Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
flymi
addikt
Rövidke teszt MX440-ekről meg a GF4 Ti sorozatomról, a képre kattintva új ablakban nagyobb méretben megnyílik, megnyitás után még egyszer rákattintva kiélesedik a kép.
A V8170 Pro/TD nekem kicsit gyanús, hogy csak ennyit hozott.
A Gainward és a Triplex viszont megleptek, bár azt tudtam róluk hogy gyárilag megcincálták az órajelek bajszát.
PNY Ti4600-ról sajnos valamiért anno nem készült 3DMark01SE teszt (már nem is fog), a Quadro-t csak érdekességképp csaptam hozzá a listához.[ Szerkesztve ]
/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
-
Bile Demon
őstag
válasz DarthSun #56097 üzenetére
Valami érdekes RAM volt benne:
SDRAM foglalatos EDO RAM 60nS chipekkel 1996-ból. 18db chippel.Kerestem bele olyan PC133-as 128MB SDRAM-ot, amit lát is.
4 félével próbáltam:
1. a jobbfajta Samsungot csak 64MB-nek látja (4chipes 7nS)
2. JC chipes noname RAM: sekép sehang
3. NANYA chipes az megy 100MHz CL3-on. CL2-n sajnos csak kettőt csippan bekapcsoláskor
4. hynix chipes, az megy 100MHz CL2 / 8nS BIOS beállítással (az ASUS TX97-ből tettem át próbából, de oda úgyis overkill volt, úgyhogy oda jó lesz a NANYA)A proci:
3x100 bootol 2.0V-on is. (az alap fesz. 2.2V), két kör memtest lefutott.
3.5x90-en 2.4V-on instabil.Bruhe
-
válasz Bile Demon #56106 üzenetére
3x100- on már elég jó lesz, sok retro játéknak elegendő. Milyen videokártya lesz mellé ?
(#56107) nakos1212 : értem, akkor nem nyert...
[ Szerkesztve ]
A 3 test probléma nem megoldható.
-
bacsis
Közösségépítő
Babrálom az egyik 286-osomat, amiben egy "Ruby" EGA/VGA kártya van... nem tudtam hogy EGA vagy VGA módra volt jumperolva a kártya,, mondom rá dugom a 21-es Samsung TFT-t azt lesz ami lesz... Elindult... kicsit olyan "furik" voltak a karakterek, de nem votl torz a kép, semmi, csak a "standard megszokotthoz képest" picit mintha más lett volna.. játékok minden tök jól ment...
Aztán átraktam rá egy EGA monitort, és láss csodát, az is pöcc-röcc indult...
Most vagy a 21-es samsung TFT-nek fexik a 640X450-es felbontás is, vagy ez egy tök zsír kis EGA/VGA kártya, nem kell kapcsolgatni a két üzemmód között (persze a DIP kapcsolók megvannak hozzá) -
Bile Demon
őstag
válasz DarthSun #56108 üzenetére
Tényleg jó fürge, ahogy bootol, meg minden, tiszta P2.
És eddig meglepően stabil.4.3 Quantum CR-en van a rendszer. W98 SE. 2004-es újratelepítés. 2006-ig volt használatban.
Egy 20GB Barracuda IV-re fogom tenni a friss rendszert, hogy az se legyen szűk keresztmetszet.A VGA-t, akartam is kérdezni. Egy AGP-s Trio3D-t tett bele az eladó, driver nélkül így inkább visszaraktam a gyári kártyáját (Trio64V2). Nyilván valahogy meg tudnám oldani (floppy-n, CD-n), de nem tervezek hosszabb távra a Trio3D-vel, bár jó kis kártya, kizárólag csepptantál kondi van rajta, abból is 11db.
Van benne ugye AGP 2x.
Viszont gondolom jó gyenge lehet a tápellátás, mármint a 3,3V, amit az alaplap csinál a kártyának meg mindennek az AT táp 5V-jából.
TNT1 vagy TNT2 akad szabadon, ezekre gondoltam. Talán ezek illenek hozzá. vagy egy Voodoo3. (de az nincs)Bruhe
-
alvaro
senior tag
válasz bacsis #56109 üzenetére
Szerintem a monitor. Nem hiszem, hogy az EGA/VGA olyan fejlett lenne, hogy egyszerre toljon ki 2 különböző felbontást, az egyiket ráadásul a másikból skálázva.
