Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz J.Cs. #42493 üzenetére

    Na, zsír. :C

    Az jó irány, ha a sokpontegy már két utas, és 4" körüli mélyközepeket használ. Így a dobozok terén megvan a minimum. De ugye ezeket nem a mélyláda nélküli verziókhoz kéne hasonlítani, hisz azok jóval olcsóbbak szoktak lenni.

    A probléma egyrészt crossoverrel van, azaz milyen frekvenciától lefelé szól a mélynyomó és felfelé a szatelitek. Ennek legrosszabb esetben 100 Hz környékén kéne lennie, és meredeken vágva, de sajnos nem ez a jellemző, hanem inkább 150-200 Hz körül, s viszonylag lankásan vágva, így a mélyládán akár 500-1000 Hz is megszólalhat, ami végeredményben nagyon rossz, hisz így pl az énekhang a mélyládából jön. A magas crossover-t általában azért szokás alkalmazni, hogy nagyobb hangerőre legyen képes a rendszer vagy legalábbis úgy tűnjön.

    A másik gond az erősítő. Ha a szatelit dobozok jók, akkor a gyártó az erősítőn spórol, hisz egy hasonlóan jó 2.1 vagy 5.1 erősítő jóval komplexebb egy 2.0-hoz képest, így sokkal drágább. Így hiába jók a dobozok, ha gagyi elektronika hajtja őket. Valahol spórolni kell...

    A harmadik gond a mélyláda. Ezeket hatásvadászra szokták hangolni, mert ez a legolcsóbb és a legtöbb vásárló botfülű, így sajnos ez igény is. Így ha esetleg még 2.0-hoz képest mélyebbre is menne, a hatásvadász hang nagyon nem lineáris, dinamikus, nem a szubfrekvenciákat hallod. Továbbá egy mélyládát akusztika szempontjából jól elhelyezni és beállítani sokkkal nehezebb egy 2.0 képest, mivel utóbbi olyan minthat két mélyládád lenne, így kiegyesúlyozottabb, dinamikusabb a hang.

    Ja illetve az még kimaradt, hogy egy mélyládát 8"-tól lehet komolyan venni. De inkább 10". A 6.5" az nagyon kompromisszumos már, alatta meg rossz vicc, fizikailag értelmetlen.

    [ Szerkesztve ]

    A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

Új hozzászólás Aktív témák