Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
petakpa1
őstag
válasz DarthSun #56294 üzenetére
Igen. Pont erről lenne szó: Kimaxolni a legjobb P1 chipsetet
A meglévő K6-2-450-em pont ebben a 6x83=500 MHz beállításban üzemel, és természetesen látja a beletett 2x128 MB RAM-ot, de ahogy utána olvasgattam hiába van benne 64 MB-nál több, csak az első 64 MB-ot tudja cachelni a lap. Max ha BIOS-ban állítok a cache elérésen akkor 128 MB-ot.
A kérdés az, hogy változik-e ez ügyben bármi ha 128 vagy 256 KB integrált L2 cahce-et tartalmazó K6-2+ vagy K6-3 procit teszek bele?
"... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))
-
-
arn
félisten
-
laskr99
addikt
Mivel ahogy láttam a gép olyan 92-3 körüli, ezért az lenne a legjobb. Van benne egy ULSI 40 MHZ DX/DLC FPU és egy integrált AMD 40MHz 386 processzor. Cirrus logic VGA, Ez a Yamaha chipes hangkártya, csak nem addonics márka, de kb CTRL+C majd V és a lap elvileg 92 körüli. 5.25 floppy kell majd és egy 200mb vinyó. Szóval valami kései 386 gép
-
TX- ben nem próbáltam ki, de ezt írják rá a neten :
A processzor nem törődik a mainboard gyorsítótár cacheable area határaival, függetlenül attól, hogy az utóbbi be van-e kapcsolva vagy ki. Saját korlátai vannak, amelyek a K6-2 és a K6-III esetében 4092 MB
Tehát 4GB a processzorszintű cache esetén belátott ram TX esetén is. Vannak elég jó TX lapjaim, majd kipróbálom valamikor hogy mi az igazság, de most más lesz az aktuális projekt.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
törölt tag
üdv!
olyan problémám van, hogy a morrowind alatt kb 15 fps-t kapok 640x480ban egy matrox g400-al, porig butítva a játék grafikáját. A hivatalos rendszerigény szerint mennie kéne, és eléggé overkill mennyiségű ram meg gyors proci van mellette. -
addikt
válasz laskr99 #56296 üzenetére
Kb tök mindegy ahogy nézegetem, Doublespace és Drivespace a különbség de ha nem használsz ilyen lemeztömörítő eljárásokat akkor nincs gond, bármi felmehet. De akár az 5-ös is mehet rá.
szerk - re: (#56306) laskr99
Jó kis masinának néz ki! Talán a Cirrus helyett lehetne egy S3 vagy egy jobb Avance Logic, Trident vagy egy Tseng, bár ott előfordulhatnak kompatibilitási problémák bizonyos esetekben.
[ Szerkesztve ]
Mos mé, hánem? De! Vagy nem...
-
-
Kiköbözöm valahogy. DOS nem játszik, 32MB az aktív ram ahogy tudom. Win98SE 64MB, aztán mondjuk 256MB rammal. Valami videokártyát találni, PCI változatot, Riva128 vagy Matrox millenium van, a R7000 lenne jó, de az a PPro konfigban tanyázik. Game (Quake1/2) és 3DM99- el lehetne tesztelni. SPi elvileg nem jó, mert kis ramot foglal és simán belefér a cachelt területbe, bár azt is meg lehet próbálni hogy valami nagyobb programot betölteni a teszt előtt hogy magasabb ram területre kerüljön a teszt.
-
A tapaszalatom : 128MB- al csökken a teljesítmény, 256- al már nagyon. 3DMark/game is lassúbb jóval, drasztikusan csökken az FPS, ezt érezni is játék közben. De ha tudsz olyan programot ami végigtolja az egész címterületet sebességre, azt is bele lehet venni.
-
bacsis
Közösségépítő
válasz benedekco #56300 üzenetére
ééés nyert
BAsszus be volt írva a DOS kisokosomba... csak aszittem hogy már annyira pro vagyok, hogy fejből vágok mindent, így meg sem néztem de gáz
Na legalább ezt sem fogom már elfelejteni
De jöjjön egy újabb kérdés! Úgy szól a kis SB32 PNP, DOS alatt, hogy kb szétrobbantja a fej/fülhallgatóimat... hogy a bré-be lehet hangerőt állítani? ugye Duke, Doom, meg nagyobb játékokban sose votl gond mert a játékok menüjéből lehet.. de azoknál amiknél nem lehet hangerőt szabályozni? van erre megoldás? pl Lotus3, Pinball Dream stb... -
Bile Demon
őstag
válasz bacsis #56319 üzenetére
MEM /c /p -vel meg tudod nézni, melyik progi/driver milyen fajta memóriát és mennyit használ.
