Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz BUZZLGHTYR #7016 üzenetére

    kiegészítve a kollegát.
    A "H" tarifához 3 klíma esetén érdemes legalább 1x16A-t kérni, mert ha épp egyszerre bekapcsolnak fűteni pár perc erejéig elérhetik az egyenkénti 8A-t (kb 2kW villamos teljesítmény). Emiatt lehet ha rossz a szigetelés végül kellene 1x25A.
    Ha már fel van fűtve az ingatlan, akkor egyenként jóval kevesebbet fognak kérni. Műszakilag felesleges külön fázisra rakni őket, tehát nem feltétlen jó ötlet a 3x10A, mert ha felkerül valamelyik fázisra egy második, lehet hogy leveri. Jobb az 1 nagyobb teljesítményű fázis. Kicsi a kockázata hogy csak 1 fázis essen ki az egész utcában.
    BTW az adatlapjuk szerint valszeg egyenként 10A-13A-es kismegszakítókat szoktak előírni a gyártók, függően attól hogy névleges 2,5, vagy 3,5kW hűtési teljesítményű klímáról van szó. Legalábbis feltételezem hogy nem 3 db 5kW-os típusú klímáról van szó.
    A névleges hűtési érték nem egyenlő a felvett villamos teljesítménnyel, azért klíma, mert hatékony, ezért jóval alacsonyabb az igényelt villamos teljesítmény.

    A nappali mérőórára bármilyen elektromos fogyasztót rá lehet kötni (mármint lakossági berendezést), nincs megkötés hogy bojlert csak éjszakaira szabadna.

    Az éjszakai terén mint írtam a szekrény ára is magasabb, valamint az extra tarifa miatt kötelező extra vezetékezés és extra kiselosztó miatt is drágább az egész kivitelezés. Egyébként jelenleg milyen tarifák, milyen amperekkel vannak meglévő?
    Mert ha már most be van kötve az éjszakai tarifa ÉS nagy család van(5-6 fő gyerekekkel együtt), akkor hosszú távon 10-15 év alatt megérheti az extra költséget.

    Én nappalihoz jövőállóság érdekében 1x32+1x16A-t szoktam javasolni, hogy az indukciós főzőlap bekötése során ne legyen probléma.
    Viszont költség terén alig van különbség, tehát érdemes előkészíteni a 3. fázis bekötéséhez a +1 db 10-es vezetéket, ha kellene műhelyhez, vagy később elektromos autotöltőhöz.

    Tehát összesen az igénybejelentőt így javaslom kitölteni:
    nappali ---- L1: 32A, L2: 16A, L3: -
    vezérelt ---- L1: - , L2:- , L3: -
    meghosszabbított vezérlési idővel ("H" tarifa) ---- L1: -, L2: - , L3: 16A;
    Így fázisonként összesítve nem lesz túllépve a 32A, ami problémát szokott jelenteni.
    Azért írok most a "H" tarifához 16A-t, mert eddig az értékig a szolgáltató engedékenyebb.
    De lehet hogy a kövi összel-télen azt tapasztaljátok hogy le-le csapdossa, akkor majd meg lehet igényelni a bővítést 16-ról 25-re.
    BTW: a jelenlegi állapothoz képest, 1x32A felett az extra amperekért amperenként további kb br. 5k hufot kér a szolgáltató, minden más költségen felül.
    Tehát ha van most 3x10 + 1x10 vezérelt és szeretnéted 1x32+1x16 és 1x16H tarifát, akkor az összesen 32+16+16=64
    64-(3x10+10) = 24A
    64 > 32 ------> a 24A*5k huf = pl 120k huf.

    Mérőhely terén továbbra sem mind1 hogy merre fele laksz mert az egységesítésből kimaradtak egyes régiók, ahol a többitől eltérő szekrényeket kell alkalmazni.
    Illetve hogy családi ház vagy lakás, van-e lehetőség épület falra telepíteni, vagy telek határba önálló földbeásott szekrényként.
    Onlinevill.hu webshopban irányárakat tudsz nézni. De a környékbeli villanyász meg tudja mondani mely típusokat fogadják el a Te esetedben.

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák