Új hozzászólás Aktív témák

  • Ripper17

    tag

    válasz -conrad- #58263 üzenetére

    50-60 embernek vagy 50-60 kliensnek? :)
    Az én tapasztalatom (értsd: nagyvállalati környezetben, rendes, terheléses teszteket végezve, konkrétan 100 klienssel) az, hogy a SOHO gyártók (ubiquiti, mikrotik) felső-középkategóriás eszközei nagyjából ugyanott fekszenek ki, ahol az enterprise low-end: 35-45 kliens, elosztva a 2 rádió között, ahol van ott air-time fairnessel. Értsd: sokszor már a CPU sem bírja a rádió mögött, de a throughput mindenképp felkoppan.

    Esetedben high-density "HD" környezetről beszélünk, erre az enterprise gyártók és az én ajánlásom is: 30 kliensenként egy AP-t telepíts, függetlenül attól, milyen kliensek, dual-bandesek-e, stb. Ezen irányelv alapján terveztünk meg több 100 oktatási intézményt itthon, az USA-ban is ez a best practice, de pl. az idei Cisco Systems konferenciára is Barcelonában a helyi mérnökök ez alapján terveztek.

    Ha csak wifi hozzáférési pontra van szükséged, akkor én a Ubiquiti Unifi access pointokat jó szívvel ajánlom, ilyeneket hotelek konferenciatermeiben elég sokáig üzemeltettem, nem volt vele probléma. 2 darab UAP-AC-PRO már elég lehet; ha a klienseitek nagyobb része 5 GHz menj rá az új nanoHD-ra. Ha van rá budget vedd meg a régi, UAP-AC-HD típust, ennek a hardware-s architektúrája erősebb, jobban terhelhető a rádiója (cserébe 2x annyiba kerül :D ).

    Nagyon budget megoldás lehet egy mikrotik hAP ac2 is + emellé egy cAP ac SOHO kapacitást növelni, de ez nem sokkal olcsóbb, mint két jó Unifi AP.

    A Unifi AP-k simán PC-ről konfigurálhatóak, de ha valamiféle performancia riportot is szeretnél érdemes egy szerveren futtatni a vezérlő szoftverét, vagy megvenni a CloudKey nevű eszközét a gyártónak.

Új hozzászólás Aktív témák