Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz anglergab #4700 üzenetére
Igen, igazad van: kicsit elkapkodva írtam...
Azóta felírtam az összes ki/bemenő hívószámot, leellenőriztem az NMHH számhordozás weblapján, illetve hívás közben a szerviz menüt "print screen"-eltem a codec miatt.A dolog apropója, hogy sokat beszélek bizonyos irányokba, és szerettem volna a munkáltató által fizetett céges (T-s) számról átterelni ezen hívásokat privát számra.
Kötöttem is 1 éves hűséget a vodával 1 hete...de nem vagyok kibékülve a hívások minőségével. Amikor vissza kell kérdezzek, hogy ismételd meg még 1x.....ilyenkor elveszem a fülemtől a telefont és mindig 6.600-at mutat a készülék....De a 6.600 vs 12.200 vs 12.650 vs 24.400-at is simán kihallom.
Szóval:
- egyrészt miért nem megy a vodával digimobil irányba ugyanolyan minőség mint telekommal digimobilra?
- másrészt miért nincs vodával SWB saját hálón belül.
- harmadrészt telekommal ha rosszul hallom a másik felet akkor a beszélgetőpartner az mindig vodafone-os szám- telekom VoLTE - telekom VoLTE: EVS_SWB(32k) DL 24.400k/UL 24.400k
- telekom VoLTE - digimobil VoLTE: EVS_SWB(32k) 24.400k/24.400k vagy AMR_WB(16k) 23.850k/23.850k
- vodafone VoLTE - vodafone VoLTE: EVS_WB (16k) 24.400k/24.400k vagy EVS_WB(16k) 13.200k/13.200k
- vodafone VoLTE - vodafone 3G AMR_WB (16k) 12.650k/12.650k vagy AMR_WB(16k) 6.600k/12.650k, vagy AMR_NB(8k) 4.750k/12.200k
- vodafone VoLTE - digimobil VoLTE: AMR_WB (16k) 6.600k/12.650k vagy AMR_WB (16k) 12.650k/12.650k (ebben nem vagyok biztos hogy volt ilyen)A készülékek amikkel próbáltam: S8, S9, S20
-
törölt tag
válasz #76055552 #4701 üzenetére
*szerk:
közben mégis sikerült a vodával is SWB(32k) 24.400/24.400 hívást folytatni hálózaton belül.Tehát a voda-digimobil irány kérdés számomra, hogy miért rosszabb mint a telekom-digimobil? (ugyanazt a személyt hívom digimobilra)
A voda-telekom / telekom-voda irány mindegy is...
-
Landsmann
addikt
Én nem merültem bele ennyire a technológiába. De néha olyan botrányosan ramaty a hangminőség, de mindig csak ugyanazoknál a személyeknél, hogy talán a 70 évvel ezelőtti szénmikrofonos vezetékes telefon hangjához tudnám hasonlítani. Mintha valami dobozból beszélne az illető. Pedig tudom, hogy nem 10 éves mobilt használ. Hétvégén előkapartam az ezer éves 197-es Ericsson telefont. Még annak is jobb hangja volt mint egynémely hívásnak. MIvel mindig ugyanazokkal a személyekkel rossz a minőség, de tudom a készülék nem ódivatú, így inkább a SIM kártyára tudok gondolni. A főnökömnek még Pannon GSM-es SIm kártyája van. Vele is nagyon rossz a hangminőség, pedig új Samsung telefonja van. 3G-n lóg a telefonja, mert azzal a kártyára még 4G-re nem tud felmenni a telefon. MOndtam neki, ideje lenne a kártyát kicserélni. Mondjuk azt sem értem, hogy hogyan tudták beleerőszakolni a kártyát a telefonba, mert az még normál SIM volt. Nyilván valaki megvágta, no de ezek vastagabbak is mint a nano SIM-ek. Lehet ki sem jön majd a telefonból.
Videóim: http://www.youtube.com/landsmann?sub_confirmation=1
-
tibor23
senior tag
Volt már téma többször itt téma kritikán aluli hangminőségről, van aki úgy emlegeti, olyan mintha a gödör aljáról beszélnének. Én mindig is Telekomos voltam, nálam ilyen csak bizonyos gagyi butafon(okk)al fordult ez elő 4-5 évvel ezelőtt. Előtte a régi Nokiákkal soha nem volt gond. Aztán az utóbbi 1 évben vettem tartalékkártyákat Digi-Telenor-Vodafone próbálgatni, a Telefon Samsung J5 2017, minden szolgáltatónál tudja a VoLTE-t és Tkom-Digi VoWifi-t. A hangminőség mindenhol jó volt egyedül Vodával ha VoLTE-ről hívok Telekomot (VoLTE), akkor a hangminőség olyan sz@r, hogy szinte érhetetlen, nem indokolja semmiféle Kodek, mert a normál keskenysávú hívásnál nagyságrenddel rosszabb. Ha a telefont visszaváltam 3G illetve 2G sávra, akkor megkaptam a normál kis HD hangot. Állítólag ez valami többszörös transzkódolási hiba a Vodánál, és nem biztos, hogy minden telefonnal előfordul, de nekem emiatt nem nagyon kellene Voda előfizetés.
-
zsolt501
nagyúr
Én arra lennék kíváncsi, hogy az mitől van, hogy ha Telekomos ismerősöm Magyarországon van akkor elfogadható vagy inkább kimondottan jó a beszélgetés minősége, de ha kimegy Németországba, akkor a beszéd hang minősége a béka segge alatt van, kritikán aluli, mint amikor az 1980-as években vonalas telefonon beszélgettünk egy telefon fülkében...
''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
zsolt501
nagyúr
válasz 4Grider #4706 üzenetére
Van 4G ha jól tudom, a telefonját nem tudom ellenőrizni, de az adatátviteli sávszélességgel nem lehet nagy gond, mert ha más szolgáltatáson (pl. facebook) beszélünk akkor kitűnő a hangminőség, de telefonon át ha kint van akkor kritikán aluli.
Jó tudom telefonálás közben leválthat a teló 2G-re, de ennyire csak nem kéne rossznak lennie 2G-sem a hangnak, annyi biztos hogy ennél azért többet várnánk így 2022-ben.[ Szerkesztve ]
''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
anglergab
addikt
Valóban, ezen kodekek és módok között jól hallható a különbség.
AMR-NB max 12.2, AMR-WB kis verzió max 12.65, AMR-WB nagy verzió 23.85, EVS max 24.4 kbps.
Utóbbi kettőhöz (azaz a legjobbakhoz) VoLTE-VoLTE hívás, megfelelő készülékek (mindkét félnél!) kell és általában csak hálózaton belül működik.Ha a bitráta (kodekmód) leesik, akkor valszeg lefedettségi gond lehet.
Ezért a kodeken, aktuális kodek bitrátán túl, az RSRP és SINR-t is érdemes rögzíteni (Samsung: *#0011# menü), mindkét félnél. -
anglergab
addikt
válasz Landsmann #4703 üzenetére
A vezetékes 64 kbps volt (veszteségmentes tömörítés, PCM), az első mobil kodek pedig 13 kbps körül (veszteséges tömörítés, GSM).
Innen már sejthető, hogy noha jóval hatékonyabb/komplexebb a GSM mint a PCM, de csupán 20% a bitrátája, illetve veszteségesen tömörít, hogy rosszabb lehet a minősége.
Érdemes SIM-et cserélni, hogy felmenjen 4G-re és azon VoLTE-ra. Lefedettség/kapacitás gond miatt lehet rosszabb hangminősége 3G-n. Váltani kell 4G-re, akkor is ha net nem kell (a VoLTE miatt). -
tibor23
senior tag
válasz zsolt501 #4707 üzenetére
2G-t nem kell szidni, jelenleg mindegyik szolgáltató tudja rajt a kis HD hangot. Ha nem szolgáltatón belül beszélsz VoLTE-VoLTE kapcsolatban, akkor eleve nem fog efölé menni minőségben a hívás, tehát teljesen mindegy, hogy 5G-n vagy 2G-n vagy. Ráadásul olyan helyeken is megy ez, ahol semmilyen más jel nincs, és alig van térerő. Néha megdöbbenek, hogy a bakonyi erdő közepén településektől távol, mobilnet mentes helyeken (nulla 4G és 3G térerő), a hang tökéletes tiszta HD.
Ha külföldről ez nem megy, akkor ott is valami transzkódolási hiba van, ez nem a 2G hibája.
Egyébként nincs roamingban VoLTE, és úgy tűnik nem is nagyon lesz egy darabig, a telefonok eleve jó esetben is csak a hazai szolgáltatókon tudják, de a többség még ott sem. Ráadásul a VoLTE hívás sokkal kényesebb, mint a normál GSM-re szabványosított hívás, sok probléma van vele gyenge térerő esetén. Megfigyelhető, hogy ilyen helyeken pillanatok alatt lemegy a hívás 2G-re ha tud, ha nem tud, akkor pl. a gyenge térerőben levő hallja a másikat, de őt nem hallják. -
zsolt501
nagyúr
válasz tibor23 #4711 üzenetére
Szomorú ez a tendencia, hogy az utóbbi időkben nem tudott a nemzetközi mobil telefonálás minősége javulni, sőt néha úgy érzem, hogy inkább romlott.
Tudom vannak más alternatívák a hangátvitelre, de ez sajnos nem minden esetben járható, elszomorító, hogy itt tartunk még 2022-ben.''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
AnonymusX
senior tag
válasz zsolt501 #4712 üzenetére
Mint mindenhol, itt is spórolnak a szolgáltatók és olcsó köztes szolgáltatókkal állapotnak meg nemzetközi hívások tekintetében. Azt sem tudják, hogy ez az olcsó köztes szolgáltató milyen útvonalakon (persze garantáltan a legolcsóbb, legrosszabb) juttatja el a hívást a cél országig.
-
tibor23
senior tag
válasz zsolt501 #4712 üzenetére
A szolgáltatók egyértelműen a mobilnetre gyúrnak, azon belül is a sűrűn lakott területek lefedésére, a hangátvitel nem prioritás. Az, hogy pl. a Voda kritikán aluli hangminőséget enged meg magának VoLTE-n Telekom felé, vagy hogy VoLTE roamingra még távlati terv sincs, erre enged következtetni.
-
zsolt501
nagyúr
válasz tibor23 #4714 üzenetére
És AnonymusX szörnyű ez az egész, az a fura, hogy London mellett élő ismerőssel jobb volt a hanghívás minősége mint Németbe, de még Amerikába is jobb volt.
Sok ismerős panaszkodik mostanában erre, de sokaknál a telefonos beszélgetés még munka eszköz is, nagyon nem mindegy hogy a hívott és a hívó mennyire érti meg egymást, az hogy alig értik egymást és szakadozik a hangátvitel az az üzletet is rontja, bizonyos esetekben akár életek is múlhatnak azon, hogy mondjuk egy vészhelyzet esetén mennyi idő alatt is értik meg egymást a beszélgető felek, sajnos ilyen esetem már nekem is többször volt, hogy a 112-n lévő diszpécserrel alig értettük egymást, és ez még nem is nemzetközi hívás volt.''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
anglergab
addikt
Jogos, hogy a G711 nem tömörít.
A kis HD hanghoz készülék támogatás kell. Az is lehet, hogy egy készülék 3G-n tudja, de 2G-n nem vagy nincs engedélyezve.
5G-n nem megy hívás, csak 2G/3G/4G-n.
Miért kényesebb a VoLTE mint a GSM hívás?
Azért az LTE "kényelmesebben" elvisz 13 kbps-et, mint a GSM, ahol ez a max CS módban. Ezek csak hordozók, az egyik natív IP, a másik natív vonal kapcsolt. -
anglergab
addikt
Az nem lehet, hogy olyan helyen telefonálnál VoLTE-n, ahol csak 4G van, cella szélén vagy és nem tud már hová lemenni vagy átmenni, ezért szakadozik és romlik el a hangminőség?
Vagy olyan helyen, ahol van 2G/3G/4G, de gyenge a 4G lefedettség és ragaszkodik a VoLTE-hoz a telefon, vagy esetleg ki van kényszerítve a VoLTE a 4G only móddal?
Nem javaslok amúgy semmilyen lockolast (X G only mód), illetve VoLTE kapcsoló lekapcsolását, de ideiglenesen ezeket meg lehet próbálni ilyen speciális helyzetekben.
A legtöbb esetben az auto. hálózati mód és bekapcsolt VoLTE kellene, hogy nyújtsa a legjobb teljesítményt. Azaz a telefon eldönti, hova megy és 4G-n VoLTE-t használ.[ Szerkesztve ]
-
anglergab
addikt
válasz tibor23 #4718 üzenetére
Ha majd azonos vagy jobb lesz a 4G-s lefedettség mint a 2G-s, akkor nem lesz ilyen.
Ha azonos bázisról jön 2G és 4G azonos teljesítménnyel, hasonló frekivel, akkor szerintem a cella szélén a 4G hívásnak ugyanolyan vagy jobb teljesítményűnek kellene lennie, mint a GSM-nek.[ Szerkesztve ]
-
tibor23
senior tag
válasz anglergab #4719 üzenetére
Nézd meg a hivatalos lefedettségi térképeket 2G és 4G viszonylatban, és utána próbálj majd olyan helyen VoLTE beszélni, ahol nem jelez lefedettséget viszont a 2G valószínűleg hasít.
"Ha majd azonos vagy jobb lesz a 4G-s lefedettség mint a 2G-s," : tényleg van pár ilyen hely, de alig. Ezek olyan helyek mint pl. Káptalantóti, ahol csak Telenor torony van, és ez adja a Telekomnak a B20 lefedettséget, de a 2G itt is szinte teljesen lefedett a 8km-re levő tapolcai toronyról. A valóságban viszont vidéken hatalmas területek vannak, ahol csak 2G lefedettség van, és esetlen B8 3G. Ezeken a helyeken valószínűleg SOHA nem lesz 4G, mert nem éri meg a szolgáltatónak 100milliókért tornyokat telepíteni és üzemeltetni gyéren lakott helyeken.
-
zsolt501
nagyúr
válasz anglergab #4721 üzenetére
Plusz még egyre több B28-as torony jelent meg 4G-n az utóbbi időben, ami ha okosan használják akkor a az alacsonyabb frekvenciából adódóan jobb lefedettség érhető el, de ahogy nézem ez még nagyon az elején jár.
-
anglergab
addikt
válasz zsolt501 #4722 üzenetére
Igen, ha minden toronyra kerülne 4G (B20/B28) megfelelő (GSM-mel kb. egyenlő) teljesítménnyel, akkor szerintem nem lenne semmi gond a VoLTE minőségével. Vagy legalábbis mindenhol legalább olyan (jó) lenne, mint a GSM hívásé. Lásd Digi, hiányos a lefedettség, de a VoLTE/GSM minden bázison egymás mellett megy (azaz egyformán jó/rossz a GSM vs VoLTE).
[ Szerkesztve ]
-
bali66
tag
Sziasztok.Szeretnék pontot tenni erre. Xiaomi Redmi Note 8 pro.Telekom-nál aktíválva a volte és a vowifi is. A vowifi bekapcsolva a sim beállításoknál, de nincs kint az ikon, tehát nem aktív. Akinek ilyen készüléke van, attól várnám a választ. Nem támogatott készülék, vagy mi a franc van van? Az ügyfeles se tud semmit.
-
martonl
senior tag
válasz anglergab #4719 üzenetére
Sajnos ez nem így van, a logika persze ezt diktálná. A GSM csatornának kisebb a sávszélessége, mint a 4G-é. Azonos adóteljesítményt feltételezve a 4G teljesítmény egy nagyobb sávszélességű csatornán "oszlik el" kisebb vételi jelszintet eredményezve. Dchard ezt biztos jobban el tudja magyarázni.
Hasonló a dolog az analóg FM rádióvételhez. Ha sistereg az adás és van mód a sztereó vétel monóra állítására, akkor azt monóra állítva kevésbé fog sisteregni a hang.
Másik analóg példa, a morze kommunikációt sem véletlen használják, zajos átviteli közegben sokszor ez az egyetlen átviteli lehetőség a keskeny átviteli csatorna miatt.[ Szerkesztve ]
-
zsolt501
nagyúr
Szia
Na most olyat kérdeztél amiben én így járatos nem vagyok, nekem egy MI9T telefonom van, ott a legújabb szoftverrel "problémamentesen" néha vannak ilyen olyan hibák de megy a VoLTE és a VoWiFI is, nem tudom milyen szoftver van most a telefonodon, de nekem gyári Global EU-s szoftverrel megy 11.0.4-es szoftvertől, jelenleg 11-es Droid és 12 MIUI van a telón.
De próbáld ki ezeket a kódokat.
VoLTE:
Alapvetően tudja a készülék, szolgáltatónál kell bekapcsoltatni (az lehet cumis, szolgáltató/ügyfélszolga függő nagyon a dolog, van, hogy csak sokadikra sikerül)
Ha mégis be kell kapcsolni a készüléken akkor pötyögd ezt be tárcsázóba:
*#*#86583#*#* --- enable VoLTE - carrier check disabled legyen a felirat -ez után a SIM-es menüben még be kell kapcsolni kártyánként amelyikre kell.
VoWiFi:
*#*#869434#*#* --- enable VoWiFi,t -ez után a SIM-es menüben még be kell kapcsolni kártyánként amelyikre kell.[ Szerkesztve ]
-
-
ToniSlow
senior tag
Sziasztok,
Csak egy észrevétel:
Az összefoglaló táblázatból elérhető EfsTools mappából hiányzik a 9-9Pro-Digi.txt parancsiban meghivatkozott mcfg_autoselect_by_uim állomány. Értelemszerűen így a parancsok nem futnak le. -
ToniSlow
senior tag
Szuper, köszi. Közben megtaláltam az állományt egy korábbi hsz-hez tartozó linken. Megmondom őszintén ha tudom hogy ez egy üres fájl akkor nem is írok.
Kérdés: ha a 2-es slotra vonatkozóan akarok módosítást elvégezni akkor csak azok a parancsok kellenek amelyek végén 1-es paraméter van? -
csanadjatek
tag
Sziasztok,
Tudom, hogy valószínűleg lehetetlen, de nincsen esetleg valakinek egy VoLTE-modemfájlja S835 telefonhoz? Egy Sony Xperia XZ Premium lenne a QPST alanya. -
hellopeti
csendes tag
Sziasztok. Hátha valaki tud segíteni, a Telekom ügyfélszolgálatnak nem sikerült. Van egy Telekom vezetékes netem, működött a VPN, VoWifi Asus GT-AX11000 routeren keresztül. Csak a TV-t lemondtam, bridge módba kértem a modemet, azóta nem működik egyik sem. Az érdekes hogy ugyan ebbe az Asus routerbe van egy vezetékes Vodafone előfizetésem backupnak, bridge módban van és működik a VPN és a VoWifi is. Várom az ötleteket nagyon 😀
-
-
viktorhu
veterán
válasz zsolt501 #4715 üzenetére
A németországi célszemély az ott él, vagy magyar számmal roamingolt? Mert roamingban nem megy a volte, és simán lehet, hogy 2G-re vált le, amire meg a legtöbb szolgáltató már alig ad sávszélességet.
Nekem pl. magyar vodán és telenoron akkor volt, hogy a másik oldal nem értett jó térerő mellett, amikor még nem volt volte, és a telefon 2G-re váltott le híváskor, nem 3G-re.
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- Xbox Series X|S
- Házimozi belépő szinten
- PlayStation 5 Pro teszt
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Call of Duty: Black Ops 6
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Gitáros topic
- Hálózati / IP kamera
- További aktív témák...
- MSI GTX 1660 GAMING X 6gb újszerű
- Panasonic CF-20 ütésálló, ipari notebook & tablet számlával, garanciával
- Arctic P12, P14, Slim, Max, PWM, PST
- Lenovo ThinkPad E495 Ryzen 5 pro 3500U, 8GB RAM, 256GB SSD, jó akku, szép állapot, számla, garancia
- Lenovo ThinkPad X395 Ryzen 5 pro 3500U, 16GB RAM, 256GB SSD, jó akku, szép állapot, számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest