Új hozzászólás Aktív témák

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Teasüti #1049 üzenetére

    Mint "gyakorló" koleszterin problémás személy, leírom a tapasztalataimat.

    Bevezetőként érdemes tisztázni, hogy mi - mennyi. Mivel kétféle mértékegység használata elfogadott.:
    200 mg/dL = 5.18 mmol/L
    Ez a ma elfogadott legmagasabb még egészségesnek tekinthető mérték.
    A rossz koleszterin ami az LDL, háromnegyede lehet ennek a mennyiségnek.
    A "jó" koleszterin, ami a HDL legalább egynegyede kell, hogy legyen az összes koleszterinnek.
    Ha a HDL szint magas, az nagyon jó segít lebontani a vérben lévő LDL mennyiséget Elszállítja a lebontáshoz. Elméletileg. Gyakorlatilag, a nagyon magas HDL szint pont olyan rossz, mint az LDL.

    Azt mondják, hogy a magas koleszterin szint között és a szív- és agyi vérellátási problémák között nincs összefüggés, csak részben mondanak igazat.
    A koleszterin kórós mértékben rakódhat ki az érfalra. Ez már oka az említett betegségeknek,
    Az agyi vérellátási problémákat nagyon jól lehet diagnosztizálni ultrahanggal. A szív ellátásának problémáit nehezebb, de terheléses teszttel és az esetleges tünetekre odafigyelve, időben felismerhető a veszély.
    Az érfalakra kiült koleszterinnek kettő állapota lehet. A friss "lágyabb" részek elszállíthatóak. A "meszesedés" viszont marad.
    A kezeletlen magas koleszterint okozta következmények csökkentésére vérhígító készítményeket szoktak adni. A legegyszerűbb megoldás a legkisebb kapható dózisú Aszpirin rendszeres napi szedése, Vannak sokkal jobb gyógyszerek erre a feladatara. Azok viszont nagyon drágák.

    A koleszterin szint csökkentő gyógyszerek első generációi kontra produktívak voltak. A mai gyógyszerek talán jobbak. A mellékhatások viszont erőteljesek lehetnek. Viszonylag folyamatosan kell ellenőrizni a vérképet, ezen gyógyszerek szedése mellett.

    A növényekben nincs koleszterin, A húsokban és a halakban van. A halak jobbak, főleg a hideg és mélyvízi fajták, mivel az olajuk nagyon hasznos zsírsavakat tartalmaznak.

    Az állatok testének koleszterin mennyiségét egyszerűen meg lehet érteni. Kívül és legbelül magas a koleszterin. Kívül a bőr, tartalmazza a legtöbb koleszterint. Az alatta lévő zsírokban magas. A húsokban a legalacsonyabb. A belső szervekben magas a koleszterin szint. A máj valóságos koleszterin bomba. A vér mindenütt jelen van, ezért alacsony a koleszterin tartalma.

    Most már tudjuk, mit érdemes és mit nem fogyasztani. Sokat nem szabad ezen rágódni, mert a koleszterin túlnyomó többségét, 70-80%-át, saját magunk állítjuk elő. Az orvosom azt mondta, lényegtelen, hogy mit eszek, nem sokat befolyásol. Azt gondolom, sok beteg füllentett ez ügyben, ezért került erre az álláspontra.

    A saját tapasztalatom egy kissé mást mond. Habár az összes koleszterin szintjét nem befolyásolja jelentősen az étkezés, a jó és rossz koleszterin arányát viszont nagyon befolyásolja. A sok zöldség és gyümölcs fogyasztása emeli a HDL szintet és csökkent az LDL-t.
    A sportolás csökkenti a koleszterin szintet, de a túl magas szint csökkentésére önmagában nem lelegendő.

    Most ott tartok, hogy a koleszterin szintem háromnegyede a maximálisan elfogadhatónak.
    A HDL/LDL arányszám is optimális. Furcsaság mégis van a dologban, mert a koleszterin szint, duplája a rossznak. (Annak ellenére, hogy a jó koleszterin szint is gyógyszerrel van csökkentve.)

    Vannak koleszterin dologban további furcsaságok. A kókuszolaj nem tartalmaz koleszterint, mégis kerülendő.
    A margarinokat, amik szívbarátok állítólag, mégis kókusz vagy pálma olajjal keményítik. (Inkább az utóbbival, mert olcsóbb és teljesen íztelen.)

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

Új hozzászólás Aktív témák