Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janou
őstag
válasz Eugene Roe #31150 üzenetére
És akkor te is mondjuk az Alg kolléga által javasolt Tropica Specialized-et ajánlanád?
-
-
Janou
őstag
válasz Eugene Roe #31152 üzenetére
Nálam kezdőbb senki nem lehet.
Itt jelenleg kb 13 hal abból 3 kuli a többi kb neon meg egy garnéla. És tervbe van még talán törpesügér csoport + neonok.
Atman 3338S a szűrő, akvárium kb 200 liter. -
twi452
senior tag
Nálam elindult a diy hobbi szakkör
Ma megkaptam a 5/1 piros/kék ledszalagom is úgyhogy beledobtam
/állítólag szuper jó a növényeknek..fene tudja eddig a sima fehérrel sem volt gondom igazából de miért ne teszteljem le ugye 😀/Kicsit erős lett a cucc..40 wattot fogyaszt összesen max fényerőn a konnektorból mérve (50 cm hosszú)
40 literes akvárium fölött lesz majd a tesztüzem nyilván kb 50% fényerőn max.
Még valahol utazik egy olcsóbb dimmer/időkapcsoló kombó Kínából. Arra kíváncsi leszek, szépen be lehet programozni és folyamatos átmenettel vezérli a feszültséget úgyhogy nem fog ugrálni a fényerő. Ez csak egy csatornás úgyhogy rgb-s szép színes napszakokhoz nem használható viszont csak 12-13 USD az ára.Még a profilok egymáshoz fogatását szerintem egy kisebb alu L profillal fogom megoldani a két végén és ebbe fogom kialakítani a felfüggesztési pontokat is.
Tervezem a sodastream-es CO2 beüzemelését de még úton van az adapterem hozzá aztán high tech-ben is megnézem mire megyek vele.
[ Szerkesztve ]
-
twi452
senior tag
válasz twi452 #31154 üzenetére
Igazából a múltkor tesztre felpakolt 20 wattos reflektor is úgy néz ki teljesen működőképes. Ami gond vele, hogy nem lehet szabályozni pedig egy kicsit letekerném mert a HM-et már hetente nyírni kell mert nem bír magával..hagytam, hogy elöl is szétfusson mert nem akart felfelé nőni csak ment összevissza az aljzaton..na most már szétment mindenfelé és elkezdett felfelé nőni.
Ebben az akváriumban lágy víz van (4-5 gh, 0-1 kh és 6.5 ph)
Tápok eléggé visszafogva a garnik miatt..most volt 2 hét alatt 2 felnőtt elhullás sajnos viszont tele van picikkel az egész és mindig látok petés nőstényeket.
Aminek örülök, hogy a sok fekete mellett most láttam pár szép piros apróságot is illetve egy kékes csöppséget ami Taiwan bee-re utal. Van pár jóég tudja hányadik generációs mischling előfordulhat 1-2 potenciális tb a picik közt..remélem felnő és akkor kiderül az igazság 😃 -
szabolcs77
tag
Sziasztok!
Abban kérném a tanácsotokat, hogy jelenleg csak GH és TDS mérésre van lehetőségem (van tesztcsík de ahogy olvastam nem elég pontos).
Hosszú távon mi a célszerű?
- megvenni külön-külön a teszteket (melyik tesztek az ajánlottak?)
- vagy egy teszt box-ot venni (melyiket, illetve milyen tesztek legyenek benne)?nagynyomású CO2 jövő héten érkezik, és mivel a szűrés és világítás is adott, így már semmi nem fogja megállítani (és hátráltatni sem) az alga inváziót ha valamelyik érték nem optimális.
Br 70 literes akvárium, GA tápokkal (igen tudom, de amíg van elhasználom, és legalább CO2 mellett ki is tudom próbálni, az 50%os vízcsere meg nem gond, mert kicsi az akvárium) -
haxiboy
veterán
válasz szabolcs77 #31156 üzenetére
Cseppes tesztek kellenek.
Gh, Kh, Foszfát, Nitrát, CO2 Drop checkerrel, Vas.