Ha egy játék panaszkodik, hogy kevés a memória:
1. Norton Commander bezárása
2. ha kevés a felső memória, akkor lehet, hogy nem mindent fogsz tudni feltölteni oda, hiába írsz mindenhova LH, meg DEVICEHIGH-t. Mérlegelni kell, hogy a legfontosabbak közül a nagyok kerüljenek oda mindenképpen, a kisebbek esetleg lecsúszhatnak a konvencionális memóriába. Még mindig jobb így, mintha a kicsik vannak a felső memóriában és egy nagy memóriaigényű driver már csak az alsóba fér.
3. ha ez se elég, akkor bizony lehet, hogy le kell mondani valamelyik driverrőlNekem pl a CD a 90-es években alapból nem is volt benne a config.sys-ben és autoexex.bat-ban.
Volt egy CDD.BAT, amit csak nagy ritkán akkor indítottam el, amikor ténylegesen szükség volt rá. A CD driver elég sok RAM-ot zabál, és emlékeim szerint a hálózati driverek is.A smartdrive is tök jó meg hasznos, de az is csak akkor töltöttem be, ha haver jött nagyvinyóval és sokat másoltunk. Amúgy feleslegesen zabálta volna a memóriát. Kevés és drága volt a memória akkoriban. Nemcsak a 640KB-ot hanem az XMS-t is luxus volt smartdrivera használni a 4-8MB-os 486-ban.
A CDD.BAT tartalma:
DEVICE.COM TRICD.SYS
MSCDEX /D:TRICD000(A DEVICE.COM ugyanúgy betölti a paraméterben lévő SYS fájlot, mintha a config.sys-ben lenne).
Volt egy EMS.BAT -is. ezt is csak akkor indítottam, ha egy proginak EMS kellett.
kb ez volt benne:
DEVICE.COM EMM386.EXE RAMszerk:
MIXERSET[ Szerkesztve ]
Bruhe
-
Tothg86
tag
válasz RexMaximus #56320 üzenetére
Csatlakozom, anno Gf3 Ti 200-al toltam, szépen vitte. És micsoda grafikai ugrás volt!
-
arn
félisten
válasz bacsis #56319 üzenetére
Nyilvan ha allando jelleggel hasznalsz vmit, mint az scsi, akkor az kell, de pl az eger, cddrv, smartdrv? Csak akkor toltsd be, ha szukseges. Az emm386 is csak akkor kell, ha emsre van szukseged, kell csinalni neki egy plusz menut. Buffer, files, etc is befolyasolja a bazismemoria meretet. Nalam alapbol vmi 620k van, de majd megnezem pontosan, ha erdekel.
A hangkartyainitek altalaban csak inicializaljak a kartyat, nem foglalnak memoriat.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
addikt
válasz bacsis #56321 üzenetére
Nézd meg a mixerset-ben, hogy a gain (ha van, voltak karik amikkel nem volt) mennyin van, azt vedd le akkor halkabb lesz minden.
Pinball Fantasies volt még egy nagy rohadék, emlékszem rá, anno én is szívtam vele.
Nekem ez segített: SBPVOL.COM
Kérj egy helpet, nem emlékszem már hogy kell paraméterezni.
re: (#56324) arn
Ja én is így csinálom, ezért is írtam a batch file-okat, ha kell cd beütöm, hogy cdd.bat és betölti a cd meghajtót és kész.
[ Szerkesztve ]
-
Sanchez638
addikt
Remélem ez maradhat, de aki szeret pc építeni a számítógépén .
Számom az adatlapomon.
-
siti
őstag
válasz laskr99 #56306 üzenetére
én 286-ra is felraktam a 6.22 dos-t, de nem szívtam vele annyit mint bacsis
3.2 dos lenne korhű, de úgy voltam vele, hogy jobb ha minden gép egy verzión van és nem kell erre is figyelnem. (najó, ez a gép meg a linux szerver nem 6.22-n fut.)Füle -> 9. BRSZK -> 2024. Június 22-23. (hamarosan beérjük a Fast and furious sorozatot)
-
addikt
válasz Sanchez638 #56326 üzenetére
Az még hagyján, de mennyibe kerül!
-
alvaro
senior tag
Én vinyóméret alapján választok DOS-t. 3.3 van ugyan eltéve, de gyakorlatilag kiesett a 32 megás(!) max partícióméret miatt. 5.0 és 6.22 már alkalmas, kompatibilitás szempontjából sok különbséget nem észleltem, a 6.22-höz több csellentyűcskét adnak (scandisk, röptömörítő, whatever), lehet menüzni a config.sys-t, ilyenek, szóval ez a default retró. 7.x akkor, ha szükség van nagyobb partícióra, tehát pl. egy fél gugás vinyóra limitált 386-ba felesleges, bár kárt nem okoz ez sem. Az általánosan bootolható 4 gugás DOS vinyóm a játékokkal és demókkal ezt tartalmazza. Mondjuk csak részben.
-
válasz alvaro #56329 üzenetére
3.31- es volt az első 286- on amivel munkahelyen melóztam. Hát ja, a partícióméret...az XT- re akkor még pont rá tudom tenni erre a kis aranyosra, még nem cseréltem le, 6.22 van rajta. Az ST351 van még benne, az már 40MB- os, azon marad a 6.22. A 286- hoz meg éppen nem volt itthon kis vinyó, 40GB- os vinyóra tettem DiskManagerrel 4x2047MB partíciót
-
r0b3r
senior tag
Sziasztok!
Van az egyik 286-os alaplapomon egy ilyen faék egyszerűségű Bios. Létezik, hogy ezen nem lehet kézzel megadni a vinyó paramétereit? Typ 41-47-ig csak nullás értékek vannak, általában ugye ide lehet írni az értékeket manuálisan, de egyszerűen nem lehet átlépni azokra a mezőkre. Pedig már végigzongoráztam a billentyűzetet.
Korábban ajánlottatok a bootmanager programokat, amikben a Bios helyett beállíthatók az esetlegesen nagyobb vinyók. Át is néztem, de nem találtam a vinyóm márkáját, egy 85Mb-os Conner-t szeretnék használni ebben a gépben. Van valami 5letetek a Bios-ra, vagy melyik bootmanager programmal próbálkozzak?
Köszi! -
-
r0b3r
senior tag
Ahogy elnézem csak a 17 szektoros vinyók vannak benne alapból. Legrosszabb esetben kicserélem a 85Mb-os vinyót egy 43Mb-osra. Annak az adatai benne vannak a Biosban.
DarthSun
Ha jól emlékszem Te küldtél nekem egy csomagra való bootmanager programot. Szted azok közül valamelyikkel be lehet üzemelni a vinyót az alaplapomon? A pöcök annyi, hogy ehhez a Conner márkához nem tudom melyiket használjam.
Fura egyébként, hogy most beállítok Bios-ban valami gyári értéket, mondjuk Typ 40 43Mb, floppyról bootolok és látszik a vinyó, programok indulnak róla, csak annyi, hogy vinyóról nem bootol.
[ Szerkesztve ]
-
-
petakpa1
őstag
válasz DarthSun #56316 üzenetére
En is szivesen beszalnek a tesztelesbe. Van 64 MB-os es 2db 128 MB-os modulom is
Aida memory benchmark nem alkalmas e celra?
Meg nyilvan erdemes lenne K6-2, K6-2+ es K6-3 procival is tesztelni, de nekem csak K6-2 van egyenlore.
[ Szerkesztve ]
-
juliabrilke
veterán
Sima PCI foglalatba tett kártya maximum hány wattot képes felvenni?
Videókártya, 6 vagy 8 tűs csatlakozó nincs rajta. -
Alpi.
addikt
válasz juliabrilke #56340 üzenetére
Pci 25W, Pci-e 75W ha jol remlik, de ez nem feltetlen veheto ki minden esetben. Lapfuggo is.
