Turbo Kid teszt

Nagyszerű videojátékos folytatást kapott az utóbbi évtized egyik legszeretettebb kultfilmje.

Power Glove

Természetesen mivel Metroidvania játékról van szó, a tekervényes pályadizájn, a rejtett tárgyak megtalálása, és az általános felfedezés mellett fontos szerepet kap a karakterünk fejlesztésének lehetősége is, így egy idő után ellenállóbbá tudunk válni a minket ért támadásokkal szemben. Persze ez csak a fejlesztés egyik oldala, mert az életerő növelése mellett szerezhetünk különféle, bármikor cserélhető chipeket, melyek egy-egy tulajdonságunkra vannak kihatással, míg vannak olyanok is, melyek új képességekkel ruháznak fel minket – utóbbira jó példa a szöges kerék, melynek segítségével bármilyen felületre rá tudunk tapadni a bicajunkkal – igaz, csak egy meghatározott ideig. A játék sajátos Metroidvania érzését pedig főleg ez határozza meg: sokszor a gyalogos és a BMX-es közlekedés között kell zsonglőrködnünk új helyek eléréséhez, mindezt pedig a zsánerhez képest egy már az elején is jóval nyitottabb és több szabadságot adó környezetben.


[+]

A játék során persze nem csak a pusztaság buckáit fogjuk járni, hanem néha meg fogunk fordulni a játék központi helyéül szolgáló, kvázi a civilizáció egyik utolsó bástyájának számító városban. Itt amellett, hogy érdekes karakterekkel ismerkedhetünk meg és vásárolhatunk, több mellékküldetést is elvállalhatunk, így többek között összegyűjtve azon Turbo Kid képregény egy számát, melynek főhősünk már a filmben is oly nagy megszállottja volt (ehhez persze rögtön hozzá kell tenni, hogy a legemlékezetesebb mellékküldetés mégiscsak az, melyben segíteni kell aranyos robotoknak a tömeges eutanáziában). Amennyiben pedig nagyon rákaptunk a biciklizés fortélyaira, akkor a világban elszórt kihívások által próbára tehetjük tudásunkat, akár időmérő, akár trükkversenyeken, különféle jutalmak (pl. új bicikli skin, extra fejlesztési anyagok) reményében.


[+]

A játékmeneti jóságok mellett említést érdemel a program audiovizuális megvalósítása. A zenéért a mozgókép nótáit is jegyző Le Matos (Jean Philippe Bernier és Jean Nicolas Leupi párosa) felel, az eredmény pedig fantasztikus, a retro synth hangzásvilág teljességgel megeleveníti a film hangulatát. A vizualitás hasonlóan erős: minimalizmusa ellenére (vagy talán pont amiatt) remekül át tudja adni azt a fajta nyers brutalitást, ami a filmre is jellemző volt – például amikor belestül kiforgatunk egy életünkre törő pusztalakót. Ráadásul a külsőségek sokat segítenek a történetmesélésben, a hátterek pedig a legtöbbször nem statikusak, hanem tele vannak izgő-mozgó elemekkel, karakterekkel, amik segítenek minden jelenetet dinamizmussal és élettel megtölteni.


[+]

Összegzés

Ennél jobbat egyik Turbo Kid rajongó sem kívánhatott volna. A videojátékos formában tető alá hozott kaland nem csak kiváló folytatása a 2015-ös filmnek – ami remélhetőleg elviselhetőbbé tudja tenni a következő részre való, hosszas várakozást – de egy önmaga jogán is kiemelkedő, szeretettel és odaadással megalkotott Metroidvania, amit mindenképpen érdemes kipróbálni a műfajt kedvelőknek.

A Turbo Kid április 10-én jelent meg PC-re és később érkezik Switch-re is.

A Turbo Kid legjobb vonásai:

 • Tökéletesen eltalálták a film hangulatát, zenei világát, és képi megvalósítását;
 • a bicajos felfedezés legalább annyira szórakoztató, mint a gyalogos;
 • egyedi világ, kellőképpen különböző helyszínek, érdekes háttértörténet, jópofa karakterek.

A Turbo Kid legrosszabb vonásai:

 • A bejárható világ hatalmas nyitottsága néha kissé fókuszálatlanná teszi a játékot, és olykor így kevésbé jutalmazó erejűek a felfedezést segítő új képességek.

Koncz Dávid

Azóta történt

 • Nine Sols teszt

  A horrorjátékairól elhíresült Red Candle Games műfajt váltott, és ezúttal egy Sekirót idéző akciójátékkal tért vissza.

Előzmények

 • Laika: Aged Through Blood teszt

  A Laikában motoros igazságosztónak állhatunk egy disztópikus világban, hogy homokbuckák közt ugratva rendet tegyünk a prérifarkasok életére törő madarak között.

 • The Last Faith teszt

  Többszörös csúszás és negyedmillió dollárnyi közösségi kalapozás után befutott a pixelekbe ágyazott, sötét gótikus Soulslike, mely bosszantóbb hibái ellenére is megérdemli a zsáner rajongóinak figyelmét.