Új hozzászólás Aktív témák

  • TESCO-Zsömle

    félisten

    válasz F.Bence #12601 üzenetére

    Az első az lenne hogy ha a rendszer nem szilikoncsővel hanem rézcsővel van megépítve, annak van értelme?

    Esztétikán kívül semmi. Ilyen célra általában nikkelezett/krómozott rézcsövet szoktak használni, mert az jobban illeszkedik a nikkelezett blokkokhoz, viszont a megfelelő méretű/formájú darabok minőségi kimunkálása sokkal nehezebb, mint egy darab rugalmas szilikoncső bekötése.

    Második az hogy miért fontos a pumpára a "tető", a csatlakozók miatt, hűtés vagy esetleg más miatt?

    Csak bizonyos szivattyúkra szokás/lehet utángyártott tetőt tenni. Általánosságában a szerelhetőség az elsődleges ok, mivel a gyári D5/DDC tetőkbe nem lehet G1/4-es csatikat kötni. A második pozitívum a teljesítményre gyakorolt pozitív hatás. Ez főleg DDC-nél érvényesül. A csend már sokkal relatívabb.

    Tartály kérdésben is elég bizonytalan vagyok, azok között esetleg különbségek?

    Tartályt választani relative egyszerű. Az esetek többségében az határozza meg, hogy mennyi hely van neki. Ennek függvényében választ az ember a nagy választékból.

    Hűtés szempontjából az elrendezés, sorrend számít?

    Csak akkor, ha a szivattyút alacsony fordulatszámon akarod járatni, vagyis ha a rendszerben alacsony az áramlás. Ilyenkor a belső hőmérséklet-különbségek nőnek, és a hőlépcsők miatt nem mindegy. A sorrendet a különböző hűtött alkatrészek hőmérséklet-tűrése alapján kell növekvő sorrendbe rakni, vagyis amelyiknek a legalacsonyabb, az kerül előre, míg a VGA-k kerülnek hátra. Fontos, hogy ilyen sorrendnél a radiátor a tartály előtt és a hűtött alkatrészek után legyen, így a tartályba már visszahűtött víz kerül, vagyis az utána levő szivattyú nem fog megfőni.

    Azt is fontos megjegyezni, hogy egy átlagos, jól összerakott rendszerben ennek nincs jelentősége, mert a belső össz hőmérséklet-különbség nem haladja meg a 2-3°C-ot. Egy komolyabb HF rendszerben ez 1°C, vagy alatta van.

    Ötletek, tippek, vélemények esetleg tapasztalatok?

    Thermoelektromos hűtést csakis és kizárólag a hűtött alkatrész és a hűtőborda között érdemes használni, ahhoz pedig nagyon komoly vezérlés kell, hogy a hűtött oldal hőmérséklete sose hűljön harmatpont alá, vagy gondoskodni kell a párásodás kivédéséről. Magát a vizet hűteni nincs értelme, mivel ha nem a teljes hőt vonod el, akkor az esetleges pozitív hatást 1:1-ben lenyeli a radiátor, és lényegében a szobát hűtöd, nem a gépet.

    Azért is érdekel mert egy másik hobbiban... 540-es méretű elektromos motort...

    Csak nem RC-zel? :DDD

    Sub-Dungeoneer lvl -57

Új hozzászólás Aktív témák