Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bile Demon
őstag
Elhoztam a cégtől a régi fájlszervert. 2007-2018 közt volt szolgálatban. Ez volt a legnagyobb dög, nem kellett másnak. Inkább az SFF gépek voltak kelendőek... Vagy a midi tornyos i3-i5.
Annyit lehetett tudni róla, hogy Dragon házas diskless fájlszerver Q6600-al és intel Serverboard alaplappal + 8GB DDR2
Kb. fél emelet után "megbántam" az egészet. Mármint kapásból a raktárba kellett volna vinni, nem fel és le. Itthon is kb. az volt a reakció, hogy beteg vagyok... Tisztább/újabb nem volt??A proci sajnos nem a legendás darab, hanem egy ingerszegény Q8200. Cserébe CX400-as táp van benne. Gondolom 90000 üzemórával. Nem sípol, nem zörög. Rendes golyóscsapágyas ventilátora van. Review: [link]
A PCIe x16 -on 1 sáv van bekötve. Az x8-on meg 4 sáv.
A rendszergazda megőrizte a sallangokat.
Működik, Memtest és P95 stabil.
Bruhe
-
KROK640
nagyúr
válasz Bile Demon #92401 üzenetére
Frankó kis gépnek tűnik ez, bele valami korhű VGA-t és kész a C2D játszós gép!
Nekem is CX400-as tápom vanInkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
nagyúr
válasz Bile Demon #92403 üzenetére
A rajzon az x16-os slot 8 sávos.
Ha a rajz tényleg a lapé. van rajta 2 db x8-as csati, a képen viszont 1 db x8-as csati van.
Az x8-ast is 8 sávosnak jelöli.x16-os slot 1 sávval bekötve elég morbid lenne.
Még az Asrock PT880-on (hybrid pci-e/AGP és DDR1/DDR2) 4 sávos az x16-os slot.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
nagyúr
válasz Bile Demon #92405 üzenetére
Fekete pont a rendszergazdának.... rossz típusrajz, és nincs korrigálva.Ötlet: moddolás - nyisd meg az x8-as slot végét.
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
KROK640
nagyúr
válasz Bile Demon #92403 üzenetére
Jah igen, láttam, hogy egy Q8200, bár nem gondoltam utána, hogy az valójában 2330MHZ és 4MB L2
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
-
zoltanz
nagyúr
válasz MasterDeeJay #92389 üzenetére
Szép.
Én most egy pénztárgép lapot néztem:
Intel Elkhart Lake Celeron J6412, 4 mag 2,60 GHz
Intel UHD Graphics (Elkhart Lake 16 EU)
4 GB Ram DDR4
128 GB SSD
3DMark05: 5300 pont[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
válasz MasterDeeJay #92395 üzenetére
"Persze az igazi a total open source bios lenne, uefit meg kidobni a fenébe mert több kárt teszt mint amennyi haszna van."
coreboot masterrace igazából csak annyi kéne hogy az x86 CPU-k ne legyenek teleszemetelve mindenféle totál felesleges mesterséges limitációval és már jók lennénk.
[ Szerkesztve ]
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Bile Demon
őstag
válasz KROK640 #92407 üzenetére
Semmi gond. Lehet változtatni a processzoron.
#92406 jokeph:
Végülis jó a rajz, a kis * ott van...L and V board SKUs support the following I/O slots:
− One PCIe* x16 connector to be used as a x8 link from chipset (if a PCIe* x16 VGA adapter is inserted into this slot, the VGA card will only work at PCIe* x1 speed; this is a chipset limitation)
− One PCIe* x8 connector routed to the PCIe* x4 bus from the ICH9R
− Two PCI 5V, 32bit, 33MHz connectorsBruhe
-
Francia91
veterán
Nemrég vettem észre, hogy az AGP-s Sapphire HD3650-esemen a fedetlen memóriáknál van kialakítva hűtőborda hely.
Keresgéltem, de nemtudom konkrétan, milyen néven keressem eBay-en és Alin az ilyen helyekre rakható pöcökkel rendelkező bordákat. Furattávolságot nyilván majd lemérem róla, holnap kiszedem a gépből. De akkor már tennék rá, ha picit faragni is kell belőle a körülötte lévő dolgok miatt. Amit lefed a hűtés, azok kaptak új thermal padokat, jó lenne, ha ezek sem melegednének, szeretném, ha sokáig élne még ez a kártya.
Hogy keresek rá ilyen hűtőbordákra, tud valaki tanácsot vagy linket adni?
"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/
-
félisten
-
Francia91
veterán
válasz FoxiestFox #92415 üzenetére
Oké
"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/
-
Pikari
addikt
válasz Francia91 #92414 üzenetére
Én előtte leszedem róluk a bordákat, leforrasztok pár szimpatikus kondit, tranzisztort, ledet.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
fatpingvin
addikt
én meg így nagyjából mindent IS amit csak le tudok róla szedni nem egyszer estem már neki hőlégfúvóval a tudottan döglött alaplapnak. valahol a fiókban van még egy egyben kiszedett universal AGP slotom is
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Pikari
addikt
válasz fatpingvin #92419 üzenetére
gondoltam rá, hogy kiszedek egy pci-e slotot, egy hangkártya kivezetést, hátlapi ps2 portokat.
valamikor úgyis reflowolnom kell egy radeon 5670est, aztán szó szerint egy *füst* alatt megvan D:
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
KROK640
nagyúr
válasz Bile Demon #92411 üzenetére
Méég szép! Ha engedi a hűtés akkor Q9550-et neki
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
gban
Közösségépítő
válasz Pikari #92420 üzenetére
Volt nálam is hogy kellett ps2 port, pont az emlegetett ps2 -> XT bill átalakítóhoz, meg sérült lecseréléséhez is.
VGA kivezetések is elég bénák, mozognak sokszor ezerrel, volt hogy azt is cseréltem mert letörte valami nagytudású.
USB foglalat szintén sérülékeny bizonyos felhasználóknál, az is volt hogy cserés lett volna de azt inkább hagytam, volt elég hibátlan rajta még.Postázást nem vállalok.
-
Pikari
addikt
nekem ezt az alaplapot mindenképp meg kellett volna mentenem, de mire észbe kaptam, donorrá változott. csak egy sima lga775-ös lap, de lett volna neki hely. sajnos a cpu cserét nem élte túl
-
Ry0K3N
senior tag
válasz Ry0K3N #92388 üzenetére
Érdekes, tegnap friss winXp32 újrarakás a 2007 retró gépen. Felment minden driver gond nélkül. NFS UG2-vel szórakoztam vagy fél órát működött minden ahogy kell. Reggelre betöltéskor system32/drivers/pci.sys hibaüzenet fogad a múltkori config.sys helyett. Most vagy hardverhiba vagy valami nagyon ütközik valamivel kompatiblitás téren. ASRcok945GCM-S, E6750, 8600GTS, 2x1 DDR2 Corsaid Dominator ram. Vinyó és DVD SATA-ról megy. Mintha valami szétkorruptálná az egész windows rendszert mindenestől.
"Doom fans are not like Disney fans. If doom fans don't like what you have done they burn your house down."
-
Pikari
addikt
válasz Ry0K3N #92424 üzenetére
ez south bridge driver hibának tűnik. nálam bizonyos via lapok csinálják ezt bizonyos driverekkel. az UDMA letiltása oprendszerben és PIO-1-re állítás biosban meg szokta oldani.
-
Elméleti kérdés:
ISA elvileg működik az LPC buszon, viszont ugyan ezt buszt használhatja az extra TPM modul is.
Magyarán minden lap amely TPM csatival vagy LPC-vel rendelkezik (azért ez elég sok lap) elmléetben képes lenne ISA slotot kezelni?
https://hackaday.com/2023/03/23/isa-over-tpm-to-your-pc/
https://www.vogons.org/viewtopic.php?p=1149902
Nekem ugyan nincs igazán szükségem rá de érdekes lenne pár régi kártyát meghajtani modern gépben még ha gyakorlati haszna eléggé csekély.
Olyasmire gondolok hogy Ryzenen fut XP szóval elvileg szofveres oldalról is működne a dolog. pl gravis ryzenes gépben vagy valami ilyesmi elmebeteg dolgot gondoltam ki.[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
válasz MasterDeeJay #92426 üzenetére
teljesen valid az elképzelésed és jómagam is igen erősen agyalok egy LPC-ISA riser kártyán. egy komoly limitációja van csak, a bus mastering LPC-n már nem fog menni, de pl egy gravis pont jó lehet szerintem. ami nagy kérdés az az hogy a BIOS vajon képes-e kezelni a dolgot.
viszont ugyanitt ajánlom figyelmedbe hogy létezik PCI-ISA adapter kártya is, bár az nyilván nem ugyanaz.
ugyanitt: erre a marhaságra is ugyanúgy szeretnék feliratkozni mint anno az AGP-PCIe témára
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Na, erre kíváncsi leszek.
Mindig vannak ötleteid !Kérdés:
hogy lehet az, hogy egy s1200-as lapban (Gigabyte H510M) nem kel életre egy RX 480-as VGA, 10.gen i3-10105F mellett ? régebbi AM3+-ban mene.... (másik topikban feszegetjük a dolgot).
i5-13600K+B660M asrock Steel Legend lapban, CSM enabled, GPT-s W10x64 PRO mellett simán meghajtottam ezeket (origi VGA-m GTX 1070): GTX 960, R9 380 (ez már régebbi az RX 480-nál), GTX 745, Quadro FX1800, 9400GT és 6600 GT.
Ráadásképpen (ha számít) nem direktbe, hanem riserrel, a 9400GT/6600GT pároshoz DVI-HDMI átalakítót is kellett használjak a TV felé, a többin volt DP port, így azok mentek a monitorra.#92429MasterDeeJay: rákérdeztem az RX 480 pontos típusára, éltem ezzel a gyanúperrel én is, még nincs válasz.
GTX 680-al ugyanez van neki.
Új gép, kicsipogja mint a szél mindkettőt.
Javaslom neki, hogy rakja újra a CPU-t, mert ez lehet kontakt probléma is a cpu socketben (AMI BIOS - 5 rövid fütty, sőt lehet rossz CPU vagy bármi más ami foglalatba van csatolva).[ Szerkesztve ]
-
válasz jokeph #92428 üzenetére
Nem foglalkozok ISA-val csak elméletben érdekel és hátva valaki elkezdené, nekem elég a PCI/AGP busz modern gépben adapterekkel. Azaz jó lenne egy külső USB-s 3dfx gyorsítót összehozni valahogy.
RX480 témában:
Ott vbios gond lesz. Nem bányászkártya volt véletlenül?
Az új kártyáknak két biosuk van azaz egy legacy és egy uefi. Értelem szerűen az uefit próbálja betölteni elsőnek ha nem jó akkor a legacy-t. (azaz most már elég sok kártyán csak uefi bios van sajnos)
Maga az uefi szabvány egy rakás szar és rohadt nagy keverc van vele, el tudom képzelni hogy csm enabled is az uefi biossal próbálkozik.
Szóval kezdetnek bios frissítés a kártyán.[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
válasz MasterDeeJay #92429 üzenetére
thunderbolton 3dfx eGPU most már muszáj lesz megcsinálni...
nem tudom mikor lesz időm ezzel foglalkozni de ez az LPC-ISA dolog már nekem is foglalkoztatja afantáziámat egy ideje. remélem nem csak levegőbe beszélés az az open source dokumentáció
-
Czo
őstag
Az teljesen mukodokepes dolog, 20 eve, mikor eltunt a PCI, es kellett valami cegnek ISA gepet osszerakni, akkor az LPC headerre drotozott icvel hamoztuk ossze az ISA-t egy dobozban.
A topicban tobbszor elokerult ISA-t tudo 775-os lapok is mind ilyenek. A PIIX4 hozta be az LPC-t es a 810/815/820/830 csalad vitte magaval az ISA-t, az osszes ujabb Intel chipseten az ISA mar egy LPC-ISA bridgen log.
-
Akkor lényegében minden lap képes rá alapból amin van lpc és/vagy TPM modulnak hely. Továbbmegyek minden alaplap kompatibilis az ISA-val a mai napig mert lpc-t mindegyik lap tud csak nem mindegyiknek van kivezetése. Tehát a legutolsó Ryzen és Intel is mert LPC-n lóg a superio (soros, ps/2 stb) és a bios is.
[ Szerkesztve ]
-
Czo
őstag
válasz MasterDeeJay #92432 üzenetére
Mintha Intel hidban nem lenne mar LPC a CSM hivatalos kivezetese ota. AMD-t nem ismerem.
-
nagyúr
B660-as lapom (s1700) bios-ában még van CSM.
B550-ben is van (AM4), AM5-öt passzolom.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
A TPM modul is LPC-vel van bekötve, az meg még az LGA3647-es lapomon is volt. Ott mondjuk a CSM nem volt kikapcsolható (bár a REBAR meg működött hackkel).
Ennek semmi köze a chipsethez vagy a procihoz.
Igen megvan pl:
Asus Prime Z690-P
ezen van superio, ps/2, com szóval elvileg rajta van csak nincs kivezetve.Létezik olyan lap ami nem tud CSM-et?
Nálam meg pont az a baj hogy a CSM az alapértelmezett (X299) és a videókártya meg nem tudja a legacy biost ezért ha cmos-t törlök akkor be kell raknom másik kártyát.[ Szerkesztve ]
-
Czo
őstag
válasz jokeph #92434 üzenetére
Az mar a gyartok egyeni "hulyesege" lesz. Az Intel kivezette sajat reszrol a CSM tamogatast, nem keszit referencia implementaciot sem ilyen feature settel, illetve tamogast es segitseget sem ad ha valaki ilyenre keszul. Tehat ha talalsz lapot, amiben meg van, ott az implementacionak mar nincs koze az Intelhez, az alaplap/firmware vendor ugyeskedte ossze. Az LPC szerintem mar opcionalis UEFI Class 3 eseten.
-
Czo
őstag
válasz MasterDeeJay #92435 üzenetére
Az LGA1700-as lapjaink (Supermicro) a 12. genes cuccokhoz, mar nem tudnak CSM-et.
-
nagyúr
Vagy úgy.
Mondjuk a kérdéses B660-as lapot az Asrock gyártotta, azok meg mindig is máguskodtak.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
fatpingvin
addikt
AM4-en még elég sokon van. nekem egy B450-es deszkán még biztosan tudom hogy volt.
ami a firmware-t illeti, Dasharo. corebootot a népnek, pusztuljon az uefi.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Intel 9-es chipset szeria (Skylake) ot hianyzik egy jel ami kene az LPC-ISA mukodesehez (igy DMA nincs)
AMD-bol a csucs a Socket AM4.
Referencia
A kovetkezo lepes egy AM4 rendszer lesz nekem a Gravis melle, csak szerintem valami specko init vagy modding kellhet majd... -
Bile Demon
őstag
válasz Bile Demon #92411 üzenetére
Kipróbáltam egy Radeon HD4850-el. Tényleg csak x1 módban megy a PCIe.
Menni megy, stabilan. Furmark default GPU stress test 29fps. (nem tudom mennyi kéne legyen x16 módban).
A ház és táp jó, de még nem tudom mit építsek bele. Egyelőre marad így, aztán majd meglátom.Az ASUS P5Q + Xeon X5460 @ 3800 illene bele leginkább csak az szól ellene, hogy Q9650-es konfigom van már, amit néha használok is. (XP + Win7)
Bruhe
-
envagyok
veterán
Sikerült felprogramoztatnom a Soundblaster 2.0 CT1350B hangkártyákba a C/MS upgrade chipeket, és beszereztem a többi chipet is hozzá.
Mivel tudom érdemben tesztelni, hogy jól működik-e?
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
- AMD Ryzen 5 2600 6-Core 3.4GHz (up to 3.9 GHz)OEM Processzor!
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
- AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz AM3+ Processzor
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest