Nem tetszett a kiadóknak az E3

Az Electronic Arts és az Ubisoft vezetőségének sem jött be a 2008-as Los Angeles-i E3, amely a semleges szemlélőket és a szaksajtót is alaposan megosztotta.

A neves rendezvény két évvel ezelőtt még 60.000 látogatót vonzott a Convention Centerbe, a radikális változásokat követően azonban ez a szám négyezer főre, leginkább az insider rétegre korlátozódott. Elmaradtak a korábbi esztendőkben nélkülözhetetlen show-elemek is, amit már többen kifogásoltak az elmúlt esztendőben is.

[album:16604;Vissza a múltba?;]Elégedetlenkedtek a nagyobb kiadók is. John Riccitiello, az Electronic Arts vezére a San Francisco Chronicle-nak nyilatkozva elmondta, hogy jelenlegi formájában utálja az E3-at. Véleménye szerint vissza kell hozni a korábbi, még az átalakítás előtti expók hangulatát, mert ha ez nem történik meg, akkor sokan elgondolkoznak majd, hogy inkább privát rendezvényeket szervezzenek az E3-as szereplés helyett.

Laurent Detoc az Ubisoft észak-amerikai prezidentje egyenesen szörnyűnek nevezte az idei E3-at. "Korábban az egész világ az E3-ra jött néhány napra, most inkább egy alagsori összejövetelre hasonlít a rendezvény" - kesergett Detoc.

Vannak ugyanakkor olyanok, akik semmi pénzért nem váltanának vissza a régi rendszerre, a Sega of America vezére Simon Jeffrey leginkább azért nem, mert nem akar ismét 5 millió dollárt költeni az E3-as szereplésre. Abban azonban Jeffrey is egyetértett, hogy a jelenleginél szélesebb közönséget megcélzó expóra van szükség a jövőben.

Változzon, vagy dögöljön meg az E3 - olvasható az Edge Online virtuális hasábjain Colin Campbel értekezése a témában, aki szerint a rendezvény több fronton is kudarcot vallott, éppen ezért mindenképpen váltania kell, ha életben szeretne maradni. Az íromány részletesen taglalja a rendezvény támadható pontjait, leginkább a sajtó szemszögéből.

A kritikákra reagálva az E3-at szervező Entertainment Software Association elnöke, Mike Gallagher elmondta, hogy gárdájuk a jövőben igyekszik majd a résztvevő kiadók igényeinek megfelelni, így mindenki számára megfelelő rendezvény születhet. Gallagher megígérte, hogy az E3 nagyobb lesz méreteiben a következő esztendőben, a pontos részletek azonban egyelőre még nem ismertek.