Új hozzászólás Aktív témák
-
"Én inkább a többször evés híve vagyok, hogy ne ugrándozzon a vércukorszintem. Diabétes kialakulásának szempontjából ez nagyon nem mindegy."
Nem biztos, hogy a gyakori étkezés jó megoldás. Folyamatosan, a normálisnál magasabban tartod a vércukor szintet. Ez folyamatos inzulin termeléssel jár. Az állatokat így hizlalják.
Naponta kettőnél többször nem kell étkezni. Az időponthoz kötött étkezéseket is el kellene felejteni. Akkor kell enni, amikor valódi az éhség. Ez esetben az inzulin igény is alacsonyabb és az inzulin termelő sejtek is tudnak pihenni.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
(#140) "..hosszú távon se lesz semmi bajunk ketózisban, hisz az eszkimók is élnek."
Ez nem érv, mert nagyon leegyszerűsített megközelítése a problémáknak.Az teljesen biztos, hogy a mai eszkimók élnek és az étrendjük megfelel nekik.
De azt nem tudjuk, hogy az eredeti bevándorló egyedek mekkora százalékának vérvonala tűnt el, a megváltozott étrend okán.(#149) "Ez a fehér rizsre valóban igaz, de pl a barna rizs, basamati rizs vagy a jázmin rizs teljesen rendben van."
Az utolsó kettő, közönséges fehér rizs.
De a főzés mértéke nagyban befolyásolja a felszívódás sebességét. Nem szabad puhára főzni a rizst, ha az egészség fontos. (A tésztákat sem.)Amíg nem tudjuk a DNS szerkezetének elemzésének segítségével megállapítani a személyre szabott optimális étrendet, addig csak esetlegesen válnak be ezek a diéták és étkezési ideológiák.
Némelyeknek gyógymód, másoknak sorscsapás lehet egy extrém diéta.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
válasz Cathfaern #154 üzenetére
"..mert azt tuti érezném ha nekem lenne és nincs
Nem éreznéd. Saját (száj)szagát nem érzi az ember.
Legfeljebb közvetve tudnád érzékelni. Például a rágógumi anyagának állaga megváltozik, mert elkezdi oldani az acetongőz. (Ha oldja az aceton.)Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
-
válasz Woodslave #182 üzenetére
Az abált szalonnát lehet vajon elkészítve vásárolni és ez kevésbé "rossz"...
A válasz egyszerű.
Minél kevésbé feldolgozott az alapanyag, annál közelebb áll az egészségeshez.
Ha szalonna, akkor:
Sózott szalonna. Tartalma szalonna és só optimális esetben.
Füstölt szalonna. Szalonna, só és füst.
Húsos szalonna. Ezek már garantáltan pácolt termékek. Cukrok és tartósító szerek már megjelennek valamint ízfokozókkal is emelik a fogyasztás élményét.A főzés kevésbé, a sütés jobban emeli a káros anyagok mennyiségét az ételben.
Tehát az abált szalonna már emelt kockázati szintet jelent.Sonkák közül elsőbbséget élveznek a sós levegőn szárított fajták. Leginkább a dél-európai országok elterjedt tartósítási eljárás. A feketeerdei és hasonló termékek csak tömeggyártásban elérhetőek. Jobb elkerülni őket.
(Még az eredeti termékek is tartalmaznak cukrot és tartósítószert.)Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
válasz Woodslave #188 üzenetére
"ha sima szalonnát sütök akkor az csak zsír szinte."
A sütés miatt emelkedik a kedvezőtlen hatású zsírok aránya.
"Szóval szerinted is felejtős a bacon?"
Nem, de figyelembe kell venni a kedvezőtlen tulajdonságait. Magyarul, naponta és mértéktelen mennyiségben nem szabad fogyasztani.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
-
válasz Vektor_75 #239 üzenetére
"a húsleves kockás teát."
Ezeket a kockákat érdemes messzire elkerülni.
Egyrészt tele vannak mindenféle ízfokozókkal nyomva. Másrészt keményített zsírok lehetnek bennük.
Ezek a transz zsírok rákkeltő és további egészségkárosító hatásúak..(Az elkerülhetetlen transzzsír adagomat inkább inkább sült húsban veszem magamhoz, mint egy pohár üres levesben.)
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
válasz Cathfaern #244 üzenetére
" Túlzott kalória deficitet tartott. Zsírmáj egyik kialakulási oka az alultápláltság. Ha nem evett eleget, és nem vitt be minden szükséges tápanyagot, akkor igen, nagyon gyorsan fogyott, de következményei is vannak."
Ez nem tűnik elég meggyőző magyarázatnak.
Ugye az alultápláltságban nincs zsírfelhalmozódás, nincs minek halmozódnia.
A túlzott cukorbevitel okozza a májbetegségek többségét.
A legismertebb májkárosító anyag az alkohol, ami ugye cukor.
Ma a legelterjedtebb májkárosító élelmiszerek az üdítők, joghurtok, ... Minden élelmiszer, amiben 5% meghaladó cukortartalom van. (A napi javasolt cukorfogyasztás mértéke, nulla. Az emberi test előállítja magának, ha szükséges.)Mivel a zsírokat lehet legkönnyebben eltávolítani az élelmiszerekből, kézenfekvő volt a közellenséggé történő előléptetésük. (A transzzsírok esetében nem is teljesen alaptalan a rágalom.) A szénhidrátokat nehéz kivonni, ezért nem is piszkálják a témát. Néhány kenyérfélével próbálkoznak, de csak az ehetőség határáig jutottak el, alulról,
A májbetegségek esetében a szénhidrátokat nem lehet megkerülni. Ezért kézenfekvő megoldás, minden más anyag bevitelének minimalizálása.
Pedig a máj legjobb barátja a zsír. Na nem mindegyik. A (mély)tengeri halak olaja gyógyszere a májnak.
Jó hatású az avokádó. A legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs. Az egyetlen gyümölcs aminek helye lehet egy zsír orientált diétában. Ugyan így a lenolaj, hidegen sajtolva és fogyasztva.
De ezek természetes gyógyszerek, a túladagolásuk nem előnyös.(A paradicsomot soroljátok át a gyümölcsök közé. Minden tulajdonságában gyümölcs, semmi helye a zöldségek között.)
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
válasz Cathfaern #251 üzenetére
Óvatosan a KCI-vel.
Csak akkor érdes fogyasztani, ha a vérben alacsony a színt.
A fogyasztás mértékét sem lehet látatlanból szabályozni.
Rendszeres vérvizsgálat mellett kellene fogyasztani. (Ez persze, az összes diéta esetén igaz.)Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
válasz Auratech #292 üzenetére
"..vércukor-inzulinszintet felb@szkodó tésztakúra a legrosszabb.."
Ráadásul rossz fogyasztási szokással párosul.
Hosszan szokták főzni a tésztát. Ezzel elérve, a szénhidrátok bomba szerű felszívódását.
Az olaszok sok tésztát esznek, de csak "félig" főzik meg. Ebben az al dente állapotban, sokkal hosszabb az emésztés folyamata. Ugyan így a rizst sem kellene teljesen puhára főzni.
A krumplipürét/törtburgonyát teljesen ki kellene hagyni az étkezésből. hiába alacsonyabb a burgonya szénhidrát tartalma, mint a rizsé, folyékony szénhidrát bomba az emésztés szempontjából.Gondolom a ketogén étrend szempontjából sem mindegy, hogy azt a kevés szénhidrátot amit megehet mennyire feldolgozott formában fogyasztja a diétázó.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
válasz Woodslave #295 üzenetére
az hogy a ch-tól leszel cukorbeteg nem állja meg a helyét
A megemelt szénhidrát bevitel szükséges, de nem elégséges feltétele az akkut cukorbetegség kialakulásának.
Olvastam egy német cikket ebben a témában. Mivel a német tudásom ezen a szinten már hiányos, csak nagyjából értettem meg.
A sejtek vércukor intoleranciáját nem az inzulin szabályozza, ezért egy csontvelőben képződő hormon a felelős.
Ez egy kettős szabályzórendszer, aminek nem az inzulin ága okozza a kettes típusú diabéteszt.A Langerhans-szigetek béta-sejtjeinek károsodása után, (mert a folyamatosan túltermelés károsodáshoz vezet)
Megszűnik az inzulin hatása a májra. Az inzulin gátolja a máj folyamatos vércukor termelését.Ekkor alakul ki a tarthatatlan állapot. A vércukor szint az egekben, az izomszövetek az éhhalál küszöbén, Eközben a beteg étkezése már nem befolyásolja pozitív irányba az állapotot. Ha nulla kalóriát visz be, akkor sem csökken a vércukorszint.
Az inzulin életmentő a betegek számára, de csak tüneti kezelés. A másik hormon termelésének korrigálása lehet a alapja a betegség tünetmentes és mellékhatások nélküli kezelésének.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
-
-
-
-
válasz joelke HU #454 üzenetére
A margarinok is pálmazsír alapúak, mióta nem szabad hidrogénezett növényi zsírt korlátlan mértékben az élelmiszerekbe tenni.
Én jobban szeretem a kókusz ízű finomítatlan kókuszolajat. De nem minden ételben optimális a kókusz íze.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
-
válasz Woodslave #472 üzenetére
Inkább füstölési pontnak hívják.
Ha elkezd füstölni a zsiradék, akkor indul be a transzzsír képződés, ami káros az egészségre.
(A hidrogénezett növényi olajokat is ezért szorították vissza.)A sütéshez használt zsírok optimális füstölési pontja 200 - 230 °C. Ha nem éri el a 170 fokot, akkor nem szabad az olajat sütésre használni.
Olívaolaj 190 °C, finomított 210 °C
Szűz napraforgóolaj 149 °C - nem szabadna sütni benne.
Repceolaj 177 °C - elvileg sütésre alkalmas
Kókuszolaj 177 °C - elvileg sütésre alkalmas
Lenolaj 107 °C - kiváló saláta olajSütőolajak:
Finomított nagy olajsavtatalmú napraforgóolaj 232°C
Magasan finomított földimogyoró-olaj 232°C
Magasan finomított szójaolaj 232°C
Pálmaolaj és pálmamagolaj, nem hidrogénezett 232°CAvokádóolaj 271°C (Ez még nem köszönt rám üzletben, de szívesen kipróbálnám.)
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
válasz Woodslave #476 üzenetére
Tisztázzuk.
A szűz kókuszolaj, kókusz jellegű ízzel rendelkezik és (nagyon) drága.
Nem való fritőzbe, de hagymát dinsztelni lehet benne.
A kókuszzsír, ami finomított zsír, alkalmas sütésre.Az olvasnivalóból legalább 3 fajtát lehet kapni. Saláta, főző és sütőolaj. Nem beszélve az eltérő színről és ízről. amit a fafajták és klíma befolyásol.
Szóval az olaj vásárlásnál oda kell figyelni, melyik palackot veszed le a polcról.
(#475) Cathfaern:
Mi viszonylag sok vajat használunk a konyhában. A füstölés előtt már ég (barnul) a fehérje tartalma. A barnára sütött vajat (a bajor olívaolaj), sokat használják az ételek ízesítésére.
Lehet kapni tiszta vajzsírt, amiről "lefőzik" a többi összetevőt. De fogalmam sincs a füstölési pontról.A disznózsír füstpontja: 121-218°C a Wiki szerint.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
"hanem mert altalanossagban veve elmeletileg savkozombosito, lugosito hatasu, amirol ugy tudom, baj nem lehet belole."
Bajod nem, de hasznod sem lesz belőle.
A vizet lenyeled a gyomrodba, ahol gyomorsav közömbösíti. Nagyjából itt ér véget a lúgosító történet.
A gyomor 1-3 pH-jú Az étkezés aktív szakaszában 1, utána lecsökken nagyjából háromra.
A semleges mémhatás a 7 pH
A lúgos víz maximum 9 pH. Ha ennél több akkor károsítja a szájüreget és nyelőcsövet.
Szükséges esetén gyomorsav újra termelődik.Ja, mégis van haszna. Csökkenti a fogszuvasodás sebességét.
PS:
Közben kicsit utána olvastam, nehogy nagyon mellé üssek
Minden lúgosító út közül a legizgalmasabb, az amiben a citrom fogyasztás favorizálják.
A citrom savas, gondolom ezért lúgosít jól.
A citromtól egyenes az út a méregtelenítéshez. Ami szintén gumicsont.
Nem méregteleníteni kell. Egyszerűen egészségesebben kellene élni. Nulla cukor fogyasztás mellett sok mozgás.Ezek után örömmel jelentem be, szombat óta a kutyánk csatlakozott ketósok családjába.
Nem kap több kutyakonzervet és száraz eledelt. A gyomrával vannak panaszai és némi allergiás viszketése is van.Az eledelének új összetétele. 70-80% nyers hús. A maradék párolt zöldség és ballasztanyag.
(A viszketés-vakarózás mértéke kettő nap alatt látványosan csökkent.)Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
-
Amúgy a hagyományos megoldás sem rossz.
Aminek ki kell jönni, annak ki kell jönnie.
Amikor már biztos, hogy nincs még anyag, ami távozni akar, lehet inni.
Vizet pótolni kell. Amennyiben nagy volt a folyadék veszteség, patikában kapható erre ásványi anyag pótló keverék. Ez nem csak az étkezési sót pótolja.Ha már jobb a dolog, de még gyomor fájdalmak vannak, érdemes megpróbálni a pálinka/rum/konyak ... kúrát.
Baktérium fertőzés esetén kiütéssel győz az alkohol. Aszeptikus, fájdalom csillapító hatású. Vírusok ellen sajnos nem tuti. Mivel téged is kiüt egy kicsit, mivel még ehettél, aludhatsz egy nagyot.
Ez jól jön majd az immunrendszernek, végezheti a dolgát.Amikor már jobban vagy, lehet enni egy keveset. Ha lehet, akkor az első 24 órában nem kellene enni. Had éhezzenek a baktériumok is. Aztán kis mennyiségben,lehetőleg egy fajta ételből, elkezdhetsz enni.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
válasz Woodslave #600 üzenetére
elvileg a füstölési pontja is magasabb mint a kókusznak.
Elvileg.
Gyakorlatilag széles határok között ingadozik a disznózsír füstölési pontja. Fajtától, tartástól és életkortól függően, ezért mérni kellene a füstölési pontot.De érdekes kérdést feszegetsz.
Minden fajta olajnak és zsírnak van élettani hatása.
Favorit a napraforgó olaj, aminek nincs kiemelkedő tulajdonsága. A repceolaj gyakorlatilag eltűnt. Nem jobb vagy rosszabb. Az olíva olaj finom, de sütésre nem optimális.
A sertészsír lett a nagy vesztes. Az egészséges életmód nevében diszkvalifikálták az étkezésből. Az utódot kiáltották ki szívbarátnak. (Napraforgó olaj. Bár nem hozott szignifikáns egészség javulást, mivel nem a zsírok elsődlegesen felelősek az infarktusokért.)
A marhazsír, magyar nevén faggyú. Egyétek, nekem nem ízlik. Belgiumban sok helyen készül benne a hasábburgonya.
Avokádóolaj. A tökéletes sütőolaj. Nagyon drága, de legalább az íze sem ideális. Grillhús pácolásához csak ezt szabadna használni. Nagyon magas a füstölési pontja.
Lenolaj. Ha valami, akkor az igazi szívbarát. Nem rossz az íze, de csak hidegen használható.
Tökmagolaj. Nagyon finom olaj. Csak hidegen használható és erőteljesen zöldes színe van némi barnás beütéssel. A férfiak idősebb korban, kapszulában vásárolják, kb százszoros áron.
Argán olaj. Finom dió jellegű íze van. Használják külsőleg is hajra és bőrre. Sajnos nagyon sok szennyezett olaj van forgalomban, még a bió olajok is szennyezettek lehetnek.
Olíva olaj. jó főzőolaj. Sütni csak a finomított változatával lenne szabad, bár annak alig van íze.
Jó kompromisszum, ha az étel elkészítésének utolsó fázisába kerül az ételbe. Hozza az ízt és nem károsodik a melegtől. Az olajat szokták külsőleg is használni, bár az argan olaj hatásosabb.
Kókuszolaj. Ez Magyarországon nem egyértelmű. Sokszor tévesztődik a pálma zsírral. A kókuszolajnak kókuszíze van.Érdemes lenne kitárgyalni a halakból származó olajokat. Nagy közelítéssel, minél mélyebben él a hal, annál egészségesebb számunkra az olaja.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
válasz Woodslave #607 üzenetére
A kókuszolajnak, kókuszra jellemző íze van. Ebben a formájában viszonylag drága "csemege"
A felhasználása is korlátozott, mert nem minden étel bírja el a kókuszos ízt.
(Tojást még nem sütöttem benne. Kipróbálom. )A pálmaolaj, a kókuszon kívül, minden más részéből készül a pálmának.
Eredetileg nem jó az íze, ezért finomítják. Íztelen zsír. Nagyon sok helyen használják, mert viszonylag olcsó.
A ma kapható margarinok, kivétel nélkül, pálmaolajjal vannak keményítve.
Jó sütési tulajdonságai vannak, de nem több.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
-
válasz Cathfaern #628 üzenetére
Próbáld ki túróval.
A Frischkäse, kategóriába a magyar túró is belefér.
Ha az eredeti recept szellemében készíted, akkor inkább Ricotta vagy körniger Frischkäse (Hüttenkäse) lenne az ideális.
Az utóbbi annyiban tér al a magyar túrótól, hogy bors méretű szemcsékből áll össze és egy kicsit lazább szerkezetű a túrónál.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
A reszelt mozzarella teljesen átlagos kereskedelmi termék.
Például.Az olasz ételek egyik elengedhetetlen sajt kelléke. A másik a parmezán.
Visszatérve a rendes mozzarellára. A ketó étrendbe bizonyosan belefér egy finom előétel.
Mozzarella - paradicsom előétel.
hozzávalók:Mozzarella.
Paradicsom. (érett, szóval paradicsom ízű)
Friss bazsalikom levél.
Balzsamecet.
Olívaolaj. (lehetőleg extra szűz)A sajtot kevesebb mint 1 centiméteres szeletekre vágjuk.
A paradicsomot kicsit vékonyabbra.Egy lapos illetve tálalótálba egy kevés ecetet öntünk.
Az ecetebe belefektetjük a sajt szeleteket.
A sajtra kerüljön a paradicsom.
Legfelülre a bazsalikom levelek.
Az egészet meglocsoljuk még egyszer az ecettel.
Finoman megöntözzük az olajjal.
Az elkészült ételt pár percig hagyjuk összeérni, a tálalás előtt.Egy hasonló recept.
Ebben frissen őrölt bors és citromlé is szerepel.Tipp.
Az olajat és ecetet összedolgozva más ízt ad, mint csak egy kicsit keveredve. Ki kell próbálni mind a két ízt.
A balzsamecet vörös szőlőből is készülhet. Nekem jobban ízlik a vörös. Próbáld ki mind a két fajtát.
A cserepes bazsalikom nagyon érzékeny. A vásárláskor be kell csomagolni papírba a növényt és így vinni haza. Teljesen, hogy minél kevesebb hőingadozást kapjon.
Meleg és világos helyen, sokáig életben marad.
Nyáron a szabadba is ki lehet ültetni, de védett helyre kell elhelyezni.
Ha túléli az első pár napot, hosszú ideig marad életben.A leveles növényeket idegméreggel védik a levél rágcsálóitól. A valódi citrom leve, semlegesíti az idegmérget. Az ecet helyett illetve mellet a citrom levét érdemes használni.
A paradicsomot hűvös helyen, de nem a hűtőben kell tárolni.Bon appetit.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
"..a zsír csökkenésével csökken az ösztrogén szint, és ez talán segít...
Kezd el a futást.
A nulla méter futási képesség és a tíz kilométer lefutása között feszített tempóban tíz hét az eltérés.
Laza tempóban fél év szükséges a cél eléréséhez. Mire lefutod tudod futni ezt a távot, a felesleges zsír többsége is nyomtalanul tűnik el.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
válasz Cathfaern #876 üzenetére
Teljesen lényegtelen mennyi koleszterint viszel be étkezéssel a testedbe.
A vérben halmozó koleszterinek 80-85%-át önállóan állítja elő az emberi test.
Az én koleszterin szintem magas. Amikor megkérdeztem az orvosom, milyen étrend segít, érdekes választ kaptam. Nem érdemes a koleszterin szegény diétával bajlódni. Legfeljebb növekedni fog a saját termelés mértéke, a kúra alatt.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Ez nagyon egyénfüggő. Én a napi kettő étkezést favorizálom.
Egy számomra is kevés. A három meg sok.
Ma is szenvedtem. Családi ebéd marhapörkölttel. A pörkölt jó volt, csak nem voltam éhes.
A reggelit nagyjából 8 és kilenc óra között fogyasztom el. Ha tehetem, kb hetente kétszer, 3-8 kilométert futok reggeli előtt.
Ebéd helyett futok hetente egyszer. A kora délutáni futás célja az hogy meglegyen a heti legalább15km. Ez a futás már nehezebben megy, a reggeli futáshoz képest. Este 6-7 között a napi második, egyben utolsó étkezés, célja a jóllakás.(Reggel csak az éhség megszüntetése a cél.)Van az ismerősi körben olyan ember, aki naponta csak egyszer étkezik. Túlsúlyos. Persze ennek több oka van. Nulla mozgás mellé betol ebédre két adag ételt. Az egyik adag vegetárius, ami gyakran lisztalapú, cukros étel. Magyarul gyorsan felszívódó, kalória bomba.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
-
válasz Cathfaern #1029 üzenetére
"barmilyen allatfajt megnezel, akkor azt latod hogy ha termeszetes taplalekot fogyaszt, akkor nem eszi tul magat, nem hizik el"
A túlevéssel nincs baj. A legtöbb ragadozó állat, a zsákmányszerzés végén túleszi magát. A vadászat végére amúgy is fáradt lenne, tehát pihizik, akár napokon át. Elhízni viszont valóban nem tud. Kövéren nem lehet ekég gyorsan futni a zsákmány után. Éhezik, amíg le nem fogyasztja a minimális feleslegét.
A növényevőknek sem jobb a helyzete. Ha elhízottak könnyű prédák a vadászoknak.Ha megnézed a haszon állatokat, naponta többször kapnak élelmet. Lényegtelen, hogy éhesek vagy sem. Idővel persze rászoknak a ritmusra és el kezdenek hízni.
Mi emberek, saját magunkat is hízóállat módjára tartjuk. Naponta három nagy étkezéssel és sokan kettő kiegészítő étkezéssel élik az életüket. A folyamatosan nassolókról nem is érdemes szót ejteni.
Ha úgy élünk mint ahogyan a hízóállatainkat tartjuk, nem kell csodálkozni, hogy elhízunk.
Enni akkor kell, amikor éhesek leszünk. Sőt, idősebb korban akkor sem biztos, hogy jó ötlet enni. Az idősebbek már keverik az éhséget a szomjósággal. Ha a vízivás már nem segít, kell étkezni, 50-60 év fölött.A kiegyensúlyozott és optimális étkezésről, azt gondolom, hogy fogalmunk sincs. Egy eszkimónak és .japán őslakosnak nem lehet azonos az optimális élelmiszere. A katogén japánnak kevesebb jövője van, mint a katogén eszkimónak.
De e másik történet.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
válasz Cathfaern #1031 üzenetére
"De könnyű ezt kipróbálni embernél is: edd tele magad bármilyen kajával, majd próbálj meg utána zsíros-proteindús ételt (mondjuk sült kolbászt) letuszkolni. Valószínűleg pár falatnál több nem fog lemenni....
Így nem, de van megoldás.
Mivel a zsírok túladagolására jelez az emberi test, nem megy a dolog.
Ha sült kolbász zsír mennyiségét chipsben próbálja valaki megenni, sikerrel tudja venni az akadályt. A szénhidrát megeteti a zsírt. Korlátlan mennyiségben, legfeljebb csak a gyomor fizikai térfogata jelent problémát.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
válasz Teasüti #1049 üzenetére
Mint "gyakorló" koleszterin problémás személy, leírom a tapasztalataimat.
Bevezetőként érdemes tisztázni, hogy mi - mennyi. Mivel kétféle mértékegység használata elfogadott.:
200 mg/dL = 5.18 mmol/L
Ez a ma elfogadott legmagasabb még egészségesnek tekinthető mérték.
A rossz koleszterin ami az LDL, háromnegyede lehet ennek a mennyiségnek.
A "jó" koleszterin, ami a HDL legalább egynegyede kell, hogy legyen az összes koleszterinnek.
Ha a HDL szint magas, az nagyon jó segít lebontani a vérben lévő LDL mennyiséget Elszállítja a lebontáshoz. Elméletileg. Gyakorlatilag, a nagyon magas HDL szint pont olyan rossz, mint az LDL.Azt mondják, hogy a magas koleszterin szint között és a szív- és agyi vérellátási problémák között nincs összefüggés, csak részben mondanak igazat.
A koleszterin kórós mértékben rakódhat ki az érfalra. Ez már oka az említett betegségeknek,
Az agyi vérellátási problémákat nagyon jól lehet diagnosztizálni ultrahanggal. A szív ellátásának problémáit nehezebb, de terheléses teszttel és az esetleges tünetekre odafigyelve, időben felismerhető a veszély.
Az érfalakra kiült koleszterinnek kettő állapota lehet. A friss "lágyabb" részek elszállíthatóak. A "meszesedés" viszont marad.
A kezeletlen magas koleszterint okozta következmények csökkentésére vérhígító készítményeket szoktak adni. A legegyszerűbb megoldás a legkisebb kapható dózisú Aszpirin rendszeres napi szedése, Vannak sokkal jobb gyógyszerek erre a feladatara. Azok viszont nagyon drágák.A koleszterin szint csökkentő gyógyszerek első generációi kontra produktívak voltak. A mai gyógyszerek
talánjobbak. A mellékhatások viszont erőteljesek lehetnek. Viszonylag folyamatosan kell ellenőrizni a vérképet, ezen gyógyszerek szedése mellett.A növényekben nincs koleszterin, A húsokban és a halakban van. A halak jobbak, főleg a hideg és mélyvízi fajták, mivel az olajuk nagyon hasznos zsírsavakat tartalmaznak.
Az állatok testének koleszterin mennyiségét egyszerűen meg lehet érteni. Kívül és legbelül magas a koleszterin. Kívül a bőr, tartalmazza a legtöbb koleszterint. Az alatta lévő zsírokban magas. A húsokban a legalacsonyabb. A belső szervekben magas a koleszterin szint. A máj valóságos koleszterin bomba. A vér mindenütt jelen van, ezért alacsony a koleszterin tartalma.
Most már tudjuk, mit érdemes és mit nem fogyasztani. Sokat nem szabad ezen rágódni, mert a koleszterin túlnyomó többségét, 70-80%-át, saját magunk állítjuk elő. Az orvosom azt mondta, lényegtelen, hogy mit eszek, nem sokat befolyásol. Azt gondolom, sok beteg füllentett ez ügyben, ezért került erre az álláspontra.
A saját tapasztalatom egy kissé mást mond. Habár az összes koleszterin szintjét nem befolyásolja jelentősen az étkezés, a jó és rossz koleszterin arányát viszont nagyon befolyásolja. A sok zöldség és gyümölcs fogyasztása emeli a HDL szintet és csökkent az LDL-t.
A sportolás csökkenti a koleszterin szintet, de a túl magas szint csökkentésére önmagában nem lelegendő.Most ott tartok, hogy a koleszterin szintem háromnegyede a maximálisan elfogadhatónak.
A HDL/LDL arányszám is optimális. Furcsaság mégis van a dologban, mert a koleszterin szint, duplája a rossznak. (Annak ellenére, hogy a jó koleszterin szint is gyógyszerrel van csökkentve.)Vannak koleszterin dologban további furcsaságok. A kókuszolaj nem tartalmaz koleszterint, mégis kerülendő.
A margarinokat, amik szívbarátok állítólag, mégis kókusz vagy pálma olajjal keményítik. (Inkább az utóbbival, mert olcsóbb és teljesen íztelen.)Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
válasz Cathfaern #1067 üzenetére
"..Szóval ha szívinfarktusod sose volt és koleszterincsökkentőt szedsz, akkor megkapod az összes mellékhatásukat bármiféle eredmény nélkül. ...
Ez kevéssé valószínű. Inkább a stroke esélyes nálam.
Tavaly voltam teljes egészségállapot ellenőrzésen. Van egy kismértékű szívbillentyű záráshibám. Van egy hosszútávfutókra jellemző EKG eltérésem. Nagyjából másfél éve kezdtem el futni. Eddig utáltam, de rájöttem, ha egészségesen akarok maradni az életem második felében, akkor jelentős mennyiségű izomtömeg tartalékkal kell ráfordulni az idős korra. Kettő-ezerhuszonegyben - kerek születési évforduló - szeretném lefutni a maratoni távot. Most 13 km az egyéni csúcsom.
Az agyi vérellátó erekben sajnos már van meszesedésem. Elméletileg ennek egy részét a HDL el tudja takarítani."Rossz hírem van ezzel kapcsolatban: ellentétben az LDL-el a magas triglicerid szint egyértelműen összeköthető érrendszeri megbetegedésekkel."
Tudom.
"Tehát magas a triglicerided"
Nem. Az minden mérés esetében normál mértéken belül volt a mért érték.Közben rájöttem, hogy a nagyon magas HDL értékért az étkezésem is felelős.
Reggeli.:
Ayran, csilipaprika, paprika, paradicsom valami szezonális és nyersen fogyasztható zöldségfélével. Most cikória. Kevés lenolaj, kicsivel több tökmagolaj. Kurkuma, mint ízjavító. Zabpehely, mint ízrontó. Valami savas lötty, citrom leve vagy ecet esetleg almaecet. Segíti a zöldségfélék emésztését. Buddha azt mondta egyszer, hogy a feketekömény minden betegséget gyógyít a halálon kívül. Egy kis feketekömény is kerül a reggelibe, az íze miatt.
Ehhez jön egy szelet kenyér valami felvágott félével. A kenyér félbarna vagy teljes kiőrlésű.Az ebéd, leginkább olyan mint kutya vacsorája, leginkább elmarad. Ha nem tudom elkerülni, akkor eszem valamit.
A vacsora változatos. Tejtermékből általában az író kerül a bögrébe. Hozzá némi zabpehely. A zöldségek kiegészülnek hagymafélével. A tányérra valami frissen készült étel kerül. Egy szelet hús, némi körettel.
Esetleg valami olasz és gyorsétel jellegű valami. Némi sör hozzá. Esetleg bor ünnepélyesebb alkalmakkor.
Ma estebédként Tafelspitz került az asztalra.(főtt marhahús, tormával. Hozzá a levében főtt burgonyával és répával)
Vitaminokat és más étrend kiegészítőket nem igazán nyomom. A futás kezdetén voltak izom problémáim. Akkor ettem lyzint. Néha kalcium - magnézium tablettát szedek. Amit majdnem naponta tolok, a D3 vitamin. A niacin túladagolása bőrpírt okoz. A természetes bőr természetes barnaságra rátesz egy lapáttal. Nagyon jól néz ki. És emeli a HDL szintet.
Nagyon esznél kell lenni a niacinnal. Az allergiás reakció rákvörös bőrrel jelentkezik.Nézegettem a koleszterin szint otthoni mérésének lehetőségeit. Ezzel lehetne ellenőrizni az étkezés és a koleszterin szint valódi összefüggéseit. Nagyon drágák a hozzáférhető mérőeszközök. De legalább pontatlanok is.
(#1073) psyche: "Ja és a jelenlg piacon lévő egyetlen termék, amely ipari mennyiségben tartalmaz vitaminokat, az a ..... pro"
Ezt így nem írhatod le. Reklám megjelenítésnek számít.
Az egy másik történet, hogy ami neked jó, az másnak fosatószer lehet, mert nem vagyunk egyformák. Az egy harmadik történet, hogy mennyi hasznosul valójában a beszedett készítményből.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
-
válasz Cathfaern #1118 üzenetére
Azt gondolom az edzés utáni azonnali proteinfogyasztás igénye félreértésből alakult ki.
Az edzés vagy vadászat alatt kismértékben károsodnak a izmok. Ezek regenerációjához szükséges a protein.
(A nagyobb károsodás jele az izomláz. a sérült rostok gyulladása okozza a fájdalmat.)
Az edzés hatására károsodott izomzatot fejleszti tovább a gyógyulási folyamat. (Izomépítés.) Elérhető protein mellett a regeneráció gyorsan megy végbe. Ha nincs vagy kevés a protein, akkor belassul a folyamat.Az izomzat leépülést a tartós alultápláltság okozza.
Ezen folyamat során zsírszövetek és izomzatok lebontása fokozatosan és vegyesen megy végbe.
A koponyán van olyan zsírszövet, ami az éhen halt emberek esetében sem bomlik le.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Nem a CH-hoz, hanem a cukorhoz.
A cukrok fognak a leggyorsabban a véráramba kerülni.
Ezek közül is szőlőcukor kapja a legmagasabb prioritást, mert közvetlenül áttölthető a vérbe.A zabpehely 50-60%-a szénhidrát. Ám ehhez csak nagyon lassan tud hozzájutni a szervezet. (Feltéve, hogy nem főzték péppé.) Nyilván a feldolgozandó/feldolgozható élelem folyamatosan emésztődik. Amit ebből az emésztés folyamatában ki lehet emelni, az kerül a vérellátásba. Garantáltan nem a cukron kívüli szénhidrátok lesznek az elsők. Azt sem gondolom, hogy a fehérjék és zsírok emésztésének sebessége azonos. Még kategórián belül sem.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
válasz Teasüti #1158 üzenetére
Látszólag igaz a kijelentésed, de nem az inzulin szint, hanem a vércukorszínt számít.
A vércukorszint szabályozza az inzulin szintet. Az inzulin biztosítja a sejtek cukorfelvételének lehetőségét, Egy kalciumalapú hormon, ennek ellenében a cukorfelvétel blokkolását szabályozza. Ezért tüneti kezelés az inzulin bevitel a kettes típusú cukorbetegek esetében.Gondolom, ez a kettős szabályzás az agyi- és idesejtek vészhelyzeti energiaellátását szolgálja. Lényegtelen az inzulin aktuális szintje, az izomzatnak nem szabad vércukrot felvennie, arra az agynak és az idegrendszernek van szüksége. A magas cukorszint esetében sincs blokkolás. Ezért eszik halálra magukat ezek a sejtek. A cukorbeteg megvakul. Elveszti az érzékelést leginkább a végtagjain, ezért lesz amputálás az oda nem figyelés vége.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
válasz consono #1185 üzenetére
A BMI már túlhaladott. Helyette jön a Body Volume Indicator. A BVI vagy a másik rövidítéseként AMI sokkal pontosabb képet ad.
https://www.area-mass-index.de/ami-berechnung/
A fenti linken kehet számolni és kiértékelni az eredményt. Nem kell sok német tudás a használatához.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
válasz Teasüti #1187 üzenetére
Ezzel vagy hasonló mérleggel tudod mérni.
https://www.mall.hu/merleg/aeg-pw-5644-szemelymerleg?src=bestsellersLegyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
"Az egyértelmű hogy a nemtől, magasságtól, kortól változik a számítás, de az ativitástól miért?"
Mert az aktivitás
zsírégetőzsírfogyasztó hatású. Ha látsz egy elhízott maratoni futót, fényképezd le nekem.
A reggeli futás, üres gyomorral, nagyjából 20%-al emeli, az étkezés után elérhető zsírégető hatást.
Az egészséges életmód alapja heti három alkalommal, legalább egy órányi és folyamatos mozgás lenne.
Futás, úszás vagy kerékpározás.
Ha a többi napon, legalább 90 perc mozgás, 6-8 ezer lépéssel összejön, nem kell számolnod jó néhány népbetegséggel.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
-
-
-
-
válasz Cathfaern #1301 üzenetére
"Amit tudok, hogy a "civilizációs" betegségek folyamatosan terjedőben vannak, miközben ezek nem voltak elterjedtek ~150 évvel ezelőtt."
Erről valami bővebb információ?
Főleg elérhető életkorra vetített bontásban érdekel a kérdés.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
válasz Cathfaern #1332 üzenetére
"ha már ch-kat számolunk, ugye zabban 100g-ban 55g ch. Nem tudom mennyit eszel meg egy evésre, de azért az mindenképp jelentős mennyiség."
Nagyjából a zabpehely az egyetlen gabonakészítmény, ami egészségesnek tekinthető. Jótékony hatási.:
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/a_zab_kevesbe_ismert_hatasai/20161024142929a teljes kiőrlésű zabpehelynek kettő formája létezik. Talán a közkedveltebb, a lágyabb változat. Én a keményebb - magosabb változatot szeretem.
A szeretem némi túlzás, ezt vagyok hajlandó megenni.Szerintem a tejjel unalmas az íze. Sokkal finomabb (hígított) joghurttal, zöldségekkel és fűszerekkel elkészítve. Ráadásul kevésbé unalmas. Határtalan mértékben kombinálható.
Van még egy hatalmas előnye. Annyira nem finom, hogy sokat lehessen enni belőle.
[ Szerkesztve ]
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
válasz margithid #1343 üzenetére
Nem az emészthetőség javítása a helyes cél. A szénhidrátoknál is igaz, minél lassabban emészthető, annál tovább marad a jóllakottság érzése. Kisebb a vércukor emelkedés és az inzulin reakció.
Cathfaern:
Hiába magas a zab szénhidrát tartalma, az elfogyasztott mennyiség is számít. Egy átlagos felnőtt naponta több kenyeret eszik, mint én a zabpehelyből egy hét alatt.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest