Football Manager 2023 teszt

Több napnyi élelemmel készüljünk, ha tényleg el szeretnénk merülni a nemzetközi focivilág bugyraiban.

Adathalom és komplexitás

Ezt a másfél szezont összefoglaltam most pár bekezdésben, de úgy 250 órányi játékidőt képvisel amúgy a való életben. És ez csupán egyetlen aspektusa a játéknak, nyilván teljesen más a szitu, amikor egy Barcelonát kezdünk el dirigálni, a Csákvár FC heti 400-500 eurós fizetésekről alkudozott (sokszor sikertelenül) harmadosztályból érkező jóskákkal úgy, hogy az éves bérletet vásárló szurkolók száma 245. És akkor még ott van a válogatott is, mint opció, elmehetünk továbbképzésre, alkudozhatunk a fizetésünkről, meg talán nem öt újságíró jönne el egy meccs előtti sajtóeseményre. Úgy érzem, hogy egy lehetetlen feladatra vállalkoztam azzal, hogy megpróbálom átadni, hogy a Football Manager 2023 mit nyújt, ráadásul nem nyújt lényegesen többet, mint a tavalyi kiadás. A Data Center például új, eddig nem voltak így összeszedve a statisztikai adatok, nagyobb hangsúlyt kapnak a játékosmegfigyelők, hivatalos néven vannak végre az UEFA rendezései (BL, EL és Konferencia Liga), a szurkolók pedig összetettebb módon reagálnak a ténykedésünkre. És persze frissült az adatbázis, mint rendesen.

A csávó úgy lett gólkirály, hogy csomószor lesérült
A csávó úgy lett gólkirály, hogy csomószor lesérült [+]

A komplexitás tényleg lenyűgöző. Nem csak a játékosok nyűgjei nyomják a vállunkat, hanem a stábot is nekünk kell összerakni, az orvosi csapattól az utánpótlásedzőig mindenkivel le kell szerződni, ezeket az arcokat pedig ugyanúgy elhappolhatják már csapatok. Ha kölcsönveszünk egy játékost, akkor az anyacsapat reklamálhat, ha nálunk nem lép pályára eleget, mert nem fejlődik, a sajtótól néha felhívnak egy kérdésre, ami aztán megjelenik a holnapi újságban, a játékosaink is tudnak olvasni (még a szenegáli jóember is járatja a The Csákvár Football Daily-t) és befolyásolja a hangulatukat a nyilatkozatunk. A meccs szünetében tarthatunk lelkesítő beszédet, de simán előfordul, hogy a védőket megdicsérem, mert nem kaptak gólt, akkor két védő nagyon boldog lesz, a másik kettő pedig innentől tojik a második félidőre.

Kocsis Dominik minden instrukciót megkapott
Kocsis Dominik minden instrukciót megkapott [+]

Bizonyára lehet ezt tényleg nagyon nagy elhivatottsággal és akkurátusan is játszani. Minden meccs előtt kapunk elemzést az ellenfélről, a kulcsjátékosokról, az általában használt takitájukról és felállásukról. És akkor nekiállhatunk azt kitalálni, hogy a jobbhátvédünk kifejezetten a gólerőst csatárt fogja, a középpályásunk pedig inkább jobb oldalt vezessen támadást, mert ott az ellenfél sérülés miatt gyengébb. Amúgy a szenegáli emberem valamiért jól megérti egymást az U20-as magyar sráccal, őket érdemes együtt szerepeltetni, legyenek rövid passzok és magas tempó, ha kapura lehet lőni, akkor egyből tüzeljenek, a becsúszó szereléseket viszont ne erőltessük… és napestig lehetne sorolni az egészen részletekbe menő taktikai paramétereket, amelyek bizonyára fontosak ahhoz, hogy sikereket érhessünk el — nekem őszintén ennyi türelmem nincs, ezért a segédedző javaslataira hallgattam, mert ezeket ő nem rejtette véka alá.

Köszönöm, de hát ezért fizetnek
Köszönöm, de hát ezért fizetnek [+]

A játék zenéjéről nem tudok semmit mondani, mert nincs neki. A hangeffektek is kimerülnek a meccs alatti közönségmoraj és a sípszó kettősében, szóval alapvetően ez egy néma játék. Elvileg a beállításokban van "music" checkbox, de semmi hatása nincs, lehet, hogy később komponálnak valamit. A grafika is minimál, táblázatok vannak, szövegek, egy-két thumbnail méretű fotó a résztvevőkről, a meccset ténylegesen látjuk, de kábé a FIFA96 vizuális színvonalán, ami arra bőven elég, hogy örvendezzünk, vagy éppen bosszankodjunk, de őszintén szólva olyan darabosan mozognak a pálcikaemberek a gyepen, hogy azt a Boston Dynamics is szégyellné. De sosem ez volt a lényege ennek a szériának, hanem az, hogy a Csákvár megnyerje a Bajnokok Ligáját, de tartok tőle, hogy az eddigiek alapján ez még úgy 2500 órányi játékidőt követel meg — legalábbis tőlem.

És ismét hangorkán a stadionban, vezet a Csákvár!
És ismét hangorkán a stadionban, vezet a Csákvár! [+]

A Football Manager 2023 egyelőre PC-re és Macre jelent meg, a konzolokra optimalizált változat később jön.

A Football Manager 2023 erősségei:

  • Hihetetlen adatbázis van mögötte;
  • egészen mélyen el lehet veszni a részletekben;
  • végtelen hosszú játékidőt kínál.

A Football Manager 2023 gyenge pontjai:

  • Nem sokat változott a korábbi kiadáshoz képest;
  • minden idődet elveszi;
  • minimális grafika, bár ez műfaji sajátosság.

Bog

Előzmények