Új hozzászólás Aktív témák

  • ViZion

    félisten

    válasz ViZion #17999 üzenetére

    Alap probléma: keringető szivattyú 35-45W fogyasztás redukálása, mert sokat pörög feleslegesen. Nem nagy a ház, jól szigetelt, vegyestüzelés+puffer. De a csövezés, meg az egész rendszer nagy átfolyásra van tervezve (szándékosan), emeleten termofejek, lent meg kb szaladhat, amúgy is minden egyben van.
    Elvileg okos keringető mehetne, de mint megtudtam, az az átfolyást nézi, tehát nálunk automatán visszavenné a teljesítményét (másnál is ez a tapasztalat, okos keringetőt manuálban használnak), nem jutna/sokára jutna meleg víz a távolabbi pontokra.

    Visszatérő mérése differenciál termosztátos megoldással: ez sem jó, mert a fürdő (szándékosan) külön kör, ahol gyorsan megfordul a víz, a visszatérő így meleg hamar. Megbontani nem akarom, lehetne mágnesszelep, vagy másik szivattyú... drága az ESP-hez képest.
    Akkor mérjünk... időt. A legtávolabbi radiátor a kihűlt állapotból a forróra kevesebb, mint 5 perc alatt melegszik fel, ha megy a keringető. Itt a hőleadás sebessége és a kis légköbméter/radiátor miatt van egy durva túllövése a rendszernek, ha a keringetőt a belső termosztát kapcsolja. Erre is lett volna alternatív megoldás, különböző okok miatt elengedtem ezeket.
    A programról: boot-nál idők és hőmérsékletek dummy változóba mentve, ha meghalok, akkor is tudják kezelni...
    Min hőmérséklet: kazán/puffer a kimenőnél ha eléri, csak akkor keringethet.
    mid hőmérséklet: átlagos üzeni alsó határa
    max: 90°C-nél minden mindegy, valamit elkeféltem a kazánnál, túlfűtöttem, keringessen hamar.
    rögtön indítja is a vége ciklust, ami 2 percenként nézi, h mi a szituáció a hőfokokkal.
    A fűtés még az érdekes, ha a minimum-optimum közé esik, akkor hosszabb keringetés (mert a kazán vagy hűl, vagy melegszik), majd szünet. Utána ha még a termosztát "be" állapotban van, akkor ismételje meg, keringetés hosszan, szünet.
    Ha az optimális felett van a hőfok, akkor fűtésnél elég, ha ~5 percig keringet, majd vár, ha termosztát még aktív, akkor újra.

    A lényeg, h sokkal kevesebbet megy a szivattyú, a "túllövések" is ritkábbak lesznek, ehhez az időket finomítani kell, tapasztalat szerint. 3 szenzor van, az egyik a külső hőre, a másik csak infó a pufferről. A külső hőmérséklet kód nincs még benne, ez annyi, hogy mint pl. ma, ha 18°C felett van kint, akkor ne fűtsön 23-ra, mert minek, tutira szellőztetünk is ilyenkor. Akkor az a meleg maradjon estére inkább. :R

    Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

Új hozzászólás Aktív témák