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
válasz petakpa1 #56339 üzenetére
Részemről ez egyelőre csak későbbi program lehet. Szubjektíven jól érzékeltem a különbséget, kíváncsi leszek a mérési eredmények mit mutatnak. 3DMark- ot próbáltam, ott drasztikusan csökken az eredmény 64 vs 256MB esetén, 128- nál még elviselhető a lassulás.
Aida nem hiszem hogy jó, a memória egy kis részét elemzi csak, ami vagy beleesik a cachelt területbe vagy nem.
Valóban mindegyik procival érdemes lenne, nálam megvan minden hozzá, de mint fentebb jeleztem most más projekt lesz, amivel elleszek jó darabig...
-
bacsis
Közösségépítő
Igen, végülis igazad van...
De én azt szeretem, hogy mindent betölt, minden hadra fogható bármikor... Persze ez totál elméleti dolog, hiszen ezt a gépet kb 2-3 havonta kapcsolom be, akkor is csak egy kis hálózati másolás miatt... De azért a tudat... hogy bármikor hadra fogható a CD, a SCSI, stb
De igaziból most az lh-val megoldódott, megy minden -
addikt
válasz bacsis #56343 üzenetére
Ha batch file-ozol akkor is minden hadra fogható, csak be kell pötyögni az adott batch file nevét ami nálam pl CDD.bat a cd driverhez. A config sys-es device parancsot a qemm device.com-ja hívja életre, szóval tényleg elég egyszerű a dolog.
-
Sanchez638
addikt
válasz juliabrilke #56344 üzenetére
Pci-e revízióktól függ szerintem. Minél újabb annál többet ad tudtommal.
Számom az adatlapomon.
-
siti
őstag
Nekem laptopban van 286-os, amiben kétféle vinyó közül lehet csak választani és kész. Miért is tettek volna bele többet, manuálist, ha volt akkor 20 és 40 megás. Az már csak a 286 korszak vége felé terjedt el, amikor több mint 40 féle vinyó volt már, hogy legyen már ott egy manual meg egy auto detect. Ilyen volt a hőskorban
Maxtornak van maxblast ez-bios programja, amivel kb bármit berakhatsz a gépbe, nekem egyszer bevált, de van aki meg utálka (macera leszedni, nem megy más gépben, szétesett filerendszer, stb)
[ Szerkesztve ]
Füle -> 9. BRSZK -> 2024. Június 22-23. (hamarosan beérjük a Fast and furious sorozatot)
-
bacsis
Közösségépítő
Ha rám hallgatsz, beraksz egy nagyobb kapacitású HDD-t, és beállítod a hozzá legközelebbit amit be tudsz állítani a BIOS-ban. arra figyelj, hogy a fej, szektor, cylinderek száma lefelé térhet csak el, felfelé nem.. így az adott kapacitásúra le fogod tudni formázni a HDD-t... pár hónapja ugyenezzel szívtam én is itt a fórumban egy T5200-as Toshiba laptoppal.. lehetett 20,40, és 100MB-os HDD-t beállítani neki.. kapott egy 1GB-os HDD-t, 100MB-os beállítás-t megkapta simán leformáztam 100megára, hibátlanul teszi a dolgát
-
juliabrilke
veterán
válasz Sanchez638 #56346 üzenetére
Nem pci-e foglalat, hanem a sima pci 32bit.
Esetleg a 64bit pci-x is opció lehet, gondolom az többet tud leadni. -
petakpa1
őstag
válasz DarthSun #56342 üzenetére
Nekem proci es szabadido is kell hozza
TX-be eleg lesz a K6-2+ vagy K6-3-ra menjek inkabb ra?
K6-2+ mobil proci amugy? Ha fel lesz telepitve az Amd procesor driver akkor vissza fogja venni orajelet ha nincs terheles? Vagy TX lapban errol ne is almodjak?
Minimalisan milyen gyari orajelut nezzek? TX-ben ugye max 6x83=500 MHz-en lehet jaratni oket. Egy 400 MHz-es K6-2+ vagy K6-3 menni fog 500-on?
Jelenlegi 450-es K6-2-m siman birja ezt az orajelet
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
- AMD Ryzen 5 2600 6-Core 3.4GHz (up to 3.9 GHz)OEM Processzor!
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
- AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz AM3+ Processzor
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest