Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • lezso6

    HÁZIGAZDA

    válasz bobalazs #40291 üzenetére

    Ezeket a frekvenciákat hívják szoba módusoknak (room mode). Alacsony frekvenciáknál (< 300 Hz) jelentkezik. Gyakorlatilag "mély visszhang", de a magasabb hangokhoz képest ez "visszahang" nagyon másképp viselkedik.

    Pl ha 5 méteres a szobád egyik hossza, akkor 35 Hz-nél lesz az alapmódus (35 Hz hullámhossza * 2 = ~5 méter), a többi pedig ennek többszöröse (70, 105, 140 stb Hz). Az alapmódus szól bele legjobban a hangba, a következők pedig egyre kevésbé, 300 Hz felett gyakorlatilag már nincs gond.

    A hangfalak és a te pozíciódtól függ, hogy az egyes frekvenciák a normálishoz képes erősebbek vagy gyengébbek lesznek. Pl lehet olyan, hogy 35 Hz nagyon kiemelt, de a 70 Hz meg nagyon halk. Vagy fordítva. A berendezési tárgyak, bútorok is befolyásolják persze az akusztikát, mivel elnyelik a mély hangokat.

    Mivel a szobáknak 3 dimenziója van, három alapmódusod lesz. Pl egy 3x5x2 méteres szobánál 55 Hz, 35 Hz, 85 Hz lesz a három alapmódus, ezekből fog kikeveredni, hogy milyen mély hangok lesznek erősebbek vagy gyengébek. Vagy szélsőséges esetben melyik fog döngeni és melyiket nem fogod hallani egyáltalán, mert az akusztikai miatt szinte teljesen kioltódik.

    A fentiek hatását legegyszerűbben úgy lehet kezelni, ha a hangfalakat távol teszed a faltól (50+ cm), illetve te sem a fal mellől hallgatod azokat. A leghatékonyabb megoldás persze az, ha basszuscsapdákat helyezel el a kritikus helyekre több tízezer vagy százezer forintért. Ingyenesen pedig a bútorok átrendezésével lehet próbálkozni, mert ezek basszuscsapdaként hatnak.

    A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

Új hozzászólás Aktív témák