Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • szat8

    tag

    válasz turika86 #35021 üzenetére

    Kár, hogy a GA-nál nincs "koszos szivacs" a termékek között. :D
    Egyébként Seachem Stability-t adagoltam minden vízcserénél, ami első héten naponta volt. Utána lévő héten is 3x. Aztán kiritkítottam a vízcseréket, figyeltem a tartós ammonia tesztet, csak arra nem ügyeltem, amikor a szűrőben beértek a bacik, és durván felugrott a nitrát szint. Nem is tudtam, hogy ilyen fog történni, de most már ezt is tudom.
    A másik hiba az volt, hogy túl erős fénnyel kezdtem, de a mikrotápot nem kezdtem el még a 3. héten se, illetve 4 hét alatt egyszer öntöttem bele fél heti adagot. Azt gondoltam a túl sok táp algát okozna, akkor még nem tudtam, hogy a túl kevéstől meg a növények valami cukrokat bocsátanak ki, ami szintén az algának kedvez.
    A 3. hiba a rossz aljzat volt, és ezzel el is érkeztem arra, amit pár napja említettem.

    A Dennerlének van egy Baikal nevű aljzata, a 3-8 mm-eset raktam díszkavics/homok helyett az előtérbe. Tudtam, hogy talajlakó hal ezzel kilőve, de eleve garnélákat terveztem. Az is tetszett, hogy gondoltam a denitrifikáló baktériumok is meg tudnak majd rajta telepedni. Az nem tűnt fel, hogy senkinél nem láttam még ilyen aljzatot, gondoltam én meg milyen okos vagyok, hogy ezt kitaláltam. :DDD
    Ide is tettem jópár képet. Nekem látványra tetszett, garnélák elvoltak vele.
    De...
    Van egy nagy hibája. Hiába mostam ki belőle rengeteg szürke port, és raktam be tisztán. Mivel lapos szemekből áll, nagyon nagy hézagok maradnak közte. Ez azt okozza, hogy az összes szmötyi mélyen eltűnik benne. Viszont mivel viszonylag nagy a sűrűsége, és aránylag nagyok a szemcsék, az aljzat tisztító vízáramlata nem kapja fel. Ezért gyakorlatilag lehetetlen tisztítani! De tényleg! 1 hónap után ha az egyik kezemmel felkavartam, miközben a másikkal a szívócsövet tartottam oda, végtelen mennyiségű dzsuva jött belőle, ami nem akart elfogyni. De ehhez a két kézzel bűvészkedéshez semmi hely egy 60l-esben, legalábbis az enyémben, ráadásul félő, hogy az alatta lévő akvaföldet is felkavarom, a többi helyen meg úgysem érek vele a legaljáig.
    Emiatt a csere mellett döntöttem, lett helyette Dennerle Quartzakármiből szintén fekete. Ami meglepett, hogy sokkal letisztultabb hatást kelt. A csere viszontagságairól külön posztot tudnék írni, mert az első 15 másodperc után semmi nem látszott az 1/3-ig leengedett vízben, hogy a bevetett gyerekjátékokat már ne is említsem ( :D ), de a részletekkel nem fárasztom a kedves fórumtársakat.
    Minden esetre sokat panaszkodtam a lassan letisztuló sárgás vízre, és bár a tartósteszt szerint az ammónia szint végig rendben volt, én úgy látom, azóta javult igazán a helyzet, hogy kicseréltem az aljzatot. Annak ellenére is, hogy mindent, de mindent felkavartam csere közben az aljzattal, és a lentebbi növényeket vastagon belepte a kosz.
    Szerencsére a kiszedett 5, és az elbújt 3 garnéla is átvészelte a műveletet. (2-nek már korábban nyoma veszett.)

    Végszó:
    Ne vegyetek Baikalt, csak dísznek, ha nem akartok szívni.

    (Bocs a hosszú posztért, tudom sokatoknak ez mind alap, de hátha betévednek hozzám hasonló kezdők is néha.)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák