Leépítések az Age of Conan háza táján

Noha a Funcom illetékesei nem kívántak konkrét számadatokkal szolgálni, bizonyos fórumok meg nem nevezett forrásai tudni vélik, hogy az Age of Conan-stáb 70%-ának útilaput kötnek a talpára. A leépítések főként a minőségbiztosítási és az ügyfélszolgálati részlegeket érintik.

Az Age of Conan idei debütje ígéretesnek tűnt az apróbb gikszerek ellenére, hiszen különféle bugok és szerverproblémák minden MMO startjánál előfordulnak. Utóbbiak alól még a Blizzard sem kivétel. Ám a sokak által várt MMO karrierje már nem úgy folytatódott, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Az aktív előfizetők száma igazából sosem érte el az egymilliós lélektani határt, majd a tétova változtatások és az elmaradó fejlesztések hatására hamar csökkenni kezdett a játék körül kialakult tábor.

Emlékezetes lépés volt a női karakterek kebleinek átplasztikázása. A Funcom ugyanis az Age of Conan egyik patch-ében szakítani kívánt a jól ismert fantasy hagyománnyal, miszerint egy valamirevaló fantasy hősnőnek legalább D-kosaras "tüdőméret" dukál. Bár a fentiek banálisnak tűnhetnek, a kebelfétisiszta felhasználók közül sokan elfordultak a játéktól.

Aztán ott a DX10-támogatás sarkalatos kérdése. Az évekig húzódó fejlesztés időszaka alatt a köztudatban az Age of Conan neve lassan összekapcsolódott a "next gen" és a "dx10" fogalmakkal, legalábbis ami az MMO-k piaci szegmensét illeti. Ám a dx10 kódút támogatását a "kész" (idézőjelben, mivel MMO-knál a "kész", mint állapot nem létezik) produktum nem tartalmazta, a várva-várt patch pedig a mai napig várat magára, igaz, a nemrégiben kinevezett játékigazgató, Craig Morrison szerint már nem sokáig. Ő az, aki átvette a leköszönő Gaute Godage posztját, aki az Age of Conanbe belefektetett rengeteg munka ellenére is csalódottan, a kész produktum bizonyos elemei miatti elkeseredésében 16 év után otthagyta a vállalatot.Nem tudni, vajon az agyonmagyarázott gazdasági világválság begyűrűzésének köszönhető-e a radikális döntés, a szomorú előzmények után csak remélni lehet, hogy a játék végül nem jut a szépreményű, ámde tiszavirág életű Tabula Rasa sorsára. Erről persze egyelőre szó sincs, ám az MMO-k könyörtelen piaci versenyében talán a legnehezebb az életben maradás az egész ágazatban.

Előzmények

  • Kárpótolják a Tabula Rasa játékosokat

    Mint arról a hétvégén beszámoltunk februárban véglegesen leállnak a Tabula Rasa szerverei, az NCSoft azonban igyekszik bőkezűen kárpótolni az előfizetőket.

  • Leépít a Gearbox, tovább készül az Aliens

    A vártnál gyengébb eladások miatt kénytelen megválni néhány dolgozójától a Gearbox Software, és egy ideig úgy tűnt, hogy ez a készülő Aliens játék sorsát is veszélyeztetheti.