Magyar Gran Turismo Bajnokság

Mi is az az MGTB?

A bajnokság 2012 nyarán lett életre hívva, azzal a céllal, hogy a magyar Gran Turismo játékosoknak legyen egy közös versenyhelyszínük, ahol megvillogtathatják a tudásukat más egyesületek tagjaival szemben, akikkel nem szoktak napi szinten versenyezni. Ezáltal egy olyan magasszintű, független bajnokságothoztunk létre, ahol nem csupán a csapattársakkal szemben mutathatják meg a pilóták a tudásukat, hanem országos ismertségre tehetnek szert. Az első két évad során számos csapatból fordultak meg versenyzők a ligában - köztük a magyar 2013-as Nissan GT Academy legjobbjai is - , melyet a harmadik évadra tovább bővítenénk, hiszen kellő tapasztalat áll a szervezők részére, hogy egy profi lebonyolítással egy országos szintű bajnokságot indíthassunk, ahol minden GT pilótát szeretettel várunk!

MGTB alapismeretek

2014-ben 11 forduló lesz lebonyolítva, havi bontásban és hogy elérjünk egy szélesebb réteget – no meg senki se maradjon ki – a versenyek péntekente lesznek lebonyolítva, jellemzően a hónap utolsó hetében. A futamok 60 percesek lesznek, melyek változó napszakokban és változó időjárási körülmények között zajlanak majd, többféle autóval és meghajtással, így maximálisan kihasználva a versenyzők képességeit. Lesznek futamok, ahol a győzelemhez feltétlen ismerni kell az autóbeállítás fortélyait, de olyan is lesz, ahol csak a versenyzőkön fog múlni minden. Ezeket a no tuning futamokat csakis a pilóták tudása dönti el és általában nagyon szoros futamok szoktak itt kialakulni, ráadásul 60 perc alatt mind fizikailag, mind szellemileg ellehet fáradni. Minden verseny előtt lesz félóra szabadedzés és tíz perc időmérés. A futamok 20:30-as kezdéssel fognak indulni – az időmérők kezdete 20:20 lesz. A csoport beosztások az előzetesen leadott időeredmények alapján lesznek elkészítve, 2-3 vagy akár 4 divízió is indulhat a nevezők számától függően.

Újdonságok a III. szezonban

A legeslegnagyobb változást nyílvánvalóan az új szoftver okozza, hiszen 2013-ban a Mikulás Gran Turismo 6 szoftvert tett a versenyzők csizmáiba.

Rengeteg újítás a mi előnyükre is vált, hiszen a magyar nyelv támogatása bekerült, így a versenyszobákban használatos menüpontokat már magyarul állíthatjuk be. Lévén nemzeti bajnokságról beszélünk, a futamkiírások is magyarul lesznek kiírva. Az autó korlátozásokat ezúttal már egyszerre lehet állítani, így a tuningos futamok már teljesítmény pontra, lóerőre és súlyra együttesen korlátozhatóak. A játék folyamatosan bővül a kiegészítésekkel és nemrégiben bekerült az új szélárnyék modell, mely a „valós” nevet kapta. Mivel mi is a valóság szimulálására törekszünk, ezért ez lesz az új alapértelmezett beállítás. További újdonság a kvalifikáció megjelenése, ahol mostantól nincs lehetőség a csapattársakkal együttműködveszélárnyékhuszárkodni , hiszen a kvalifikáció egyedül fog zajlani. Az egyik legfőbb újítást viszont a tavalyi szezonban debütáló egyéni indulók megjelenése okozza. Az idei évadban három fős csapatok jelentkezését várjuk egy csapatnévvel és egy pontos színárnyalat megnevezéssel egyetemben*. Továbbá az egyesületek honlapjainak égisze alól kikerül egy külön honlapra az MGTB idén (a tervek szerint a startig élesítve lesz), ahol nyomonkövethető lesz a nevezések pillanatnyi állása és a csoportbeosztások is.

Amennyiben felkeltette érdeklődéseteket az eseménysorozat, engem privátban és a Gran Turismo topikban megtaláltok a Prohardveren. A pontos kiírást innen tudjátok letölteni, amiben a versenynaptár is megtalálható már, versenygépekkel feltöltve.
Ha rendszeresebben szeretnétek szervezett körülmények között pályára hajtani másokkal és gyakorolnátok a rajtig a versenyzőkkel, akkor az alábbi egyesületek honlapjaira látogassatok el bátran, ahol garantáltan mindenki megtalálja a neki tetsző versenyeket, hiszen ezek az ország legaktívabb egyesületei!

Ballor Team Hungary - BTH
Gran Turismo Fever - GTF
*GTR Hungary - GTR
HKS Gran Turismo Team - HKS
*Race Online Hungary - ROH
*újonnan meghívott csapatok

A benzingőz legyen veletek addig is, meg ez a kis kedvcsináló videó, hogy mindez a Gran Turismo 5 alatt hogyan is nézett ki :)

*jelentkezni január 10-e után lehet majd a honlapon vagy B-tervként egy nyitott google docban.

Azóta történt

Előzmények