-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
Kézinél a minimum amit érdemes venni szerintem a Timemore C2.
Közép árkategóriában vagy 1ZPresso JX (Pro felesleges filterre, állíthatóságra nincs szükség, amúgy meg csak kényelemben jobb). Vagy ezen videó szerint a Normcore Grinder v2 a legjobb (állítása szerint majdnem C40 szint, viszont csak 100 EUR). De őszintén más review-t nem láttam még róla, szóval nem tudom mennyire van így.
Ezek felett meg csak Comandante C40 / 1ZPresso K-Max (többi nem olcsóbb annyival amennyivel ezek jobbak / megbízhatóbbak).
Ha árban nem mész el síktárcsás őrlőkig (Fellow Ode és társai) akkor elektromosban szerintem nincs értelme gondolkozni filterre. Kéziben ugyanazért a pénzért jobb ízeket fogsz kapni, és filterr beállítással esetén mire elkezded őrölni már végeztél is ezekkel az őrlőkkel (főleg 1ZPresso-kkal)
-
-
Cathfaern
nagyúr
válasz justgiveup #118114 üzenetére
French Presshez mindenképp javasolnék valami filter pörkölést kipróbálni Hoffmann-féle főzési módszerrel. Nehéz ajánlani konkrétumot, mert ez a kategória folyamatosan változik attól függően hol érik a kávé, illetve miből vásárolt a pörkölő, de Casino Mocca bármelyike jó lehet, vagy picit alacsonyabb árkategóriában Roastopus valamelyik filter pörkölésű kávéja.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz #69379456 #118136 üzenetére
"Lelit MaraX gépem van, szintén puck prep, wdt, disztribútor, fejhőmérő, minden mágia, de a shotok egyszerűen rosszak."
WDT alatt akupuntúra tűs (0.3 - 0.35 méret) WDT-t értünk? Csak mert fogpiszkáló és társaival akár még többet is árthat, mint amennyit segít az ember.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz WarLock07222 #118172 üzenetére
Milyen márkát (márkákat) érdemes megkóstolni ha az ember a "klasszik" tonikot sose szerette?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz skoos #118196 üzenetére
"mikor lefogyott az előző kiveszek kg 250gr-t ... Kb 1hetet hagyom állni"
Két probléma van ezzel:
1. Ha fagyasztóból vesz elő az ember, akkor vagy rögtön fel kell használni mindent amit elővett, vagy légmentesen záródó zacskóval együtt kell elővenni és nem kibontani amíg fel nem melegszik szobahőmérsékletűre (~24 óra ha biztosra akar menni az ember). Ha fagyasztóból előveszed a babokat és azok levegővel érintkeznek, akkor rögtön lecsapódik rajta a pára és nagyon hamar hazavágja őket ahogy melegszenek fel. Szóval az a megoldás, hogy a kilós kávét ne bontatlanul tedd a fagyasztóba hanem ~250g-os adagokba porciózva (vagy akár kisebbekbe, ami 3-4 nap alatt elfogy).
2. Tapasztalatom szerint a fagyasztóból (helyesen) felengedett kávébab hamarabb ledöglik. Szóval az az 1 hét pihentetés elég is arra, hogy ledögöljön a kávé mire elkezdenéd inni. Ha pihentetni akarod, akkor azelőtt tedd, mielőtt lefagyasztanád, fagyasztóból elővéve pedig minél hamarabb használd fel.Amúgy mennyi idő alatt fogy el az 1 kiló? Mert ha kevesebb, mint egy hónap, akkor nem is biztos, hogy van értelme fagyasztani, lehet elég szétszedni 4-5 részre (hogy mindig csak egy kis része legyen nyitogatva). Főleg ha tudod szobahőmérsékletnél hidegebb helyen tárolni az épp nem használt adagokat (kamra, pince, stb.)
-
Cathfaern
nagyúr
Olcsó elektromos semmit se ér. Hario Mini Mill Slim Plus a semminél jobb, de 2 kör letekerése után ki akarod vágni az ablakon annyira nehéz tekerni Kerámia késesek mind ilyenek, szóval minimum célszerű belőni egy acél késeset azok könnyebben tekerhetőek. Ahogy nézem AVX-nek sajátmárkásban van 15k-ért, tapasztalat nincs vele, de Hario-nál csak jobb lehet. Igaz csak hat fokozatnyi állítás van, nem tudom az elég lesz-e kotyogósra...
Ha kicsit még bővíthető a keret, akkor ott van a Timemore C2 25k-ért, az nekem tökéletesen működött kotyogósra (meg filterre is használható, bár ott azért volt hova fentebb lépni ízvilágban).[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
Full automatával is lehet vállalható kávét főzni, csak némi állítgatás kérdése: [link]. Árban sem feltétlen több, mint a 150-200k kereted, főleg ha használt is mehet.
"olyan kész bolti őrölt kávéval aminek a szemcsemérete miatt pont iható lenne a kávé a EC 685 Dedica géppel"
Ilyet nem fogsz kapni, legalábbis Magyarországon. Viszont ha bemész olyan kávézóba, ahol árulnak kávét, ott (legtöbb helyen) le fogják darálni neked espressora. Viszont kell hozzá nem nyomásfokozós kosár, meg tamper."Bocsássatok meg a tudatlanságomért, ezt a két féle kosarat (normal, nyomásfokozós) alapból tartalmazza a gép?"
Legtöbb alsó kategóriás gép vagy csak nyomásfokozósat tartalmaz (ebbe mehet a bolti kávé) vagy mindkettőt (ritkább). Az konkrét modell meg kiszerelés függvénye, hogy pontosan mit. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Heavyrain #118219 üzenetére
Ízesített kávéból nem fogsz tudni jobb minőséget venni, mint a Frei-es. Igazából nincs is értelme jobb minőséget venni, mert a kávébabnak az ízét úgyis 100%-ban elnyomja az ízesítés. Topicban nagyjából szentségtörés, de egyébként én is szeretem az ízesített kávékat, igaz inkább "desszert"-ként édesen, és nem napi kávéfogyasztásra. Szóval ha ízlett a Frei-es, nyugodtan vedd meg, az ízét úgysem a benne lévő kávé, hanem az aromák fogják meghatározni.
-
-
Cathfaern
nagyúr
válasz justgiveup #118344 üzenetére
Egyetértek. Szerintem ha egy hét alatt elfogy egy zacskó kávé, legjobb ha kamrában és/vagy szobahőmérsékleten van tárolva.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #118348 üzenetére
Nem az a problémába, hogy a hűtőben sok a pára. Hanem a konyha levegőjében. Ugye a hűtőből kiveszed mielőtt kinyitnád, akkor érintkeznek a hideg babok a párás levegővel és akkor csapódik le rájuk a pára. Tegyél be egy üvegpoharat a hűtőbe, majd hagyd elől annyi ideig amennyi ideig a kávébabokat kiméred. Meglepődnék ha nem párásodna be.
#118347 stereofan
"nem probléma, többen még vizezzük is a babokat adagonkénti őrlés előtt"
Vizezed majd rögtön felhasználod, nem pedig vizezed és visszateszed a hűtőbe napokra Nem az a gond, ha víz éri a babokat, hanem ha víz éri + tárolod. -
Cathfaern
nagyúr
Van egyébként már valami összehasonlító teszt az Arco-hoz?
[ Szerkesztve ]
-
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Karex #118546 üzenetére
"akkor miért csak a K-Plus-nál van direkt portafilterhez való őrleménytartó?"
Én csak cold brew-hoz használtam egy ideig, ami "némileg" nagyobb őrleményméret "némileg" kisebb tapadási hajlandósággal, de még így is nagyon sokat kell kocogtatni ahhoz, hogy lemenjen minden. Szóval szerintem nem nagyon jött be nekik a design, ezért se erőltették. -
Cathfaern
nagyúr
válasz koxkids #118554 üzenetére
Brikkát én "Bialetti előírás" szerint szoktam használni, nem az alapján ahogy sima kotyogóst javasolják. Próbálkoztam elég sokat hideg vs. meleg vízzel, de nekem hideggel mindig jobb lett Brikkával a végeredmény. Kávéból én olyan 15-16g körül szoktam belerakni, vízet meg annyit amennyit a jelölés mutat (egyes verziókban a víztartályban van a jelölés, de pl. enyémen a felső részben van egy jelölés, szóval abban kell kimérni a vízet és úgy beleönteni az aljába). Nyilván így valamivel rövidebb lesz a végeredmény, de (továbbra is szerintem) Brikka így produkál finomabb kávét. Láng meg mehet annyira, hogy épp ne érje el a szélét, és amint "pukkan" rögtön lekapcsolni.
Rendes kotyogóst én is a "modern" ajánlások szerint szoktam használni, szóval forró vízes indítás, szelep aljáig víz, és alacsony láng.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz lszlfrng #118553 üzenetére
Beleolvastam a cikkbe, és eszembe jutatta, hogy újabban azon vagyok leakadva, hogy mennyire más pihentetési időt javasolnak. Pl. Coffea Circulor 3 nap pihentetést ír, van ahol 1-2 hét, ezen a linken meg 2-3 hét. Valószínűleg bab függő is az ideális idő, de így aztán ember legyen a talpán aki eligazodik rajta
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Zen42 #118561 üzenetére
FB-n jött szembe a reklám, rögtön eszembe jutott ez a témakör:
Lehet kapni olyan őrlőt, ahol 30-60 fok között állítható az őrlési hőmérséklet, azzal lehet kísérletezni [Victoria Arduino MYTHOS] -
Cathfaern
nagyúr
válasz #69379456 #118588 üzenetére
"Most BWT kancsó van 2 hónapja"
Miért? Különféle kancsókkal kapcsolatban egyértelműen az a tapasztalat a topikban, hogy korrodálódást okoznak espresso gépekben.
Illetve első hsz-edben a témákörben azt írtad, hogy: "Kizárólag desztvíz-keserűsó-szódakiarbóna kombóval ment." -
Cathfaern
nagyúr
válasz #69379456 #118592 üzenetére
"A kancsóknál is elhangzott, hogy jó presszóhoz is"
Én ilyenre ebből a topicból nem emlékszek. Tudsz linkelni hsz-t?"a deszt víz nem is jó, csak a ro"
Ezt ma először láttam, és hogy őszinte legyek még sehol máshol se hallottam. A desztvíz és a RO között az egyetlen különbség, hogy ha utóbbi rendszer nem tökéletes, akkor nem 0 TDS lesz a víz, hanem valamennyi ásványianyag tartalma marad. De nem látom át igazán, hogy ez miben különbözne attól, mint hogy desztvízben többet és/vagy mást teszel bele."bár úgy rémlik, hogy pörkölő javasolta a kávéjához a bwt mg vizet presszózni"
Ha esetleg eszedbe jut melyik volt, arra is kíváncsi lennékAmúgy többedszer linkelem azt a kalkulátort ahol ki lehet számolni, hogy adott víz mit csinál espresso gép bojlerével: [link].
-
Cathfaern
nagyúr
válasz lszlfrng #118553 üzenetére
"Nekem annyi jött le, hogy ha nem fagyasztom le akkor bontástól számított napok alatt kampeca a kávénak."
Végigolvastam a linket, de én sehol se látok benne ilyet Igazából bontás utánról nem is írnak benne, csak pihentetési időről (ott meg azt írják, hogy ők 10 napot várnak fagyasztás előtt, de hogy ez kávétól függően lehet 1-3 hét is, és hogy jó minőségű világos pörkölésű kávék akár még 3 hónap után is jók lehetnek).
Illetve olyat említenek, hogy vákuum + felbontás és nem visszafagyasztás lehet, hogy problémás, de ez már a topikban is felmerült többször vákuumos tárolókkal kapcsolatban."Ráadásul vákuumozni is kellene, kicsi adagokban."
Én kis adagos ajánlást se láttam. Tény hogy beszél az adagonkénti fagyasztásról, de ajánlott munkafolyamatnak olyasmit javasolnak, mint amit páran mondunk ezen a fórumon is: berakni 100-200g-os zacskóban a fagyasztóba, majd adagonként elhasználni anélkül, hogy bármikor felolvasztaná az ember. Annyi különbség, hogy mindehhez ők vákuumozást javasolnak (szóval vákuum, fagyasztó, elővesz, kivesz egy adag, újravákuum, visszatesz). De ahogy nézem ők több hónap, évnyi eltartási időben gondolkoznak, oda lehet tényleg kell a vákuum (én olyan 6-7 hónap után érzek minőségromlást a saját zacsi + ikeás duplazáras módszerrel). -
Cathfaern
nagyúr
válasz lszlfrng #118645 üzenetére
"Ebben a fagyasztásos, vákuumos, kibontom, kiveszem, újravákuumozom majd visszateszem a fagyóba nem annyira hiszek. A levegő és annak páratartalma bemegy a szemek belsejébe"
Ez felengedett babnál igaz is lehet. De ugye az a lényeg, hogy nem engeded fel a babokat soha, így hiába csapódik le rajta pára (illetve inkább fagy rá pára a külsejére), az semmit se fog csinálni vele.Én már 2+ éve csinálom ezt (vákuum nélkül, csak saját zacskó + ikea duplazáras) különböző frekvenciával (attól függően mennyire torlódnak fel a vásárolt kávék), nem érzek minőségromlást mire elfogy a zacskó. Most március óta van egy Etióp a fagyasztóban, 12-22g-osával szedek ki belőle, ugyanolyan mint berakáskor. Volt egy One Eleven-es brazil, az kb. 9 hónap alatt fogyott el cold brew-nak, ott mondjuk az utolsó 2 hónapban már lehetett érezni, hogy vesztett a minőségéből.
Illetve ha jól rémlik Toobee is használja ezt a módszert. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Flashback #118673 üzenetére
Szerintem nem olyan meglepő. Ha nem a topikból indulsz ki, akkor az átlagember képe a kávéról valami híg keserű égett ízű folyadék, amit elég tejjel meg cukorral ihatóvá lehet tenni. Tejeskávé formájában meg még akár finom is. Ízesítés viszont a keserű - égett ízt szint eteljesen elnyomja, szóval végeredményben kapsz egy édesség - nassolás - desszert körüli élményt. Az egész Starbucks-os, Frei-es szirupos / habos / csokireszelékes / fűszeres történet is ugyaninnen indul és ugyanezért sikeres.
Önmagában nincs is ezzel semmi gond, persze nyilván egy másik kategóriát képvisel, mint a rendelésre pörkölt "specialty" kávé vonal. De ahogy a szivecske alakú Milka is megfér a single origin kézzel készült csoki mellett, úgy ez is Csak nem ennek a topiknak a témája. -
Cathfaern
nagyúr
válasz justgiveup #118676 üzenetére
Kb. 1 hónapja vettem Fellow Carter Everywhere termoszt (legnagyobb méret). Sajnos vége a folyamatos home office-nak, szóval kellett valamibe bevinni mivel átszoktam teljesen filterre az elmúlt 2 évben Azért erre esett a választás, mert a belseje kerámia bevonatos, így semmi fémes íze nincs a kávénak tőle.
Nekem tökéletesen bevállt, annyira hogy azóta vettem még 2 Carter Move-ot is, hogy hosszabb utazás közben is legyen meleg kávé (igaz sajnos kb. 2 mm-en múlik hogy a Move nem fér be a kocsink pohártartójába De ajtón elfér).
Kifejezetten forró vízre nem próbáltam, de ha direkt belefőzöm a ~300 ml kávét, annyi előmelegítéssel amivel a filter papírt bevizezem (~50-60g), akkor kb. 2 óra múlva még túl forró inni (ekkor szoktam kiönteni a felét bögrébe és hagyom hűlni pár percet), illetve kb. 7 óra múlva épp hogy túl meleg direktben a termoszból inni, olyankor vagy kinyitva hagyom picit hűlni, vagy ha kiöntöm bögrébe és akkor iható rögtön.
Szóval meglepődnék, hogy ha előmelegítés után 100 fokos vizet beleöntve ne tartaná 90+-on 1 óráig. De ha érdekel szívesen csinálok egy tesztet este.
Ami előnye, hogy nincs semmi "extra" alkatrész, nincs benne semmi műanyag ami direktben érintkezne a folyadékkal, egyszerű elmosni, és nagyon jó inni belőle, gyakorlatilag mint ha pohárból innál. Ha öntöd akkor van hogy 1 csepp lefolyik az oldalán, ha iszol belőle akkor nincs ilyen gond.
Árban viszont fáj (~12.000 Ft), illetve nincs semmi összehasonlítási alapom, szóval azt nem tudom megmondani mennyivel jobb vagy rosszabb más termoszoknál.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #118681 üzenetére
Meglepően semennyire. Arra számítottam, hogy a délutáni egyértelműen laposabb lesz, de azért legalább filter ízvilág. Ehhez képest azt mondanám, hogy a hűlésből adódó különbség többet számít, mint az hogy mennyit állt. Mármint tipikusan amikor kiöntöm a reggelit hamarabb megiszom, mint hogy lehűljön annyira, mint amikor a délutánit iszom És általában a délutánit finomabbnak érzem. Bár ebben pl. tapasztalat alapján benne van, hogy reggel kevésbé jól érzem az ízeket.
Hétvégén lehet csinálok egy kísérletet, hogy egy lefőzött adagot pár óránként megkóstolok mindig kimérve, hogy ugyanolyan hőmérsékleten kóstoljam
De az biztos, hogy ha a ~7 órát állt kávét elém rakják azzal, hogy frissen készült, akkor nem mondom meg, hogy nem az.
Mondjuk mióta olvastam, hogy a La Cabra szerint akár 6 hétig is lehet pihentetni a világos pörkölést, sőt van amelyik kifejezetten akkor lesz jó, illetve hogy April-esek kávézójukban előző nap előre leőrlik a filtert, mert így jobb lesz a végeredmény, már semmin se lepődök meg
-
Cathfaern
nagyúr
válasz WarLock07222 #118688 üzenetére
Mondjuk ebbe az is belejátszhat, hogy az ember ízérzékelése is változik a nap folyamán. Legalábbis az enyém biztos Felkelés utáni első órában kb. használhatatlan, ezért se volt opció, hogy még otthon iszok egy kávét: azt csak kb. lelököm anélkül, hogy bármit éreznék belőle. 2+ órával egész használható, de inkább 4+ óra mire úgy rendesen működik.
Valahogy olyan kísérletet kéne összehozni, hogy egyszerre tudj inni két kávét, aminek ugyanolyan a hőmérséklete (melegítés nélkül), viszont az egyik korábban készült. De azért ez is elég macerás logisztika. Ráadásul itt meg nem egyszerre készül a két kávé, szóval maga a főzés is belejátszhat (igaz ezt egy clever / switch + víz először módszerrel elég minimálisra lehet szorítani). Szóval a tökéletes kísérlet lenne, hogy főzöl egy kávét, kettéöntöd, majd az egyiket behelyezed termoszban valami időgépbe, ahol gyorsabban telik az idő, és amikor egyformára hűltek akkor iszod meg
De komolyra fordítva meglepő számomra a dolog, mert tényleg az ellenkezőjét várnám: minél frissebb a kávé annál finomabb, és ebből adódóan minél gyorsabban lehűl annál jobb. De akkor ezek szerint a te tapasztalatod is az ellenkezőjét mutatja.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #118687 üzenetére
Igen, ez az én agyamon is átfutott, hogy ha pörkölő lennék beragadt készlettel én is azt mondanám, hogy nem baj a 6 hetes
Viszont saját tapasztalatom részben igazolja amit írnak. Tipikusan 1 kiló kávét szoktam rendelni, ami nagyjából 4-5 hét alatt fogy el, szóval utolsó zacskó még akkor is 1 hónapos ha rendelésre pörkölték. És igazából sose éreztem problémát velük. Viszont pont most van a fagyasztóban egy etióp (Father's-től), ami nagyon friss pörkölés volt, ment is rögtön fagyasztóba, mert hogy túl sok a kávé, és azóta is küzdök vele, mert valahogy valami kellemetlen íze mindig marad.Illetve pont egy 4 hetes Johan & Nyström etióp kávé volt bontva amikor olvastam a lentebb linkelt cikket, azzal nagyon jól működött a cikkben lévő "2-6 hetes" recept, ami viszont nem működött jól az előbb említett frissen fagyasztott etióppal. De persze hiába mindkettő etióp, nem egy terület, nem egy pörkölő szóval ez akár a kávék közti különbség is lehet... Majd kísérletezek még
Előző nap őrlést még nem próbáltam, de ha igaz, hogy hosszú pihentetés javít filterre pörkölt kávén, akkor megmagyarázza miért működhet: gyakorlatilag egy gyorsított pihentetés, mivel nagyobb a felület.
-
Cathfaern
nagyúr
Ezt backelte valaki innen a topicból [KOPI Deva]? Ahogy látom már elkezdték leszállítani. Ők is csúsztak, de ARCO-val ellentétben még csak 6 hónap telt el az eredetileg tervezett megjelenés óta és 35%-át már kiküldték . Borzasztó névválasztás (a Kopi luwak miatt), de amúgy ígéretesnek néz ki.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz justgiveup #118728 üzenetére
Szerintem igen. Kb. olyan az állítás finomsága mint a C40-nek red clix-el, amit sokan használnak megelégedéssel espresso-ra. Ha meg idővel mégis kevésnek bizonyulna, filter őrlőnek akkor is tökéletes marad. Ennyiért szerintem hasonló kalibert nem nagyon fogsz kapni így hogy mindennek felment az ára.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #118687 üzenetére
Végeztem két tesztet ma a Fellow Carter termoszokkal :)
1. Forró víz teszt:
Legkisebb (236 ml) és legnagyobb (473 ml) termoszt is előmelegítettem forró vízzel, majd beleöntöttem újabb adag forró vizet. Ekkor megmérve 95 fokos volt a víz mindkettőben.
Lezártam őket 1 órára.Újraméréskor:
Kisebben 86 fokos volt a víz.
Nagyobban 89 fokos.Szóval erre a célra csak korlátozottan alkalmas, főleg hogy nyilván ha valahol szabadtérben főzés, akkor valami kézi eszköz, amit még ugyancsak elő kell melegíteni. Valószínűleg egy fél óra alatt 92 fok körül lenne, szóval ha elég annyi idő, akkor arra elég lehet.
De erre a célra valószínűleg jobb lenne valami más, literes termosz, mert a nagyobb a hőtároló tömeg, így lassabban is hűl le.2. Hogy változik a kávé ahogy hűl a termoszban:
Szokásos módon lefőztem egy kávét és ment a kisebbek termoszba. Frissen nem kóstoltam meg, de egy hete már ezt a kávét iszom, szóval nagyjából ismerem az ízét.Termosz előmelegítése után rögtön a termoszba főztem a kávét (The Barn, Guatemala, La Esperanza) Orea v2-vel, 12g kávé - 200g víz, Lance Hedrick "RECIPE #1" (https://www.youtube.com/watch?v=6mA92eLtPxg) módszerével. Termoszba mérve főzés után 78 fokos volt a kávé. Ezután óránként kinyitottam és belekóstoltam.
1 óra után a kávé 69 fokos volt a termoszban.
Termoszt kinyitva meglepően erős aromák csapták meg az orrom. Direktben inni túl forró lett volna, így pohárba öntöttem ki pár kortyot amitől 49 fokosra hűlt le. Ekkor főleg mogyorós ízvilág dominált, nagyon enyhe savakkal a háttérben.2 óra után 61 fokos volt a termoszban.
Így is még túl forró volt direktben inni. Pohárba kiöntve savak kicsit jobban előtérbe kerültek, de továbbra se voltak túl jelentősek.
Sajnos pohárban hőmérsékletet elfelejtettem lemérni, de feltételezve hogy ugyanaz a pohár feltehetőleg lineárisan hűti le olyan 47 fokos lehetett.3 óra után 54 fokos volt a termoszban.
Ihatóság felső határa közelében nálam. Ideális egyensúlyban voltak az édes és savas ízjegyek, édes mogyoró és kellemes sav egyszerre. Nekem talán itt ízlett a legjobban.
Pohárba kiöntve 44 fokos volt, itt már savak voltak csak.4 óra után 47 fokos volt.
"Pont jó" hőmérséklet alulról súrolva nekem. Mogyoró kicsit háttérbe szorult, inkább utóízbe jelent meg, viszont savak jó értelemben átváltoztak, az eddigi "általános" savasság egyértelműen egy kellemes gyümölcsös savra váltott. Egyértelműen új íz jelent meg, ami az eddigiekben nem volt benne.5 óra után 39 fokos volt.
Egyértelműen langyos már csak. Szinte kizárólag savak, enyhe virágos jelleggel. De komplexebb ízvilág jött elő, mint 3 óra után pohárba kiöntve 44 fokon. Itt volt a legkomplexebb a kávé, de nekem ez már túl "visszafogott" volt.Itt abbahagytam a kísérletet két okból:
1) már eléggé langyos volt így is a kávé
2) elfogyott :DA konkrét idő - hőmérséklet számokat nem célszerű figyelembe venni a termosz képességeivel kapcsolatban, mivel ugye óránként fel lett nyitva 1-2 percre és közben a hőtároló tömeg is egyre kisebb lett. Tapasztalat alapján 7 óra állás után szokott olyan lenni, mint itt 4 óra körül volt.
Konklúzió: érdekes kérdéskör tényleg. Romlani semmiképp se romlott a kávé ennyi idő alatt.
Eredetileg azt akartam írni, hogy szerintem továbbra is a hűlés miatt ízváltozás többet számít, mint a termoszban vagy nem termoszban állás. De visszaolvasva a jegyzeteimet, akárhogy is nézem 1 óra után amikor pohárba kiöntve 49 fokosra hűlt le kevésbé ízlett, mint 4 óra után termoszból 47 fokosan. Szóval ez alapján akár mondhatnám is, hogy tényleg jót tesz neki ha melegen áll. De továbbra se vagyok meggyőződve, hogy ez nem a saját ízlelésbeli változásomnak köszönhető inkább, illetve nyilván a pohárból (Ikea borospohár, eddigi legjobb "filter bögre" pedig próbáltam párat Kruve-okat kivéve) és a termoszból ivás különbsége is adhatja (bár azt gondolom ez inkább a pohárnak kedvezne).További érdekes kísérlet lehetne termoszba eltenni egy adagot, majd mire az lehűl "pont jó" hőmérsékletre készíteni egyet frissen úgy, hogy az termosz nélkül hűljön le "pont jó" hőmérsékletre. De minél többet gondolkozok rajta annál nehezebbnek hangzik ezt összelogisztikázni úgy, hogy a termoszt kinyitva rögtön lehessen inni a kávét (szóval kinyitva már ne kelljen tovább hűlnie) és tényleg egy hőmérsékleten legyenek.
Ugyancsak érdekes kísérlet lenne termoszban "lehűtött" kávé vs. Ember mug-al ugyanannyi ideig melegen tartott kávé. De azt max. akkor vállalom ha valaki hozzámdob egyet :D[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Flashback #118744 üzenetére
Szerintük konzisztensebb lesz az őrlemény, mert az akku és a DC motor miatt a hálózat frekvenciája nem befolyásolja a motort:
"The majority of the coffee grinders on the market are powered by AC motors, where motor speed is linked to the frequency of your mains power. Most countries use either a mains frequency of 50 or 60 Hz which will result in a different motor speed. This means that dosing and grind quality will change from country to country. The KOPI Deva runs independently of mains frequency, using a brushless DC motor, and PID technology to provide consistent speeds. You will get consistent results from grind to grind, wherever you are in the world."Illetve ha jól értem így az RPM beállítás is pontosabb így. Nekem kicsit audiofil "melyik irányból dugjuk be a tápkábelt" érzésem van tőle. De ez legyen a legnagyobb baja az őrlőnek, ahogy valaki kifejtette korábban a topikban a "vegyünk 30+ évre kávés eszközt" úgyse működik.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #118799 üzenetére
3 kg, 0.1g pontosság és beférjen espresso gép tálcára trió szerintem kb. esélytelen. 3kg 0.1g pontosságú se túl gyakori, de azok is tipikusan nagyok szoktak lenni.
"Avx 9k ft kínai"
Nekem ilyen van, de ez csak 2 kg max., és nagyon magas meg nagy is. -
Cathfaern
nagyúr
válasz brumi1024 #118807 üzenetére
Rustyt én is tudom ajánlani Legalábbis espresso / americano / filter vonalon (mást nem ittam ott). Annyit tennék hozzá, hogy "batch brew" alatt nem a nagy tételben főzött kávét értik, hanem valami moccamaster-szerű géppel főzöttet, cserébe az is finom és jó áron is mérik. Bár őszintén életemben nem ittam még ilyen olcsón filtert, szóval bár visszakérdeztünk, hogy ez tényleg két adag ára-e és azt mondták, hogy igen, azóta se vagyok biztos benne, hogy nem ők állítottak be rosszul valamit
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #118799 üzenetére
Véletlen futottam bele ebbe a mérlegbe, lehet ez jó lenne neked, feltéve hogy 2 kg elég a 3 kg helyett: [NORMCORE ULTRA-THIN COFFEE SCALE]
Ahogy nézem pont Sage-el demózzák, hogy mekkora (bár nem 920-assal, nem tudom mennyire van különbség méretekben)[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz roBEEsz #118858 üzenetére
"a pogácsán nem is látok egy árva lyukat sem"
Ezt többedszer látom már több különböző embertől, szóval pontosítsunk kicsit: csatornásodás az esetek 99%-ban nem azt jelenti, hogy szemmel lyukakat látsz a pogácsán. Nem is vagyok benne biztos, hogy espresso nyomás mellett szemmel látható lyuk meg tud-e egyáltalán maradni. Csatornásodás "csak" azt jelenti, hogy nem egyenletesen folyik át a víz a pogácsán, hanem lesz ahol több folyik át, máshol kevesebb. De ezeket "mikro"-csatornák okozzák, a pogácsán szabad szemmel az ég világon semmit se fogsz látni.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs