Új hozzászólás Aktív témák

  • ferkoboy

    aktív tag

    válasz vwpolopg #1647 üzenetére

    Szia!

    1. Átvertek -e? Kellett e "vékonyított" lencse?
    Elsőre bárki azt mondaná, hogy nem kell 0,25 D sph dioptriára "vékonyított" lencse.
    Másodikra az értelmesebbje megkérdezi, hogy mégis milyen keretet választottál?
    Ha ez utóbbi kérdésre fém a válasz, és a lencsét tartó rész alul, ill. oldalt sem volt damilos, akkor valóban felesleges volt "vékonyított" lencsét választani.
    Amennyiben viszont damilos volt az a fém keret, vagy éppenséggel fúrt keretről beszélünk -ahol a lencséken átmenő (fúrt) alkatrészek képezik a szemüvegkeretet- az esetben van értelme nagyobb törésmutatójú, s egyben nagyobb szakítószilárdságú lencse-alapanyagot választani.
    Tehát itt nem a "vékonyítotton" van a hangsúly, hanem azon, hogyha damilszál tartja a keretben a lencsét, vagy a lencse át van fúrva a száraknak ill. a középrésznek, akkor szükséges egy erősebb anyagú szemüveglencsét választani. Erre lehet jó választás pl. a H*YA cég PNX (n1,53) alapanyaga. Ahol is törésre/repedésre is lesz 1 év garancia, ill. rétegtől függően 1-3 év garanciát vállal a gyártó a rétegre - rendeltetésszerű használat mellett.

    2. Rétegek:
    - A rétegek miatt a lencse sérülékenyebb! Erre oda kell figyelni. Nem mindegy mivel és hogyan tisztítja az ember!
    I. Karcok - nincs karcmentes réteg, meg kellene tanulni. Minden egy nálánál keményebb anyaggal megkarcolható.
    - Szárazon tisztított szemüveglencséknél a leggyakoribb okozó egy mezei porszemcsének kinéző homokszemcse lesz - ami még az üveg felületét is képes megkarcolni, hiába törölgetem én a legpuhább anyaggal - attól még a lencse felületén mozgatom fel-s-alá, ezzel karcolva végig a lencsém felületét.
    - Karcokkal szemben ellenállóbb réteg van. Pl. HOY* - HiVisionLongLife - aminek a felülete 5x keményebb, mint egy normál antireflex réteggel ellátott lencsének. De ettől még ezt is meg lehet karcolni. Pl. egy csavarhúzóval is.... Ellenben normál használat során keletkező karcok 5x később fognak úgy megszaporodni, mint egy átlag antireflex+1x felületkeményítést tartalmazó rétegnél.
    - Mi a teendő? Nedvesen tisztítani. - Előbb leöblíteni folyóvízzel (csapvíz) a lencsék felszínőről a rákerült szennyeződéseket (pl. por), és csak aztán törölni szárazra - lehetőség szerint tiszta mikroszálas törlőkendővel. (Nem zsebkendővel, nem pólóval! (stb.) )

    II. Antireflex (= tükröződést csökkentő) réteg
    Több fényt enged át a lencse a szemünkbe, kevesebbet ver vissza a felületéről, ezzel fokozva az élesebb és kontrasztosabb látást! Tehát tisztább vele! Kevésbé csillog be!
    Nélküle pl. este a lámpák, fényszórók fényeinél megfigyelhető egy duplázódás. (=zavaró)
    (Olvasó szemüvegnél kevésbé gond, ha nincs, de egy mindig viselt (távoli) szemüveg esetén érződik a hiánya.)

    III. Párásodás - nincs olyan hogy páramentes réteg. Olyan van, hogy párásodással szemben ellenálóbb, avagy párásodást csökkentő réteg.
    - Ez esetben a pára csak egy vékony filmréteget tud képezni a lencse felszínén, ami viszonylag gyorsan fel is szökik róla, és foltmentesen szárad. (nem hagy nyomot)
    - Létezik olyan rétege pl. Essil*rnak, ahol a pára nem áttetsző rétegként csapódik le, hanem egy átlátszór (mint a víz) réteget képez, ezt náluk Optifog néven találod. De ez sem jelenti azt, hogy a fizikai szabályai meghazudtolhatók lennének. Ugyanis hőmérsékletkülönbség hatására a levegő páratartalma a hidegebb felszínen kicsapódik.
    Amit el lehet érni: a pára nem tud úgy összeállni vízcseppekké, csak egy vékony filmréteget tud képezni a lencsék felszínén (=gyorsan, foltmentesen szárad).

    IV. Keret
    - Fém keret: korrodál, ha nem jó minőségű a festése, vagy ha olyan bőr-típusú vagy (izzadás) [lásd: PH- bőrödé]. Érdemes lehet olyan szárral választani keretet, ahol végig műanyag burkolja a szárakat.
    Illetve a keret alapanyaga lehet titánium ( ami fémallergia esetén is viselhető - esetek 99%-ban)

    - Műanyag keret - ez is egy lehetőség. Vannak előnyei, de azért hátrányai is.

    Szerintem a fém stabilabb. De nem mindegy a minősége.
    A nagy Of***** sokszor olcsó, párezer Ft-os kereteket rak ki a polcaira pl. 30e-es áron - amiből tud akciózni. Akár még a 80 éves bácsikánál is...
    Meg kellene tanulni, hogy az Akciók sokszor csak eszközök, hogy becsa*ják - akarom mondani becsalogassák a vásárlókat.

    Ajánlanlás? Keress valódi lelkiismeretes szakembert, aki nem eladni akar, hanem egy adott problémát a lehető legjobban orvosolni.
    S nem kell felülni annak, hogy a 20 éves csinos lányka a púlt túloldalán rendelkezik 50 év szakmai tapasztalattal, csakmert adott név alatt működött már üzlet 50 éve is. ...
    Korrektség kedvéért : lehet náluk is kapni pl Ray-Ban-t, ill más márkás (remélhetőleg minőségi is) keretet, de azt nem fogják 50-70% kedvezménnyel kínálni. ...

    Keret: -70%, de csak "vékonyított" lencsével, ami 25e/pár...miközbe ugyanaz a minőségű lencse máshol kijöhet akár 7-8e/pár összegből...
    De mindenki maga dönti el kiben bízik, és mennyire hisz a "télapóban".

    Üdv: Ferkó

    [ Szerkesztve ]

    Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

Új hozzászólás Aktív témák