Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz omfgk #1607 üzenetére

    Egyfelől nagyon durva, hogy mennyivel megdobta a Zen4 teljesítményét az AMD által küldött memória ahhoz képest, amit a dzsunka ram ad.
    Tényleg sokkal jobban számít, hogy jó legyen a memória.

    De ez annyira nem meglepő, az összes Zen generáció érzékeny (sokkal érzékenyebb, mint az intel ellenfél) volt a memória sebességére, késleltetésére. Ezt az eddigiekben azzal hoztuk összefüggésbe, hogy az IF órajele a memória órajelhez volt kötve valamilyen módon. Másrészt pedig a CCD és az IOD közötti kommunikáció késleltetésének impact-je valószínűleg magas.

    Utóbbi jelentőségét alátámasztja, hogy a fenti szabály alól az egyedüli kivétel eddig az 5800X3D volt, aminek sajátos jellegzetessége volt a maga idejében, hogy (a kellően nagy cache) szükségtelenné teszi a drága RAM-ot, vagyis nagymértékben csökkenti annak jelentőségét.

    Vélhetően hasonló jelenség lesz tapasztalható a Zen4X3D esetén is.
    Ha innen nézzük, lehet, hogy "hiba"* volt nem együtt indítani a Zen4 és Zen4X3D példányokat, hiszen a v-cache jelentősen csökkenthette volna az AM5 platformköltségeit azáltal, hogy lehetővé teszi, hogy büntetlenül a legolcsóbb RAM-t vegyed.

    * Persze nem tudjuk, hogy az AMD-nek lett-e volna módja hamarabb indítani

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák