Új hozzászólás Aktív témák

  • peterk

    senior tag

    válasz itanczos #10187 üzenetére

    Ha egy raid tömbhöz hozzáadsz egy új lemezt (nem spare disk-ként) akkor az mindig "bővítés". Az más kérdés, hogy RAID1 esetén - mivel tükrözésről van szó - a tömb használható mérete nem nő, de a tömb ettől még bővül egy új lemezzel. És új lemezzel bővítés - függetlenül a típustól - egy RAID tömb esetén MINDIG úgy történik, hogy a teljes tömb újraszinkronizálódik. Azaz stripe-ról stripe-ra az összes, a tömbben addig benne levő lemezt legalábbis teljesen végig olvassa. A hangsúly a TELJES-en van. RAID1 esetén csak olvassa a régieket és írja az újat, RAID 5/6 esetén a paritást is újra kell számolni, ezért ott a régiekre írnia is kell a parity redistribution miatt. (Hardveres raid esetén legalábbis. Szoftver raidnél elvileg meg lehet adni olyan nem standard layoutot, ahol az adott - új - diszk csak paritás diszk lesz, és akkor csak arra a lemezre ír, de ez speckó paraméterekkel történik, ilyent a syno raid kezelés tuti, hogy nem csinál.)

    Lényeg a lényeg, hogy ha egy bad sectoros lemezzel rendelkező RAID tömböt nekiállsz bővíteni, azzal arra kényszeríted, hogy minden lemezt minimum teljesen végig kelljen olvasnia. A bad sectoros lemezt is... Ergó gyakorlatilag halálra ítéled a tömböt. Nem csak esélyt adsz a hibára, hanem 100% biztonsággal halálra ítéled. Sose fog sikeresen lefutni. A legintelligensebb hardware raid sem.

    A jó hír, hogy azért ezeket a hibákat általában korrigálni lehet, ez a software raid erőssége. Bele lehet nyúlni a "mélyébe", és okosabbnak lenni, mint a controller. Erre hardware raidnél nincs lehetőség. Viszont ésszel kell csinálni, tudni kell mit teszel, különben ez az a pont, ahol végképp kicsinálhatod az adataidat... :(

    A te esetedben szerencsére nagyon okosnak nem kell lenni, mert RAID1-et használtál, ami valóban egyszerű tükrözés. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a raid1-es lemezeket/partíciókat - bármelyiket - simán, egyenként be lehet mountolni, mintha szingli lemezek lennének, raid nélkül. Úgyhogy - ha még nem cseszted szét az eredeti lemezen az adatokat a pakolgatással, bővítgetéssel ill. a matatással (az eredeti bővítés nem cseszte szét, az utóbbi két linken viszont már van olyan dolog amivel kicsinálhattad, főleg, ha utána vissza is tetted a NAS-ba, és hagytad szinkronizálni megint ... ). Szóval, ha még megvannak az adataid az eredeti, hibás blockos lemezen, akkor könnyen helyrehozhatod a dolgot. Nem kell mást tenned, mint szétborítani a tömböt - úgyse lesz az már jó - majd az új lemezen (és csak az új lemezen!) létrehozol DSM-ben egy vadi új tömböt, majd ha az megvan, akkor a régi lemezen levő raid-partíciót putty/ssh alatt kézzel bemountolod, mintha egy sima ext4 partíció lenne, aztán kézzel átmásolsz róla mindent az újonnan létrehozott tömbre.

    Hogy nehogy félremenjen valami, javaslom, hogy előbb vedd ki a régi lemezt. Indítsd el a NAS-t csak az új lemezzel. Itt nem kell óvatoskodnod, törölj ki mindent a fenébe, inicializáld az új lemezt, és hozz létre rajta egy vadi új tömböt. Aztán ha az megy, a DSM mindent normálisnak lát - reboot után is - akkor állítsd le, tedd be a régi lemezt. Elindulás után ne foglalkozz azzal, hogy mit mond a DSM, ott semmit se csinálj! Vedd elő a putty-t, loginolj be konzolról, és mountold fel a régi lemez adat partícióját valahova. Mondjuk a /mnt mappába:

    mount -t ext4 /dev/sdXX /mnt

    ahol XX a megfelelő partíció (például sdb5). Figyelj arra, nehogy az új lemezt mountold, de 15 év Linux után ez biztos menni fog. :) A synology minden lemezre csinál 2 rendszer partíciót magának, szóval az adat partíció valószínűleg a 3. v. 5 lesz (sdb3 vagy sdb5). A legutolsó, legnagyobb.

    Aztán copy, copy, copy az új lemezre. :) (Szerk: ha a mountolás nem sikerül, akkor nagy valószínűséggel sikerült a régi lemezt is felülírnod a bővítgetés alatt. Ilyenkor futtathatsz rajta egy fsck-t, hátra az helyre tudja hozni annyira, hogy felmountold és lements róla amit még lehet.)

    Aki hisz a parajelenségekben, emelje fel a kezem!

Új hozzászólás Aktív témák