a porthoz és discarding lesz a port)"
Ez inkább az, hogy superior BPDU jön a porton, de nem jöhetne. Pl. mikor MST régióban nézel egy switchet, de a PVST+ domaiben van a root. Mivel nem lehet a root a domainen kívül, ezért Inconsistent lesz a port.
"- PVST-ben nincs olyan, hogy edge port kimondottan"
Nincs. Ez csak RSTP-ben van. Lenyúlták a Cisco portfast feature-t és szabványosították egy hangzatos névvel.
-
tusi_
addikt
válasz FecoGee #7604 üzenetére
"Ez inkább az, hogy superior BPDU jön a porton, de nem jöhetne. Pl. mikor MST régióban nézel egy switchet, de a PVST+ domaiben van a root. Mivel nem lehet a root a domainen kívül, ezért Inconsistent lesz a port."
Akkor nem BKN, azaz Broken-t ir ki?
[ Szerkesztve ]
eat, sleep, play, replay
-
FecoGee
Topikgazda
A BKN az BlocKiNg.
Most rákerestem és nem egészen csak az, amit írtam. Ezeket találtam:
There can be different types of STP inconsistencies:
Loop inconsistency—This is detected by the Loop Guard feature. For more information, refer to Spanning-Tree Protocol Enhancements using Loop Guard and BPDU Skew Detection Features.
Root inconsistency—This is detected by the Root Guard feature. For more information, refer to Spanning-Tree Protocol Root Guard Enhancement.
EtherChannel inconsistency—This is detected by the EtherChannel consistency detection feature. For more information, refer to Understanding EtherChannel Inconsistency Detection.
Port VLAN ID (PVID) inconsistency—A per-VLAN spanning tree (PVST+) Bridge Protocol Data Unit (BPDU) is received on a different VLAN than it was originated: (Port VLAN ID Mismatch or *PVID_Inc).
Type inconsistency—A PVST+ BPDU is received on a non-802.1Q trunk.
http://www.cisco.com/c/en/us/support/docs/lan-switching/spanning-tree-protocol/24063-pvid-inconsistency-24063.html
-
-
tusi_
addikt
válasz FecoGee #7604 üzenetére
Igen, kivéve a bpduguard részt. Portfastnál:
- ha interface level, akkor normál STP lesz
- ha global, akkor is (ez csak annyit csinál hogy nem kell interface range-re rakni a konfigot, hanem minden access portra ráteszi)Erre ezt találtam FecoGee által publikálva a forumon:
Rgo interfeszen kiadva marad portfast, globalban kiadva sima stp port lesz.
Nagyon megteveszto az Avatarod
eat, sleep, play, replay
-
-
zsolti.22
senior tag
De, az. Nekem most 3750-re vannak kötve predátor routerek, amik a hosztok és úgy emlékeztem - de leírni már nem mertem, mert nem voltam benne teljesen biztos -, hogy köze van a portfastnak és a bpduguardnak a Port Type Incosistenthez, viszont ha a 3750 észleli, hogy bpdu-t kapott access porton és err-disable-be teszi a portot, akkor nem ír semmit a show spanning-tree inconsistent kimenetbe. Korábban lehet, hogy a 3550-en próbáltam...
Megoldani meg annyi, hogy BPDU-t forgalmazó eszközt felgyújtani, és sh no sh után mindenki boldogUgyanez amúgy a TSHOOT könyvben is benne van.
-
FecoGee
Topikgazda
Nagyon kemeny ez a fekete madar, nekem nagyon tetszik!
-
FecoGee
Topikgazda
Hallottam mar rola. A gns3vault.com szerzoje irta. Nem lehet rossz. Van fent sample.
http://gns3vault.com/productsamples/HTMCS-V2-SAMPLE.pdf
-
tusi_
addikt
válasz zsolti.22 #7619 üzenetére
R/S elott nem nevettem, inkabb a zabszem figura jatszott be. Tshoot elött laza voltam, azt szinte nem lehet elbukni. Egyszer inogtam meg, amikor nem talatam a hibat, minden tokejnek tunt.
Tobbet nem arulok el, de egy - helyett egy _ volt es emiatt nem ment a valamieat, sleep, play, replay
-
pankers
csendes tag
sziasztok,
Nem tudom találkoztatok-e már ezzel a problémával ,hátha..
C-2960s-t és 2960x-et akartam összeházasítani..hát nem állt össze a stack. :/
Table 2:
http://www.cisco.com/c/en/us/products/collateral/switches/catalyst-2960-x-series-switches/white_paper_c11-728327.html(2960s-2960s és 2960x-2960x full egyszerűen összeáll, itt miért nem..? )
Leírom a próbálkozásokat:
1. 2960s már 1 éve megy azon fut a konfig is mellé beszereltem a 2960x-et konfig nélkül.
2. 2960s-re beállítottam a 15-ös priort biztos ami biztos alapon.
3. 2960s-t nem kapcsoltam ki (gondolom hot-swapping), összestackkeltem a 2960x-el és elindítottam.
felépült a rendszer de SEMMI..Ja mondom IOS ver és licensz ellenőrzés:
Switch Ports Model SW Version SW Image
------ ----- ----- ---------- ----------
* 1 52 WS-C2960S-48TS-L 12.2(55)SE5 C2960S-UNIVERSALK9-MSwitch Ports Model SW Version SW Image
* 1 52 WS-C2960X-48TS-L 15.0(2)EX5 C2960X-UNIVERSALK9-MOk mindkettő LAN base-es de eltérő ver.
Meglepett de letudtam szedni a cisco oldalról az új iso-t rá:
https://software.cisco.com/download/release.html?mdfid=282867573&reltype=latest&relind=AVAILABLE&dwnld=true&softwareid=280805680&os=&i=!pp&rellifecycle=&atcFlag=N&release=15.0.2-EX5&dwldImageGuid=8895D791305087B6B7B9E1A32B36F8199886E43D
4. feltettem szépen rá, el is indult de a Stack portok továbbra is Down-ba maradtak..
Switch Ports Model SW Version SW Image
* 1 52 WS-C2960S-48TS-L 15.0(2)EX5 C2960S-UNIVERSALK9-M*Mar 1 00:00:18.449: Read env variable - LICENSE_BOOT_LEVEL =
Mar 30 01:27:38.529: %IOS_LICENSE_IMAGE_APPLICATION-6-LICENSE_LEVEL: Module name = c2960s_lanbase Next reboot level = lanbase and License = lanbase
Mar 30 01:31:43.592: %STACKMGR-4-SWITCH_ADDED: Switch 1 has been ADDED to the stack
Mar 30 01:31:44.981: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Vlan1, changed state to down
Mar 30 01:31:44.981: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0, changed state to down
Mar 30 01:31:49.186: %SPANTREE-5-EXTENDED_SYSID: Extended SysId enabled for type vlan
Mar 30 01:31:49.537: %DC-4-FILE_OPEN_WARNING: Not able to open flash:/dc_profile_dir/dc_default_profiles.txt
Mar 30 01:31:49.537: %DC-6-DEFAULT_INIT_INFO: Default Profiles DB not loaded.
Mar 30 01:31:54: %SYS-5-CONFIG_I: Configured from memory by console
Mar 30 01:31:55: %STACKMGR-5-SWITCH_READY: Switch 1 is READY
Mar 30 01:31:55: %STACKMGR-4-STACK_LINK_CHANGE: Stack Port 1 Switch 1 has changed to state DOWN
Mar 30 01:31:55: %STACKMGR-4-STACK_LINK_CHANGE: Stack Port 2 Switch 1 has changed to state DOWN
Mar 30 01:31:55: %PLATFORM-6-FLEXSTACK_INSERTED: FlexStack module inserted in Switch 1.
Mar 30 01:31:55: %STACKMGR-5-MASTER_READY: Master Switch 1 is READY
Mar 30 01:31:56: %SYS-5-RESTART: System restarted --
Cisco IOS Software, C2960S Software (C2960S-UNIVERSALK9-M), Version 15.0(2)EX5, RELEASE SOFTWARE (fc1)
Technical Support: http://www.cisco.com/techsupport
Copyright (c) 1986-2014 by Cisco Systems, Inc.
Compiled Fri 21-Feb-14 05:41 by prod_rel_teamSM: Detected stack cables at PORT1 PORT2
Waiting for Stack Master Election...
SM: Waiting for other switches in stack to boot...
#######################################################################################################################
SM: All possible switches in stack are booted upPróáltam egyszerre újrarúgni őket a stack led jelző villágít de
r9sw1#sh swi
Switch/Stack Mac Address : 34bd.c81d.2a80
H/W Current
Switch# Role Mac Address Priority Version State
----------------------------------------------------------
*1 Master 34bd.c81d.2a80 15 1 Readyr9sw1#sh switch stack-p
Switch # Port 1 Port 2
-------- ------ ------
1 Down DownÖtlet?
Köszi!
MoZ
-
tusi_
addikt
válasz zsolti.22 #7624 üzenetére
A problema ugyanaz, mint amikor egyszer standby version 2 tettel a 3550re es nem ment a ping sem.
3 nappal elotte futottam bele a hibaba, 5x atneztem a sh run-odat, de nem szurta ki a szemem, hogy v2
Figyelmetlenseg. Nem tunik kulonbozonek, de megis az.eat, sleep, play, replay
-
-
zsolti.22
senior tag
Feco! Jó az a cucc, amit délelőtt linkeltél. Kár, hogy ez csak a harmada a teljes verziónak. Épp nézegettem az n-betűs oldalon, hogy fent van-e és korábban már le is töltöttem, aztán valahogy elfelejtődött...Érdemes elolvasni ezt is
-
oleeg
tag
Szia!
Köszönöm, a baj csak az, hogy esnek ki részek. Valamelyik nap előkerült a Type 4 LSA használata az E2 vs E1 metric-type -nál, aztán csak gondolkodtam, hogy is van, miközben ezt pedig többször átnéztem, mert kevésnek éreztem a magyarázatot a könyvben. Na mindegy. Készülök a TSHOOT-ra az OCG-ből, szerencsére ott is van bőven ismétlés. Ha minden jól megy akkor jövő héten csütörtökön megyek.
Amúgy nekem a ROUTE nagyon tetszett és szerettem, a SWITCH-ről nem tudom már ugyanezt elmondani.
Üdv:
o
-
tusi_
addikt
En meg nem lattam E1 Routot beallitva halozatban, csak E2-t, tehat sokat nem nyom a latba. (Amugy EIGRP-t meg sosem )
Arra keszulj, ha halozatos leszel, 70% Switching, 30% Routing. Kiveve 1-2 esetet, amikor szolgaltatonal vagy.
(Crok minnya lenyom egy fel oldalban a tapasztalataival )
[ Szerkesztve ]
eat, sleep, play, replay
-
FecoGee
Topikgazda
tusi_, nem vicc, ez ra a kifejezes!
En hasznalok E1-et, jobban szeretem az E2-nel, bar a legtobb esetben nincs jeelntosege. De jobban tudom befolyasolni a traffic flow-t (meg ha nem is kell, de megtartom a lehetoseget).
EIGRP-t is lattam mar elesben. 4 routeres haloban
-
crok
Topikgazda
válasz Cyber_Bird #7644 üzenetére
Akkor marad a stílus.. (: lehet túlmagyarázom néha.. szoktam oktatni ha kell - lehet innen a stílus.. meg azért ís írom le néha így mert sok téma ami itt feljön máshol egyszerűen nincs leírva vagy egyszerűen nem találja meg az ember sehol (se learaningnetwork és hasonlók, se networkingforum, se reddit, se juniper fórumok, se google/bing/yahoo nem találja..) nem hogy magyarul.. angolul se.. vannak dolgok amiket nem tanítanak hanem ugye jön az évekkel.. meg a bugok ugye (: sokan nem szívesen osztják meg ezeket, mert ugye a saját konkurenciáját látja el az ember hasznos infoval - én szívesen megosztom, ez amolyan -hacker- szabály, hogy amit egyszer valaki megcsinált azt más ne csinálja meg mégegyszer hanem használja fel azt ami már egyszer meg lett csinálva (:
-
pankers
csendes tag
válasz FecoGee #7628 üzenetére
A mode gombnál a felsorolásba nekem zöldre hasonlító ledfénnyel világít. Mind a két switchnél végignyomkodtam. Nem kezeli együtt a mode gombot mint amikor összeáll a stack.
Az Gi1/0/1 if villog jelezve, hogy ő a member 1, ha a másiknál nyomom ugyan ez.
Amúgy mi lenne a különbség a két szín között?
köszi, hogy foglalkozol a témával
MoZ
-
kristofkax
csendes tag
Valakinek F5-ös tapasztalata? Valamilyen könyv / tréning anyaggal találkozott valaki ?
-
FecoGee
Topikgazda
válasz kristofkax #7648 üzenetére
Ez engem is erdekelne. Valami total kezdoknek valo.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Xbox Series X|S
- iOS alkalmazások
- Elite szett, óriás telep és szuperfényes kijelző
- Windows 11
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- További aktív témák...
Állásajánlatok