Mást nem szoktunk mérni esetleg Szilikát de ha RO vízzel töltesz ennek kicsi az esélye. Ammónia, Nitrit pedig nem fordulhat elő, ha gáz van ez hamar kibukik.Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)
-
Janou
őstag
Srácok
Van valakinek még Atman szűrője? Nálam adott egy 3338S és a problémám az vele, hogy egyszerűen lehetetlen kiszedni a szűrőből a szűrőanyagos tálcákat. Gondoltam ma hogy kitakarítom. A legfelső simán kijött, de van alatta még 2 + köztük a fekete szivacs. Egyszerűen nem lehet kihúzni belőle, el is tört a füle a tartónak. Próbáltam és mindenhogy de semmi. 20 perc *urva anyázás után feladtam. Van erre valami trükk?
-
Janou
őstag
Illetve hol lehet hozzá fület venni a szűrőanyag kosárhoz?
-
haxiboy
veterán
-
bringasisti
őstag
Fordítsd lefelé és alulról zuhany segítségével mosd tisztára, és közben próbáld a tálcát ki- be mozdítani. Ott az a gond hogy a tálca mellett is áramlik a víz és oda hordja a homokot és ezért kiékelődik mikor ki akarod húzni, mert a gyártó nem rendelkezett annyi műszaki érzékkel hogy a tartályt kúposra csinálja.
BENEFON DELTA--------N8
-
haxiboy
veterán
válasz bringasisti #31161 üzenetére
Zuhannyal a teljes baktérium állományát kinyírja.
Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)
-
haxiboy
veterán
válasz bringasisti #31164 üzenetére
Én azt tanácsoltam hogy valami nagyon vékony eszközzel nyúljon be a résnél, CF-600 nekem is volt hogy beragadt, egy nagyon vékony fémdarabbal be tudtam nyúlni oldalt és simán engedett. Esetleg kivenni a szűrőanyagot és a rácsos aljának a szélénél aláakasztani amíg valaki fogja a vödröt?
-
Janou
őstag
Köszi a tippeket mindenkinek. Legközelebb megpróbálom egy késsel kifeszíteni.
Zuhannyal direkt nem akartam, a bacik miatt, így akvárium vízzel próbáltam átmosni, nem sok sikerrel. -
haxiboy
veterán
A mai napon sikeresen beállítottam a nitrát /foszfát / vas szintemet. Remélhetőleg lassan eltűnik az alga is de este még egy kis hidrogén-peroxidos kezelést kapni fog.
Valaki közületek megválna esetleg Székesfehérvár - Budaörs környékén 5-10db amano garnélától?Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)
-
haxiboy
veterán
válasz Eugene Roe #31168 üzenetére
Carbo-t is adagolok, de most a nagy nyomásúra gondoltam 😀
-
haxiboy
veterán
Algákat még nem irtottam célirányosan csak Carbo-s kezelést kaptak a növények eddig, peroxidos kezelésen még erősen gondolkodok. Most szeretnék beszerezni 5-10db Amano garnit hogy az elhalt algát eltakarítsák.
A teszteim szerint nagyon durván túltápoztam, valószínű emiatt volt az alga. 3 nap 0 táp + a szokásos heti elvileg 60L gyakorlatban inkább 75L vízcsere most beállította a szintet. Szombaton ismét mérek értékeket vízcsere előtt hogy lássam a héten nőtt-e vagy csökkentek-e az értékek, ennek függvényében emelem vagy csökkentem a tápozást.
-
twi452
senior tag
válasz haxiboy #31171 üzenetére
Filipe Oliveira rakott fel a youtube csatornájára egy vlogot a tápozási módszeréről. Érdekes volt hallgatni, hogy ő CO2 mellett is inkább kevesebb tápot ad, hogy ne őrült iramban növekedjenek a növényei így hosszabb ideig tudja teljes pompájában nézni őket mert csak ha jól emlékszem 40-45 naponta kell vágnia. És amúgy is állandóan úton van szóval berendezkedett erre inkább.
Kommentben leírta összefoglalva is a lényeget
My Fertilization routine for 80L planted tank based on Seachem Flourish range:
.: Week 1 :.
Monday: 5ml K
Wednesday: 2ml Fe + 5ml K
Friday: 5ml K
Saturday: Partial water change 20-50%.: Week 2 :.
Monday: 5ml K
Wednesday: 2ml NO3 + 3ml PO4
Saturday: Partial water change 20-50%.: When I'm out :.
Monday: Flourish 2ml
Wednesday: Flourish advance 5ml
Saturday: Partial water NONESince the dosing pumps are of 1ml, I adjusted the dose of each product according to my needs and plant's mass.
Micro tápanyagokat nem ad külön hanem csapvízzel cserél és az elég neki + ha nincs otthon akkor a felesége önti bele a Flourisht alkalmanként és ennyi.
[ Szerkesztve ]
-
haxiboy
veterán
válasz twi452 #31172 üzenetére
Nálunk az a probléma hogy brutál kemény a csapvíz, valamelyik nap mértem GH35-40 KH 27-28 körül. Előző indításkor csapvizeztem, meg is látszott az eredménye, sügereken kívül kb semmit nem lehetne tartani. Így viszont RO vízzel megy a heti csere, van GH+-om de még nem volt rá szükség, de GH10 KH4-5 környékét fogom tartani.
Én minden nap otthon vagyok, nem probléma a 2-3 hetente nyírás, így sem foglalkozok vele 1.5-2 óránál többet hétvégente ha nyírom ha nem a legtöbb időt a vízcserével töltöm illetve a tesztekkel.
A növényeim fejlődnek szépen, csak az algaproblémák... De ha sikerül rávennem asszonykámat hogy esküvő előtt költsünk még párféle tesztre vagy pár garnira akkor orvosolhatja a gondomat. Igazából már az is megfordult a fejemben hogy a 200L-es akváriumhoz kevés az ATMAN CF-1200 és kéne belőle még 1...de ilyen gondolatok csak a lakásvásárlás után jöhetnek, utána meg nem lesz kötöttség hogy mennyit költhetek az akváriumra De az még 1-2 év
Szóval a következtetés : Minden akvárium más, nálunk akár a magas hőfokok is okozhatják az algásodást - tetőtér, nyáron mindig meleg van. Vagy csak szimplán sok az algacsíra felénk a levegőben...A héten csinálok egy nagytakarítást a szobában, valószínű ez is segít majd valamit.
[ Szerkesztve ]
-
Directors
senior tag
válasz haxiboy #31173 üzenetére
Még ez a szűrő is kicsi lenne ami neked van ?
Erőmű lesz benne még egy szűrő után.
Miben érzed azt hogy lehet hogy kevés a szűrésed ?[ Szerkesztve ]
A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.
-
haxiboy
veterán
válasz Directors #31174 üzenetére
Ránézésre sem kristálytiszta a vizem, sok az úszó szemcse, illetve egészen nagy az áramlat 2 szűrővel jobban visszafoghatnám az áramlást/jobban mozgathatnám a vizet.
Oldalról nézve nem teljesen átlátszó a víz, elég opálos, és nem jövök rá hogy a kémiai egyensúly miatt (nem megfelelő tápozás eddig), vagy az üvegem rossz, bár szemmel láthatóan vannak úszkáló szemcsék amiket valószínű nem szed ki a szűrő, mindenesetre veszek bele még 1-2L Matrixot vagy Substrat Pro-t. még bele kell hogy férjen.
Na meg kikerülhetne a fűtés ami esztétikailag sokat javítana a dolgon. GreenAquaban is a legtöbb nagy akváriumukban 2 szűrőt használnak visszafogva, persze a kristálytiszta víz nem a legtermészetesebb, de a növényes akváriumok így néznek ki igazán jól. Szemből igazából nem látszik túlságosan, de oldalról átnézve rajta látni a különbséget.
-
Vampire Bat
aktív tag
"Amikor megszülettél te sírtál és mindenki más körülötted nevetett,élj úgy,hogy amikor meghalsz te nevess és mindenki más körülötted sírjon!"
-
oszy
veterán
válasz Vampire Bat #31176 üzenetére
Nekem tetszik. Bár a víz nem tiszta!
Szinte ÚJ Seagway Ninebot F2 PLUS eladó ! !
-
pjen
félisten
válasz Vampire Bat #31178 üzenetére
A mollik nálam szinöe minden növényt megesznek,Nálad mért nem?
-
Vampire Bat
aktív tag
Nemtudom. Nálam eddig semmi ilyen gondot nem észleltem. Fagyasztott vörös szúnyoglárvával etetek. Biztos a mollik eszik meg nálad?
"Amikor megszülettél te sírtál és mindenki más körülötted nevetett,élj úgy,hogy amikor meghalsz te nevess és mindenki más körülötted sírjon!"
-
oszy
veterán
válasz Vampire Bat #31178 üzenetére
Akkor nincs itt semmi baj. Nekem tényleg tetszik.
Amúgy apósomnál sem bántják a növényeket a mollyk.
-
Plebi
senior tag
Én is készítettem egy rövid videót az akváriumom jelenlegi állapotáról, illetve így a szűrés megoldása is egyértelműen látszik. Némi fonalalga jelen van, jellemzően azon az egy szőlő tőkén, de a mollik érkezése óta fogyóban van, az első szivacson pedig szépen gyűlik a mennyisége le kell majd szívatnom róla.
Szűrés még mindig két belső szűrővel van meghajtva a hátlap mögött, egyesével 1200 l/h teljesítménnyel, megtámogatva egy K3-as Szat gyantával a szivacsok közé rakva. Világítás 2db 58W, 6500K, 4700lm-es T8-as GE fénycső, irodai armatúrában, le lehetne cserélni 2db 80W-os T5-ősre, de nem érzem szükségét.
Gigabyte B450 Aorus Pro; Ryzen 5 3600; 16GB DDR4 3200 HyperX Predator, Sapphire Pulse 6600, SSD-k+HDD; NZXT H510 Elite; CM Silent Pro M2 620W; NZXT X62 Kraken; Dell 2311H; XSX; PS5
-
Plebi
senior tag
válasz Silentfrog #31183 üzenetére
Ez már remélhetőleg jó. videó
Gigabyte B450 Aorus Pro; Ryzen 5 3600; 16GB DDR4 3200 HyperX Predator, Sapphire Pulse 6600, SSD-k+HDD; NZXT H510 Elite; CM Silent Pro M2 620W; NZXT X62 Kraken; Dell 2311H; XSX; PS5
-
tzimash
őstag
SZAT gyanta és a növények barnulása között lehet összefüggés?
Kb. azóta van gondom a növényekkel, mióta beletettem a gyantát a szűrőbe. -
oszy
veterán
válasz Silentfrog #31188 üzenetére
Most én is Purigent vettem. Csak még nem raktam be. JBL e701-be lesz. Hova ajánlott berakni?
-
tzimash
őstag
Köszi, akkor szerintem kiszedem a gyantát. Azt gondoltam kb ugyanaz mint a purigen, csak olcsóbban
-
haxiboy
veterán
Legfelülre a perlon fölé. A szűrés valahogy így kell hogy kinézzen.
Kémiai
Perlon
Biológiai
Kis mechanikai
Nagy mechanikaiA lényeg hogy a biológiai szűréshez a lehető legtisztább víz menjen, a kémiai szűrés az utolsó lépcső, mert pl nitrát szűrésekor a baktériumok által előállított nitrátot nem kell visszajuttatni a vízbe hogy ki legyen szűrve.
-
DopeBob
addikt
-
DopeBob
addikt
válasz DopeBob #30935 üzenetére
Válaszolok akkor magamnak, hogy mit sikerült összehozni. Mivel fogalmam se volt, illetve most sincs, mi fog ebből kisülni, úgy gondoltam kezdésre max 50k-t költenék, és csinálok egy gyakorló akváriumot, jól eldugva a lakásban
A gyári szetteket hamar kihúztam, végül is a gyerekkori 40L-es akváriumom lett rehabilitálva. Szerencsére szép állapotban maradt meg. Világítás diy, full spekrum led szalaggal, szürő használt (Eheim aquaball 130) Ez egy nagyobb belső szürő, van benne hely a szivacson felül bio töltetnek is (Sera Siporax Mini) Így hogy ezeket viszonylag olcsón megúsztam, maradt több pénzem talajra, növényre, dekorációra.
Talaj Dennerle Scaper's Soil lett, 8L, vettem még két darab nagyobb manten követ, vasfát, + minden féle könnyen tartható növényt. Az ültetés elég szenvedős volt. Lassan 4 hetes lesz, barna alga már van, de nem vészes, nitrit szint még picit magas volt, Remélem jövő hét végére beáll a szűrő rendesen, és jöhetnek a lakók
Egy kicsit szétcsúszott, a jobb oldalon lévő hínár iszonyú módon nő és szaporodik, ezzel még valamit kezdenem kell
[ Szerkesztve ]
MZ/X
-
tzimash
őstag
Kiszedtem a szatot, most már lesz nitrát is a vízben kb mennyi idő, amíg helyreállnak a növények?
-
haxiboy
veterán
válasz tzimash #31198 üzenetére
Nem tudjuk mennyire csökkent le, viszont a Nitrát/Foszfát/Vas tesztek nagyon drágák, de ezeket érdemes mérni ha szép eredményt szeretnél. (persze utólag mindenki okos, én is az alga megjelenésekor kezdtem el mérni a GH/KH/PH-n kívül a fenti paramétereket).
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest