Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bordoi
őstag
Én semmit nem tennék a vízbe.
Rendezd be az akváriumot, tegyél bele fűtést, szűrést és világítást.
1-2 hétig járasd, mintha halak lennének benne.
Mondjuk én már 3 nap múlva betelepítettem.Ha elengeded a postát akkor vennék két akkut is.---Ha megbeszéled a postával, hogy ingyen elviszi neked, és erről írásos igazolást is hozol, akkor részemről oké a dolog!--by dobozosfiu
-
veterán
válasz RedWing #3051 üzenetére
nem vagyok bp-i
és inkább fórumozóktól kérek infókat, hogy ők hogy csinálják és csak azután kérdezek boltban és a 2ből lesz valamiBordoi: köszi, ez most jól jött, simán betettem volna egyből a halakat a klórba
ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °
-
Bordoi
őstag
Én a vízcserét is úgy csinálom, hogy előtte 2-3 nappal kiengedem a vizet és állni hagyom.
Ha elengeded a postát akkor vennék két akkut is.---Ha megbeszéled a postával, hogy ingyen elviszi neked, és erről írásos igazolást is hozol, akkor részemről oké a dolog!--by dobozosfiu
-
DirtyFREE
tag
Ez a bevált módszer nekem is...
+ egy kis só a vízbe
"A siker létráját nem lehet zsebre tett kézzel megmászni" by AS
-
Zebu
addikt
Igazából több is van, de amelyikről beszéltem az egy bruttó 540L-es.
A szűrőkamrák az akvárium két hátsó sarka mögött vannak kb 30/30lityi űrtartalommal. A mechanikai szűrőben krumpliszsákok vannak és egy 1800l/órás pumpa. A biólógiaiban krumplizszsák, 3 lityi siporax és 1 SZAT K3 Plant + 600l/órás pumpa.
A csigák összeszedik a maradékot és a mulmot a talajban átforgatják. Pontosabban a talajt forgatják át. Minden akváriumba ajánlott attól függetlenül, hogy sügéres, brakkvizi, társas, mindegy...
Az új akvárium indítás attól függ milyen halakat teszel bele. De kb 2 hetet üresen kell járatni, hogy beálljanak a szűrőid és a víz. Mekkora akváriumot akarsz?
Löttyöket nem javaslok, csak ha gyorsabban akarsz telepíteni, de ez mindig rizikós.
Bordoi: Így van! Az a legjobb ha magától áll be! Bár szerintem az első pár napban még növények sem kellenek bele, de ez ízlés dolga.
[ Szerkesztve ]
-
RedWing
aktív tag
Én anno az első feltöltésnél a víz ~felét "kezeltem" az általam belinkelt szerekkel. A másik felét csak nagyon alaposan átlevegőztettem. (br. 100l-es aki) Így ment valamivel több mint 1 hétig. Utána növények bele, további 2 hét. Aztán jött az első pár halacska kísérletképp. Mivel 1-2 nap múlva feltűnően jól érezték magukat, jött a többi is szép apránként.
Karbantartást tekintve:
2 hetente ~30l csere, előtte alaposan átlevegőztetve. Aljzatot általában 2 havonta szoktam kicsit takarítani. Maláji tornyoscsigák elvégzik a többit... Algásodással eddig még nem volt problémám (ancik végzik a dolgukat )Egy mérnökkel vitatkozni olyan, mint bírkózni egy disznóval a sárban. Néhány óra elteltével rájössz, ő élvezi!
-
veterán
hm még kicsit kínai egy pár dolog de majd belejövök, a lényeget értem
150-200L-eset szeretnék és csak vitorláshalakat, az a kedvencem. csak nem tudom hogy ebbe mennyi halat lehetne beletenni.
olvastam egy könyvemben hogy víz felülethez viszonyítva lehet halat betenni. 30cm2 jusson min egy halra. plegy 2700cm2-es vízfelülettel ellátott akváriumban pl 90cm-nyi halat lehet tenni ez így mennyire hülyeség?mechanikai szűrő az mit szűr? illetve a "krumpliszsák" az mit jelent?
ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °
-
DirtyFREE
tag
Nem akar enni a karanténozott ibolya lazacom
-
Zebu
addikt
Bocs ha nem fogalmaztam egyértelműen, kicsit szét vagyok esve így év végén...
Vitorlást még nem tartottam.... annyit tudok, hogy lágy víz kell nekik, a létszámot illetően majd nyilatkoznak a többiek, de a végleges méretüket tekintve úgy 8-10db szerintem simán elmegy benne. Talaj tisztogatásra bele rakhatsz egy nagyob corydoras csapatot ( a panda változat tök szép belőle). Vitorlások ideális esetben a növényzetre ikráznak, bár előfordul, hogy az üvegre is. Ezért ilyen hínárszerű bövényeket pakolhatsz bele. Ha n9övény van az király
A halak mennyiségét sok minden meghatározza. Általánosságban igaz a hal kifejlett mérete cm-ben/liter. Ennél több ne legyen, inkább kevesebb. Főleg ha revier tartó halakat is teszel bele. Vitorlásokkal jól mutat pár neon hal is, bár őket levadászhatják, de sebaj, mert jut nekik egy kis természetes táplálék!
Mechnakiai szűrő leginkább arra szolgál, hogy a lebegő szennyeződéseket távolítja el a vízből. Úgy mint mulm (talajról), elrohadt növény darabok, tehát az úszó szennyeződések. Megfelelő áramlást beállítva szép tiszta vizet csinál.
A biológiai szűrő a baktérium kultúráért felelős. A vízben lévő baktériumok felelősek a különböző nitrifikációs folyamatokért, de ezekbe most nem mennék bele, ha érdekel akkor linkelek egy cikket. Pontosan nem tudom miből mi lesz, csak konyhanyelven!
A krumplis zsák egy tök jó szűrőközeg. Szivacsok helyett és ilyet pakolok a szűrőbe. Annyira nem folytja le, viszont a szennyeződéseket szépen megszűri, megfogja.
-
veterán
corydoras-om volt most hogy már tudom miről beszélsz (google a legjobb ) csak az albínó volt, szóval full rózsaszín, az bírta a kiképzést egyszer kiesett a kezemből a földre jó magasról de meg se kottyant neki
növényt sokat nem akarok, de keveset se. nem akarom hogy akadályozza a vitorlásokat az úszkálásban. tenyészteni meg nem tervezem szóval ne ikrázzanak
más kisebb halat se akarnék, csak tényleg olyat ami pl takarítja az aljzatot, amit ajánlottál is, illetve csiga vagy ilyen tapadó korongos hal aminek nem tudom a nevét
milyen márkákat nézegessek szűrőkből? középszint elég nekem. mennyibe kerülne biológiai illetve mechanikai? ezek mellé kell levegőztető is?
-
Zebu
addikt
Ezt nehéz megmondani. Kérdés mennyire zavar a zaj
Ha 200 lityis az akksi, akkor úgy számolhatsz, hogy min. 800l/h szűrő kell. Igazábol ekkora mérethez külön biológiai szűrő nem szükséges szerintem, elég egy jobb fajta külső szűrő, Az azért szerencsés, mert elvégzni neked a mechanikát és a biológiát is. Igaz ideális esetben ezeket csak biológiai szűrésre használnám, de a te eseteben ekkora méretnél nem szükséges 2 szűrő. Szerintem....
Én használtam Eheimet, Aquael-t, Hydort és Projectet. Leghalkabb az eheim volt, de azért meg kell nézni, hogy pl a szűrőnek (ha külsőt választasz) mekkora az emelő magassága, milyen méretű a befolyó rész (keresztmettszetre gondolok). Azért, mert előfordulhat, hogy le kell folytanod, vagy igazából érdemes lefolytani egy diffúzorral és akkor nem kell külön levegőztető. Szerintem. Meg igazából a levegőztetőt én feleslegesnek érzem, mert ha mozgatod a víz tetejét akkor lesz oxigén!
Fűtőt sem használok, ha 22-26 között megáll a víz, akkor nem baj. Volt olyan egyszer,hogy 17-re lehűlt. Hál istennek nem lett senkinek sem baja....
A tenyésztésről annyit, hogy ha jól érzik magukat, akkor nem úszod meg az ikrázást. Mondjuk a vitorlásoknál esélyes, hogy ívás után befalják az ikrákat.
Ancistrus sp.-nek hívják a tapadókorongost!
Van belőle elég sok féle, érdemes valami jó színváltozatot választani. Nálunk elég elterjedt az L144 (arany) és az LDA16 (vörös).Itt vannak képek:[link]
-
Zebu
addikt
Kérdés hogyan lesz elhelyezve.
Ha lesz alatta egy bútor, akkor a bútorba rejtve elég jól el lehet szigetelni. Ha eheimet veszel annak nagyon nincs hangja. Még diffúzorral sem...
Világítást könnyen meg lehet oldani egy időkapcsolóval...
Amúgy készíthetsz is szűrőt ha akarsz.
CSak egy pumpa kell és valami szűrőközeg tároló. Hordó, másik akksi, ilyenek. olcsóbban meg lehet úszni a dolgot.Talán ez jó lenne:[link]
Mondjuk én a helyedben keresnék használtat akár!
A lényeg hogyjó legyen az áramlás.
Mik az aki méretei? -
veterán
még nincs meg az akvárium. most egy ismerős megnézi hogy milyen van neki, leméri, azt mondta hogy elég nagy. remélem megfelel az igényeimnek
arról a szűrőközegről tudsz linket adni? mert van kisebb akkvárium ami lehet hogy jó lenne
-
veterán
köszi
ez a Planárium tényleg nagyon jól sikerült. nekem egyenlőre elég lesz a sima akvárium, majd ha lesz házam akkor abba meg lehet csinálni egy ilyen sarkot, csak nagyba
-
Gordiann
őstag
Sziasztok!
Kb 4 éve van akváriumom, de most sajnos megszüntetésre lett ítélve, idő, figyelem, és hasonlók hiányában.
Az a problémám, hogy mit csinálhatok a meglévő halakkal? Van vmi lehetőség a leadásukra, vagy vmi? Mert nem szeretnék "semmi olyat elkövetni, amit később megbánnék"....
Az akváriumot (150l) meg külső szűrőt, lámpát, egyéb felszerelést eladnám, azzal nincs gond, de a halak....
Amugy nem sok van, de ezek jó ideje megvannak, ők a túlélők. Nem betegek, jól megvannak már kb. 1 éve. (mármint azóta nem hullott ki senki)
(5 tetra, 2 neon, és még 2, amiknek nem emlékszem a nevére )Köszi
Gergő[ Szerkesztve ]
-
hoby36
senior tag
Hellotok!Szerintetek milyen külsőszűrőt vegyek egy 160 l-es akkihoz?Amit néztem az ez:[link]
Szerintetek?Akinek van külső szűrője az írhatna tapasztalatokat.A logikában semmi sem véletlen!
-
Bordoi
őstag
Én [link] egy ilyet használok, immár második éve.
Csendes, nagy teljesítményű és amit egy Eheim külső+belső páros nem tudott megoldani, ez bőven megoldja.Ha elengeded a postát akkor vennék két akkut is.---Ha megbeszéled a postával, hogy ingyen elviszi neked, és erről írásos igazolást is hozol, akkor részemről oké a dolog!--by dobozosfiu
-
Bordoi
őstag
válasz Intruder A 6 #3084 üzenetére
Így is lehet mondani, viszont 4 év garancia van rá és olcsóbb.
Ha elengeded a postát akkor vennék két akkut is.---Ha megbeszéled a postával, hogy ingyen elviszi neked, és erről írásos igazolást is hozol, akkor részemről oké a dolog!--by dobozosfiu
-
Bordoi
őstag
válasz Intruder A 6 #3086 üzenetére
Én is nagyon hittem az Eheim cuccok mindenhatóságában.
Viszont a 200 literes akváriumomat egy Eheim Ecco 2234 és Eheim Aquaball 2212 páros nem tudta tisztán tartani.
Amióta erre váltottam teljesen rendben van az akvárium.
Nem azt mondom, hogy az Eheim nem jó, csak azt hogy itt is a nevet kell nagy részben megfizetni sajnos.Ha elengeded a postát akkor vennék két akkut is.---Ha megbeszéled a postával, hogy ingyen elviszi neked, és erről írásos igazolást is hozol, akkor részemről oké a dolog!--by dobozosfiu
-
DirtyFREE
tag
Elmentem ma halkajáért és ez lett belőlle
Csak az enyém még kicsi
Egy pár cifra fogasponty
-
-
Motion_Blur
félisten
Mivel bútorozás miatt át kellett rendeznem a szobát, az akvárium is más helyre került => kitakarítottam.
Pár kép, úgysem lesz mostanában ennyire tiszta:
Halakat, növényeket már nem tudtam bele venni tegnap, mert ilyenkor már nincs semmi a boltokban...
Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section
-
kp78
addikt
válasz Motion_Blur #3090 üzenetére
Szép
Lassan az enyémre is ráférne egy teljes tisztítás, mert kezd tiszta moha lenni a nagyobb kavicsok, kagylók, vasfa felülete.
Vmikor most volt egy éves a cuccom.B.U.É.K mindenkinek!
„El szeretném magyarázni” vagy „szeretném elmagyarázni”. De semmiképpen sem "elszeretném magyarázni". Biztos, hogy le tudod írni helyesen. :) Egyenlőre a sorozatgyilkos darabol fel, de ezt egyelőre nem szeretném :)
-
DirtyFREE
tag
Ti mit adtok a növényeknek tápanyagként vagy esetleg extra ként?
Én majdnem napi 12h-t világítok egy Philips Aquarelle fénycsővel,de csak nem az igazi(Motion csak így tovább!)
-
Bordoi
őstag
válasz DirtyFREE #3092 üzenetére
Boldog Új Évet Kívánok Mindenkinek!
A sikerekben gazdag akvarisztika kísérje mindenki útját.
-
DirtyFREE
tag
Meg áll az ész!
ikráznak a cifra fogasponty-aim
Bár ez a faj minden nap ikrázik,
én még sem gondoltam volna,hogy a 3cm halacsok ivarérettek!
Sajnos az ikrákat nem látom az akiban,de biztosan lesz még rá alkalom,
hogy kicsiket nevelhessek tőlük"A siker létráját nem lehet zsebre tett kézzel megmászni" by AS
-
V.Stryker
nagyúr
Üdv
Szerintetek lesz valami baja, ha ezt a szűrőt oldalra fordítva használom? (azt már tudom,hogy így csak vizet forgat, buborékot nem nyom. )
Teknős akváriumban van, ott meg ugye nem nagy a vízállás.
[ Szerkesztve ]
-
-
Zebu
addikt
Sziasztok!
Mutatok én is egy képet a sügéres akimról. Még régebbi a fotó (szeptember) A halak még picik (5-7cm) még benne, jah és igazából azóta át is rendeztem kicsit a köveket és a növényeket, de kb. azért ilyesmi:
panoráma[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest