A Steam Fest demói #03

Hétfő délután ér véget a Steam demófesztiválja, addig több száz játékot lehet megjelenés előtt kipróbálni. A teljes mustra lehetetlen, de most újabb 12+12 játékot hoztunk.

Kaszinó és kaszárnya

Millennia

Sokan megpróbálták már a Civilization-szériát hazai pályán legyőzni: nemrég mutatkozott be bővebben például a Microsoft által felkarolt Ara, most pedig az indie Millennium vált kipróbálhatóvá. Az alapok nagyon hasonlóak: városok, találmányok, egységek, körökre osztott harcok, kulturális terjeszkedés, diplomácia – minden szükséges kellék megtalálható is ahhoz, hogy népünk történetét tízezer évnél tovább is egyengessük. A mélyebb elemzésre természetesen még várni kell, de egyelőre nekem tetszett a fürgén játszható, áramvonalas kezelőfelülettel kényeztető demó – és kifejezetten szórakoztató volt annyi évnyi Civilization után egy kicsit másként felépülő játékban kipróbálni a máshol már bevált taktikákat.

Stormgate

A Warcraft III és a StarCraft II egykori fejlesztői álmodták meg a Stormgate-et, ami így nem is lehet más, mint egy nyersanyag-gyűjtésre, bázisépítésre és taktikus csatázásra épülő klasszikus RTS. Kinézetére és működésére a játék le sem tagadhatná StarCraft II-ihletését, nem csak a nyersanyagok kitermelése, de az emberi fajnál még az épületek is deja vu-t okoznak majd (az Infernal faj pedig le sem tagadhatná, hogy kitalálói ismerik a zergeket). Ami a kezelőfelületet illeti, jónéhány hasznos kijelző segít abban, hogy minden információ állandóan a szemünk előtt legyen, a pályákat pedig MOBA-szerű eldugott helyek teszik kalandosabbá. A matchmaking gyors, a kezelhetőség kiváló – igazából csak annyi gondom volt, hogy az eddigi két játszható faj kinézetre és hangulatra sokkal felejthetőbb, mint a Blizzard-játékok vidám egyéniséggel és kiváló szinkronnal felruházott szereplői.

Dungeons & Degenerate Gamblers

Ha a Balatro a pókert dobta fel a modern kártyajátékok kreatív húzásaival, hát a Dungeons & Degenerate Gamblers a blackjackkel, a 21-ezéssel teszi ugyanezt – ráadásul annál sokkal vadabb formában. Feladatunk minden körben tényleg csak annyi, hogy a lehető legközelebb jussunk a mágikus 21-hez, de ne lépjünk azon túl. Ezt a nem kifinomult alapot a szinte végtelen, és nem egyszer teljesen őrült, nem egyszer az egész taktikánkat gyökeresen átalakító kártya teszi kevésbé random és igen vicces játékká. Számít, hogy a lapok milyen színűek, kreálhatunk pajzsot magunk köré, lophatjuk, módosíthatjuk, megsemmisíthetjük ellenfelünk lapjait, védőtokot húzhatunk a lapokra, alakíthatjuk azok értékét, kijátszhatunk bankkártyákat, köthetünk biztosítást – és ez még csak a demó, amiben rengeteg lehetőség még nem is szerepel. A látványvilág olyan, amilyen, de a játszhatóság, az addikció már most annyira a helyén van, hogy uninstallálnom kellett ezt a játékot is, hogy a cikk valahogy elkészülhessen.

Backpack Battles

Multiplayer játék, elsősorban azoknak, akik nem kedvelik a közvetlen PvP által okozott feszültséget. Ellentmondás lenne? Nem – egyszerűen a Backpack Battles különleges designnal készül elrabolni sok-sok órát életünkből. Messziről nézve a koncepció hasonlít a nemrég tesztelt Backpack Heróra (https://gamepod.hu/teszt/backpack_hero_teszt/zsak_es_foltja.html), éppcsak kizárólag multiplayerben játszható (legalábbis a demó mindenképp). Nincs tehát dungeonben mászkálás és városépítés: vidám hősünk a hátizsákjába pakolt fegyverekből, páncélokból, varázsitalokból, és ki-tudja-még-milyen bigyókból tudja kialakítani harcmodorát. A játékmenet egyelőre nem olyan mély, mint a Backpack Hero rendszere (a kasztok közel sem olyan eltérők, és nincsenek például a hátizsákunkra támadó, a cuccainkat kikapcsoló támadások sem), de a kombók sokkal hamarabb kiépíthetők, és a körök közt vásárolt új holmikkal kifejezetten jól szabhatók testre. Az is remek megoldás, hogy a nagyon elhúzódó meccseket egyre méretesebbet sebző „fáradtság” teszi erősen időlimitessé.

További négy érdekesség:

Star Trucker
Mindenki ismeri a kamionos játékokat, amelyekben valós távolságokat megtéve kell fuvarozni ezt vagy azt, bambulva a monoton tájat, esetleg CB-rádión beszélgetve a többi sofőrrel. A Star Trucker ezt a játékmenetet teszi át az űrbe, de ezen túl nem sokat változtat a koncepción – például járgányunk az űrben is egy kamion, és a CB-rádió is fontos eszköz lesz a szociális életünk megteremtésében – igaz, az oxigénszökés baleset után azért új veszélyt jelent! Anakronisztikus móka, csak a műfaj kedvelőinek.

Quest for Gold
Egyszerűen induló, de aztán folyamatosan trükkösebbé váló egyképernyős stratégiai játék – úgy kell irányítani egységeinket, hogy a folyamatosan érkező goblin támadók ne juthassanak épületeink, parasztjaink, és még inkább, bányáink és kastélyunk közelébe. Nem egy különleges, kiemelkedő alkotás, de szórakoztató apróság.

Children of the Sun
Meglehetősen elvadult kinézete ellenére a Children of the Sun valójában egy gondolkodást is igénylő különleges puzzle-shooter: minden pálya egy egyedi jelenet, ahol az a feladatunk, hogy egyetlen lövéskombinációval végezzünk mindenkivel. Ha eltaláltunk valakit, újra célozhatunk, és így kell ablakokon és ajtókon keresztüllőve láncba fűznünk mindenkit. Néha, a megfelelő látószög érdekében más célpontokat kell keresni (például autókat is felrobbanthatunk), a későbbi pályákon pedig kicsit menet közben is lehet hajlítani a lövedék útján.

Infest
Mit tesz isten, egy újabb, a Slay the Spire által ihletett játék – ami teljesen más játékélményt kínál, mint a Slay the Spire. Noha a fejlődés és az előrejutás az ismert módon zajlik, a csaták teljesen mások: ránézésre oldalnézetes, pixelgrafikás akciójátékra emlékeztetnek, azonban itt nincs szükség akcióra, kis hősünk cselekedetei kártyák formájában jelennek meg, ezeket azonban célozni és időzíteni kell – ráadásul a pályák roppan interaktívak, a felgyújtott olajat például érdemes ellenfeleinkre spriccelni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • A Steam Fest demói #02

    Hatszáznál is több új kipróbálható játékkal zajlik a Steam szokásos demófesztiválja – bár minden demót nem lehet megnézni és értékelni, most egy rakás, kipróbálásra méltó játékot mutatunk be!

  • A Steam Fest demói #01

    Hatszáznál is több új kipróbálható játékkal zajlik a Steam szokásos demófesztiválja – bár minden demót nem lehet megnézni és értékelni, most egy rakás, kipróbálásra méltó játékot mutatunk be!

  • Indie játékokat néztünk meg alkotóikkal

    A Microsoft meghívására négy, a Game Pass-szolgáltatásra érkező játékot vehettünk szemügyre, és ezeket maguk a fejlesztők és ötletgazdák mutatták be nekünk.