Új hozzászólás Aktív témák

  • bacus

    őstag

    válasz dave0825 #1017 üzenetére

    Nem tudom mit nevezel ismerősi körnek, de ha a megfelelő fórumba feldobod tuti minimális pénzért meg is csinálják. A nyák készités előkészitését -ami egyébként a feladat- pedig te meg tudod csinálni.
    Van hivatalos cég is, ahol elküldöd a megfelelő gerber fájlokat és ha kifizetted, jön a nyák. Némelyik egy darabszámnál nem gazdaságos, de mindig szoktam látni hirdetni vaterán is, hogy pár tiz/100 forintért cm2-ként megcsinálják.

    Én egyszerübb nyákokra a Sprint Layout programot ajánlom, torrent vagy meg is veheted, nem kritikus összeget kérnek. Ez sok mindent nem tud, sok mindent kell kézzel, de nekem 100% megfelel. Nem csinál automatikusan kapcsolási rajzból nyák tervet, de nekem ez sosem kellett.

    Ha megvan a nyákterv, onnan már csak egy vasaló kell, némi műnyomó papir, meg pár vegyszer. Első körben biztos nem lesz jó, játszani kell vele, az se jó ha túl forró a vasaló, ha nyomod, ha nem nyomod, ha hideg a vasaló, elején nem lesz jól megpucolva a lemez, mert nem tudod mi a jó, stb. Ezt kell a youtubon ellesni, majd kikisérletezni.

    Nekem pl. a nyák tisztitásnál nem jött be a nedves pucolás. Semmilyen surólószer, pedig próbálkoztam sok mindennel. Egyszerű csiszoló szivacs, a praktikerből szárazon, fényesre csiszolni, majd utána acetonos mosás.., ez 100% hibamentességet ad. Nekem..
    Sok féle papirt kipróbáltam, nekem most a 100g műnyomó vált be a legjobban ( másnak a 130g-os).
    Én a tökéletes eredmény érdekében abbahagytam a vasalást, és beszereztem egy "rendes" lamináló gépet. Olcsóbb mint egy saját vasaló.. :D

    Ja, és középiskolában én is tanultam a nyák készítést, de nem volt jó semmire, mert a szitázás pl nem egy darabhoz való. A fotózos levilágitós jó volt, de nagyon drága volt a sok vegyszer, és nem lehetett jó eredményt elérni, ott sok a trükk, fotólakk felhordása, lasernyomtató választás, hány réteg kell a jó fedéshez, stb. Az eredmény az volt, hogy 20+ évig nem csináltam nyákot, próba paneles gányolás, vagy "levegőbe" pókgubó készités, pedig nem igen tetszett, csak végszükség esetén, vagy nagyon kevés alkatrész esetén működhet..

    Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30

Új hozzászólás Aktív témák