Adalék: Anno EGA/VGA Tseng ET3000-es kártyával hajtottam meg egy CGA monitort (mert nem volt más). EGA és VGA módban is lementettem a regisztereket, meg debugból futtattam módváltásokat, és ebből ki tudtam sakkozni, hogyan lehet igazi 320x200-at kinyerni belőle 256 színnel - mivel VGA-n ilyen ugye nincs, hanem gyakorlatilag scan doubler funkciója van, hogy a 350-480 sorra hitelesített monitorral meg tudja etetni a x200-as módokat.
-
petakpa1
őstag
válasz petakpa1 #56082 üzenetére
Újabb helyzetjelentés:
Az alábbi beállításokkal több mint 3 órát futott a Prime 95 hiba nélkül:
CPU: 200x11=2,2 GHz VCore High-ra állítva ami valójában 1,65V-ot jelent, de monitorozó progik szerint 1,632-1,65 V között ingadozik.
Memória: 200 MHz 2.5-3-3-7-CR1 Dual Channnel szinkron mód. Feszültség High-ra állítva, ami szerintem 1,6V-ot jelent, de ez csak tipp, mert se BIOS-ban, se monitorozó progikkal nem lehet kiolvasni. 2 és 3 slotban vannak a ramok.
Tehát elméletileg belőttem a rendszert, gyakorlatilag meg mégse, mert ha felteszem a ház oldalát, akkor Prime95 futtatásával kb. 30-40 perc alatt szépen felkúszik a CPU hőfok 65 C-ra és Prime95 dob egy errort. Win szerencsére megy tovább, nem az a hibaüzenet van, mint tegnap volt.
Aida stabilitástteszt ezzel szemben csak 1 óra alatt max 64 C-ra fűtötte be a CPU-t, és még épp nem fagyott, dobott errort.Megoldás az lesz, hogy a CPU hűtőn lévő Arctic F8Pro Thermal Control-os ventit lecserélem egy Cooler Master TLF-R82-re, melynek fordulata és légszállítása nagyobb (2500 rpm, 33 CFM vs. 2000, 28 CFM), amint meghozza a posta ezt.
Ennek bekötésével kapcsolatban lenne majd még kérdésem, mert 2 ventit akarok rákötni úgy, hogy mindkettő fordulata vissza legyen jelezve alaplapra. Ebben tud valaki itt segíteni, vagy menjek inkább a hobbi elektronika topicba?
[ Szerkesztve ]
"... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))
-
flymi
addikt
válasz gerlaip #56113 üzenetére
Már nem tudom, azt kábé egy éve teszteltem. Mondjuk a driver azóta is ugyanaz (91.47), elég univerzális, de semmit nem piszkáltam a gépben, nem kerültek fel rá más progik sem. Elég haloványnak tűnik nekem is az eredménye, de már nem tudom újra tesztelni, mert lecseréltem a PNY-t az Asus-ra.
Viszont a 8170Pro-t újra be fogom pattintani a gépbe, mert annak is elég soványak a pontjai, ennél sokkal jobban kéne hozzon.[ Szerkesztve ]
-
rocketry23
tag
Sziasztok!
X38 chipset megbírkózik unbuffered ecc modulokkal? Van valakinek tapasztalata vele?
-
nagyúr
válasz rocketry23 #56116 üzenetére
Az intel datasheet alapján igen, DDR2 és DDR3 non-buffered ECC ramokkal is.
13. oldalon irja.
Bár X38-as DDR3-as lapom van, én normél DDR3-as ramokkal hajtom, ami az aláirásomban van benne.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
nagyúr
válasz rocketry23 #56118 üzenetére
Mármint hogy milyen CPU-val ?
X3360 E0-át csak ajánlani tudom bele.
Elérhető áron ez a legjobb XEON-Quad Core CPU, és nativ S775, nem kell faragni sehol semmit, csak a mikrókodnak kell meglennie a lap BIOS-ában.
Ha ez ügyben van még kérdésed, ITT szívesen segítenek.
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
nagyúr
válasz rocketry23 #56118 üzenetére
Még valami:
az Exxx XEON széria nem jó bele, inkompatibilis az X38/X48 chipsetekkel.
-
nagyúr
válasz rocketry23 #56121 üzenetére
Bizony, még mindig pörög. Mert sok a fan, magamat is beleértve.
Meg mert még értelmes, napjainkban is használható konfigokat lehet belőlük összehozni, akár W10-el is.
Amúgy már lassan retro lesz az S775-ös platform.
-
flymi
addikt
Skacok, segítsetek kicsit. Abit AV8 lapban 3000+ Athlon, mellette már variáltam a ramokat is, tápot is cseréltem kétszer, de power on után a "3" majd a "0.2." hibakód jelenik meg a post code kijelzőn.
Kicsit keresgéltem a neten, de nem igazán találtam semmi hasznosat, hogy mit kellene csinálni.Abit AV8 manual 67. oldalon vannak a hibakódok, természetesen nem szerepel benne a 0.2. ...
ITT az utolsó hsz-ben írja a cmos resetet. Ez is megvolt, nem segített. Minden psu csatit kihúzkodtam, átjumpereltem, majd vissza, táp vissza, power on, de ugyanaz.
Elemcsere is megvolt, közben vártam pár percet is, az sem segített.
3 ram modullal is próbálkoztam és három különböző táppal.
[ Szerkesztve ]
-
-
flymi
addikt
válasz envagyok #56124 üzenetére
Ja, vga-t is most cseréltem, biztos jó, mert tegnap teszteltem.
Hát akkor még egyszer nekiugrok és eljátszom egyesével amit lehet.
Ezzel a procival kaptam, ezzel használta a koma anno, szóval vszínűleg támogatja, de megnézem.
Támogatja.[ Szerkesztve ]
-
flymi
addikt
Hát ez baromi gyors volt! Igazából annyit csináltam csak most, hogy a cpu hűtőt rendesen ráfeszítettem a procira nem csak "rádobtam", meg betettem az első ramot, amivel próbálkoztam.
Most nem tudom melyik volt a nyerő, de így sikerült és pöcc-röff indul. Lehet hogy a procinak kellett csak egy kis vertikális nyers erő, amivel a foglalatba nyomódik, nem tudom. Lehet ennyire érzékenyek az AMD-k vagy ez csak egyedi...
Megvallom őszintén nem nagyon volt még a vörös oldalról cuccom, az Intel procikra eddig bőven elég volt, ha csak rádobtam egy alu darabot, csatlakoztattam a cpu fant és kész./// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
-
nagyúr
Az S462-es CPU -nak is elég ha ráteszel egy fémdarabot, csak legyen kb 1 kg.
Minden más esetben rendesen fel kell tenni a hozzávaló hűtőt és rendesen rögzíteni, adott esetben füst lehet a vége (korai példányoknál garantált).
-
Sanchez638
addikt
-
flymi
addikt
válasz jokeph #56127 üzenetére
Ok, de ez egy Socket 939-es low end csoda.
Alaplapot bios-ig tesztelve nem fog elfüstölni egyik proci sem szerintem, bár mint mondtam, a másik oldalról még nem igen volt dolgom működő cpu-val vagy félkonfiggal./// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
-
-
r0b3r
senior tag
válasz alvaro #54595 üzenetére
Hahó Alvaro!
Korábban írtad, hogy Neked is volt ilyen pöttöm elforgatott tápos AT házad. Nem emlékszel véletlenül hogyan fért el benne az alaplapi tápcsatlakozó? Van itthon jó pár alaplapom, de az összesen billentyűzet csatlakozó mögött van a tápcsati és így pont fölé kerül a tápegység. Annyira kevés hely marad, hogy, ha a kábeleket 90 fokban megtörném akkor épphogy össze lehetne rakni, de tuti, hogy még az alaplapot is feszítené lefelé. 90 fokos könyök tápcsati megoldás lehet, de nem tudom létezik-e ilyen.
-
Alpi.
addikt
Akinek volt / van P4C800-asa azoktol kérdezném, hogy normális-e a bődületesen nagy vdrop. (vcore-nál)
1.5V-nál kb. tizedes esések vannak. Együtt lehet vele élni, nem azért csak megfordult a fejemben, hogy nem feltétlen üzemszerü. 478-nál megszokott, hogy nincs "feszített" vcore, de itt kifejezetten nagy eséseket látni.https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
r0b3r
senior tag
kinek jó a szeme? szerintetek az a 8 bites kártya mi lehet benne? És az MFM vezérlő 16 bites?
-
r0b3r
senior tag
válasz frescho #56138 üzenetére
Akkor semmi extra, max a ház lehetett volna érdekes, de akkor arra inkább várok, hátha lesz külön. Olyan kis Ega + printer kártyám meg van is itthon. 8 bit mfm vezérlővel és vga kártyával jó fogás lett volna.
Tényleg, ha már szóba került ez a kártya. A printer portján keresztül össze lehetne kötni egy másik géppel, másolás céljából? Van erre valami program, mint a Norton Commander, ami fut XT-n?
[ Szerkesztve ]
-
Bile Demon
őstag
válasz Bile Demon #56110 üzenetére
Telepítettem a K6-2 konfigra egy friss Win98 SE-t a 20GB Barracuda IV-re.
Egyelőre csak egy RTL8139 LAN és egy 1MB-s S3 Trio64V2 kártya van a VIA MVP3 lapon kívül.Semmiféle drivert nem tettem még fel, a Win98 alapból kezeli az S3-t és nincsenek kérdőjeles eszközök, ezért gondolom, hogy a chipsetet is kezeli. Kérdés az, hogy ez így jó e?
1024x768 256 színben pompázik, ennyire elég a VRAM.
A gép stabil, egész nap ment (a Windows telepítő után kb. csak a képernyővédő ).Ami gond:
START menü / Leállítás / Újraindítás MSDOS módbanNa erre azt reagálja, hogy: kerreg egy kicsit, ami még normális szokott lenni, de aztán nem jön be a prompt, hanem fekete képernyő, a bal felső sarokban villog a kurzor. Minden esetben ez van.
A gyári, belakott "könyvelő irodai" rendszerrel is ez volt, de annál betudtam annak, hogy már vagy 15 éves telepítés és talán zakkant.
Mi lehet a gond?
Kell valami VIA drivert vagy S3 drivert feltenni, vagy egyebet trükközni?Bruhe
-
válasz Bile Demon #56141 üzenetére
Az még nagyon nyers telepítés.
Kell még : VIA 4 in 1 driver, valami régebbi, aztán az S3- hoz rendes driver [link], szintén régebbi a jobb. Aztán hogy a DOS ablakkal és a leállás/újraindítással se legyen gond, kell még innen a Windows 98 Second Edition Shutdown Supplement is. Ha ezek fent vannak, akkor nagyjából alap, de még sokminden kellhet, további gondok várhatók, de azt már csak a gép előtt ülve lehet megoldani.A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz Bile Demon #56143 üzenetére
Ezeket javaslom :
VIA 4-in-1 Driver 2001-01-06 08:14:45 Verzió: v4.27
S3 Trio64 V2 2001-08-13 12:38:44A 3 test probléma nem megoldható.
-
quailstorm
nagyúr
válasz Bile Demon #56143 üzenetére
98/XP driver nem hiszem hogy van, annyira más a kettő. Inkább önkicsomagoló és benne van mindkettő.
-
r0b3r
senior tag
válasz frescho #56146 üzenetére
Ez lenne, de mégsem teljesen. PCB8910B Citygate D10 9041EK. Az a Unique felirat nincs rajta, ha jól emlékszem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Ford topik
- Asszociációs játék. :)
- Hogwarts Legacy teszt
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen egeret válasszak?
- Melyik tápegységet vegyem?
- TCL LCD és LED TV-k
- alza vélemények - tapasztalatok
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- További aktív témák...
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
- AMD Ryzen 5 2600 6-Core 3.4GHz (up to 3.9 GHz)OEM Processzor!
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
- AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz AM3+ Processzor
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest