Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
tomp
Topikgazda
válasz zelikocc #4850 üzenetére
Az a baj, hogy megragadtál az analóg világban!
4G-től már adathálózat van ezért van az IMS!
Amúgy jobb is, hogy az IMS külön van. Igazából "G" független!
4G-nél azért nem volt az elején hanghívás mert még nem volt kész az IMS! Az már egy másik dolog, hogy a szolgáltatók sem siettek mert minek ha a telefon le tudott váltani a régi hálózatra. Túl jó megoldás lett. -
martonl
senior tag
Mi itt a fórumon követjük a mobil technológiai változásokat, hisz ezért is vagyunk itt. De a felhasználók 99%-a azt se tudja, mi a volte, vowifi, ims és társai. Ők csak használni szeretnék a telefonjukat. Ha megnézed a telefon teszteket, vagy akár azt, hogy ma ki mi alapján választ készüléket, az látszik, hogy a kijelzőt, kamerát, teljesítményt nézi mindenki. Nem fog azzal foglalkozni, hogy mondjuk a Hortobágyon csak internetezni fog tudni, mert a telefonja nem volte-képes (pár éve ebbe belefutottam konkrétan, bár akkor a Telenornál még nem is volt volte szolgáltatás, ha jól tudom). Ja és nem akar mondjuk egy török modem konfigurációt se rátölteni a telefonjára, hogy menjen rajta a volte vagy a vowifi. Az 5G-nél hiába van rajta az IMS alapból, ez senkit nem fog meghatni, ha ezzel ugyanez lesz a helyzet. A roamingot pedig említettük, az pláne hatalmas visszalépés. Egyrészt mert szégyen, hogy a mai napig nem működik, másrészt majd nézegessem a telefonom frekvenciasávjait, hogy egyáltalán a 4-5G hálózatokat fogja-e látni a készülék.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Sziasztok!
Nem találok arra vonatkozóan semmi információt, hogy a Telenor / Yettel támogatja a VOWIFI szolgáltatást
A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!
-
polonic
félisten
Egy alap rajz, hogy egy kicsit tisztább legyen, hogy kapcsolódnak össze az egységek a 4G és 5G-ben, 5G NSA és SA hogy néz ki. És, hogy az IMS is hol helyezkedik el. Egyébként ezeket a neten is meg lehet találni szépen rajzolt diagramokon.
A szaggatott az 5G NSA és a 4G rádió az eNB, 5G rádió gNB lenne. -
zelikocc
senior tag
válasz polonic #4859 üzenetére
Mivel még mindig nem sikerült megérteni a problémát, kérdeznék valamit:
A 60 éves Kiss Pista akinek van egy TMH régiós Galaxy S9+ telefonja és Vodafone előfizetése, az hogyan fog telefonálni?
Csak mert a Vodafone VoLTE-je nem működik vele, mert nem Vodafoneos a régió a készüléken.
Vagy éppenséggel vesz egy olyan 5G képes telefont ami se a VoLTE-t nem tudja, se a VoNR-t, valamilyen kompatibilitási vagy régiós probléma miatt, az hogy fog telefonálni?Akármennyire is megvan a háttér szolgáltatói oldalon, a kliens oldallal van a fő probléma a mai napig is. Nem szabadna már évek óta forgalomba hozni olyan új készüléket ami bármilyen kompatibilitási problémával rendelkezik VoLTE vagy VoNR felé. Ennek ellenére még a sima 2G buta telefonokat is nyomják az üzletekben.
Érted már? -
pitiless
senior tag
válasz zelikocc #4860 üzenetére
Pista bácsi kénytelen lesz összebarátkozni Odinnal. Viccet félretéve, én is azt érzem, hogy a kliens oldal bajosabb. Főleg, hogy a szolgáltató nem tudja lepusholni a beállításokat, firmware/szoftver update kell hozzá. És amit szivatnak a régiózással is, az agyamra megy. A Samsung már kezd rájönni, hogy ennek semmi teteje (EUX CSC). Talán ez is benne volt abban, hogy sok-sok év android használat után a másik oldalon kötöttem ki.
-
polonic
félisten
válasz zelikocc #4860 üzenetére
Ha leírtad volna a problémádat így, mint most, akkor tudta volna mindenki, mi az Istenre gondolsz.
Érted már?TMH-s firmware-rel lehet, hogy nem kéne vodafone hálózatot használni. Független telefont kell venni XEH csc-vel és akkor mind a 4 szolgáltónál lehet használni.
Kérdezd meg a szolgáltatókat és a készülékgyártókat, miért szarakodnak ilyenekkel.
A rendszer műkédését tekintve ennek a dolognak, amit írtál nincs köze az egész IMS-hez, ahonnan kiindult ez az egész. Hogy nincs hangszolgáltatás 5G-n, meg satöbbi, mert van.
Ez kliens oldali probléma. Mi nagyon nem erről beszéltünk korábban.[ Szerkesztve ]
-
zelikocc
senior tag
válasz polonic #4863 üzenetére
Erről beszéltünk, csak nem értetted. Senki nem mondta hogy nem létezik hang 5G-n, hanem hogy ugyanúgy ki van hagyva a szabványból (amit a készülékekbe integrálnak) a hang alap támogatottsága, mint 4G-n.
Értsd: kapcsolókkal és régiókkal kell szarakodni a telefonokon, nem megy feltétel nélkül automatikusan mint a 3G hang esetében.Kiss Pista miért foglalkozna azzal, hogy milyen régiós a telefonja? Az S9+ gyárilag független telefon! A firmware régió viszont TMH.
De ha független XEH régiót nézünk:
Nálam is van A5 2017 is (eredetileg TMH) de DIGI miatt módosítva lett XEH-ra így megy vele a VoLTE és VoWIFI, de időközben le lett cserélve iPhone-ra, közben megmaradt egy Telekom dominós SIM-re, viszont nem megy vele a VoWIFI, csak TMH régióval... úgy vagyok vele hogy most már nem szarakodok az állandó régió váltogatással.De lehetne említeni a Xiaomikat is amiknél különféle kódokkal kell bohóckodni.
És erről volt szó! Hogy amíg ez így van, amíg nem kezdenek el CSAK olyan telefont árusítani/gyártani ami minden körülmény között feltétel nélkül képes lesz 4G vagy 5G hang használatára automatikusan, mindenféle buhera vagy kapcsoló nélkül, addig muszáj lesz fenntartani a 2G hálózatot.
De ha egyszer végre sikerül is ezt végrehajtani, akkor is minimum 5-10 év amire kifutnak azok a jelenlegi készülékek, amik most lettek eladva és csak 2G-n lehet velük telefonálni.
Ja és akkor még lehet sorolni kezdve a roaminggal stb...
Ez a probléma a 2G kivezetéssel, amit megkellene oldani. Ezért is érdeklődtem, hogy azokban az országokban, ahol folyamatban van a 2G kivezetése, ott mi a helyzet ezekkel a problémákkal? Hogy telefonálnak roamingban? Csak hátha ők tudnak valamit, amit mi nem. Európában igen nagy problémákat okozna, ha nem tudnánk roamingban telefonálni.
-
polonic
félisten
válasz zelikocc #4865 üzenetére
Nem írtál semmi ilyet, csak annyit kb, hogy a 4G és 5G szabványból van kihagyva a hang a 4821-től kezdve, ott jött elő ez a téma.
Egyébként a 4G és 5G nem szabvány, hanem technológia, amit 3GPP specifikációkkal szabványosítanak.
És továbbra sincs az 5G-ből semmilyen hangszolgáltatás kihagyva.
Pl az 5G-ben az alap hang codec a 3GPP standardizált Enhanced Voice Services (EVS).[ Szerkesztve ]
-
martonl
senior tag
válasz polonic #4866 üzenetére
Szerintem felesleges azon vitatkozni, mit értünk szabvány alatt. Ha egy telefont rootolni kell, hogy az üzbég modemprofilt beletöltve tudjam működésre bírni az adott hangszolgáltatást, az nem szabvány, kliens oldalon biztos nem.
Szabvány az lenne, ha egy konfigurációs üzenetben leküldené a hálózat a megfelelő beállításokat és az onnantól kezdve működne. Engem, mint sarki hentest, nem fognak érdekelni mindenféle fejlesztői magyarázatok ezzel kapcsolatban, aki csak használni szeretné a készülékét.
Ez a volte roaming érdekes lesz, mert akkor az itt működő beállításokkal majd a külföldi partnernek is fel kell engednie a hálózatára. Nyilván az anyagiakon túl ez a másik ok, amiért ez még nem működik.
-
ToniSlow
senior tag
Sziasztok,
OP 9 Pro frissült 12-es androidra és Color OS-re váltott. Korábban működő volte és vowifi (voda és digi) természetesen most nem működik. Van esetleg megoldás?
-
ToniSlow
senior tag
Helyesbítek, LE2123_11_C.47 a szoftververzió, jelentsen ez bármit.
1-es sim voda, csak akkor működik a volte ha ez a kártya van beállítva mobiladathoz.
2-es sim digi, se volte se vowifi, ha ez van beállítva mobiladathoz és érkezik az 1-es sim-re hívás akkor már ott sem megy a volte.[ Szerkesztve ]
-
viktorhu
veterán
válasz polonic #4866 üzenetére
Valami probléma csak van a magyarázatoddal, mert pl. XEH régiós Samsunggal
- Magyarországon szoftverfrissítés kellett ahhoz, hogy a volte működjön
- Dél-Amerikában nem működött vele a volte (nem roamingban, hanem helyi sim kártyával - a roaming az egy plusz káosz a történetben).Ilyen 3G-n nem létezett, ha a telefonod támogatta az adott országban használatos sávokat, akkor az működött, nem volt további kérdés, max APN-t kellett beállítani. Így viszont teljes a káosz, mostantól szinte lehetetlen olyan telefont vásárolni, ami minden körülmények között normálisan működni fog.
Ezt nagyon elrontották, olyan, mintha a 4G tervezésekor elfelejtették volna, hogy esetleg valaki telefonálásra is használná majd a készüléket (meg úgyis ott a fallback). Nekem teljesen érthetetlen, hogy a volte profilokat miért nem lehet úgy beállítani, mint az APN-t vagy egy letölthető SIP szoftveren a SIP szervert.
[ Szerkesztve ]
-
viktorhu
veterán
válasz zelikocc #4865 üzenetére
"Ezért is érdeklődtem, hogy azokban az országokban, ahol folyamatban van a 2G kivezetése, ott mi a helyzet ezekkel a problémákkal? Hogy telefonálnak roamingban?"
Ahol megszüntették a 2G-t, ott általában a 3G volt a fallback, szóval ugyanúgy oldották meg, mint mi, csak egy fokkal értelmesebben.
A 3G kivezetése a következő lépés, valószínűleg olyan helyen lépik meg, ahol az 5G elterjedése elért egy szintet. Az USA-ban hozzá jön ehhez, hogy az emberek még mindig a szolgáltatótól veszik a telefont (magasak a havidíjak, cserében olcsón kapnak jó készüléket), így a volte támogatás se lehetett problémás, de hogy mi lesz a roaminggal, az érdekes kérdés - lehet, hogy itt már csak az 5G lesz a válasz.
-
anglergab
addikt
válasz viktorhu #4870 üzenetére
A 2G, 3G-nek alapja a vonalkapcsolt hanghívás (CS), innen kezdődött minden.
A 4G-től az alap már az csomagkapcsolt adat (PS) és nincs már CS benne.
Tehát a natív 4G hívás is PS alapú kell hogy legyen.
Azt gondolnánk ,hogy akkor elég egy új APN hozzá, mert eddig is így volt.
Valóban kell hozzá új APN, ám ez nem elégséges, mivel a VoLTE (nevéből adódóan) nem OTT (akkor VoIP lenne), hanem az egész hordozó protokoll stack-ben módosítások, számtalan feature támogatása kell hozzá.
Az APN a jéghegy csúcsa. De számos feature van még alatta, azaz az IP réteg alatt a modemben... A modem pedig a telefonodtól teljesen független beágyazott alrendszer, akár a SIM. Külön számítógép. Külön saját oprendszert futtat (RTOS) és gyártó specifikus.
Mondjuk úgy, hardveres vagy hardver közeli feature-ök (a modemnek támogatnia kell).
Ezekre azért van szükség, mert az PS/IP egy best effort szolgáltatás.
Viszont a CS dedikált sávszelet ad (vonal/áramkör). Hogy az IP megbízhatósága, működése a hívás esetén minden esetben olyan legyen mint a megszokott vonalkapcsolt rendszer, akkor bele kell nyúlni a hordozóba, jelen esetben az LTE protokol stack-be. Ezektől lesz VoLTE és nem VoIP. Úgy is mondhatjuk, hogy LTE specifikus/optimalizált VoIP.
Mondhatnánk, hogy ok, ezek már eleve benne vannak a nem túl régi telefonok modemében. Viszont ez sokkal bonyolultabb mint a vonalkapcsolt, több a paraméter, tesztelni kell egy szolgáltatóra. Amíg ez nem történt meg, addig a készülék szoftvere nem engedélyezi a VoLTE regisztrációt az adott szolgáltatóval. Tehát gyártó specifikus frissítéssel lehet csak engedélyezni. Addig is, ott a vonalkapcsolt hívás (CS fallback).[ Szerkesztve ]
-
zelikocc
senior tag
válasz anglergab #4872 üzenetére
Oké hogy megvan magyarázva, hogy miért, de az emberek többsége nem fog ilyeneken gondolkodni.
Oldják meg hogy működjön. Addig nem lehet biztonsággal lekapcsolni a 2G-t.Egyébként iPhone sem ellenőrizte a DIGI-t és ezt jelzi is amikor bekapcsolod, de mégis hiba nélkül működik.
-
martonl
senior tag
válasz anglergab #4872 üzenetére
Azok alapján, amit leírtál, én úgy értelmezem, hogy a volte roaming normálisan soha nem fog működni. Mert ezek szerint minden ország minden szolgáltatója le kell tesztelje a partner szolgáltatóknál is volte-n működő készülékeket. Végülis a jelek tényleg erre mutatnak, volte elég régóta van, roaming meg szinte sehol.
Esetleg majd lesz 2-3 készülék, amivel működni fog és kész.
Ez esetben tényleg jobb lenne meghagyni hosszabb távon szerintem nem a 2, hanem inkább a 3G-t, ugyanis azon legalább megy az adat is hívás közben. Mellette meg lehet adatelérésre használni a 4-5 stb. g-t.[ Szerkesztve ]
-
martonl
senior tag
válasz 4Grider #4875 üzenetére
Persze, meg tudtommal pl. sok gépjármű nyomkövető is 2G-s. Ezért írtam a hosszabb távot, nem mostanra gondoltam. Egyébként azért több helyen látom, hogy cserélgetik ezeket az eszközöket, főleg pl. a kártyaterminálokat. Múltkor a futár még integetett a 3G-s terminállal, hogy jelet találjon, de legutóbb már újat láttam nála. Ha a 2G-nél is meg lesz adva a kivezetés ütemezése (nem egyik napról a másikra), akkor szerintem megoldható lesz az átállás.
-
tibor23
senior tag
Arról nem is beszélve, hogy nagyon gyenge térerő esetén a VoLTE nem működik stabilan, gyakorlatilag nem működik. Volt már többször, hogy én kristály tisztán hallottam, de engem nem . Harmadik próbálkozás után lekapcsoltam a telefonon a 4G-t, és minden működött. Mielőtt tiltakoznának, hogy ez nem így van: nem városokról van szó ahol minden sarkon van egy cella, hanem vidéken, ahol kilométerekre van a torony, és árnyékolt helyen vagy.
-
anglergab
addikt
válasz tibor23 #4879 üzenetére
Lehetséges, hogy a 4G-t egy távolabbi bázisról szedte a telefon, mivel a közelin csak 2G, 3G volt.
Így értelemszerűen jobb a minőség a közeli cellával, technológiától függetlenül.
Ez nem feltétlenül az LTE vagy a VoLTE hibája.
De tény hogy VoLTE esetén több adat megy, IP, transport protokoll és a szélesebb sávszélesség jobban csillapodik.[ Szerkesztve ]
-
martonl
senior tag
Ez a nagyobb sávszélesség miatt van. Ugyanolyan adóteljesítménnyel nagyobb sávszélességen kisebb távolságon valósul meg a stabil kommunikáció.
Egyébként ilyen városban is előfordul. Amíg a 2G hívás egy esetleges kimaradás esetén még korrigál, és helyreáll a kapcsolat, addig én azt tapasztalom, hogy a volte azonnal eldobja a hívást.
-
tomp
Topikgazda
Arról nem is beszélve, hogy nagyon gyenge térerő esetén a VoLTE nem működik stabilan, gyakorlatilag nem működik
Tihanyban nem 1x telefonáltam VoLTE-n -115dBm mellett! Hallottak gond nélkül. Ezen a jelszinten internet már döglött volt. Egyedüli kellemetlenség a nagyon lassú tárcsázás volt, de miután elkezdett kicsöngeni már nem volt gond! -
zelikocc
senior tag
Lehet összekevertem, vagy legalábbis azonosítottam a VoWiFi-vel és csak ott van szakadás hívás közben 2G/3G-re váltáskor, VoLTE-ről akkor nincs, oké. Elnézést. Bárki tévedhet.
De az hogy nekem milyen telefonom van, vagy hogy cseréljem le, vagy hogy nálam mi hogy működik, azt te honnan szedted? Hogy jössz egyáltalán ahhoz, hogy azzal kezdd, hogy én cseréljem le a telefont?
Ilyen stílus használata nélkül is érthető a második sorban levő mondatod. ✌️ -
martonl
senior tag
válasz anglergab #4882 üzenetére
Ugyanazon a helyszínen elhaladva automatikus hálózati üzemmódban a volte hívás megszakad, míg 2G-n pár szótag kimaradás tapasztalható.
Igen, úgy kéne működni, ahogy írtad, de valójában azon a helyszínen a 2G is instabil, viszont az legalább nem szakad meg. Vidéken több ilyen eset is lehetséges, hiába a fallback, ha nincs hova.[ Szerkesztve ]
-
Soma01
veterán
Samsung Galaxy Note 8-on tökéletesen megy a Digi hálózaton a VoLTE és a VoWiFi is. Az összefoglalóban lévő táblázat szerint nem megy a Note8 telefonon a Digi és a Voda se. A DigiMobil HU-t most próbáltam és megy mindkét technológia. Az illetékesek javítsák a táblázatot e szerint. Ha kell valami bizonyíték is, írjatok.
-
sirgeoff
tag
Van olyan szeglete Budapestnek is (XX. kerület, Yettel), ahol a VoLTE alig használható. Konkrétan otthon. Alig van 4G térerő, de ha éppen nekibátorodik és 4G+ -ra is rátalál a telefon, akkor az igazán cudar.
A legtöbbször engem nem hallanak, és gyakori az is, hogy megszakad a hívás. A telefon ragaszkodik a 4G-hez, mintha az élete múlna rajta. Pedig ritkán képes a 3G fallback-re is, ilyen is volt már.
Egy szó mint száz, várom a VoWiFi-t. -
martonl
senior tag
válasz sirgeoff #4896 üzenetére
Nekem a XXIII. ugyanez. Én root-tal 2G-n tartom a telefont, ha wifire kapcsolódik. Csak ez picit macerás, ha hívás közben hagyom el a wifit, vagy csatlakozik rá (ilyenkor nincs ám fallback). A vowifi viszont nekem úgy tűnik, hogy jobban meríti a készüléket, mintha simán csak 2G-n lenne (bekapcsolt wifinél).
A XX. kerületben nekem régebben a Helsinki úton, a felüljárón szokott lenni ez a megszakadásos anomália. Érdekes, mert pont azt hinné az ember, hogy ott jó térerő van. Monstanában nem járok arra, de ha igen, még ritkábban telefonálok pont ott.[ Szerkesztve ]
-
zelikocc
senior tag
Vajon az új EU-s roaming rendelet új eleme(*) kiterjed-e a VoLTE-re is?
Már ha egyáltalán technológiailag lehetséges a VoLTE roaming?
Ugye volt már szó itt nemrég arról, hogy mennyi kompatibilitási problémát vet fel.Legalább az olyan készülékek esetében működhetne a VoLTE roaming, amelyek mindkét ország operátorával kompatibilisek VoLTE tekintetében mindenféle régiós korlátozás nélkül... (khm.. iPhone...)...(na jó, a legújabb Samsungoknál is látszik némi hajlandóság erre)
A cikkben csak az 5G-re említenek példát, de ugye nem csak adatkapcsolatot lehet érteni "szolgáltatás" alatt, hanem a hanghívást is.
(*) "a fogadó operátoroknak 2022-től már kötelező lesz a barangoló ügyfelek számára olyan minőségű szolgáltatást biztosítani, amit az otthoni hálózaton is kapnak - amennyiben ehhez a technológiai háttér a rendelkezésre áll."
-
martonl
senior tag
válasz zelikocc #4898 üzenetére
Én nem hiszem, mert akkor vowifi roamingnak is kéne lennie. Ki fognak bújni ez alól. Talán itt van a szövege, de lehet nem csak ez az.
[link]"A barangolást végző ügyfelek részére a belföldi díjszabás szerinti barangolás valódi élményének biztosítása a szolgáltatás minősége terén (kötelezni kell a barangolásszolgáltatókat arra, hogy – amennyiben műszakilag megvalósítható – biztosítsák, hogy a barangolási szolgáltatásokat ugyanolyan feltételek mellett nyújtsák, mintha azokat az ügyfelek belföldön használnák, a mobilhálózat-üzemeltetőket pedig arra, hogy biztosítsanak hozzáférést valamennyi rendelkezésre álló hálózati technológiához és generációhoz)."
Bár ez azért erős utalás rá, de nem vagyok jogász.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- MSI GTX 1660 GAMING X 6gb újszerű
- Panasonic CF-20 ütésálló, ipari notebook & tablet számlával, garanciával
- Arctic P12, P14, Slim, Max, PWM, PST
- Lenovo ThinkPad E495 Ryzen 5 pro 3500U, 8GB RAM, 256GB SSD, jó akku, szép állapot, számla, garancia
- Lenovo ThinkPad X395 Ryzen 5 pro 3500U, 16GB RAM, 256GB SSD, jó akku, szép állapot, számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest