PGA Tour 2K23 teszt

Minden részletét tekintve hivatalos, a sportág nagyjait is tartalmazó golfszimulátort rég láttunk, így a 2K23 komoly helyzeti előnnyel indult.

Bogey

A PGA Tour 2K23 elsődleges játékmódja – az online megmérettetések mellett persze – a MyCarrier néven futó karriermód, ahol az általunk alkotott újoncot kellene bajnokká nevelni. Legényünk vagy leányunk öt archetípus, öt kaszt valamelyikébe tartozik: az egyik ereje messzebbre küldi a labdát, a másik pontosabb a többinél, de egy olyan is van, amely csak a greenen kívül kap bónuszokat. Bár XP-t szinte minden tüsszentésért ad a játék, a szintlépés meglehetősen lassú, és a szintenként elkölthető egyetlen képességpont is soványka jutalom – főleg azért, mert mind a hét ütőfajtához külön képességfa tartozik! El nem tudom képzelni, hogy mennyi időt igényelne kibontani csak a képességek felét – ráadásul ezek mindegyike három szinten fejleszthetők is. Gondolom játékegyensúlyhoz (no meg a realizmushoz) kapcsolódó okai vannak annak, hogy ezek a képességek nem teszik megállíthatatlan szuperhőssé karakterünket, általában mind igen specifikus helyzethez kapcsolódik, az egyik skill például akkor ad egy kicsivel nagyobb ütéstávolságot, ha magas fűben lapul a labda ÉS erős az ellenszél.


[+]

A 2K sportjátékai erőteljes mikrotranzakciós kapzsiságukról hírhedtek, de legalábbis egyelőre az idei golfjátékban ez hajszálnyit visszafogottabb módon jelentkezik, mint a kosárlabda-szimulátorukban. A valós pénzért is vásárolható Coinokkal elsősorban valódi világmárkák ruháit lehet megvenni, és ezek semmiféle játékbeli előnyt nem biztosítanak. Coin azonban az ütők színkóddal jelölt ritkaságú komponenseinek vételéhez és cseréjéhez is szükséges, és bár ilyen valutát normál játékkal is lehet szerezni, velem előfordult, hogy egy extra versenyt még teljesítenem kellett, mire egy legendás ütőfejet fel tudtam szerelni.


[+]

Coinból sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkező (és csak egy-egy lyuk során működő) golflabdákat is lehet vásárolni, de álmomban sem jutna eszembe, hogy erre valódi forintokat költsek; viszont azt el tudom képzelni, hogy baromi ideges lennék, ha egy online megmérettetésen valaki ezeket használva győzne le… Engem teljesen sokkoló újításként – nyolc euróba kerülő – battle pass is van a játékban, és a szezonbeli kihívások teljesítésével csak különféle kozmetikai extrákat lehet megnyitni.

A 2K játékai mindig sokat alakulnak a megjelenést követően, sokszor kibővítve a lehetőségeket, és sokszor még pénzéhesebbé téve a játékbeli rendszereket. Egyelőre ez még (a karriert tekintve legalábbis) elviselhető szinten van a PGA Tour 2K23-ban, és a sportot jószerivel csak a videojátékokon keresztül ismerő emberként a játékmenettel sem volt bajom. Egy új – a valóságban is létező – minijátékot is kaptunk: a vidám Topgolf lényege, hogy egy céltáblákkal teli pályára lőve tíz ütésből a lehető legtöbb pontot szerezzük.


[+]

Vannak jó oldalai tehát a játéknak, de még ha a pay-to-win veszélyével nem is számolunk, akkor is el kell mondani, hogy a riválisok rendszere alig működik, a visszajátszási rendszer és a kommentár rém gyenge, valamint a grafika id lehetne nagyságrendekkel is jobb. Az újgenerációs gépek képességeiből a lényegesen rövidebb töltési időket leszámítva semmit nem hoztak ki a fejlesztők. Érthetetlen az is, hogy a sportág gyepen kívüli részével egyáltalán nem foglalkoztak a fejlesztők, pedig a szponzoroktól az interjúkig bőven lenne ebben is lehetőség. Nagyon kíváncsi leszek rá, hogy az EA jövőre megjelenő próbálkozása a cég melyik oldalát villantja majd meg, mert ez a játék konkurencia híján most ajánlható ugyan a sportág kedvelőinek – de az is biztos, hogy a szinte tökéletes labdafizika ellenére rengeteg lehetőség maradt benne kihasználatlanul.

A PGA Tour 2K23 PC-re, PlayStation 4-re és 5-re, valamit Xbox konzolokra jelent meg.

Összefoglalás

Sokat fejlődött golfszimuláció, amelynek tálalása, tartalmassága azonban nagyon eltörpül attól, amit mondjuk a kiadó kosárlabda-játékaiban hosszú évek óta megkapunk. Ha valaki csak és kizárólag golfozni akar vele, azt tökéletesen szolgálja ki, de ha egy modern kampányra vágynánk, akkor lesz hiányérzetünk. A multiplayer is kettősséget mutat: rengeteg a lehetőség és a rajongói pálya, de mivel lehet valós pénzzel játékbeli előnyt vásárolni, ez nem feltétlenül a tényleges képességekről szól csak.

A PGA Tour 2K23 legjobb pontjai:

  • A labdafizika és az irányítás jól működik;
  • a rajongók rengeteg pályát készítettek hozzá;
  • a Topgolf kifejezetten szórakoztató.

A PGA Tour 2K23 leggyengébb részei:

  • Körítés terén nincs nagy előrelépés;
  • valódi pénzen lehet tápos cuccokat venni;
  • a karakterfejlesztés kevéssé izgalmas.

Bényi László

Azóta történt

  • TopSpin 2K25 teszt

    Djokovic nélkül ugyan, de bő évtizedes kihagyást követően visszatért a TopSpin-széria – itt van minden Grand Slam, de vajon a játéknak mekkora esélye van a világelsői címre?

Előzmények