Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
frescho
addikt
válasz envagyok #92291 üzenetére
A smart EGA és az EGA között ha jól látom csak annyi a különbség, hogy a smart EGA-nál lehet állítgatni, hogy minek mondja magát a videókártya, mondjuk herculesként is működhet.
Létezik olyan kártya ami Tandy-t támogat, pl. ATI chipsetesek nagy része. De ott az EGA. Azzal mi a baj, mert az bár eléggé lenézik mégsem olyan rossz. Az nagy előrelépés lett volna a PC-nél, csak elkéstek vele, mert a többi 16 bites már analóg monitorra dolgozva sokkal nagyobb palettából engedett választani. Vagy nincs hozzá monitorod?
https://frescho.hu
-
KROK640
nagyúr
-
Czo
őstag
válasz KROK640 #92302 üzenetére
Ahogyan USB-re elkeszited a telepitot, ugy elkeszitheted mas eszkozre is. A Windows telepitot nem erdekli mirol bootolod. Amirol a geped tud bootolni, arrol el tud indulni a boot folyamat, ezek utan az a fontos, hogy amit bebootolsz, az tartalmazzon ahhoz az eszkozhoz drivert, amirol bootoltad Szoval, batran lehet kiserletezni.
-
envagyok
veterán
-
frescho
addikt
válasz envagyok #92305 üzenetére
Az jó, ha van mindened. A kompatibilitás program szinten 99% a színes vonalon. CGA-EGA-VGA. Vannak eltérések a megjelenítésben, időzítésben, de a normális programoknak nincs gondjuk, maximum kicsit gyorsabban futnak. Ami regisztereket turkálva működik, na ott lehetnek problémák. De jó eséllyel a CGA futni fog az EGA-n.
Az MDA továbbgondolása a Hercules. Na ezek nem kompatibilisek a másik vonallal, még ha van pár kártya ami elfogadja a mono kijelzőt. Ha jól értettem a PC3 leírását, akkor az átkényszeríthető Herc módba EGA esetén, de a színes EGA kijelződ felbontása akkor sem lesz akkora, mint egy MDA volt.
Szóval ha nem akarsz mono gépet, akkor az Atarival le tudod fedni az elejét egész jól, ha EGA-t kötsz rá, akkor még pár programnál a kinézeten is sokat nyerhetsz a sebesség rovására.
https://frescho.hu
-
Pikari
addikt
válasz Pikari #92201 üzenetére
végre felsetupoltam rendesen az am2-es athlon64 x2 gépet. 4800+ ami 2.5ghz-es, de csak 2.8ghz-ig tudtam húzni. valószínűleg nem is a proci, hanem a ramok miatt dob hátast 2.9ghz és 3.0 ghz-en, de a 2.8ghz végülis megfelelő eredmény. úgy talán egy 1.9 ghz-es core2duo szintjét hozhatja.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
válasz DarthSun #92284 üzenetére
Kipróbálgattam, felbontási sor nem változott, de...
Zen+/GTX770/Win10/Q3 : fényerő a játékon belül nem állítható, de élénk, jó kép
Zen+/GTX770/Win10/UT1 : fényerő a játékon belül nem állítható, sötét képZen+/GTX770/WinXP /Q3 : fényerő a játékon belül állítható, élénk, jó kép
Zen+/GTX770/WinXP /UT1 : fényerő a játékon belül állítható, élénk, jó képZen+/GTX770/Win11/Q3 : fényerő a játékon belül nem állítható, de élénk, jó kép
Zen+/GTX770/Win11/UT1 : fényerő a játékon belül nem állítható, sötét képZen2/GTX1650/Win11/Q3 : fényerő a játékon belül nem állítható, de élénk, jó kép
Zen2/GTX1650/Win11/UT1 : fényerő a játékon belül nem állítható, sötét képHaswell Xeon/GTX1650/Win10/Q3 : fényerő a játékon belül nem állítható, de élénk, jó kép
Haswell Xeon/GTX1650/Win10/UT1 : fényerő a játékon belül nem állítható, sötét képHaswell Xeon/HD6850/WinXP/Q3 : fényerő a játékon belül állítható, élénk, jó kép
Haswell Xeon/HD6850/WinXP/UT1 : fényerő a játékon belül állítható, élénk, jó képTehát egy probléma, melyet az XP jól kezel, a Win10/11 részben fail - oprendszer/driver gond lehet. Mondjuk az is nagy hogy műkszik a 2 játék mindenhol, de az XP már ezen gyors próba alatt is létjogosultságot nyert.
Nem tettem OFFba, a vasak modernek, de a gamek retrók.
[ Szerkesztve ]
A 3 test probléma nem megoldható.
-
-
Haswell Xeon/HD6850/Win10/Q3 : fényerő a játékon belül állítható, élénk, jó kép
Haswell Xeon/HD6850/Win10/UT1 : fényerő a játékon belül nem állítható, sötét képPersze fut a HD6850- en is Win10 alatt is, de a hiba ugyanaz, a Q3 ok(
részben, mert fényerő csúszka nem műkszik, - kis tartományban megy), de az UT1 esetén valami gond van, és ez úgynézki oprendszer specifikus. 3gép, többféle videódriver, de következetesen jelen van az anomália.
Jó hát próbálgathatnék további drivereket, gamepatcheket, de az eredeti játékokkal, és a jelenleg fentlévő driverekkel ez van. Nincs kedvem egész éjszaka drivereket cserélgetni és kísérletezni. Tehát a gépek mostani állapotában ez jött ki.[ Szerkesztve ]
-
-
válasz DarthSun #92314 üzenetére
Elvoltam vele egy darabig. Nemtom, lehet hogy bele lehetne magyarázni ezt-azt, de inkább kommentár nélkül :
Táblázat itt. Szokás szerint a kék/aláhúzottak linkek, a gépeké és a képmentések.
-
Régi FSP 300W elég furcsa trafós hangokat ad ki terhelés alatt bár eleve nem volt rajta egy pcie tápcsati sem azért megoldottam.
Tesla c2075 (gtx580 6gb)
Stabil tesztek alatt de röfögő hangot ad ki, szegény van 15+ éves.
Még lesz húzva a kártya, arra vagyok kíváncsi mikor kapcsol le. Eredeti terv egy 250w-os lett volna de azon még atx 4 pin csati sincs. Az a baj hogy nincs nálam a fogyasztásmérő, jövő héten visszaszerzem. Tippre amúgy olyan 350w-400w körül fog lekapcsolni.
A modernebbik 350w-os bőven elvitt 10 gen i7-nek megfelelő procit, 250w-os tdp-s titanx-et de ott a 12v nagyobb hangsúlyt kapott, a régi szabvány nyilván gyengébb. Célom hogy megtörjem kicsit a nagy táp hype-ot és az emberek ne nagy tápot vegyenek hanem jót.[ Szerkesztve ]
-
MaxWil
csendes tag
válasz MasterDeeJay #92317 üzenetére
Te aztán bátor vagy
Egy 300-as tápot kínzol egy 240 W-es kártyával, aminek min. 550-es táp ajánlott.
Azért ne csodálkozz, ha nálad is elpukkan valami.A hülyék már a spájzban vannak...
-
KROK640
nagyúr
válasz MasterDeeJay #92317 üzenetére
Mi ez a program amit futtatsz rajta?
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
válasz MaxWil #92318 üzenetére
Éppen ez a lényeg hogy elméletben nem szabadna elpukkania semminek ha normális a táp. (persze csesznek el ma is tápokat pl : [link] ) Pont ezt akarnám bizonyítani. Kb olyan ez mint procit kinyírni hűtés nélkül, nem lehetséges (igen hővédelem nélküli socket A procit sem csak akkor ha kicsíped a hővédelmet az alaplapból is szándékosan, próbáltam max fesz majd hűtő le többször is de nem ég le, későbbieket meg amúgy sem lehet habár egy 500w tdp-re húzott i9 háát azzal nem próbálnám ki)
A 350w-os tápot meg 135w-os xeonnal és 225w-os teslával kínoztam prime95+cuda tesztek alatt és teljesen stabil volt, de mint írtam az egy modern FSP táp ez meg egy régebbi, pont ezért inkább egy feláldozhatóbb géppel próbálkozom. Elmélet az hogy ha ugyan az a bele a tápnak mint a nagyobb tesóknak akkor csak rá van írva hogy 300w valójában meg 400w-os bele van.
Normális esetben lekapcsol a gép. Illetve régi tápoknál azaz nálam CWT 450w-os nem bírt 6800 ultra és A64-el, egyszerűen újraindulgatott mert leesett a fesz, na abban semmilyen védelem nem volt de nem is tudott eldurrani semmi mert eleve nem volt képes leadni a maximumot.KROK640
https://compubench.com/
Ennél nem kell cseszekedni windowssal hogy melyik kártyát használja hanem ki lehet választani. Én leginkább annak a híve vagyok hogy nem koptatom a kártyákon a vga csatit (főleg hogy a teslákon nem is igen van, ezen egy dvi volt de nem is tudom hogy működik-e rajta) hanem intvga vagy más kártyán keresztül tesztelem.[ Szerkesztve ]
-
válasz KROK640 #92319 üzenetére
Hát, csak tippjeim lehetnek. Van benne logikus skálázódás is, meg ami nem. Amiatt is írtam hogy kommentár nélkül. Annyi hogy nem semmi az átfogása, mármint a programnak, hogy lényegében anno az első 3D gyorsítós teszt, de relatíve ilyen modern vasakon és oprendszereken is fut, és talán ez a leglényegesebb az egészben.
Bizonyos dolgokra azért lehet következtetni. A Xeonban levő GTX1650 az egyszerűbb verzió(de szép kártya sztem), 128 bit, lassúb RAMok, de persze egy 2014- es gépbe ez is elegendő, legalábbi nekem, aki inkább retróbb gamekat futtat, persze mellette van a HD6850 is, ami retro tesztben jobb is lehet, mivel 256 bites...viszont a kicsit későbbi játékokban a 1650 is lealázza. Itt látszik hogy pld már egy 2010- es gameban is milyen óriási az eltérés - az egyik kedvenc játékom - itt sehol nincs a 6850 a belépő szintű 1650- hez képest :Az ésszerű skálázódásba pedig befér a R3800X 3.7GHz- en, a gyorsabb Asus1650- el, maga a lap is gyorsabb, bár a proci sokcore itt nem számít, inkább az architektura, meg nem is állítottam rajta, mondom ahogy általában használom, úgy menjen - proci alulhajtva 3.7- en(4.6- ot megy tuningban), RAM- ok not XMP- ben feszemelés nélkül - ezek ellenére is látszik a vashoz képest durván retro tesztben, hogy mégis ez a legerősebb konfig a szereplők között, no ez sem semmi hogy ez így kijött.
-
KROK640
nagyúr
válasz MasterDeeJay #92321 üzenetére
Köszi
-
-
KROK640
nagyúr
válasz DarthSun #92325 üzenetére
Igazából az RT alig látszik. Régebbi játékokba belepatchelve még nem néztem, de újabb játékokban alig észrevehető. Elég nagy gépigénye van, újabb játékoknál ha az ember bekapcsolja a RT-t akkor érdemes a DLSS-t is.
Bár az RTX3080-amnál azt tapasztaltam, hopgy az RT mellé nem kötelező a DLSS, mert az egy nagyon erős kártya, FHD-ra szerintem overkill, cserébe melegebb és jobban is zabál mint az RTX3060 12GB, szóval most maradt a gépben az.Egyébként ha cserélni akarsz, akkor soha jobb pillanat : A kriptio zuhanása és a bányászta leállása miatti árcsökkenés mostanra érte el az alját, plusz a 4000-es szériás kártyákból is kint van minden ami érdekes, de az AI piac még nem szívta fel a sok VGA-t. Jövőre lesz BTC felezés, akkor megint fellendülhet kicsit a bányászat, szóval szerintem most érdemes kártyát venni! (én be is táraztam, van RX570 8GB, RTX3060 12GB RTX30800 10GB)
-
MaxWil
csendes tag
válasz MasterDeeJay #92321 üzenetére
Bocsánat! A képig olvastam csak az írásodat… Elszakadt a cérna és véresre karmoltam magam.
Az elképzelés érthető és jogos. Szüleim gépében én is egy márkás kis teljesítményű tápot használok, ahol nincs dedikált vga, se hdd
Néztem pár tesztet még annak idején, ebben a 100% körüli és feletti kihasználtság témában (nem a hatásfok.), de valahogy mindig is ódzkodtam tőle. Jó ha van tér nyújtózkodni, de azt is csak rövid ideig és csak akkor ha feltétlenül szükséges. Az önvédelmi funkciók tesztelése nálam kimaradt. Igyekeztem mindig a biztonságos oldalon maradni, mivel sose volt annyi fölösleges pénzem, hogy megengedhessek magamnak egy új alkatrész beszerzését a frissen megölt helyett.
Erre jó példa a 3.06 GHz-es P4-em és a 300W-os Deer tápom esete. 3-4 alkalmanként nem volt hajlandó indulni. Hasonlóan A64 + 6800U kombódhoz.Szvsz a táp sorozat több tagja (300-350-400-500 W stb.) nem feltétlenül használja ugyan azokat az alkatrészeket (pl. az 500-asban legyen egy 25A-es FET, a 300-asba egy ugyan olyat raknak csak 15A-es változatban.) Ez már bőven elég ahhoz, hogy ne tudj kisajtolni belőle akkora pluszt.
Sok sikert a teszteléshez. Imádkozom, hogy semmi ne haljon meg
Ui: Azt viszont nem tudom, hogy egy kimeneten pl. zárlatos kondi, hogyan hat vissza a védelemre.
(Szakmámat tekintve műszerész vagyok, de egyáltalán nem értek hozzá. )[ Szerkesztve ]
A hülyék már a spájzban vannak...
-
válasz KROK640 #92326 üzenetére
Modern játékokban nemtom, nekem csak GTX- em van, de a retro Quake-ben elég nagy a képjavulás. Persze ez is relatív, van amikor nekem is elegendő egy alposan overkill félretro vas(pld C2D 4GHz- en) DOS alatt, aztán retrokockás szoftrenderben, de nagy felbontással, nagyon adja a retro feelinget. Van aztán hogy olyan a hangulatom hogy FHD- ben kell, teljes hardveres gyorsítással.
Tényleg úgynézki, hogy most elég jól árazottak lettek a kártyák, alszom rá néhányat hogy mi legyen...
-
-
-
zoltanz
nagyúr
Munkahelyen kipróbáltam egy félmagas Quadro T400-at
(GPU-ja fele egy Geforce 1650-nek, 64bit GDDR6 VRam 30 Watt TDP)
Sebességre hasonló mint 2 way SLI Geforce 8800GT.
[techpowerup]
[NVIDIA T400 - Test in 30 Games] -
fatpingvin
addikt
válasz DarthSun #92261 üzenetére
a PCI-s változaton az a bridge chip az ténylegesen el tudja maszkolni hogy a GPU maga AGP interfészt használ?
Emlékeim szerint ezzel rendszeresen gond volt a Matroxokkal ha PCI-ként használtad.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
válasz fatpingvin #92337 üzenetére
PCI Voodoo3 esetén ?, nemtudom mi a helyzet ezesetben, csak AGP- s verzióm van. PCI Matrox van, de nem vettem észre problémát, 2 félét próbáltam, AGP és PCIe főkártya mellett is. Hogyan jelentkezik ez a gond, mit okoz ?
-
fatpingvin
addikt
válasz DarthSun #92338 üzenetére
Matroxra gondolok főleg.
ugye nekem a G széria nagyrészt megvan, a G550 PCIe verziójával ez visszatérő probléma volt nekem: a rajta lévő protokollfordító chip ugye PCIe-PCI átalalkítást intéz, erre viszont zvetlenül van rávezetékelve a G550-es GPU. az agpgart pl rendszeresen összef*ssa magát, nem képes normálisan működni hogy nincs memóriaablak.
a natív AGP-s darabokkal is hasonló probléma szokott lenni amikor olyan lapba rakom bele őket amiken az AGP slot nem natív, csak egy PCI slot más csatlakozóval. tudom hogy ez ritka eset, kevés ilyen laőp van de van ilyen és elég bosszantó.natív AGP-ben nincs ilyen probléma, PCI-s Matroxom viszont sajnos nincs, pedig szeretnék egyet.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
KROK640
nagyúr
válasz zoltanz #92336 üzenetére
Ahhoz képest, amit vártam egy ilyen kártyától (főleg 2GBnyi 64 bites VRammal) nem is olyan rossz! A Valahalla pl meglepően jól megy vele, nem is értem miért nem dobja ki az asztalra, mikor a menüben is írja, hogy 3GB VRamot használna a kettőből. (Nekem a GTX950-nél ha elfogyott a VRam akkor hibaüzenet nélkül kidobott az asztalra -- de ugyanezt csinálta a hamis GTX1660 6GB is (valójában GTX400-as kártya volt 512MB-al)
Egy darabig tolerálja a rendszer (látványosan pakolgatja ki a távolabbi objektumokat, nagyon durván elmosott textúrákat használ stb.), de ekkora difinél már desktop szokott lenni a vége.Az csak külön érdekesség, hogy olyan proci mellett teszteli mint amilyen nekem van (és amikor GTX950-em volt javarészt még nekem is csak 16GB RAM volt benne) így látom kb mit hozna a gépemben.
-
válasz fatpingvin #92339 üzenetére
Működik, nem vettem észre gondot. Bár másodkártya, főleg DOS alá. Pld a PCI G200 az AGP- s 775- ben. Win alatt 3DM99- el próbáltam, rendben futott(bár nem túl látványos pontot ad), de ez csak olyan működik-e teszt, Win alatt a 6800GT- vel csapatom, az van az AGP slotban.
Egzotikus gép ez sztem, itt a blogja, bár a megjelenés óta senkit nem érdekelt ez sem, egy db hsz nem jött rá...
-
-
gban
Közösségépítő
válasz DarthSun #92345 üzenetére
Hát ismersz minket, értünk mi a szóból
Ez ugyanaz minthogy keresni nem lehet itt vételre ahogy Czo írta, de tényt lehet közölni hogy le fogom cserélni a bézs floppy-t egy feketére ha találok
Vagy tudjuk mit jelent egyeseknél ha feltesznek képet cuccokról meg jelzik hogy mit mutatott a tesztDe tudom hogy te igazából minden ilyen hátsó szándék nélkül írtad
[ Szerkesztve ]
Postázást nem vállalok.
-
-
fatpingvin
addikt
válasz DarthSun #92341 üzenetére
ezt már mutattad nekem egyszer, akkor válaszoltam is rá, sőt, ez konkrétan nekem azóta tulajdonképpen egyfajta referencia csak nem a blogra kommenteltem.
én a dual AGP-PCIe konfigot nyomom inkább, a nagy elképzelés natív AGP-ben Matrox videó, PCI-ben vudu, a PCIe-t meg felhasználom valami ultramodern sztorira, mondjuk NVMe SSD vagy SAS HBA rajta gyors vinyókkal.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
válasz fatpingvin #92348 üzenetére
Ja értem , bocs, dumáltunk már a Matroxról.
Nemrossz elképzelésA 3 test probléma nem megoldható.
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
- AMD Ryzen 5 2600 6-Core 3.4GHz (up to 3.9 GHz)OEM Processzor!
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
- AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz AM3+ Processzor
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs