A Steam Fest demói #02

Hatszáznál is több új kipróbálható játékkal zajlik a Steam szokásos demófesztiválja – bár minden demót nem lehet megnézni és értékelni, most egy rakás, kipróbálásra méltó játékot mutatunk be!

Túlvilági gondnok macska és vezetést tanító Schwarzenegger

#DRIVE Rally - Amikor Schwarzenegger ralizni tanít

Bár a hardcore ralijátékok szerelmesei valószínűleg még mindig a Dirt Rally 2.0-át nyüstölik (miközben kiéhezve várnak egy igazi folytatásra), árkád vonalon a műfaj egész érdekes alkotásokkal gazdagodott az elmúlt években. Ilyen volt a minimalista vizualitású, madártávlatos nézetet használó Art of Rally, és ilyennek tűnik a hasonlatos stílusú, de belső és külső nézetre lehetőséget adó #DRIVE Rally is. Amellett, hogy egy könnyed és hangulatos versenyjátéknak tűnik az aprócska demó alapján, a legnagyobb báját talán az adja, hogy a másodpilóta hangja egy az egyben olyan, mintha Arnold Schwarzenegger próbálna minket tört angolt beszélve kioktatni. Ez már önmagában nagyon megmosolyogtató tud lenni, de igazán akkor üt, amikor beleszáguldunk egy fába, vagy kipördülünk egy nagy kanyarban: másodpilótánk ilyenkor nem rest a legkülönfélébb és legmókásabb formában tudtunkra adni, mennyire bénák vagyunk. Plusz pont még, hogy a demó alapján a teljes játékban a magyar nyelv is elérhető lesz, igaz, a fordítás sok helyen még félkésznek tűnik.

Crypto Custodian - Macskalandok a túlvilágon

A macskaimádók örülhetnek: a döbbenetesen jól sikerült Stray után úgy tűnik, hogy egy újabb cicás gyöngyszem van készülőben. A Crypt Custodian története szerint Plútó – a címszereplő fekete macsek – a túlvilágra kerül, hogy tettei által megítéltessen a bíró előtt: ő dönti majd el, hogy a mennyországot jelképező palotába, vagy a poklot szimbolizáló, a palotát körülölelő peremvidékre kerüljön. A fekete macskák viszont úgy tűnik, hogy nem csak másokra hoznak szerencsétlenséget – már persze ha hiszünk ebben. A bíróhoz ugyanis csak úgy tudunk eljutni, ha a játék legelején felszedett seprűvel összetörjük az utunkat álló díszkancsókat, ironikus módon viszont ez lesz az a tettünk, mely a szépen leélt életünk dacára a peremvidékre száműz minket, hogy örök időkre a túlvilág seprűvel felszerelt gondnoka legyünk – tudniillik ugyanis, a bíró imádta azokat a kancsókat, és nagyon zokon vette, hogy tönkretettük őket. A Crypt Custodian központi eleme a humor, játékmeneti fronton pedig leginkább a Hyper Light Drifterre hajazó Zeldavania, melyben nagy hangsúlyt kapnak a felfedezős elemek, a karakterfejlesztés, a pörgős összecsapások és az időről időre felbukkanó bossharcok.

Mullet Mad Jack - Felpörgetve menekülés

Mit kapnánk, ha összegyúrnánk Schwarzenegger (igen, az ő neve immáron másodjára hangzik el) A menekülő ember, és Jason Statham Crank - Felpörgetve filmjeit? Valószínűleg valami egészen közelit a HAMMER95 elborult FPS-roguelike párosához. A Mullet Mad Jack 80-asabb, mint a ‘80-as évek, tele van rikító sárga, zöld, és lila neonszínekkel, amik szinte lefolynak a képernyőnkről, a középpontban pedig egy tökös főszereplő áll, aki alig várja, hogy miszlikbe apríts a rosszakaróit. Egy fiktív, halálos valóságshow részeseként szűk folyosókon kell előrehaladnunk és egyre feljebb jutnunk egy épületkomplexumban, miközben ügyelnünk kell arra, hogy a háttérben ketyegő óra soha ne járjon le, mert az a halálunkat jelenti. Ehhez elengedhetetlen lesz a rosszfiúk darabokra lövése/rúgása/robbantása, ami által nézőink értékes extra másodpercekkel jutalmaznak meg minket. Mivel a játék műfaja roguelike, a pályák véletlenszerűen generálódnak, esélytelenné téve, hogy kitanuljuk egy-egy helyszín felépítését, és kihívás nélkül szlalomozzunk végig a fegyveres gonosztevők hadán.

Berserk Boy - Mega Mancs

Ha a Bloodstained: Ritual of the Night megúszta pereskedés és plágium vádja nélkül (hahó, Symphony of the Night), akkor a Berserk Boy-nak sincs túl sok félnivalója, mindenesetre tagadhatatlan, hogy lazán rá lehetne aggatni a Mega Man plecsnit. Minden itt van ugyanis, amit a klasszikus receptből megszokhattunk: anime-stílusú intró, brutálisan pörgős, akciódús játékmenet, lightos Metroidvania elemek, pályákhoz kötött képességek (tűz, víz, és társai), az elkerülhetetlen platformer elemek, és úgy alapvetően az egész vizuális stílus. A Mega Man 11 óta már eltelt hat év, a Capcom pedig úgy látszik, mostanság nyakig van merülve a Resident Evil címekben (elvileg most is legalább ötön dolgoznak), így a kék sisakos srác rajongóinak talán érdemes lehet kicsit más irányba nézni. Ráadásul a Berserk Boy megjelenése nincs messze, ha nincs csúszás, akkor már március elején játszhatunk majd vele.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • A Steam Fest demói #03

    Hétfő délután ér véget a Steam demófesztiválja, addig több száz játékot lehet megjelenés előtt kipróbálni. A teljes mustra lehetetlen, de most újabb 12+12 játékot hoztunk.

Előzmények

  • A Steam Fest demói #01

    Hatszáznál is több új kipróbálható játékkal zajlik a Steam szokásos demófesztiválja – bár minden demót nem lehet megnézni és értékelni, most egy rakás, kipróbálásra méltó játékot mutatunk be!