Új hozzászólás Aktív témák

  • peterk

    senior tag

    válasz Melorin #10145 üzenetére

    Ez egy Gen7 Hp Microserver. Nekem is van egy, remek kis gép. A tápja nem szabványos, és alaplapot sem lehet benne cserélni, az egész gép egybe van tervezve. De alaplapot - ha a benne levő nem hibás - felesleges is cserélni, mert akár még egy windows 10 desktop gépként is teljesen jól bírná. NAS-nak meg erősebb is, mint kell. A lemez vezérlése jó, a Linux driver stabil, és 5.2-es DSM-el még az xpenology is simán megy rajta. És ESXI, bármi.

    A táp valóban picit túl zajos bizonyos modellekben. Fura módon nem mindegyik, nekem 4 ilyen gépem is van, ebből 1-et a szüleimnek állítottam be dekstop gépként, az teljesen néma. Egy másik Kodi médiaszerverként + torrent szerverként teszi a dolgát nálam otthon, az is teljesen néma. Az irodában levőben viszont kellemetlenül cincergős a táp. Annak idején megnéztem, és úgy emlékszem a táp pontos típusjelzése nem ugyanaz, szóval többféle táppal is kijött, amiből van ami halk, van ami kevésbé. (Hozzáteszem, hogy normál irodában, nappal egy nappaliban nem hallani, de éjszakai csendben zavaró.)

    Viszont simán ki lehet cserélni a tápot egy paneltápra. A negyedik ilyen gépem az unokaöcsémnél megy szintén Kodi + fájlszerver + torrent szerverként, és abba én is panel tápot tettem. Érdemes jót választani, mert én elsőre valami 70 wattos olcsót tettem bele, ami 1-2 hónap alatt meg is adta magát. Nem bírta a 3 vinyót... (gondolom bekapcsoláskor / felpörgéskor volt a gond, mert üzem közben 30W körül evett, azt a 70W-os tápnak is bírnia kellett volna). Utána tettem bele egy jobb (asszem 110W-os, de fejből mondom) paneltápot, azzal 3 éve tökéletesen megy. És teljesen néma.
    A panel tápot simán "be is lehet lógatni" a kivett gyári táp helyén, de úgy csúnya volt és ha véletlenül megrántod, szakadhat kábel, egyéb. Ezért én vágattam haverral vékony lemezlapból egy hátsó lemezprofilt, ami pont akkora, mint a gyári táp hátsó oldala. Ezt rögzítettem a házra ugyan oda ahol a gyári táp rögzítése van, és erre a panelre tette rá belülről panel táp "panel" egységét. Kis munka, egy darab lemezzel, lemezvágóval és menetvágóval 10 perc alatt megvan, és olyan, mintha gyárilag paneltáppal jönne. :)

    Itt is hangsúlyozom: Ez a gép is (és az előzőleg belinkelt kis, AMD E350-es alaplapos kis cucc is) TÖKÉLETESEN alkalmas akár egy komolyabb NAS, akár egy komolyabb média center kialakítására is. Akár multifunkciós feladatokra is. DE! A torrentezéshez KELL a relative gyors diszk alrendszer, ha mellette mást is akarsz csinálni (média streaming, HTPC funkciók, NAS feladatok). Úgyhogy, ha multifunkciós házi NAS-t akarsz, ami le is tölt, meg is oszt, és még médiát is streamel egy időben, akkor kell alá olyan lemez is. Vagy pedig elviseled, hogy amíg a torrent letölt (letöltött, megosztott torrent már nem gond), addig nem mozizol, nem másolsz. Vagy csinálod, de elviseled, hogy lassú, akad.

    Aki viszont teljesítményt akar, az vagy tegyen bele SSD-t, vagy normális desktop HDD-t (HDD-ket). Vagy ügyeskedjen. Például akasszon rá egy külső USB vinyót és torrentezzen arra, miközben a filmet a belső vinyóról nézi. (Például a legtöbb torrent kliens tudja, hogy egy adott mappába tölt le, és letöltés után áthelyezi egy másik mappába. A letöltés mehet külső vinyóra, a végleges mappa pedig lehet a belsőn, és akkor csak addig lassul be a gépecske, amíg éppen átteszi a fájlt letöltés után. Ha ezt sem akarod, akkor a másolást meg lehet oldani conjobbal, kézzel írt kis scripttel linux alatt. Vagy ütemezett feladattal és batch fallal windows alatt.)

    [ Szerkesztve ]

    Aki hisz a parajelenségekben, emelje fel a kezem!

Új hozzászólás Aktív témák