Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz Smsl #38947 üzenetére

    Nem tudom, nekem nincs 6C-m, de nagyon meghallgatnám, akkor részletesebben tudnék róla nyilatkozni.

    A meddig megy le kérdésre a sub epenis tesztemet kéne lefuttatni valakinek. Szerintem 45 Hz alá nemigen fog menni, ahhoz vagy 8" stúdió monitorok kellenek vagy egy huppláda. Kicsit a fogalmakról:

    Puffláda: olyan olcsó 2.1-es szett "mély"-ládája (~40k alatt), melyben a membrán röhejesen kisméretű, általában 4-6.5" körüli. Ezek egyáltalán nem mennek mélyre, kb 50-60 Hz-nél minden esetben megáll a tudomány. Cserébe 100-120 Hz körül kegyetlenül kiemelnek. Utóbb a jobbik eset, kisebb daraboknál ez simán 150-200 Hz is lehet, ami már keményen a beszédérthetőség rovására megy.

    Huppláda: olyan olcsó 2.1-es szett "mély"-ládája (~40k-tól), melyben a membrán általában legalább 6.5-8" méretű. Hasonló tulajdonságokkal bírnak a puffládákkal, de ezek már 40 Hz-ig le szoktak menni és inkább 80-100 Hz körül emelnek ki. Dinamika persze még mindig nincs, és a torzítás még mindig sok, persze ezek sokakban a nagy hangerő illúzióját keltik.

    Torzítás: itt a harmonikus torzításra kell gondolni. Pl 40 Hz-es alaphang esetén megszólalnak ennek többszörösei, azaz 80, 120, 160, stb frekvenciák, egyre halkabban. Ezt sok laikus telt mélynek hívja, és pozitív tulajdonságként kezeli, pedig nagyon nem az. Persze abból a szempontból jó lehet, hogy ha az alaphangra (pl 40 Hz) nem képes a cucc, de az első pár harmonikus (pl 80, 120, stb Hz) jó hangos (nagy a torzítás), így az avatatlan fül odaképzeli az alaphangot. Az olcsó 2.1-ek mind erre az illúzióra építenek.

    [ Szerkesztve ]

    A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

Új hozzászólás Aktív témák